Νέα εγκατάσταση Arch με plasma. Όχι Ίντερνετ
#1
Όλα καλά πήγαν και λογκάρισε κανονικά στο plasma. Εντάξει όχι με τη μία. Έκαν λίγο chroot από ubuntu δυο τρεις φορές. Τα ζητήματα που δεν κατάλαβα είναι:
1. το locale. Ενώ στην εγκατάσταση είχα αποεπιλέξει κανονικά το el σε εκεινο το αρμοδιο αρχείο και μετά έδωσα το locale-gen. Τέλος πάντων το έκανα από το γραφικό περιβάλλον πλέον.

2. Ίντερνετ καθόλου. Μωρέ κατα το chroot και όπως κοίταζα διάφορες σελίδες τι λένε γι αυτό κάποιος κάπου έγραφε για cp το resolv.conf και το έκανα. Δεν θυμάμαι αν αντέγραψα το αρχείο από /etc της ubuntu
στο /etc του Arch. Πάντως έκανα μπουτάρισμα κάποια στιγμή μετά την εγκατάσταση, δεν μπήκε σε γραφικό - δεν είχε ετοιμαστεί ακόμα, και πήγα να κάνω κάτι με τον pacman. Εκεί μου έβγαλε μυνημα ότι κάτι παίζει και δεν κατεβάζει. Ξανακάνω chroot και ούτε από κει κατέβαζε. Αντέγραψα το resolv.conf της ubuntu και μετα έπαιζε. Από κει έβαλα τον dolphin και ότι άλλο και το σύστημα είναι έτοιμο από γραφικής πλευράς.
Ξαναλογκάρω να δω τι γινρται και πάλι δεν έχω ίντερνετ.
Δεν εγκατέστησα τον network-manager. θεωρώ ότι θα είναι εγκατεστημένος με το σύστημα. Λέτε να είναι αυτό το πρόβλημα; ή αυτό με το resolv.conf; Ή κάτι άλλο;
  Απάντηση
#2
Δε σε προλαβαίνω μάστορα.

Για το locale, μήπως παρέλειψες το /etc/locale.conf; Επίσης, πώς το εγκατέστησες το Plasma; Ενδέχεται να είναι εγκατεστημένος ο NetworkManager αλλά όχι ενεργοποιημένος. Δώσε
Κώδικας:
sudo systemctl start NetworkManager
για να τον ξεκινήσεις και
Κώδικας:
sudo systemctl enable NetworkManager
για να ξεκινάει αυτόματα σε κάθε εκκίνηση.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#3
Soulrain Falls, post: 26124, member: 1313 είπε κι ελάλησε:Δε σε προλαβαίνω μάστορα..

Σάμπως με προλαβαίνω εγώ; :p Τρέχω να μαζεύω τις μλς μου. Θα μπουτάρω να το κάνω αυτό με το network-manager.
Το αρχείο που λες για το locale δεν υπάρχει ρε συ στο /etc. Το κοιτάζω τώρα με τον ναυτίλο. Με αλφαβητική σειρά είναι. Ούτε στους φακέλους ούτε στα αρχεία. Η μόνη λέξη που βλέπω locale είναι το locale-gen με εικονίδιο ότι είναι δυαδικό.
  Απάντηση
#4
Εντάξει το ίντερνετ με

Κώδικας:
sudo systemctl start NetworkManager
.

Έκανα και το enable κι όλα καλά. Θα φτιάξω και τον pacman στην Άλλη Arch και μετά δεν έχω τι να πειράξω γαμώτο :(
  Απάντηση
#5
Δεν υπάρχει το αρχείο γιατί δεν το έφτιαξες. Δώσε
Κώδικας:
sudo localectl set-locale LANG=el_GR.UTF-8
και θα εμφανιστεί.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#6
ΟΚ εμφανίστηκε. Πράγματι το προσπέρασα αυτό το βήμα. Όταν διάβαζα τη σελίδα εγκατάστασης και με τα αγγλικά που αντιλαμβάνομαι, εκεί που λέει

Κώδικας:
Set the LANG variable in locale.conf(5) accordingly, for example:

/etc/locale.conf
LANG=en_US.UTF-8

εγώ θεώρησα ότι μπορώ και να το παραλείψω. Ότι είναι ένας δεύτερος τρόπος και ότι ήδη είχα κάνει τον πρώτο και ρυθμίστηκαν όλα.

