Η πατρίδα είναι η πανάρχαιη γειτονιά μας στον κόσμο.
#31
Η χυδαιότητα είναι η υποκρισία τους που υπό τον μανδύα του αντιεθνικισμού πουλάνε ακόμη «αριστερό» προοδευτιλίκι ενώ είναι η πιο ακραία όψη της εξουσίας της κυρίαρχης τάξης.

Γιατί πίσω από την φτηνή προπαγάνδα κατά των εθνών και τον εξωραϊσμό των πολυεθνικών, φεουδαρχικών και κληρικαλιστικών κατασκευών που ανέτρεψε η επανάσταση των εθνών τον 18ο και 19ο αιώνα (που με τον ατομικό αυτοπροσδιορισμό και την εθνική αυτοδιάθεση έκανε δυνατή την εμπέδωση της δημοκρατίας), δεν κρύβεται ασφαλώς η νοσταλγία για τις προκαπιταλιστικές δομές.

Από την πλευρά μου διαφονώ με όσους θεωρούσαν, η εξακολουθούν να θεωρούν τους κομμουνιστές ως "απάτριδες, προδότες, ΕΑΜ-οβουλγάρους, άθεους και ανθέλληνες".

Και βλέπω πως οι δεξιές κυβερνήσεις της Ελλάδας στον 20 αιώνα προσπάθησαν να οικιοποιηθούν την ελληνικότητα και τον πατριωτισμό, και να την προσαρτήσουν στην δική τους πολιτική παράταξη.

Ένας έλληνας κομμουνιστής δεν είναι όλα τα παραπάνω που του πρόσαπταν.

Στην επιδίωξη αυτή πρόθυμα συστρατεύεται παρ’ ημίν η λοιμώδης εθνομηδενιστική «αριστερά».

Αυτή δεν είναι αριστερά, είναι σοσιαλδημοκράτες που βρίσκονται δεξιότερα ακόμα και από τον Χέλμουτ Σμιτ.
  Απάντηση
#32
Χάρης, post: 24698, member: 1144 είπε κι ελάλησε:Ένας έλληνας κομμουνιστής δεν είναι όλα τα παραπάνω που του πρόσαπταν.
[...]
Αυτή δεν είναι αριστερά, είναι σοσιαλδημοκράτες που βρίσκονται δεξιότερα ακόμα και από τον Χέλμουτ Σμιτ.
Χάρη, γνωρίζεις το είδος της λογικής πλάνης που αποκαλείται «No True Scotsman»;
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#33
Soulrain Falls, post: 24701, member: 1313 είπε κι ελάλησε:Χάρη, γνωρίζεις το είδος της λογικής πλάνης που αποκαλείται «No True Scotsman»;


Όχι.

Τι λέει αυτή η λογική πλάνη;
  Απάντηση
#34
Χάρης, post: 24705, member: 1144 είπε κι ελάλησε:Όχι.

Τι λέει αυτή η λογική πλάνη;
Λέει ότι μπορούμε να απορρίψουμε οποιαδήποτε κριτική με λανθασμένη επίκληση στην αγνότητα.

Για παράδειγμα, λέει ένας "ο τάδε που είναι δείνα, έκανε αυτό" και ανταπαντά ο υποπίπτων στην πλάνη "ναι, αλλά ο τάδε δεν είναι αγνός/αυθεντικός/«σωστός » δείνα". Και είναι πλάνη γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού και να δικαιολογήσει τα πάντα ή να αφαιρέσει την κακή πτυχή τους. Έτσι ένας κακός «αριστερός» μπορεί να θεωρηθεί «μη αριστερός» (για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα πάντα), ένας κακός «δεξιός» το ίδιο, ένας κακός πιστός μιας θρησκείας επίσης το ίδιο και πάει λέγοντας. Αυτό όμως δεν αναιρεί ότι οι παραπάνω κακοί δηλώνουν κάτι συγκεκριμένο, το επικαλούνται και μετέρχονται τις πρακτικές του.

