Κάτι κινείται στο mobile linux: Μagic-device-tool και Maru OS
#1
Έχουν περάσει χρόνια από τις πρώτες σοβαρές προσπάθειες προσαρμογής ελεύθερου λογισμικού σε φορητές συσκευές, tablets και γενικότερα, ότι βασίζεται στους arm επεξεργαστές και τα ανάλογα περιφερειακά αφής.

Κάποιες αξιόλογες προσπάθειες στο παρελθόν διέθεταν έτοιμα συστήματα, μαζί με τη συσκευή που έτρεχαν με επιτυχία ελαφρές διανομές linux και αναγνώριζαν οθόνες αφής, γυροσκοπικούς αισθητήρες, κάμερες και όσα παρέχει το android (ένα παράδειγμα).

Δεν υπήρξε ποτέ όμως κάποια διανομή που να τρέχει σε κάθε συσκευή, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα pc/laptops.

Οι λόγοι είναι περισσότερο εμπορικής παρά τεχνικής φύσης κι έχουν να κάνουν με την πολιτική διαχείρισης των εταιριών που κατασκευάζουν τις φορητές συσκευές.
Μπορεί δηλαδή να βλέπουμε κάποιες φορητές συσκευές που τρέχουν linux, δεν είναι όμως βέβαιο ότι μπορούμε να εγκαταστήσουμε linux στη δική μας συσκευή.

Παρά τις υπερβολικές ανακοινώσεις της canonical για "ubuntu σε κάθε σας συσκευή", το ubuntu touch απέχει πολύ από το να τρέχει στη συσκευή μας κι αν τελικά είμαστε τυχεροί, θα διαπιστώσουμε ότι απέχει άλλο τόσο από το να μας παρέχει όσα το android.

Το ίδιο συμβαίνει κι αν εγκαταστήσουμε κάποια arm based διανομή στη συσκευή μας μέσω του android qemu (εξομοιωτή) παράδειγμα. Θα τρέχει απελπιστικά αργά και δε θα αναγνωρίζει πολλά από τα περιφερειακά της συσκευής. Σίγουρα δεν αποτελεί εναλλακτική για κυρίως λειτουργικό στη συσκευή μας.

Αλλά το πρόβλημα με το android δεν είναι τόσο οι τεχνικές του δυσλειτουργίες όσο η εξάρτήσή του από τη google. Ο λόγος για την πολιτική παρακολούθησης της google για εμπορικούς σκοπούς (και όχι μόνο), μια μορφή επιτήρησης που δεν θέλουν να υφίστανται οι χρήστες ελεύθερου λογισμικού.

Πάνω σ'αυτή τη λογική, δηλαδή τη χρήση της πλατφόρμας του android και τον -ήδη- linux kernel της, για να σηκώσουν ένα εξίσου ικανοποιητικό linux περιβάλλον, προσανατολίζονται όσοι οραματίζονται το ελεύθερο λογισμικό σε κάθε συσκευή, φορητή και μη.

Προς το παρόν οι λύσεις που διατίθενται περιλαμβάνουν ένα συγκεκριμένο, μικρό αριθμό συσκευών συμβατών με εναλλακτικά λειτουργικά, ή εξειδικευμένες συσκευές που τρέχουν κάποιο τέτοιο.

Οι προσπάθειες για εναλλακτικά λειτουργικά ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα για φορητές συσκευές συνεχίζονται, με κάποιες αξιοσημείωτες εξελίξεις όπως οι παρακάτω:

Μagic-device-tool

[Εικόνα: mdt.png]
Αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στους εγκαταστάτες εναλλακτικών λειτουργικών συστημάτων σε φορητές συσκευές. Το magic-device-tool αναλαμβάνει να εγκαταστήσει στη φορητή συσκευή μας (εφόσον υποστηρίζονται) τα εξής λειτουργικά συστήματα: Ubuntu Phone/Ubuntu Touch, Android, CyanogenMod, Maru OS, Sailfish OS, και Phoenix OS.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ικανοποιητικά ενημερωμένο script εγκατάστασης το οποίο τρέχει στο linux σύστημά μας (Ubuntu 16.04+) και εγκαθιστά το νέο λειτουργικό σε μια συνδεδεμένη φορητή συσκευή. Δεν περιέχει κάποιο multi boot loader, δε χρησιμεύει δηλαδή για εγκατάσταση ενός λειτουργικού παράλληλα με το υπάρχον της συσκευής μας.

