Save mate panel state
#1
καλημέρα,

ένα τελευταίο tip για να κλείσει η χρονιά.

Σε όλα μου τα μηχανήματα έχω 99% το ίδιο στήσιμο κατά το οποίο έχω προσθέσει και panel στο πάνω μέρος στο οποίο βάζω τα αγαπημένα προγράμματα , την ώρα κλτπ , ενώ στο κάτω αφήνω μόνο τον windows manager, οπότε για να μην το ξανά κάνω αυτό, θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να κάνω backup το πάνελ όπως είναι και να το επαναφέρω μετά πχ από επανεγκατάσταση του ΛΣ.

Επίσης πόσο εύκολο είναι να προσθέσω στο μέσο εγκατάστασης του mint τα επιπλέον προγράμματα που θέλω ώστε να μην τα κατεβάζω σε κάθε εγκατάσταση;
Linux Mint 19.1 Tessa | Kernel Linux 4.15.0-48-generic x86_64 | MATE 1.20.1

  Απάντηση
#2
Προσωπικά κρατάω αντίγραφο ολόκληρης της εγκατάστασης σε live iso που διατηρεί και τις ρυθμίσεις του mate, καθώς ορισμένες φορές οι ρυθμίσεις αναφέρονται σε επιπλέον πακέτα που δεν εγκαθίστανται πάντα μαζί με τη νέα εγκατάσταση του ΜΑΤΕ. Για παράδειγμα, σε ένα σύστημα που θέλουμε να είναι αρκετά ελαφρύ, εγκαθιστούμε μόνο το mate-desktop-environment-core που δεν περιέχει τα επιπλέον εργαλεία, ενώ αν τα θέλουμε όλα εγκαθιστούμε το mate-desktop-environment κι ακόμα περισσότερα το mate-desktop-environment-extras.
Αν προσπαθήσουμε να εισάγουμε τις ρυθμίσεις διαφορετικών εγκαταστάσεων, ακόμα και διαφορετικών εκδόσεων του mint, τα αποτελέσματα θα είναι απρόβλεπτα.
Οι ρυθμίσεις του ΜΑΤΕ και του panel πάντως βρίσκονται στο αρχείο /home/username/.config/dconf/user
Το αρχείο αυτό δεν είναι αναγνώσιμο, είναι βάση δεδομένων του dconf.
Για να κρατήσεις αντίγραφο, ακολουθείς τη διαδικασία στο τερματικό:
1. Δημιουργείς νέο αρχείο βάσης δεδομένων (στο /home/username):
Κώδικας:
user-db:newuser
2. Το αντιγράφεις στο ~/.config/dconf/
Κώδικας:
cp ~/newuser ~/.config/dconf/
3. Μεταφέρεις σ'αυτό τις ρυθμίσεις του dconf profile:
Κώδικας:
DCONF_PROFILE=~/newuser dconf dump /org/mate > ~/mate-old
4. Επαναφέρεις τις ρυθμίσεις στη νέα εγκατάσταση:
Κώδικας:
dconf load /org/mate/ < ~/mate-old
Αυτή η εντολή θα μεταφέρει τις περισσότερες ρυθμίσεις του ΜΑΤΕ, μεταξύ των οποίων και του panel. Αν θέλεις να τις επαναφέρεις όλες (παρακινδυνευμένο) τότε χρησιμοποιείς την εντολή:
Κώδικας:
dconf load / < ~/mate-old

Η διαδικασία αυτή δεν προτείνεται για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να μη σηκώνεται σωστά το MATE DE. Βεβαιώσου ότι θα γίνουν όλα σωστά σε μια πειραματική εγκατάσταση της έκδοσης που θα χρησιμοποιήσεις (π.χ. στο virtualbox) πριν την εφαρμόσεις.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#3
αν κρατήσω clone από ένα μηχάνημα , μπορώ να το περάσω σε άλλο με διαφορετικό hw χωρίς πρόβλημα;
Linux Mint 19.1 Tessa | Kernel Linux 4.15.0-48-generic x86_64 | MATE 1.20.1