Μπερδεύτηκα όμως ρε συ γιατί θυμάμαι που πήγα σε εκείνο το αρχείο και ξεμαρκάρισα το el
και με το gen την παρήγαγε τη γλώσσα όπως (κατάλαβα ότι) λέει. Αυτό το αρχείο λεγότανε locale.gen
Τώρα υπάρχει πάλι το locale.gen αλλά είναι εκτελέσιμο, binary, δυαδικό πως το λένε! Τι έγινε με αυτό μπρείς να μου εξηγήσεις;

Επίσης πρέπει να βρω την αιτία που μαλακίζεται λίγο το konsole. Μα πω ότι δεν ήταν εγκατεστημένο στο πρώτο λογκίν μου, το έψαχνα και πουθενά. Πήγα να το βάλω με τον pacman, δεν είχα όμως ίντερνετ και πήγα ubuntu να το εγκαταστατήσω. Λίγο πριν λοιπόν ήθελα να αλλάξω άδειες σε κάτι φακελους και όπως πάταγα το back space ο κέρσορας έσβηνε και το όνομα του υπολογιστή και γενικώς έφτανε άκρη άκρη αριστερά εκεί που κανονικά δεν σβήνει. Μετά πληκτρολογούσα και ενώ άλλο έβλεπα στην οθόνη, μία κανονική εντολή και σωστά γραμμένη, μου έβγαζε error μετά ότι δεν καταλαβαίνει το τάδε "pac -δγςεςτςγφς- φλακελος/,δδφ/ man -S vlc". Δεν ανταποκρίνεται καλά τέλος πάντων.
ίσως γραμματοσειρές; Θέμα; Κάτι με τον XOrg; Επειδή έβαλα και το tilda να το έχω; (μου αρέσει που ρολάρει)(Παρακολούθησα ρε όσο μπορούσα να θα βάλει κάτι από gnome, από gtk, να μην το έκανα. Αλλά είδα ότι δεν είναι κάργα gnomικό. Δηλαδή δεν είδα πακέτα που κάνουν μπαμ.
(Αναφέρομαι σε αυτό που είχα ξαναφερει περί βιβλιοθηκών gnome, kde που γίνονται σαλάτα)
  Απάντηση
#7
Το locale.gen δεν είναι ακριβώς εκτελέσιμο, απλά δεν είναι «κανονικό» text αρχείο και διαβάζεται από το locale-gen που είναι εκτελέσιμο. Μπορείς να το ανοίξεις με τον text editor, όπως έκανες και στην εγκατάσταση. Γενικά για το locale, ακόμα κι αν θέλεις Ελληνικά, να έχεις ενεργοποιημένα και τα Αγγλικά, γιατί αυτή είναι η γλώσσα των κομπιουτώρων και κάποια πράγματα τα περιμένουν Αγγλιστί, ακόμα κι αν είναι εσωτερικές διεργασίες που δεν τις βλέπεις.

Το konsole και γενικά οι εφαρμογές του Plasma δε μπαίνουν στην αρχική εγκατάσταση, εκτός κι αν εγκαταστήσεις το plasma-meta που έχει τα πάντα όλα (και τα αχρείαστα). Τα έχουν σπάσει σε κομμάτια τα πακέτα, για να μπορείς να εγκαθιστάς κάτι χωρίς να χρειάζεται να τραβήξει όλο το Plasma ως εξάρτηση.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#8
To konsole έφτιαξε. Απλά δεν τρέχω το tilda ταυτόχρονα.

Διαβάζω για τον AUR. Δεν έχω καταλάβει αν πρέπει να ρυθμίσω κάτι στους ρεποζίτορες. Από ότι διαβάζω απλά βάζεις το base-devel και κατεβάζεις οποιο πακέτο θες που είναι εκεί σηκωμένο και κάνεις κάτι με την κονσόλα, πιθανό να λες pkgbuilt onoma-paketou. Αλλά θυμάμαι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία με το yaourt.
  Απάντηση
#9
Δεν πρέπει να ρυθμίσεις τίποτα στους ρεποζίτορες για το AUR. Δεν το προσθέτεις στο σύστημά σου, όπως τα PPA. Για να εγκαταστήσεις κάποιο πακέτο, υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι:
1. Κατεβάζεις το συμπιεσμένο αρχείο, το αποσυμπιέζεις, ανοίγεις τερματικό μέσα εκεί και δίνεις
Κώδικας:
makepkg -crsi
Τι κάνει αυτό; Διαβάζει το αρχείο PKGBUILD, που είναι οι οδηγίες για το χτίσιμο του πακέτου, διαβάζει και κάποιο install script, αν υπάρχει, βρίσκει τυχόν εξαρτήσεις του πακέτου και τις χτίζει/εγκαθιστά, χτίζει και εγκαθιστά το πακέτο που ζήτησες κι έπειτα καθαρίζει το φάσκελο από τα αρχεία που δημιουργήθηκαν κατά το χτίσιμο.

2. Βάζεις κάποιον AUR helper, όπως το yaourt που ανέφερες και τα κάνεις «αυτόματα».

Ο περισσότερο σωστός τρόπος είναι φυσικά ο πρώτος. Σε κάθε περίπτωση, για το δικό σου το καλό πρέπει να διαβάζεις πάντα το PKGBUILD και το install script (αν υπάρχει), όπως και τα σχόλια των χρηστών στο AUR και γενικότερα να αποκτήσεις μια κάποια εξοικείωση με τη διαδικασία. Για να μη σου τύχει η στραβή, δεν ξέρεις τι να κάνεις κι εξαρτάσαι από άλλους.