Οι λειτουργίες που υποστηρίζει είναι:
Ubuntu:
 • Εγκατάσταση Ubuntu Touch
 • Switch Channels
 • Εγκατάσταση OpenStore
 • Screencast
Android:
 • Εγκατάσταση CyanogenMod (με ή χωρίς τα open εργαλεία google (Open Gaps))
 • Εγκατάσταση Maru OS
 • Εγκατάσταση Sailfish OS
 • Εγκατάσταση Phoenix OS
 • Εγκατάσταση του εργοστασιακού Android Image της συσκευής
 • Backup / Restore
 • Lock/Unlock bootloader
Οι συσκευές που υποστηρίζονται είναι:
 • BQ Aquaris E4.5 (krillin)
 • BQ Aquaris E5 HD (vegetahd)
 • BQ Aquaris M10 HD (cooler)
 • BQ Aquaris M10 FHD (frieza)
 • Meizu MX 4 (arale)
 • Meizu Pro 5 (turbo)
 • LG Nexus 4 (mako)
 • LG Nexus 5 (hammerhead)
 • Asus Nexus 7 2013 WiFi (flo)
 • Asus Nexus 7 2013 LTE (deb)
 • Asus Nexus 7 2012 3G (tilapia)
 • Asus Nexus 7 2012 WiFi (grouper)
 • Samsung Nexus 10 (manta)
 • OnePlus One (bacon)
 • Fairphone 2 (FP2) (δεν τρέχει πάντα)
Φυσικά δεν υποστηρίζονται όλες οι επιλογές λειτουργικών συστημάτων για κάθε συσκευή από τις παραπάνω. Σε κάθε συσκευή μπορούμε να εγκαταστήσουμε μόνο τα λειτουργικά που υποστηρίζονται για τη συγκεκριμένη.

Οι εντολές προσάρτησης του git και εκτέλεσης του script από το ubuntu 16.04 είναι:
Κώδικας:
git clone https://github.com/MariusQuabeck/magic-device-tool.git
cd magic-device-tool
chmod +x launcher.sh
./launcher.sh

πηγή: https://github.com/MariusQuabeck/magic-device-tool


Maru OS

[Εικόνα: maru_mobile_home.272cf877.png]
Μια αξιόλογη προσπάθεια ανοιχτού κώδικα είναι το Maru OS το οποίο πριν από μια εβδομάδα ανακοίνωσε την έκδοση 0.3. Το Maru βασίζεται πλέον στο android Marshmallow (v 6.0.1).
Πρόκειται για ένα λειτουργικό που μετατρέπει τη φορητή συσκευή μας σε linux workstation με desktop περιβάλλον εφόσον συνδέσουμε τα ανάλογα περιφερειακά (οθόνες, πληκτρολόγια, mouse/touchpads κλπ.
Ο developer Preetam D’Souza έχει ανακοινώσει τη δημιουργία του project από το Φεβρουάριο του 2016 αλλά ο κώδικας ανέβηκε στο github στα τέλη Αυγούστου.

[Εικόνα: mobile_and_desktop.8faa0d5a.png]
Το Maru OS αντικαθιστά το android χωρίς να σημαίνει ότι θα βλέπουμε πλέον στην οθόνη της συσκευής μας ένα μικροσκοπικό (και δύσχρηστο) linux desktop. Η συσκευή μας θα τρέχει κανονικά σε περιβάλλον android ενώ αποκτάμε πρόσβαση στο linux desktop με τη σύνδεση των επιπλέον συσκευών (οθόνη κλπ).

To Maru υποστηρίζει όλες τις συσκευές που υποστηρίζονται από το android ενώ σηκώνει το linux περιβάλλον εργασίας LXDE σε debian jessie (φυσικά arm based). Περιλαμβάνει προεγκατεστημένες εφαρμογές linux όπως το libreoffice ενώ μπορεί να εγκαταστήσει κανείς όποια εφαρμογή θέλει από τα αποθετήρια του jessie με τη χρήση εντολών apt-get ή του synaptic το οποίο απαιτείται να εκτελείται με δικαιώματα διαχειριστή εξαρχής (sudo synaptic).