  Απάντηση
#4
Αν κάνεις clone (π.χ. με clonezilla) την κατάτμηση στην κατάτμηση ενός άλλου μηχανήματος θα πρέπει να επανεγκαταστήσεις ή να ενημερώσεις το grub για να εκκινήσει (με live boot και chroot αν δεν υπάρχει άλλη εγκατάσταση linux που να το διαχειρίζεται), να αλλάξεις το hostname του νέου μηχανήματος αν είσαι στο ίδιο δίκτυο με το παλιό και να ενημερώσεις τα UUIDs των δίσκων/κατατμήσεων όπου χρησιμοποιούνται (π.χ. στο /etc/fstab). Aλλά ακόμα και τότε είναι πιθανό να παρουσιάσει κάποια προβλήματα που λύνονται κατα περίπτωση.
Μια πιο σωστή τακτική είναι να δημιουργήσεις ένα iso με τις αλλαγές σου και να το εγκαθιστάς όπου θέλεις. Ταυτόχρονα μπορείς να πάρεις backup από το /home/user και να το επαναφέρεις στη νέα εγκατάσταση. Mια εφαρμογή συμβατή με το ubuntu-based mint είναι το remastersys. Η διαδικασία αυτοματισμού δεν είναι πάντα επιτυχής όμως, αν σε ενδιαφέρει να το κάνεις manually με εντολές, ρώτα.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#5
sudo, post: 26385, member: 1309 είπε κι ελάλησε:αν κρατήσω clone από ένα μηχάνημα , μπορώ να το περάσω σε άλλο με διαφορετικό hw χωρίς πρόβλημα;
στο λινουκς, τουλαχιστον σε σωστα δομημενες διανομες, πως το debian, δεν εχεις κανενα απολυτως προβλημα. εγω περασα debian απο τον εξομοιωτη, σε κανονικο σκληρο με κλωνοποιηση ολοκληρου του σκληρου (οχι με προγραμματακια και χαζομαρουλες. αλλα με ξερη dd), και δεν χρειαστηκε να κανω ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. μονο να ανοιξω το //etc/fstab και να ελεγξω αν τα uuid των σκληρων ειναι τα ιδια. τελειως διαφορετικο hardware, και το συστημα ουτε καν που ενιωσε. με την 1η κιολας εκκινηση, ξεκινησε κανονικοτατα, χωρις κανενα απολυτως προβλημα, και λειτουργει αψογα. μια dd και 20 λεπτα αργοτερα ημανε στο καινουριο ετοιμο ηδη σετταρισμενο debian (ειχα ενα σαπιο ουπουντου 9.04 σχεδον μεχρι τωρα)