Θα μπορούσε κάλλιστα να πει κάποιος "ο Έλληνας εθνικιστής δεν είναι αμόρφωτος προγονόπληκτος ιστοριολάγνος πατριδοκάπηλος ρατσιστοφασίστας αλλά απλά ένας άνθρωπος που αγαπά το έθνος του και θέλει να το προστατεύσει".
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#35
Καταλαβαίνω, μα εντάξει, είναι περισσότερο ατομικό θα έλεγα.

Νομίζω πως σε κάποια στιγμή θα πρέπει να διαχωρίσουμε τις δύο έννοιες πατριωτισμός και εθνικισμός, διότι είναι διαφορετικές. Σαν πατριωτισμό βλέπω την αγάπη για τον τόπο σου, τη φύση του τόπου, την χλωρίδα, την πανίδα, τις παραδόσεις, την ιστορία, τις ρίζες, τα έθιμα και τα ήθη.

Ο εθνικισμός είναι διαφορετική έννοια, είναι ο ρατσισμός. Είναι εχθρότητα προς γειτονικούς λαούς και επιθετική τάση.

Επιμένω στην έννοια του πατριωτισμού, διότι διάβαζα πολλές φορές μάλιστα στις εφημερίδες, από επιστολές της εποχής της κεντρικής επιτροπής του ΚΚ, πως “τόσοι λέει πατριώτες είναι αυτή τη στιγμή στις φυλακές της Ακροναυπλίας”, “τόσοι πατριώτες είναι στη Μακρόνησο”.

Βλέπω δηλαδή, πως οι κομμουνιστές της εποχής θεωρούσαν τους εαυτούς τους σαν τους γνήσιους πατριώτες, ειδικά μετά την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. (Παρεμπιπτόντως η αντίσταση ονομάζεται επίσημα “Εθνική”, ενώ θα μπορούσε να ονομαζόταν και “Λαϊκή”).

Αυτό που αισθάνομαι πάντως σαν άνθρωπος είναι πως θίγομαι αν κάποιος τυχόν μου πει “δεν είσαι Έλληνας, οι κομμουνιστές δεν είναι Έλληνες”.

Δεν μπορώ να αποκοπώ από τις παραδόσεις μου, από τις ρίζες μου. Δεν μπορώ να αποκοπώ από το root μου.

Και τι θα είναι κάποιος αν αποκοπεί από το root το / δηλαδή;

Απλούστατα θα είναι ένα χαμένο directory!

Ένας lost cluster στον σκληρό δίσκο, που δεν βρίσκεται κάτω από το /

Θα λέει cd .. και θα παίρνει την απάντηση “no parent directory”!

Θα έχει αποκοπεί από το file system ext4!

Θα είναι χαμένα data!

Δεν μπορώ να μην έχω προγόνους και παραδόσεις! Να αρνηθώ τον λαό που ανήκω; Εδώ πηγαίνεις σε ένα νησί, βλέπεις τα άσπρα σπιτάκια λες “παραδοσιακά”, βλέπεις τα υφαντά “παραδοσιακά”, τα σταμνιά, τις χειροτεχνίες. Όλα αυτά είναι που μας δένουν μεταξύ μας σαν συγκολλητική ουσία.


Σου δίνουν σαν άνθρωπο μια παρηγοριά, ένα σπίτι, ένα καταφύγιο, είσαι μέρος ενός λαού. Έχεις μια πατρώα Γη.
  Απάντηση
#36
Κανένας λογικός άνθρωπος δεν ταυτίζει τον πατριωτισμό με τον εθνικισμό. Από την άλλη όμως, διάφορες ομάδες ιστορικά καπηλεύονται τον πρώτο, ο δεύτερος φοράει πολύ συχνά τη φορεσιά του πρώτου -καθόλου τυχαία- ενώ ακόμα και «απλοί άνθρωποι» πολλές φορές θολώνουν τα όρια μεταξύ των δύο και τείνουν στο δεύτερο. Το σίγουρο πάντως είναι ότι κανένα από τα δύο δεν είναι «φυσιολογική κοινωνική ιδιότητα», όπως αναφέρθηκε σε άλλο σχόλιο. Έξωθεν καλλιεργούμενα είναι και τα δύο.