Ταυτόχρονα έρχεται με προεγκατεστημένες τις android εφαρμογές Browser, Calculator, Calendar, Camera, Clock, Contacts, Downloads, Email, Gallery, Music, Phone, Messaging, Settings και τη δυνατότητα εγκατάστασης του Play store (με λογαριασμό google) για εγκατάσταση επιπλέον android εφαρμογών.
Φυσικά, με τη χρήση λογαριασμού google χάνεται η ιδιωτικότητα της συσκευής, τουλάχιστον μεγάλο μέρος της.

Στη νέα του έκδοση το Maru υποστηρίζει πλήρως την εκτέλεση του android μόνο με την οθόνη της συσκευής και την εκτέλεση του linux desktop στο παρασκήνιο ενώ μέχρι σήμερα απαιτούσε τη χρήση εξωτερικής οθόνης μέσω HDMI θύρας. Η υπηρεσία ssh σηκώνεται με το σύστημα δίνοντας μας τη δυνατότητα να διαχειριστούμε τη συσκευή μας σαν ένα debian server τσέπης, είτε έχουμε συνδέσει οθόνη είτε όχι.

Προς το παρόν οι developers υποστηρίζουν επίσημα τις συσκευές Nexus με την εγκατάσταση που περιγράφεται στο forum της κοινότητας εδώ.
Πρώτη προτεραιότητα της κοινότητας είναι η συμβατότητα με περισσότερες συσκευές, Nexus, LG, Motorola, Sony και Samsung (δες εδώ).
Ταυτόχρονα παρέχουν οδηγίες για manual compilation του κώδικα εδώ.

Μιλάμε πάντα για ένα λειτουργικό σύστημα υπό ανάπτυξη, πολλά υποσχόμενο αλλά προς το παρόν σε εμβρυακό στάδιο. Θα συνιστούσα να μη δοκιμάσετε την εγκατάσταση στη φορητή σας συσκευή χωρίς να βεβαιωθείτε ότι υποστηρίζεται από τη διανομή επίσημα και τα περιφερειακά της υποστηρίζονται έστω ανεπίσημα.

Επιπλέον, η δοκιμή σε κάποιο εξομοιωτή android (βλέπε εδώ) θα σας δώσει μια ιδέα της λειτουργίας τους πριν τα δοκιμάσετε στη συσκευή σας.

Το Maru OS μπορεί να εγκατασταθεί μέσω κάποιου ενημερωμένου εγκαταστάτη όπως το Magic-device-tool ή κατεβάζοντας το ανάλογο πακέτο εγκατάστασης, διαθέσιμο για Linux, Mac ή Windows από εδώ.

Οδηγίες εγκατάστασης υπάρχουν στο github από τον developer εδώ ή στο φορουμ της κοινότητας εδώ.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#2
debianass, post: 25621, member: 1803 είπε κι ελάλησε:Δεν υπήρξε ποτέ όμως κάποια διανομή που να τρέχει σε κάθε συσκευή, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα pc/laptops.


Επιπλέον, η δοκιμή σε κάποιο εξομοιωτή android (βλέπε εδώ) θα σας δώσει μια ιδέα της λειτουργίας τους πριν τα δοκιμάσετε στη συσκευή σας.

βασικα υπαρχει το ΤινυΛινουκς που τρεχει πραγματικα παντου, αλλα για να το εγκαταστησεις σωστα και να το ρυθμισεις, πρεπει να φτυσεις λιγο αιμα. τεσπα. αυτο (το maruOS δηλαδη) μπορει να φορτωσει σε virtualbox, η, μονο με android wrappers παιζει;
ονομαζομαι DarkGoth, και ειμαι «καλα»( ; )... το OsArena με θεραπευσε... (goth=!ok {equals} EMO)...  Emo
  Απάντηση
#3
DarkGoth, post: 25624, member: 1051 είπε κι ελάλησε:βασικα υπαρχει το ΤινυΛινουκς που τρεχει πραγματικα παντου, αλλα για να το εγκαταστησεις σωστα και να το ρυθμισεις, πρεπει να φτυσεις λιγο αιμα. τεσπα. αυτο (το maruOS δηλαδη) μπορει να φορτωσει σε virtualbox, η, μονο με android wrappers παιζει;

Επιπλέον για να το κάνεις λειτουργικό χρειάζεσαι τόσα πράγματα, που μόνο "tiny" δε λέγεται πιά. Οσο για τους οδηγούς, είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχουν για tiny και θα δυσκολευτεί αρκετά όποιος επιχειρήσει να τους πακετάρει. Το αποτέλεσμα θα είναι ίσως ένα πολύ minimal linux σύστημα χωρίς οδηγούς οθόνης αφής, bluetooth, wifi, GPS, κάμερα κλπ, μόνο για να λέμε ότι τρέχει.

