Ο Άγνωστος Ψηφιακός Χρυσός [εκδήλωση]
#1
[IMG]digitalgold.png[/IMG]

• Tων Χρήστου Δαγρέ (Γιατρός, μέλος Κινήματος Άρδην) – Στάθη Ιωσηφίδη (Μέλος των κοινοτήτων ελεύθερου λογισμικού GNOME και openSUSE)

Τα προγράμματα Ανοιχτού Κώδικα [ΑΚ] είναι ηλεκτρονικά προγράμματα των οποίων ο πηγαίος κώδικας (source code) είναι ανοιχτός σε όλους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί ο καθένας να τα μελετήσει, να κάνει αλλαγές και βελτιώσεις στον κώδικα ή να τα χρησιμοποιήσει για να αναπτύξει δικές του εφαρμογές. Νομικά, τα προγράμματα αυτά έχουν δημόσιες άδειες χρήσης GPL που επιτρέπουν να γίνεται χρήση τους χωρίς να υποχρεώνονται οι χρήστες να πληρώνουν γι’ αυτό. Η ιστορία ξεκίνησε από τον Richard Stallman, καθηγητή στο MIT, ο οποίος ανέπτυξε εννοιολογικά (και οδήγησε στην δημιουργία νομικού πλαισίου) το εγχείρημα αυτό, δίνοντας έτσι αφετηρία για την δημιουργία του λειτουργικού συστήματος LINUX (κατ’ άλλους GNU/LINUX) από τον Φινλανδό Linus Torvalds.

Έκτοτε, τα προγράμματα ΑΚ γνώρισαν μια κατακλυσμιαία ανάπτυξη. Υπάρχουν χιλιάδες κοινότητες υποστήριξης και εκατοντάδες εταιρείες που αναπτύσσουν προγράμματα και εφαρμογές ΑΚ. Η λειτουργία των κοινοτήτων βασίζεται σε ευέλικτες, χαλαρές ομάδες εθελοντών με κάποιον(-ους) συντονιστή(-ές) που αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας επιμέρους project ευρύτερων προγραμμάτων. Η έκταση της χρήσης τους ποικίλλει. Σε επίπεδο λειτουργικών συστημάτων σε προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές δεν φαίνεται να ξεπερνά το 3-4%, με κυρίαρχο στην αγορά την Microsoft. Όμως σε επίπεδο λειτουργικών προγραμμάτων για server υπάρχει στενός ανταγωνισμός μεταξύ τους, o ΑΚ φαίνεται να επικρατεί με ποσοστό μέχρι 90%, ενώ και στα κινητά τα android, που βασίζονται στο πυρήνα Linux κυριαρχούν, με το λειτουργικό για iphone να είναι δεύτερο. Τέλος, στα supercomputers το Linux τρέχει στο 95% αυτών αποδεικνύοντας ότι είναι το γρηγορότερο λειτουργικό σύστημα με την ελάχιστη δυνατή χρήση πόρων.

Η περιορισμένη χρήση τους σε επίπεδο προσωπικών υπολογιστών δείχνει την ιδιαίτερα σημαντική δυναμική των προγραμμάτων ΑΚ για το μέλλον. Ήδη κάποιοι δήμοι (π.χ. Λας Πάλμας, Βιέννη), περιφέρειες (Βαλένθια) αλλά ακόμη και κράτη (Ρωσία, Ολλανδία) τα εντάσσουν στον αναπτυξιακό σχεδιασμό τους, θέλοντας έτσι να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Νάντη, η 6η μεγαλύτερη γαλλική πόλη με πληθυσμό που πλησιάζει τις 300 χιλιάδες κατοίκους. Ο δήμος ολοκλήρωσε πρόσφατα την μετάβαση των 5000 δημοτικών υπολογιστών στο LibreOffice, οδηγώντας σε άμεση μείωση δαπανών κατά 1.6 εκατ. ευρώ και στην συνέχεια ακόμη 260.000 ευρώ κάθε χρόνο. Το ερώτημα προκύπτει εύλογο: η Ελλάδα της «κρίσης» και της παρακμής θα μπορέσει να αντιληφθεί, και πολύ περισσότερο να εκμεταλλευτεί, τις τεράστιες δυνατότητες του «ψηφιακού χρυσού»;