Κώδικας:
debian@osiris:~$ ls -al //mnt/sdc1/
total 131114752
drwxrwxrwx 3 root  root          4096 Jan  2 06:35 .
drwxrwxrwx 5 root  root          4096 Dec 26 09:28 ..
-rwxrwxrwx 1 debian debian 40020664320 Dec 23 14:34 debian64naked <<== αυτο εδω ειναι κλωνος ολοκληρου του σκληρου με το debian που εχω βασικο λειτουργικο
drwxrwxrwx 2 root  root        16384 Oct 13 10:47 lost+found
-rw-r--r-- 1 debian debian 42949672960 Jan  2 06:34 pantzouria10 <<== αυτο εδω ειναι μια μαλακια. το δοκιμαζω στον εξομοιωτη να δω ποσο επικη μαλακια ειναι
-rwxrwxrwx 1 debian debian 42949672960 Dec 29 14:43 pantzouria81 <<== αλλα μια μαλακια που δοκιμαζω στον εξομοιωτη, αλλα λιγοτερο μαλακια απο την αποπανω
-rwxrwxrwx 1 debian debian 10737418240 Jan  2 07:12 vdi1 <<== ενα ασχετο loopdev που το χρησιμοποιω για downloads
debian@osiris:~$
ονομαζομαι DarkGoth, και ειμαι «καλα»( ; )... το OsArena με θεραπευσε... (goth=!ok {equals} EMO)...  Emo
  Απάντηση
#6
DarkGoth, post: 26394, member: 1051 είπε κι ελάλησε:οχι με προγραμματακια και χαζομαρουλες. αλλα με ξερη dd
Πιστεύω ότι το να απαξιώνουμε τις εφαρμογές που διευκολύνουν το μέσο χρήστη να εκτελέσει σύνθετες λειτουργίες είναι μια αποθαρρυντική πρακτική. Μια φίλη μου π.χ. επέστρεψε στα windowz από ubuntu λέγοντας ότι πρέπει να μάθει πρώτα όλες τις εντολές bash για να το λειτουργήσει. Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτό είναι λάθος, γι αυτό υπάρχουν οι υπολογιστές, για να μη μαθαίνεις τίποτα απ'έξω σαν παπαγάλος και να ανατρέχεις όπου χρειάζεσαι πληροφόρηση σε αξιόπιστες πηγές. Θα συμφωνήσεις πιστεύω ότι πλέον το linux δεν απευθύνεται σε μια ελιτ αλλά στον καθένα που μπορεί να χειριστεί windows, osx ή android. Και σ'αυτό συνέβαλλαν τα μάλα όσοι κάθησαν κι έγραψαν "προγραμματάκια και χαζομαρούλες" ελεύθερου κώδικα για την παραμετροποίηση εντολών που προυπήρχαν.
Για μένα λοιπόν είναι καλύτερα να χρησιμοποιεί κανείς ένα "προγραμματάκι" που καταλαβαίνει τι κάνει παρά μια εντολή που κάνει copy/paste και δεν κατανοεί τις παραμέτρους. Για πολλούς λόγους που πιστεύω καταλαβαίνεις. Κατα τα άλλα, όσο εμβαθύνει κανείς στο linux (όχι γιατί είναι "πιο έξυπνος" αλλά επειδή ίσως έχει περισσότερο χρόνο για ψάξιμο) τόσο θα χρησιμοποιεί περισσότερο εντολές τερματικού και λιγότερο εφαρμογές GUI.

Υ.Γ. Ο Πανούσης (Πανούσης είναι μόνο ο Τζιμάκος) έλεγε "Μην παίρνετε ναρκωτικά, δε φτάνουν για όλους". Το linux φτάνει για όλους :)
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#7
sudo, post: 26385, member: 1309 είπε κι ελάλησε:αν κρατήσω clone από ένα μηχάνημα , μπορώ να το περάσω σε άλλο με διαφορετικό hw χωρίς πρόβλημα;

Εάν έχεις Linux MX η μεταφορά σε άλλο υπολογιστή γίνεται πανεύκολα με το εργαλείο MX Snapshot, όπου φτιάχνει το σύστημά σου σε ISO για να το χρησιμοποιήσεις ως αποθήκευση ή για να το μεταφέρεις σε άλλο υπολογιστή. Αυτό το εργαλείο χρησιμοποιεί η ομάδα ανάπτυξης του MX για να δίνει για κατέβασμα την πιο πρόσφατη εικόνα του ΜΧ με τις ενημερώσεις. Περισσότερα στο εγχειρίδιο παραπομπή 6.6.4.
https://mxlinux.org/user_manual_mx16/mxum
και βίντεο
https://mxlinux.org/make-snapshot-installed-system
  Απάντηση
#8
ρε παιδια γιατι να γινεται παιδεμα με προγραμματακια και ιστοριες; ενταξει το να φτιαξεις, η, και να χρησιμοποιησεις προγραμμακια, για περιπλοκες διαδικασιες με πολλες εντολες και πολλες παραμετρους, για επαναλαμβανομενες εργασιες, κλπ, το καταλαβαινω, γιατι ετσι τρεχεις ολοκληρο σετ 10δων, ακομα και 100δων εντολων απλα με ενα κλικ. αλλα εδω προκειται για μια κλωνοποιηση. αφου υπαρχει ηδη η dd, και σιγα τη δυσκολη δηλαδη. ουτε παραμετρους θελει, ουτε τιποτα. ενα if= και ενα of= τιποτα αλλο. 3 απλουστατες εντολες κυριολεκτικα:...