Με αφορμή το δίκτυο μιας κατάληψης κτηρίων, μοντάραμε με κάτι φίλους ένα tiny (το λέμε "HardCore") για να φορτώνει με PXE boot σε παλιά pc στο δίκτυο χωρίς αποθηκευτικά μέσα, για λόγους οικονομίας και ασφάλειας. Για να γίνει υποφερτό ξεπέρασε τα 250ΜΒ. Πάντως πάει σφαίρα για βασική επικοινωνία και ελαφρύ web browsing. Σε arm δεν το έχω δοκιμάσει ομολογουμένως. Το έχουμε για pxe boot και διανομή χέρι με χέρι, αν το θες μπορώ να στο στείλω, το τελευταίο iso (με υποστήριξη wifi, αφού στην pxe boot version δε χρειάζεται wifi) βρίσκεται στον kernel 4.2.9-tiny.

Το maru θα το δοκιμάσω τώρα, μάλλον στο genymotion που υποστηρίζει virtual εξωτερική οθόνη και χρησιμοποιεί virtualbox. Αν το έχει δοκιμάσει κανείς σε συσκευή ή emulator ας μας πει (λίγο χλωμό, αφού η v 0.3 είναι μόλις μιας εβδομάδας).
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#4
Ακόμα και χωρίς εξωτερική οθόνη, θα είναι εύκολο να εγκαταστήσει κανείς με ssh ένα vnc server (x11vnc ή vino) και να αποκτήσει πρόσβαση στο desktop μέσω vnc.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#5
Σχετικά με τη δοκιμή στο genymotion:

Δεδομένου ότι δεν μπορεί να flash-άρει κανείς το maru OS με τον τρόπο που προτείνεται εδώ, αφού δεν υφίσταται σύνδεση μέσω usb ούτε δυνατότητα εκκίνησης σε bootloader (εντολή που περιλαμβάνεται στο script εγκατάστασης), αναζήτησα εναλλακτικές μεθόδους.
Εκεί που κατέληξα ήταν στο flash-άρισμα από το update.zip (επιλογή Β).

Τα βήματα που ακολούθησα:
1. Εγκατέστησα στο genymotion μια νέα vm Nexus 5 6.0.0 που υποστηρίζεται από το maru OS.
2. Εκκίνησα κανονικά την vm και μπήκε στο android περιβάλλον.
3. Κατέβασα το αρχείο update σε zip format από το git του Maru μέσα στο φάκελο με τα εργαλεία (adb etc.) του genymotion:
Κώδικας:
cd /opt/genymobile/genymotion/tools
wget https://github.com/maruos/maruos/releases/download/v0.3/maru-v0.3-update-hammerhead-cec8597d.zip
4. Εσπρωξα το αρχείο zip στο virtual sdcard της vm:
Κώδικας:
./adb push -p maru-v0.3-update-hammerhead-cec8597d.zip /sdcard/
5. Χρησιμοποίησα το script του genymotion για flash-άρισμα zip ενημερώσεων flash-archive.sh
Κώδικας:
./adb shell flash-archive.sh /sdcard/maru-v0.3-update-hammerhead-cec8597d.zip