Πράγματι υπάρχουν στην Ελλάδα κοιτάσματα αναξιοποίητου ψηφιακού δυναμικού, υπό την μορφή κοινοτήτων προγραμματιστών που ασχολούνται με διανομές όπως το openSUSE, το Ubuntu κ.α. σε διάφορα γραφικά περιβάλλοντα (GNOME, KDE, MATE κ.α.). Από αυτούς υπολογίζεται αδρά ότι περισσότερα από 100 άτομα ασχολούνται συστηματικά με διάφορα project των κοινοτήτων και άλλα 500-600 άτομα σε περιφερειακές εργασίες μερικής απασχόλησης. Επαγγελματικά, το αντικείμενό τους εκτείνεται από την εγκατάσταση και υποστήριξη εφαρμογών και λειτουργικών συστημάτων ΑΚ σε πρόσωπα και επιχειρήσεις, έως την συγγραφή κώδικα για μεγαλύτερα project, την εξ αποστάσεως υπαλληλική σχέση με μεγάλες εταιρείες προγραμμάτων ΑΚ (όπως π.χ. η Red Hat) ή, τέλος, την αυτόνομη ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων ΑΚ με διεθνή διανομή.

Η τελευταία κατηγορία είναι και η πιο ενδιαφέρουσα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πλατφόρμα Transifex του Δ. Γλέζου, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μεταφράσεων λογισμικού που μπορεί να την χρησιμοποιήσει κάποιος που δεν γνωρίζει κώδικα. Τα αποτελέσματα της μετάφρασης είναι προσβάσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από πολλούς τελικούς χρήστες. Έχει χρησιμοποιηθεί απο μεγάλες εταιρίες όπως π.χ. η Vodafone αλλά και κοινότητες όπως π.χ. το γραφικό περιβάλλον MATE ή προγράμματα όπως το Nextcloud, το ownCloud κ.ά.

Άλλο παράδειγμα είναι το Codebender μιας ομάδας με έδρα την Πάτρα, το οποίο χρησιμοποιείται από τις πλακέτες Arduino και επιτρέπει τον εύκολο προγραμματισμό των συσκευών, που χρησιμοποιούνται για την αυτοματοποίηση ορισμένων ενεργειών όπως π.χ. την εξ’ αποστάσεως παρέμβαση και ρύθμιση ηλεκτρονικών συσκευών στο σπίτι, με την χρήση του smart phone. Τέλος, έχουμε ήδη παρουσιάσει τη συνεργασία του Πανεπιστημίου της Πάτρας και μη κερδοσκοπικών οργανισμών όπως η Libre Space Foundation (https://librespacefoundation.org/) και το Hackerspace.gr για την κατασκευή του ελληνικού μικροδορυφόρου UPSat που θα εκτοξευτεί τον Δεκέμβριο του 2016.

Σε μία εποχή όπου ο παραγωγικός τομέας στην Ελλάδα βάλλεται και αμφισβητείται, υπάρχει μια δυναμική ομάδα νέων ανθρώπων που αντιστέκεται στην παρακμή παράγοντας software. Αλλά δεν αρκεί αυτό γιατί γνωρίζουμε ότι οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι τεράστιες. Καταρχάς, σε επίπεδο εφαρμογών και λειτουργικών συστημάτων τα προγράμματα ΑΚ προσφέρουν ταχύτητα και ασφάλεια, χωρίς τα υψηλά κόστη αγοράς της πατέντας των προγραμμάτων ιδιωτικού κώδικα. Επιπλέον, σε ευρύτερο επίπεδο, τα ανοιχτά στάνταρντ επιτρέπουν την διάδραση και επικοινωνία μεταξύ συσκευών διαφορετικών εταιρειών, επιτρέποντας έτσι την γρήγορη και αξιόπιστη μετάδοση και ανάλυση πληροφοριών. Τέλος, καθιστούν ευκολότερη την ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών σχεδιασμένων επάνω στις ανάγκες του πελάτη, οι οποίες όμως βασίζονται σε ήδη αναπτυγμένους και δοκιμασμένους κώδικες. Όλα τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο ιδιώτες – ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορεί να προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα – αλλά και δήμους, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των λειτουργικών δαπανών τους αλλά και την εξοικείωση των δημοτών με e-υπηρεσίες.