Κώδικας:
sudo swapoff --all
sudo dd if=//dev/sda of=//dev/sdb
sudo swapon --all
sudo gparted > επιλογη 2ου σκληρου > δεξι κλικ στα κλωνοποιημενα partitions > check > apply

και αυτο ηταν. και μαλιστα κλωνοποιηση LIVE ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (γι'αυτο κανουμε και το check απο το gparted στο τελος, για να «κλεισει» τα partitions). πολυ πιο γρηγορο απο το οποιοδηποτε προγραμματακι (σε 10 λεπτα εχεις τραβηξει partition 60GB το λιγοτερο). πολυ πιο αμεσο. 2-3 πανευκολες, ευχρηστες, και απλουστατες εντολες που βλεπεις μπροστα σου ακριβως, τι κανουν. και δεν αποτυγχανει ΠΟΤΕ.

ξερετε ποσες φορες τα προγραμματακια κλωνοποιησης τα σκατωνουν, και βγαζουν αλλοιωμενο και ουσιαστικα αχρηστο κλωνο; χρησμοποιω εδω και χρονια την dd για κλωνοποιηση λειτουργικου και ανταλλαγη δεδομενων σε loopdevs. ποσες φορες με εχει αποτυχει η dd σε κλωνοποιηση λειτουργικου; ΚΑΜΙΑ. ποσες φορες με εχει αποτυχει σε ανταλλαγη δεδομενων σε loopdevs; ΜΙΑ, και αυτο γιατι καταλαθος εβαλα πηγη και προορισμο το ιδιο loopdev.
ονομαζομαι DarkGoth, και ειμαι «καλα»( ; )... το OsArena με θεραπευσε... (goth=!ok {equals} EMO)...  Emo
  Απάντηση
#9
Δε διαφωνώ πουθενά, άλλωστε τα ίδια λέω παραπάνω για το remastersys για δημιουργία live iso και προσωπικά χρησιμοποιώ το genisoimage. Απλά λέω να μην απαξιώνουμε τους developers και χρήστες εφαρμογών GUI συλλήβδην. Είτε μας αρέσει είτε όχι, η μαζική στροφή σε διανομές linux οφείλεται κατα πολύ στην ανάπτυξη τέτοιων GUI και στη φιλοσοφία ubuntu (δεν το χρησιμοποίησα σχεδόν ποτέ) που έφερε κοντά στο linux τους desktop users. Δεν ήταν πάντα έτσι, κάποτε τα πράγματα ήταν πολύ πιο απαιτητικά και το linux για λίγους. Παρά το σεβασμό στην ιστορικότητα, δε νοσταλγώ καθόλου τις εποχές των "leet" (elite) χρηστών linux. Ο μέσος χρήστης είχε χίλια δίκια να αποφεύγει το linux εφόσον δε μπορούσε να το δουλέψει από το desktop του ενώ ακόμα και οι geeks διατηρούσαν μια εγκατάσταση windows για τις καθημερινές δουλειές τους.