Στο τελευταίο βήμα, παρόλο που έτρεξε αποσυμπιέζοντας τα περισσότερα αρχεία, επέστρεψε λάθος στο flash-άρισμα του system-data. Η vm επανεκκίνησε μετά από αυτό, αλλά στην προηγούμενη κατάστασή της, χωρίς δηλαδή να έχει εγκατασταθεί το maru OS.
Παράθεση:$ ./adb shell flash-archive.sh /sdcard/maru-v0.3-update-hammerhead-cec8597d.zip
uid=0(root) gid=0(root) groups=0(root),1004(input),1007(log),1011(adb),1015(sdcard_rw),1028(sdcard_r),3001(net_bt_admin),3002(net_bt),3003(inet),3006(net_bw_stats)
/sdcard/maru-v0.3-update-hammerhead-cec8597d.zip seems to be a zip archive
[flash_archive] Creating tmp dir
[flash_archive] Unzip archive
Archive: /sdcard/maru-v0.3-update-hammerhead-cec8597d.zip
inflating: system.patch.dat
inflating: META-INF/com/android/metadata
inflating: META-INF/com/google/android/update-binary
inflating: META-INF/com/google/android/updater-script
inflating: boot.img
inflating: file_contexts
inflating: system.new.dat
inflating: system.transfer.list
inflating: META-INF/com/android/otacert
inflating: META-INF/MANIFEST.MF
inflating: META-INF/CERT.SF
inflating: META-INF/CERT.RSA
[flash_archive] Remount /system/ in rw
[flash_archive] Start file install
[ERROR][flash_archive] META-INF/com/google/android/update-binary is an ARM binary, using system updater
find: system/lib/: No such file or directory
adding: META-INF/ (stored 0%)
adding: META-INF/com/ (stored 0%)
adding: META-INF/com/android/ (stored 0%)
adding: META-INF/com/android/metadata (deflated 18%)
adding: META-INF/com/android/otacert (deflated 30%)
adding: META-INF/com/google/ (stored 0%)
adding: META-INF/com/google/android/ (stored 0%)
adding: META-INF/com/google/android/update-binary (deflated 36%)
adding: META-INF/com/google/android/updater-script (deflated 58%)
adding: META-INF/MANIFEST.MF (deflated 44%)
adding: META-INF/CERT.SF (deflated 49%)
adding: META-INF/CERT.RSA (deflated 24%)
adding: boot.img (deflated 12%)
adding: file_contexts (deflated 79%)
adding: system.new.dat (deflated 23%)
adding: system.patch.dat (stored 0%)
adding: system.transfer.list (deflated 67%)
chmod: updater: No such file or directory
[ERROR][execute_update_binary] execution of update-binary ended with errors
{Result:KO};

Εκεί έχω φτάσει προς το παρόν και το γνωστοποιώ για όποιον ενδιαφέρεται. Συνεχίζω τις προσπάθειες και για ότι νεότερο θα επανέλθω.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#6
με το replicant τι παιζει; τι γνωμη υπαρχει;
  Απάντηση
#7
Προσωπική γνώμη δεν έχω καθώς δεν διαθέτω κάποια από τις συσκευές (nexus - galaxy), όμως το replicant προτείνεται από το FSF (Free Software Fountation) κι αυτό έχει τη σημασία του. Βασίζεται στο android (η τελευταία έκδοση στο android 6) αξιοποιώντας το υπάρχον ελεύθερο λογισμικό* του, υποθέτω με τον linux libre kernel (χωρίς να είμαι σίγουρος, όποιος γνωρίζει ας διορθώσει). Αντί του google play έρχεται με το F-Droid, ένα διαχειριστή που επικεντρώνεται στο ελεύθερο λογισμικό, παρόλο που ορισμένες εκδόσεις του περιλαμβάνουν και μη-ελεύθερο λογισμικό σημειωμένο με κόκκινο για όσους το επιλέγουν. Στην τελευταία έκδοση 6 (Αύγουστος '16) του replicant γίνεται μια προσπάθεια βελτίωσης σε επίπεδο γραφικών χρησιμοποιώντας πρόσβαση mesa και llvmpipe (ελεύθερο λογισμικό) καθώς και περαιτέρω προσαρμογής των toolchains (compiler, linker, libraries, debuger κλπ) ελεύθερου λογισμικού, από το χώρο φυσικά του GNU/Linux. Με τις τελευταίες βελτιώσεις οι χρήστες παρατηρούν μεγαλύτερη συμβατότητα με τις εφαρμογές του F-Droid. Υπάρχει επίσης μια κοινότητα υποστήριξης, ένα φόρουμ στο https://redmine.replicant.us/projects/replicant/boards για βοήθεια των χρηστών.