Επιπροσθέτως, η ευρύτερη διασπορά τους στην αγορά θα ανοίξει χιλιάδες θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες, είτε για την υποστήριξη της εφαρμογής τους σε εταιρείες και δήμους, είτε για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και νέου κώδικα. Δεν θα ήταν προτιμότερο από το δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ σε άδειες χρήσης ιδιωτικών προγραμμάτων ή σε αμοιβές μεταπρατών, τα χρήματα αυτά να μοιράζονται μεταξύ των παραγωγικών επιχειρήσεων, των καταναλωτών και των υψηλής εξειδίκευσης επιστημόνων που θα μείνουν και θα παράξουν στον τόπο τους; Ο δήμος της Νάντης, στο παράδειγμα που αναφέρθηκε πιο πάνω, δεσμεύτηκε ότι θα διαθέτει το 11% των ετήσιων «κερδών» από την χρήση του LibreOffice, περίπου 30.000 ευρώ, για να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη και βελτίωση των δυνατοτήτων της εφαρμογής.

Τα παραπάνω ακούγονται (και είναι) αυτονόητα, γι’ αυτό ίσως η υλοποίησή τους να συναντά τόσο ισχυρή αντίσταση, καθώς στην Ελλάδα επιβραβεύεται το παράλογο. Η δημοτική παράταξη του «Μένουμε Θεσσαλονίκη» εκκινώντας από την βάση ότι το αυτονόητο αποτελεί προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση, θα υποβάλλει την αμέσως επόμενη περίοδο πρόταση στον Δήμο Θεσσαλονίκης να προχωρήσει σε πειραματική αντικατάσταση μέρους των προγραμμάτων, που χρησιμοποιεί, από προγράμματα ανοιχτού κώδικα. Μέρος της εξοικονόμησης χρημάτων από τις άδειες χρήσης, μπορεί να επανεπενδυθεί σε καινοτόμα προγράμματα που θα επιτρέπουν μεγαλύτερη πρόσβαση των πολιτών στις διαδικασίες και υπηρεσίες του Δήμου. Τα προγράμματα αυτά μπορούν στην συνέχεια να μοιραστούν με άλλους Δήμους, Δημοτικές Εταιρείες και Δημόσιες Υπηρεσίες δημιουργώντας έναν θετικό «καταρράκτη» υπηρεσιών ανοιχτού κώδικα στην Ελλάδα.

Το κίνημα Άρδην και μέλη της κοινότητας Ελεύθερου Λογισμικού Θεσσαλονίκης διοργανώνουν το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στις 7μμ, ενημερωτική εκδήλωση με τον τίτλο:

Ελεύθερο Λογισμικό και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: ευκαιρίες για ανάπτυξη

Θα συζητηθούν διάφορα διεθνή παραδείγματα, τα επιχειρηματικά και ευρύτερα κοινωνικά οφέλη από την χρήση και διάδοσή τους, ένα αδρό πλάνο για το πώς μπορεί να γίνει η μετάβαση σε ελεύθερο λογισμικό εύκολα και απλά και, τέλος, θα γίνει αναφορά στις εφαρμογές που μπορούν να υποστηρίξουν μια μικρομεσαία επιχείρηση. Ακόμη, ένας επιχειρηματίας από την Θεσσαλονίκη θα μιλήσει για το προσωπικό του παράδειγμα μετάβασης σε προγράμματα ΑΚ. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ανοιχτή συζήτηση, με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το κοινό.

H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Άρδην (Βαλαωρίτου 1 & Δωδεκανήσου – 8ος Όροφος).