Καταλαβαίνω ότι έχεις συγκεκριμένη αντίληψη κι ο τρόπος που χειρίζεσαι το σύστημα σου είναι πιο αποδοτικός από τη χρήση των GUIs. Σεβαστό κι εποικοδομητικό, αντίστοιχα όμως σεβαστή και η χρήση των GUI διευκολύνσεων για τους χρήστες των πιό user friendly διανομών που τις χρησιμοποιούν. Άλλωστε οι developers γνωρίζοντας ότι απευθύνονται σε χρήστες desktop δημιουργούν δικλείδες ασφαλείας που αποφεύγουν λάθη όπως το παραπάνω που είπες με την dd (π.χ. βρόγχο που ελέγχει σε ποιό μέσο θα αποθηκεύσεις το image, αν έχει αρκετό χώρο κλπ και ειδοποιεί το χρήστη μη επιτρέποντας λάθη που θα του δημιουργούσαν ζημιά) .
Δε βοηθά καθόλου τη διάδοση του linux και του ελεύθερου λογισμικού γενικότερα η αντίληψη ότι πρέπει να "ξέρεις" για να το χρησιμοποιήσεις. Πιο πολύ βοηθά η πεποίθηση ότι χρησιμοποιώντας το μαθαίνεις περισσότερα.
Μην πάρεις τα σχόλιά μου σαν επικριτικά, το αντίθετο. Είναι μόνο η υποκειμενική μου άποψη και δεν έχω σκοπό να μειώσω κανέναν. Πρακτικά πιστεύω ότι θα πρέπει να αναφέρονται τόσο οι GUI εφαρμογές όσο και οι εντολές ή οι cli εφαρμογές ώστε να επιλέγει ο χρήστης ανάλογα με το επίπεδο που έχει κατακτήσει. Το σημαντικότερο όλων είναι να ασχολούνται περισσότεροι άνθρωποι με το linux, αφού όπως λέει και ο Linus Torvalds "όσο περισσότεροι ασχολούνται με ένα project τόσο το καλύτερο", ή, σύμφωνα με το νόμο της διαλεκτικής "η ποσότητα φέρνει την ποιότητα".
Στον προγραμματισμό ευρύτερα, οι καινοτομίες και οι λύσεις προέρχονται πολλές φορές από εκείνους που μπορεί να έχουν περιορισμένες γνώσεις αλλά συνεκτιμούν περισσότερα πράγματα. Οσοι δηλαδή έχουν πιο σφαιρική εικόνα.
Σε επίπεδο δημιουργικής σκέψης είναι θέμα χρόνου να μάθει π.χ. κάποιος μια γλώσσα προγραμματισμού (ή το linux shell). Τη μελετάει, την εξασκεί και τη μαθαίνει. Ομως το να εκπονήσει τον αλγόριθμο μιας εφαρμογής, να σχεδιάσει το λογικό της διάγραμμα, είναι κάτι που δε μαθαίνεται με το χρόνο. Μάλιστα, πολλές φορές οι νευρωνικές μας συνάψεις (το κεκτημένο "δίκτυο" της σκέψης μας) ακολουθούν συγκεκριμένους συνειρμούς λόγω κεκτημένης εμπειρίας, αγνοώντας άπειρους άλλους "δρόμους" που τελικά μπορεί να αποδειχτούν πολύ καλύτεροι. Γι αυτό θα δείς 16χρονους newbies να δίνουν λύσεις σε προβλήματα που ταλανίζουν για χρόνια έμπειρους προγραμματιστές. Το "μυστικό" (κάθε στρατηγικού σχεδίου) είναι να βλέπεις τα πάντα σαν να τα βλέπεις για πρώτη φορά. Τόσο η εμπειρία όσο και η άγνοια είναι πολύτιμα εργαλεία για όσους μπορούν να τα χρησιμοποιούν ανάλογα με την ανάγκη που προκύπτει και αντίστροφα, μπορεί να αποδειχτούν εμπόδιο για όσους εμμένουν σε κάποιο από αυτά.

