Virtualbox και γραφικό περιβάλλον...
#1
Καλησπέρα σας.
Είμαι με Antergos και σε virtualbox έχω εγκαταστήσει Arch μπας και μάθω την διαδικασία και το βάλω τελικά βασικό λειτουργικό.

Έχω την εντύπωση πως τα έχω κάνει όλα σωστά -και θα με ρωτήσετε, τότε ρε βλάκα γιατί δεν έχεις γραφικά- αλλά για κάποιον λόγο που δεν μπορώ να καταλάβω λόγω απειρίας/ασχετοσύνης δεν έχω γραφικό περιβάλλον.

[Εικόνα: s6o41rkp1][Εικόνα: Virtual_Box_linux_arch_64bit_KDE_03_12_2016_20_27.jpg]

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας προκαταβολικά..!!! :) :)
  Απάντηση
#2
Όσον αφορά τον xorg, μέχρι ποιο βήμα έφτασες; Πάντως, αν έχεις σκοπό να φτιάξεις κάτι παρόμοιο με την εγκατάσταση που έχεις τώρα (το Antergos), δε χρειάζεται να μπλέξεις με το startx. Εκτός κι αν έχεις βίτσιο να μη χρησιμοποιείς display manager.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#3
Ο ποιο καλός για μένα τρόπος για αρχή είναι μέσω Arch-anywhere. Γίνεται με εύκολο τρόπο δημιουργία χρήστη με δικαιώματα sudo, εγκατάσταση login manager, firewall, διαχειριστή συνδέσεων στο δίκτυο, κ.α. Ειδικά στο VB δουλεύει άψογα. Εδώ με ποιο τρόπο έγινε η εγκατάσταση Arch; Το Architect installer σε άφηνε πολλές φορές χωρίς χρήστη αν δεν το έχεις πολυδουλέψει, οπότε μετά έπρεπε με εντολές να δημιουργήσεις χρήστη. Εδώ δημιουργήθηκε χρήστης με δικαιώματα sudo; Στο στιγμιότυπο βλέπω ότι δώθηκε εντολή από τον root να γίνει εκκίνηση γραφικού περιβάλλοντος. Αυτό είναι άκαιρο και επικίνδυνο. Δεν το έχω κάνει να δοκιμάσω αλλά πιθανότατα το Αrch να αντιδρά και να μην αφήνει τέτοιο ατόπημα.

Από root δώσε :


Κώδικας:
useradd -m -G wheel -s /bin/bash όνομαχρήστη

μετά

Κώδικας:
passwd όνομαχρήστη

για να δώσεις ένα password στο χρήστη

Αν δεν έχεις εγκαταστήσει login manager (αν έχεις κάνει εγκατάσταση με τον παραδοσιακό τρόπο)
Κώδικας:
pacman -S sddm ή lightdm ή slim ή gdm
ή οτι άλλος login manager σχετικός με το γραφικό περιβάλλον που διάλεξες

και
Κώδικας:
reboot
  Απάντηση
#4
Ξαναείδα το στιγμιότυπο και είδα KDE. Για αυτό πέρνα τον sddm και μετά από το αρχείο ρυθμίσεών του μπορείς να βάλεις και autologin, όταν με το καλό μπείς μέσα.
  Απάντηση
#5
@ Pragma_linux

Δε ρωτάει ο φίλος να του πούμε τον εύκολο τρόπο. Έχει ήδη Antergos, άρα τον ξέρει. Να κάνει την παραδοσιακή εγκατάσταση θέλει, για να έχει την εμπειρία. Μην του λες για Arch-Anywhere και τέτοια, γιατί θα σκέφτεται πράγματα που δεν του χρειάζονται στην παρούσα φάση.

Στο screenshot φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι μισή η εγκατάσταση του X και δε βρίσκει κάτι να εκκινήσει, γι' αυτό τον ρώτησα σχετικά. Εικάζω ότι πήγε πολύ παραδοσιακά και δεν έχει εγκαταστήσει καν DE ακόμα. Αλλά δε μας απαντάει το κακό παιδάκι.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#6
1000 συγγνώμη παιδιά που άργησα τόσο πολύ να σας απαντήσω αλλά είναι αλλού το μηχάνημα για το οποίο ρωτάω και δυστυχώς δεν έχω ακόμα internet εκεί που μένω.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καταρχήν....!!!

@Soulrain Falls
Όσον αφορά τον xorg είμαι εδώ
"sudo pacman -S xorg-server xorg-xinit xorg-utils xorg-server-utils mesa xorg-twm xterm xorg-xclock"
επίσης έχω βάλει gnome και gdm με : "sudo pacman -S gnome gnome-extra gdm".

@Pragma_linux
Η εγκατάσταση έγινε από το επίσημο iso του Arch "archlinux-2016.11.01-dual.iso"
Δημιουργήθηκε χρήστης με δικαιώματα sudo.
Αυτό έχω όταν δίνω startx σαν user :
[Εικόνα: Virtual_Box_linux_arch_64bit_KDE_04_12_2016_18_16.jpg]

Ευχαριστώ και πάλι,θα κάτσω όσο μπορώ πάνω από το μηχάνημα να σας διαβάσω....
  Απάντηση
#7
Θέλεις κι ένα xf86-video-*, ανάλογα με την κάρτα γραφικών σου (οι ανοιχτοί drivers είναι αυτοί). Δες εδώ.