Βέβαια, επειδή οι άνθρωποι είμαστε μυστήρια όντα και στην πραγματικότητα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η «ευκολία» και όχι π.χ. η ασφάλεια, τα θέλουμε όλα «αυτόματα» και «χωρίς κόπο». Κι έτσι κάνουν θραύση οι AUR helpers και ιδιαίτερα το yaourt. Το οποίο yaourt είναι ο πιο ανασφαλής helper που υπάρχει, τεκμηριωμένα. Και τα λέμε εμείς αλλά δε μας ακούει κανένας, γιατί στην τελική, αν ο άλλος βρίσκει διασκεδαστικό να κολλήσει το μάτι του στην κάννη της καραμπίνας, δε μπορείς με τίποτα να τον πείσεις ότι είναι πολύ πιθανό να μαζεύει τα μυαλά του απ' τον τοίχο.

EDIT: Μου ξέφυγε και δεν είπες τίποτα. Γιατί δεν είπες; Αφού έχεις Plasma, βγάλε το tilda και βάλε το yakuake.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#10
Σ ευχαριστώ μέγα μάγιστρε. Βοηθάς πολύ. Το θυμάμαι αυτό με το να διαβάζεις το pkgbuild. μπορεί να γράφει καποια σάρωση αρχείων και στάλσιμο κάπου. Και ότιδήποτε άλλο. Ναι θα το κάνω αυτό. Γιατί βασικά θέλω να έχω και το octopi.

To Tilda θα το βγάλω. Απλά θυμάμαι ότι το προτιμούσα από το yakuake γιατί είναι πιο κομψό. Το υακθακε έχει πολλά περιθώρια και περιγράμματα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΛΥΣΑ.

Πριν λίγο λογκάρισα και πήγα να ανοίξω την κονσόλα. Άνοιξε πάνω αριστερά κολλημένη χωρίς μπάρα (γραμμή τιτλου) Προσπάθησα με το Alt και το ποντίκι και τίποτα. Άνοιξα κι άλλα παράθυρα όπως τον dolphin και τις ρυθμίσεις συστήματος και όλα εκέι πάνω ανοίγουν κολλημένα. Ο firefox επίσης αλλά αυτό μπορούσε να μετακινηθεί με το ποντίκι από την γραμμή μάλιστα όχι από την μπάρα τίτλου που δεν υπήρχε κιόλας.
Βέβαια θυμήθηκα ότι του έβαλα transparent θέμα για τη διακόσμηση παραθύρου και το άλλαξα από τις ρυθμίσεις μπας και, αλλά τίποτα. Άνοιξα τις ρυθμίσεις παραθύρου και όλα κανονικά ήταν.
Το compiz θυμήθηκα όπου έχει ρύθμιση και πρέπει να την ενεργοποιήσειθς για να έχει δικαιωμα το παράθυρο να μετακινηθεί.
Επίσης η κονσόλα που ήταν εκεί κιλλημένη δεν δεχ'οταν πληκτρολόγηση. Τίποτα.

Τελικά η χασαπική μου παρορμηση πάλι έδρασε. -Rnsc τον kwin και πήρε σβάρνα μισό εκατόμμυριο αμάχους, αλλά δεν σοκαριζόμαστε, θα τα ξαναβάλουμε όλα. Κάναμε και ένα -S plasma-meta και ένα -Syu
και στο επόμενο λογκίν όλα καλά (γράφω τώρα).
Είναι κάτι όμως από την αρχή που με κολλάει

Κώδικας:
$ sudo dolphin
[sudo] password for left:
QStandardPaths: XDG_RUNTIME_DIR not set, defaulting to '/tmp/runtime-root'
"Session bus not found\nTo circumvent this problem try the following command (with Linux and bash)\nexport $(dbus-launch)"

Ούτε με ALT+F2 και kdesu dolphin ανοίγει. Ζητάει μεν τον κωδικό αλλά ο υπερντόλφιν δεν ανοίγει.
Πράγμα σημαντικό για μένα γιατί όλο και κάτι θα θέλω να γράψω στους φακέλους του συστήματος.
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  architect arch εγκατασταση mikeius666p 2 959 17.04.2016 14:53
Τελευταία Ανάρτηση: mikeius666p
  plasma/kde θεματα εμφανισης blackm76 2 2.046 05.12.2015 02:41
Τελευταία Ανάρτηση: blackm76
  Εγκατάσταση MSoffice σε Arch; blackm76 5 1.234 20.10.2014 01:15
Τελευταία Ανάρτηση: blackm76
  Εγκατάσταση Amd catalyst drivers σε Arch; [Λύθηκε] stoiximan 11 2.314 16.10.2014 12:38
Τελευταία Ανάρτηση: stoiximan
  Πως γίνεται η εγκατάσταση του Packer σε Arch; [Λύθηκε] blackm76 1 1.144 12.05.2014 01:45
Τελευταία Ανάρτηση: blackm76

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)