Υ.Γ. Οσα λέω για σένα ισχύουν και για μένα, είναι ένα σημείο που είμαι υποχρεωμένος να κάνω την αυτοκριτική μου. Οχι μόνο επειδή πολλές φορές αναφέρομαι σε εντολές τερματικού χωρίς να ψάξω μήπως υπάρχει κάποια GUI εφαρμογή που να κάνει το ίδιο, αλλά κι επειδή λόγω συνήθειας χρησιμοποιώ π.χ. κάποιο εμπορικό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας αντί να αναζητήσω λύσεις (που υπάρχουν) στο ελεύθερο λογισμικό.

Υ.Γ.2 Keep It Simple Stupid! (Kelly Johnson) :)
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#10
debianass, post: 26420, member: 1803 είπε κι ελάλησε:Δε διαφωνώ πουθενά, άλλωστε τα ίδια λέω παραπάνω για το remastersys για δημιουργία live iso και προσωπικά χρησιμοποιώ το genisoimage. Απλά λέω να μην απαξιώνουμε τους developers και χρήστες εφαρμογών GUI συλλήβδην. Είτε μας αρέσει είτε όχι, η μαζική στροφή σε διανομές linux οφείλεται κατα πολύ στην ανάπτυξη τέτοιων GUI και στη φιλοσοφία ubuntu (δεν το χρησιμοποίησα σχεδόν ποτέ) που έφερε κοντά στο linux τους desktop users. Δεν ήταν πάντα έτσι, κάποτε τα πράγματα ήταν πολύ πιο απαιτητικά και το linux για λίγους. Παρά το σεβασμό στην ιστορικότητα, δε νοσταλγώ καθόλου τις εποχές των "leet" (elite) χρηστών linux. Ο μέσος χρήστης είχε χίλια δίκια να αποφεύγει το linux εφόσον δε μπορούσε να το δουλέψει από το desktop του ενώ ακόμα και οι geeks διατηρούσαν μια εγκατάσταση windows για τις καθημερινές δουλειές τους.
Καταλαβαίνω ότι έχεις συγκεκριμένη αντίληψη κι ο τρόπος που χειρίζεσαι το σύστημα σου είναι πιο αποδοτικός από τη χρήση των GUIs. Σεβαστό κι εποικοδομητικό, αντίστοιχα όμως σεβαστή και η χρήση των GUI διευκολύνσεων για τους χρήστες των πιό user friendly διανομών που τις χρησιμοποιούν. Άλλωστε οι developers γνωρίζοντας ότι απευθύνονται σε χρήστες desktop δημιουργούν δικλείδες ασφαλείας που αποφεύγουν λάθη όπως το παραπάνω που είπες με την dd (π.χ. βρόγχο που ελέγχει σε ποιό μέσο θα αποθηκεύσεις το image, αν έχει αρκετό χώρο κλπ και ειδοποιεί το χρήστη μη επιτρέποντας λάθη που θα του δημιουργούσαν ζημιά) .
Δε βοηθά καθόλου τη διάδοση του linux και του ελεύθερου λογισμικού γενικότερα η αντίληψη ότι πρέπει να "ξέρεις" για να το χρησιμοποιήσεις. Πιο πολύ βοηθά η πεποίθηση ότι χρησιμοποιώντας το μαθαίνεις περισσότερα.
Μην πάρεις τα σχόλιά μου σαν επικριτικά, το αντίθετο. Είναι μόνο η υποκειμενική μου άποψη και δεν έχω σκοπό να μειώσω κανέναν. Πρακτικά πιστεύω ότι θα πρέπει να αναφέρονται τόσο οι GUI εφαρμογές όσο και οι εντολές ή οι cli εφαρμογές ώστε να επιλέγει ο χρήστης ανάλογα με το επίπεδο που έχει κατακτήσει. Το σημαντικότερο όλων είναι να ασχολούνται περισσότεροι άνθρωποι με το linux, αφού όπως λέει και ο Linus Torvalds "όσο περισσότεροι ασχολούνται με ένα project τόσο το καλύτερο", ή, σύμφωνα με το νόμο της διαλεκτικής "η ποσότητα φέρνει την ποιότητα".
Στον προγραμματισμό ευρύτερα, οι καινοτομίες και οι λύσεις προέρχονται πολλές φορές από εκείνους που μπορεί να έχουν περιορισμένες γνώσεις αλλά συνεκτιμούν περισσότερα πράγματα. Οσοι δηλαδή έχουν πιο σφαιρική εικόνα.
Σε επίπεδο δημιουργικής σκέψης είναι θέμα χρόνου να μάθει π.χ. κάποιος μια γλώσσα προγραμματισμού (ή το linux shell). Τη μελετάει, την εξασκεί και τη μαθαίνει. Ομως το να εκπονήσει τον αλγόριθμο μιας εφαρμογής, να σχεδιάσει το λογικό της διάγραμμα, είναι κάτι που δε μαθαίνεται με το χρόνο. Μάλιστα, πολλές φορές οι νευρωνικές μας συνάψεις (το κεκτημένο "δίκτυο" της σκέψης μας) ακολουθούν συγκεκριμένους συνειρμούς λόγω κεκτημένης εμπειρίας, αγνοώντας άπειρους άλλους "δρόμους" που τελικά μπορεί να αποδειχτούν πολύ καλύτεροι. Γι αυτό θα δείς 16χρονους newbies να δίνουν λύσεις σε προβλήματα που ταλανίζουν για χρόνια έμπειρους προγραμματιστές. Το "μυστικό" (κάθε στρατηγικού σχεδίου) είναι να βλέπεις τα πάντα σαν να τα βλέπεις για πρώτη φορά. Τόσο η εμπειρία όσο και η άγνοια είναι πολύτιμα εργαλεία για όσους μπορούν να τα χρησιμοποιούν ανάλογα με την ανάγκη που προκύπτει και αντίστροφα, μπορεί να αποδειχτούν εμπόδιο για όσους εμμένουν σε κάποιο από αυτά.