Στα υπόλοιπα που λες, κατανοώ την ανθρώπινη ανάγκη να ανήκεις κάπου αλλά είναι απλά αυτό: ανάγκη. Δεν έχει λογική εξήγηση, ούτε και μπορείς πραγματικά να επιχειρηματολογήσεις υπέρ της. Μην ξεχνάς επίσης ότι ακόμα και ο «αγνός» πατριωτισμός είναι συναισθηματικός δεσμός και όχι φυσική ιδιότητα. Ουδέτεροι γεννιόμαστε όλοι μας, όχι «αγαπώντας την πατρίδα». Ενίοτε δε, μπορεί να γίνει όπλο στα χέρια άλλων. Για να χρησιμοποιήσω τους δικούς σου όρους, αν χρειάζεσαι να είσαι subdirectory σε κάποιο root, πολύ δύσκολα θα καταφέρεις κάποτε να γίνεις εσύ ο ίδιος root.

Κάποιοι άνθρωποι ετεροπροσδιορίζονται σύμφωνα με την εθνικότητα, την πατρίδα, τις παραδόσεις και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Υπάρχουμε όμως και ορισμένοι που το γεγονός ότι έτυχε να γεννηθούμε σ' ένα κομμάτι γης που ονομάζεται «Ελλάδα», όπου κάποιοι χορεύουν τσάμικα και κάποτε έζησαν κάποιοι άλλοι, δε μας λέει απολύτως τίποτα, δε μας προσδιορίζει με κανένα τρόπο και φυσικά δε μας «δένει» με όλους όσους έτυχε να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Είμαστε «αφύσικοι»; «Ανθέλληνες»; «Μιαροί απάτριδες»;
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#37
soulrain falls ναι καποιοι άνθρωποι ετεροπροσδιορίζονται σύμφωνα με την εθνικότητα, την πατρίδα, τις παραδόσεις και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, αλλά απο την αλλη ομως η καταγωγη σε προσδιοριζει μεχρι ενα βαθμο (οποτε διαφωνω μαζι σου σε αυτο) και δε νομιζω οτι χρειαζεται να κρυβομαστε πισω απο το δαχτυλο μας, αφου αυτο δε σημαινει και κατι κακο αναγκαστικα, ουτε προκυπτει οπωσδηποτε απο καποια αναγκη να ανηκεις καπου , κατα τη γνωμη μου. Δηλαδη πχ αν εχεις ελληνικη καταγωγη και γεννηθεις στη νιγηρια θα ξεχωριζεις απο τους άλλους γιατι θα εισαι πιο ασπρος, δηλαδη σε προσδιοριζει απο το χρωμα του δερματος . Αν πας στα lidl να ψωνησεις και δε βρεις τυρι φετα και ελιες αλλά βρεις στρουντελ και μπαβαριαν βουρστ πιθανοτατα θα σου φανει ξενοφερτο. Ε και τι εγινε; που ειναι το κακο;
Δηλαδη πχ δε χρειαζεται να μην εισαι ελληνας για να εισαι πολιτης του κοσμου, γιατι μου φαινεται οτι η πλανη του true scotchman εχει και άλλη πλευρα , προσπαθουμε να το παιξουμε true scotchman χωρις να χρειαζεται
  Απάντηση
#38
itsok, post: 24728, member: 1880 είπε κι ελάλησε:soulrain falls ναι καποιοι άνθρωποι ετεροπροσδιορίζονται σύμφωνα με την εθνικότητα, την πατρίδα, τις παραδόσεις και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, αλλά απο την αλλη ομως η καταγωγη σε προσδιοριζει μεχρι ενα βαθμο (οποτε διαφωνω μαζι σου σε αυτο) και δε νομιζω οτι χρειαζεται να κρυβομαστε πισω απο το δαχτυλο μας, αφου αυτο δε σημαινει και κατι κακο αναγκαστικα, ουτε προκυπτει οπωσδηποτε απο καποια αναγκη να ανηκεις καπου , κατα τη γνωμη μου. Δηλαδη πχ αν εχεις ελληνικη καταγωγη και γεννηθεις στη νιγηρια θα ξεχωριζεις απο τους άλλους γιατι θα εισαι πιο ασπρος, δηλαδη σε προσδιοριζει απο το χρωμα του δερματος . Αν πας στα lidl να ψωνησεις και δε βρεις τυρι φετα και ελιες αλλά βρεις στρουντελ και μπαβαριαν βουρστ πιθανοτατα θα σου φανει ξενοφερτο. Ε και τι εγινε; που ειναι το κακο;
Δηλαδη πχ δε χρειαζεται να μην εισαι ελληνας για να εισαι πολιτης του κοσμου, γιατι μου φαινεται οτι η πλανη του true scotchman εχει και άλλη πλευρα , προσπαθουμε να το παιξουμε true scotchman χωρις να χρειαζεται
Η καταγωγή είναι βιολογικό χαρακτηριστικό και δεν έχει καμία σχέση με πατρίδες και έθνη. Πέρα απ' αυτό όμως, λες ότι όσοι είμαστε Έλληνες στην καταγωγή (μέχρι αποδείξεως του εναντίου) έχουμε όλοι τα ίδια βιολογικά χαρακτηριστικά; Ένας Πελοποννήσιος, ένας Ικαριώτης κι ένας Πόντιος διαφέρουν ακόμα και στη «λευκότητα» του δέρματος, για να μην αναφέρω τα υπόλοιπα φυσικά χαρακτηριστικά που τους διαφοροποιούν. Ποιος λοιπόν από αυτούς είναι Έλληνας και ποιος όχι;