Σε κάθε περίπτωση η προσέγγιση των φορητών συσκευών με το ελεύθερο λογισμικό δεν είναι κάτι που εξαρτάται μόνο από τις κοινότητες του δεύτερου, αφού πολλές συσκευές δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν χωρίς ιδιοταγές λογισμικό από κατασκευής τους.
Αυτό είναι κάτι που έχει αντιμετωπιστεί στα pc από τους χρήστες ελεύθερου λογισμικού που επιλέγουν συσκευή συμβατή με linux. Ομως στην περίπτωση των smartphones/tablets υπεισέρχεται και ο παράγοντας κόστους. Συνήθως οι συσκευές εκείνες που απαιτούν ιδιοταγές λογισμικό για τη λειτουργία τους αποσπούν παράλληλα χρηματοδότηση από κερδοσκοπικές εταιρίες οι οποίες κερδίζουν αργότερα αξιοποιώντας εμπορικά τα μαζικά στοιχεία που συλλέγουν από τους χρήστες, διαφημίσεις και πώληση υπηρεσιών ή εφαρμογών, πράγμα στο οποίο δε μπορούν να ποντάρουν όταν πρόκειται για ελεύθερο λογισμικό. Το αποτέλεσμα είναι να έρχονται φθηνότερες στον τελικό χρήστη, ο οποίος όμως κατα μία έννοια δεν κατέχει ποτέ τη συσκευή που χρησιμοποιεί.

Οι συσκευές που είναι συμβατές με το replicant πάντως φαίνονται εδώ: https://www.replicant.us/supported-devices.php και ορισμένες από αυτές δεν είναι οικονομικά απρόσιτες.

*Κι εδώ επιβεβαιώνεται η άποψη ότι το GNU δεν είναι αμιγώς unix ή linux, υπάρχει πολύ μεγαλύτερος ορίζοντας εφαρμογής του σαν παρακαταθήκη για το μέλλον.

Edit: Σε αντίθεση με τα x86 pc που οι χρήστες τους πολλές φορές ωθούνται στο GNU/Linux όταν παλιώσουν αρκετά για να τρέχουν τις τελευταίες εκδόσεις windows, στις φορητές συσκευές, μέχρι στιγμής, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, πράγμα που αποτελεί επιπλέον ανασταλτικό παράγοντα μιας αλματώδους ανάπτυξης του ανάλογου ελεύθερου λογισμικού.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#8
θενξ , αρα φαινεται ενδιαφερον... ομως τελικα ουτε εγω εχω συμβατη συσκευη. πολυ μπελας αυτος... και πολυ σπαστικο να μη μπορεις να αλλάξεις αυτο που του εχουν φορεμενο...
  Απάντηση
#9
@ debianass
Μια μικρή παρατήρηση: εκτός κι αν γνωρίζεις με κάποια βεβαιότητα ότι το Replicant περιέχει GNU στοιχεία (δεν έχω ασχοληθεί και δε γνωρίζω, οπότε δεν έχω άποψη), μη χρησιμοποιείς τον - καταχρηστικό, όπως και όλοι οι υπόλοιποι- όρο «GNU/Linux» όταν αναφέρεσαι σε οτιδήποτε σχετικό με το Android, γιατί το «κανονικό» Android δεν έχει GNU.

Στο σημείο αυτό, έτσι για την άλλη άποψη, θα αντιστρέψω τη φράση σου "Κι εδώ επιβεβαιώνεται η άποψη ότι το GNU δεν είναι αμιγώς unix ή linux, υπάρχει πολύ μεγαλύτερος ορίζοντας εφαρμογής του σαν παρακαταθήκη για το μέλλον" και θα την κάνω "Κι εδώ επιβεβαιώνεται η άποψη ότι το Linux δεν είναι αμιγώς unix ή GNU, υπάρχει πολύ μεγαλύτερος ορίζοντας εφαρμογής του σαν παρακαταθήκη για το μέλλον", κάτι που νομίζω επιβεβαιώνεται αδιαμφισβήτητα από την πραγματικότητα.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#10
@ Soulrain Fails
Τα toolchains και οι οδηγοί πρόσβασης γραφικών προέρχονται σίγουρα από το GNU/Linux, τουλάχιστο σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η ομάδα ανάπτυξης του replicant (https://blog.replicant.us/2016/08/replic...oid-issue/).
Κατα τα άλλα και δεδομένου ότι χρησιμοποιεί μόνο ελεύθερο λογισμικό, είναι προφανές ότι αξιοποιεί το αντίστοιχο ελεύθερο που προορίζεται για android. Σίγουρα χρειάζεται διερεύνηση και σίγουρα, όπως είπα, δεν έχω προσωπική γνώμη πέρα από τα όσα ανακοινώνει η ίδια η ομάδα ανάπτυξης.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση


Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)