Μου φαίνεται όμως ότι το πας λίγο ανάποδα. Αφού έχεις display manager (gdm), γιατί δίνεις startx; Το startx, για να δουλέψει, χρειάζεται να ρυθμίσεις το αρχείο $ΗΟΜΕ/.xinitrc αλλά αυτό γίνεται όταν δε θέλουμε να έχουμε display manager. Σε διαφορετική περίπτωση δεν έχει νόημα (για τώρα, αργότερα μπορείς άνετα να ψάξεις πώς γίνεται). Ενεργοποίησε τον gdm δίνοντας (ως root πάντα)
Κώδικας:
systemctl enable gdm
και στην επανεκκίνηση θα (πρέπει να) τον δεις κανονικά.

EDIT: Κάνε και μια αναβάθμιση δίνοντας
Κώδικας:
pacman -Syyu
(ναι, με δύο y γιατί βλέπω είσαι αρκετά πίσω). Δεν έγινε κάποια κρίσιμη αλλαγή στο μεσοδιάστημα αλλά ενδέχεται να συναντήσεις αυτό.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#8
Soulrain σωστός, Pragma_linux λάθος, καλή τύχη lewnidas_
O Καθιστός πιγκουίνος - Pragma_linux μίλησε
  Απάντηση
#9
@Soulrain Falls
Σε ευχαριστώ παααααρα πολύ φίλε μου....!!!!
Είμαι οκ με "systemctl enable gdm" και reboot.
Στην περίπτωση αυτή που το arch είναι σε virtual machine υποθέτω πως δεν μπαίνει κάποιος vga driver όσον αφορά το ίδιο το λειτουργικό σύστημα,έτσι...???

Αντίστοιχα εάν θέλω να εγκαταστήσω KDE ακολουθώ την ίδια διαδικασία αλλά με τον SDDM όπως λέει και στο ArchWiki λογικά...??

Κουκλί πάντως το Gnome έχω πολλαααα χρόνια να το δω από κοντά.
Ευχαριστώ πολύ...!!!

[Εικόνα: Virtual_Box_linux_arch_64bit_Gnome.jpg]--- SOLVED ---
  Απάντηση
#10
Το ανέφερα περισσότερο για να μην το παραλείψεις όταν κάνεις την κανονική εγκατάσταση και ψάχνεσαι μετά. Η διαδικασία είναι ανάλογη για οποιοδήποτε DE.

Tip 1: αν έχεις τη δυνατότητα, όταν εγκαταστήσεις το βασικό σύστημα (μέχρι τον xorg π.χ.) και αφού βεβαιωθείς ότι δουλεύει, πάρε ένα backup με το Clonezilla ή το Redo. Έτσι, αν σου στραβώσει κάτι αργότερα, το επαναφέρεις χωρίς να χρειάζεται να κάνεις ολόκληρη την εγκατάσταση απ' την αρχή και ξεκινάς κατευθείαν με την εγκατάσταση DE.

Tip 2: Απόφυγε τα πακέτα *-meta. Είναι «βολικά» αλλά δε χρειάζεσαι όλα αυτά που περιέχουν. Εφόσον προσανατολίζεσαι σε Plasma, ψάξε με την ησυχία σου τα πακέτα που θέλεις (λ.χ. dolphin, gwenview) και συγκέντρωσέ τα σε ένα αρχείο, γράφοντας ένα σε κάθε σειρά. Έπειτα μπορείς να δώσεις
Κώδικας:
pacman -S - < /διαδρομή/αρχείου
Φρόντισε απλά το αρχείο να είναι στον ίδιο δισκο ή να μπορεί να το «δει» ο pacman της κανονικής εγκατάστασης. Το αποτέλεσμα θα είναι παρόμοιο με ένα *-meta πακέτο, όμως θα έχεις επιλέξει ένα προς ένα τα στοιχεία και δε θα βάλεις κάτι άχρηστο. Εννοείται ότι το ίδιο μπορεί να γίνει με οποιαδήποτε πακέτα.

Tip 3: Εκτός κι αν έχεις κρατήσει αναλυτικές σημειώσεις, για να μη χρειαστείς δεύτερη συσκευή με browser, μπορείς να κάνεις την εγκατάστασή σου από κάποιο live μέσω chroot. Χρειάζεσαι απλά κάποιο «Archοειδές» (αλλά όχι Manjaro γιατί διαφέρει) που να έχει DE. Προτείνω το ArchBang. Η διαδικασία είναι όπως την ξέρεις, απλά στη θέση του Arch live θα είναι το «Archοειδές». Φτιάχνεις τα partitions στο δίσκο σου (πρόσεξε μόνο να μη βάλεις καταλάθος αυτόν που αντιστοιχεί στο live), τα κάνεις mount και συνεχίζεις κανονικά με το pacstrap και τα υπόλοιπα. Έτσι θα έχεις εύκαιρο τον browser για να διαβάζεις και θα μπορείς επίσης να «μπεις» στην εγκατάστασή σου από τον file manager, αν σου χρειαστεί.

Tip 4: Προσπάθησε να μην αντιγράφεις απλά τις εντολές από τον οδηγό αλλά να καταλαβαίνεις τι κάνουν, γιατί είναι πράγματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις αργότερα και τα περισσότερα δεν είναι καν Arch-specific. Αυτός βασικά ήταν και ο λόγος που αφαιρέθηκε το παλιότερο Beginner's Guide, γιατί οι περισσότεροι έκαναν απλά copy-paste και αργότερα δυσκολεύονταν να διαχειριστούν το σύστημα.

Και μην κολλάς να ρωτήσεις οτιδήποτε, ακόμα κι αν σου φαίνεται «κουφή» η ερώτηση.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  virtualbox and usb synama 5 968 27.10.2013 21:37
Τελευταία Ανάρτηση: synama

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)