Και πώς σε προσδιορίζει η καταγωγή; Εσύ για παράδειγμα, νιώθεις, σκέφτεσαι, πιστεύεις, πράττεις με ένα συγκεκριμένο τρόπο που απορρέει απ' την καταγωγή σου; Αισθάνεσαι κάποιο δεσμό με εμένα που σου είμαι παντελώς άγνωστος, επειδή τυγχάνει να έχουμε κοινή καταγωγή; Είναι η καταγωγή σου κάτι άξιο αναφοράς, σε αντίθεση με άλλες που δεν είναι; Σε κάνει ικανότερο άνθρωπο; Καλύτερο πολίτη; Τι;

Αν πας στα Lidl να ψωνίσεις και δε βρίσκεις φέτα και ελιές αλλά βρεις στρούντελ και μπαβάριαν βουρστ, τρία είναι τα ενδεχόμενα:
1) Αν έχεις συνηθίσει (=σου έμαθαν έμμεσα μέσω της παράδοσης, του πολιτισμού κλπ) να τρως φέτα και ελιές, τα άλλα θα σου φανούν ξενόφερτα.
2) Αν έχεις συνηθίσει (=σου έμαθαν έμμεσα μέσω της παράδοσης, του πολιτισμού κλπ) να τρως βουρστ και στρούντελ, θα σε ξενίσει η φέτα και η ελιά.
3) Αν δεν έχεις συνηθίσει να τρως τίποτα από αυτά, θα σε ξενίσουν όλα.

Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα: ένας Έλληνας που τρώει φέτα είναι «περισσότερο Έλληνας» από κάποιον που τρώει βουρστ;

Εγώ πάντως δε μίλησα για πολίτες του κόσμου και τέτοια. Το μόνο που είπα είναι ότι ο πατριωτισμός δεν είναι φυσική ιδιότητα αλλά κάτι επίκτητο και άμεσα εξαρτώμενο από το περιβάλλον.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#39
Soulrain Falls, post: 24724, member: 1313 είπε κι ελάλησε:Είμαστε «αφύσικοι»; «Ανθέλληνες»; «Μιαροί απάτριδες»;
Όχι εγώ προσωπικά δεν σας θεωρώ,επίσης δεν θεωρώ ότι είσαστε οι "ελίτ της κοινωνίας" και ότι όλοι οι άλλοι είναι
"οπισθοδρομικοί σκοταδιστές".Εξάλλου όπως έγραψε και ο Pragma_linux (και μου άρεσε) ο σκοπός του άρθρου είναι η
θεωρητική προσέγγιση που αποστασιοποιεί θαρραλέα τον πατριωτισμό από τον εθνικισμό, ως φυσιολογική κοινωνική ιδιότητα( ο πατριωτισμός).
Όλα τα υπόλοιπα τα θεωρώ άρρωστα μεν ιάσιμα δε.:)
«Αγαπώ αυτό που είσαι και όχι εκείνο που ήθελε ο εγωισμός μου να είσαι»…
  Απάντηση
#40
Αυτεξούσιος, post: 24730, member: 793 είπε κι ελάλησε:Όχι εγώ προσωπικά δεν σας θεωρώ,επίσης δεν θεωρώ ότι είσαστε οι "ελίτ της κοινωνίας" και ότι όλοι οι άλλοι είναι
"οπισθοδρομικοί σκοταδιστές".Εξάλλου όπως έγραψε και ο Pragma_linux (και μου άρεσε) ο σκοπός του άρθρου είναι η
θεωρητική προσέγγιση που αποστασιοποιεί θαρραλέα τον πατριωτισμό από τον εθνικισμό, ως φυσιολογική κοινωνική ιδιότητα( ο πατριωτισμός).
Όλα τα υπόλοιπα τα θεωρώ άρρωστα μεν ιάσιμα δε.:)
Συνάδελφε μαλλιά, προσωπικά κατανόησα απόλυτα τι ήθελες να πεις με τη συγκεκριμένη ανάρτηση και καλά κάνεις και το λες. Όπως είπα και στο Χάρη πιο πάνω, κανένας λογικός άνθρωπος δεν ταυτίζει τον πατριωτισμό με τον εθνικισμό.

Όμως, και σε παρακαλώ να μη το αναπαράγεις κι εσύ, δεν είναι φυσιολογική κοινωνική ιδιότητα ο πατριωτισμός (ούτε «αφύσικη»). Αν ήταν, θα την είχαν όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της εκάστοτε κοινωνίας. Αντίθετα, είναι χαρακτηριστικό που το αποκτάς ή όχι, ανάλογα με το πόσο «ευαίσθητος» είσαι στην εξωτερική επιρροή. Το ίδιο ακριβώς είναι και η «αγάπη» για τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα και όλα αυτά.

Το να αισθάνεται κάποιος «πατριώτης» από μόνο του δεν τον κάνει σκοταδιστή και λοιπά. Όπως δεν τον κάνει και «καλύτερο» από κάποιον «μη πατριώτη». Το να προβάλλει όμως τον «πατριωτισμό» του ως εξέχουσα ιδιότητα, τον κάνει πολλά και διάφορα.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Σ' ένα κόσμο ταξικό, πρόσφυγες είμαστε όλοι Alternatina 81 6.477 20.02.2016 01:12
Τελευταία Ανάρτηση: Pareisaktos
  Υπάρχει ακόμα ελπίδα για αυτόν τον κόσμο Alternatina 1 856 13.10.2013 07:48
Τελευταία Ανάρτηση: psyxroskianapodos

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)