Υ.Γ. Οσα λέω για σένα ισχύουν και για μένα, είναι ένα σημείο που είμαι υποχρεωμένος να κάνω την αυτοκριτική μου. Οχι μόνο επειδή πολλές φορές αναφέρομαι σε εντολές τερματικού χωρίς να ψάξω μήπως υπάρχει κάποια GUI εφαρμογή που να κάνει το ίδιο, αλλά κι επειδή λόγω συνήθειας χρησιμοποιώ π.χ. κάποιο εμπορικό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας αντί να αναζητήσω λύσεις (που υπάρχουν) στο ελεύθερο λογισμικό.

Υ.Γ.2 Keep It Simple Stupid! (Kelly Johnson) :)

debianass δεν παρεξηγω, μην σε απασχολει αυτο. οσο για το προηγουμενο σχολιο μου, το ξερω οτι μπορει να ακουστηκε καπως ελιτιστικο, αλλα δεν ειχα τετοια προθεση. για να καταλαβεις, σκεψου με την απλη καθημερινη λογικη. για να κανεις το συστημα ευχρηστο, ακομα και για τον πιο ασχετο, για να τον δωσεις και αυτον μια ευκαιρια, αναγκαστικα θα απλοποιησεις και θα λοβοτομησεις το συστημα.

ενα τετοιο συστημα ομως ακριβως γιατι ειναι απλοποιημενο και παιδικο, δεν προκειται ποτε να τον μαθει κατι παραπανω, γιατι δεν εχει κατι παραπανω να δωσει. δεν λεμε για elite και αηδιες, αλλα να κρατηθει ενα στοιχειωδες επιπεδο δυσκολιας, που θα κεντριζει αρκετα το ενδιαφερον του απλου χρηστη, ωστε να τον ωθησει να μαθει και κατι παραπανω, χωρις ομως να βγαλει τα ματια του.

οπως και να το κανουμε και το πισι/λινουκς, ειναι καποια εργαλεια. δεν θα πρεπει να εχεις καποιες στοιχειωδεις γνωσεις για να το χειριστεις; μην το κανουμε μια ανιαρη ταμπλετοειδη αηδια χωρις περιεχομενο, που απλα το χρησιμοποιεις, και πολυ γρηγορα το βαριεσαι, γιατι δεν εχει να σε δωσει τιποτα παραπανω, για να σε κρατησει το ενδιαφερον, και να σε παρακινησει μαθεις και κατι παραπανω.
ονομαζομαι DarkGoth, και ειμαι «καλα»( ; )... το OsArena με θεραπευσε... (goth=!ok {equals} EMO)...  Emo
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  [mate] Calendar , πρώτη μέρα Δευτέρα sudo 2 664 19.10.2017 13:08
Τελευταία Ανάρτηση: sudo
  Ubuntu Mate ή Mint Mate ελαφρύτερο για laptop; nith1717 29 3.830 14.02.2017 17:25
Τελευταία Ανάρτηση: debianass
  Εγκατάσταση dual boot Mate με Xfce nith1717 6 1.668 22.08.2016 09:33
Τελευταία Ανάρτηση: nith1717
  Απενεργοποίηση Guest Account σε Ubuntu Mate matthew 4 1.050 27.01.2016 11:16
Τελευταία Ανάρτηση: matthew
  προβλημα με update σε mint 15 olivia mate 32-bit kostas.s 2 807 19.10.2013 21:48
Τελευταία Ανάρτηση: constantinos

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)