 Σοβαρότητα (λέμε τώρα…), διαφάνεια (ΤΩΡΑ!) και Ελεύθερη πρόσβαση σε όλα.
  Απάντηση
#2
Θεωρώ απαραίτητο να σημειωθεί εδώ ότι το "κίνημα Άρδην" και ο Γιώργος Καραμπελιάς εκφράζουν τα τελευταία χρόνια μια αντιφατική τάση, τη λεγόμενη "εθνικιστική αριστερά". Παρά το ιστορικό του Γ.Καραμπελιά στους κοινωνικούς αγώνες, τις συλλήψεις του στα αναρχικά μπλοκ τη δεκαετία του '80 και της παρουσίας του σαν μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη της Ε.Ο. 17 Νοέμβρη, η εθνικιστική στροφή του και η χρήση εννοιών όπως "εθνομηδενισμός" κλπ έχουν υιοθετηθεί πλήρως από το εθνικιστικό παρακράτος, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η χρυσή αυγή και πυρήνες "αυτόνομων" εθνικιστών που εκφράζουν την "αγάπη τους για την πατρίδα" με ρατσιστικές επιθέσεις, δολοφονίες αγωνιστών και εμπρησμούς χώρων αλληλεγγύης.
Ουσιαστικά ο ρόλος του, είτε το έκανε συνειδητά είτε όχι, ήταν να εξοπλίσει με "αριστερά" επιχειρήματα την ακροδεξιά ρητορεία.
Ας κάνει λοιπόν ο καθένας τη δική του έρευνα κι ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για το "κίνημα Αρδην".
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#3
debianass, post: 25853, member: 1803 είπε κι ελάλησε:Θεωρώ απαραίτητο να σημειωθεί εδώ ότι το "κίνημα Άρδην" και ο Γιώργος Καραμπελιάς εκφράζουν τα τελευταία χρόνια μια αντιφατική τάση, τη λεγόμενη "εθνικιστική αριστερά". Παρά το ιστορικό του Γ.Καραμπελιά στους κοινωνικούς αγώνες, τις συλλήψεις του στα αναρχικά μπλοκ τη δεκαετία του '80 και της παρουσίας του σαν μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη της Ε.Ο. 17 Νοέμβρη, η εθνικιστική στροφή του και η χρήση εννοιών όπως "εθνομηδενισμός" κλπ έχουν υιοθετηθεί πλήρως από το εθνικιστικό παρακράτος, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η χρυσή αυγή και πυρήνες "αυτόνομων" εθνικιστών που εκφράζουν την "αγάπη τους για την πατρίδα" με ρατσιστικές επιθέσεις, δολοφονίες αγωνιστών και εμπρησμούς χώρων αλληλεγγύης.
Ουσιαστικά ο ρόλος του, είτε το έκανε συνειδητά είτε όχι, ήταν να εξοπλίσει με "αριστερά" επιχειρήματα την ακροδεξιά ρητορεία.
Ας κάνει λοιπόν ο καθένας τη δική του έρευνα κι ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για το "κίνημα Αρδην".
"Μείζων πασῶν ἀρετῶν ἡ διάκρισις"
«Αγαπώ αυτό που είσαι και όχι εκείνο που ήθελε ο εγωισμός μου να είσαι»…
  Απάντηση
#4
Αυτεξούσιος, post: 25854, member: 793 είπε κι ελάλησε:"Μείζων πασῶν ἀρετῶν ἡ διάκρισις"
Σωστός ο Ιωακείμ Καραχρήστου, σωστός και ο Φωκυλίδης: "Μηδενὶ δίκην δικάσῃς, πρὶν ἀμφοῖν μύθον ἀκούσῃς"
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Εκδήλωση για Διαστημικές Τεχνολογίες και Open Source Software & Hardware Maria Afentouli 0 1.702 14.12.2016 23:43
Τελευταία Ανάρτηση: Maria Afentouli
  Ανάπτυξη δομών συνεργασίας για τα Κοινά [προφεστιβαλική εκδήλωση Evi 0 945 15.04.2015 00:44
Τελευταία Ανάρτηση: Evi
  Εκδήλωση : Ελεύθεροι Σπόροι για τη Διατροφική Αυτάρκεια [Χανιά] constantinos 0 949 20.04.2013 17:10
Τελευταία Ανάρτηση: constantinos
  Εκδήλωση για τα Πνευματικά Δικαιώματα στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κυ apache 0 892 19.02.2013 22:55
Τελευταία Ανάρτηση: apache
  Εκδήλωση Creative Commons στην Τεχνόπολη! apache 0 582 28.05.2012 21:46
Τελευταία Ανάρτηση: apache

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)