περνοντας νεο λειτουργικο σε ibm 560 thinkpad
#21
netboot εχει σαν επιλογη στο bios αλλα δεν την βλεπει την pcmcia wifi .....μετα παλι δεν βρισκω ανταπτορα για τον δισκο του( ide/ata2 fast) .....τον εβγαλα τον δισκο εξω.....
  Απάντηση
#22
debianass, post: 26597, member: 1803 είπε κι ελάλησε:Εδώ τα iso του Lenny https://cdimage.debian.org/cdimage/archi...86/iso-cd/

τα iso τα βρισκω. το θεμα ειναι αλλου. το χρεπι δεν εχει cd, δεν εχει usb, δεν εχει ιντερνετς, δεν εχει κανεναν τροπο προσβασης στα αρχεια εγκαταστασης, για να εγκαταστησεις το debian. οι δισκετες ειναι μονο για boot. μετα σε ζηταει installation media (ειτε cd, ειτε δικτυο, ειτε usb). οποτε στο χρεπι, που δεν υπαρχει τιποτα απο ολα αυτα, μπορει μονο να το bootαρεις απο τις δισκετες και απλα να το κοιτας. δεν μπορεις να κανεις τιποτα με δαυτο

αν μπορουσε το ιδιο το cd/iso να χωριστει, να μπει σε δισκετες, και να γινει η εγκατασταση απο αυτες, κατι γινοταν. οπως γινοταν σε κατι αρχαια παντζουρια, που ειχαν και cd, και δισκετες με τα αρχεια του cd, λιγα (οσα χωρουσαν) σε καθε δισκετα. εβαζες μια-μια τις δισκετες με τη σειρα που ζητουσε (γιατι επρεπε να μπουν με ορισμενη σειρα), και τα εγκαθιστουσε σιγα-σιγα απο αυτες. οσο και αν εψαξα παντου, δεν βρηκα πουθενα περασμα iso σε δισκετες.

επισης για το sources list. ανοιξα το iso και βρηκα το initrd.gz. το αποσυμπιεσα και με εβγαλε ενα initrd.cpio. το ανοιξα και αυτο και βρηκα το sources (δεν ειναι ακριβως μεσα στο //etc, ειναι σε καποιον υποφακελο, που τωρα με διαφευγει). οποτε κανω extract το initrd.cpio βρησκω το sources και το αλλαζω με το vim. παω να ξαναπακεταρω το initrd.cpio, και με το βγαζει corrupted. καπου εκει το παρατησα, αφου αλλωστε δεν εχει καν cd το χρεπι.

μονη λυση πλεον ειναι να βρει υπολογιστη με ide συνδεση, να συνδεσει τον σκληρο εκει, να κατεβασει το πληρες iso του etch και να το κανει εγκατασταση, και μετα να ξαναβαλει το σκληρο στο χρεπι. και για να αποφυγει το χασιμο χρονου με τα reboots να το κανει μεσα απο εξομοιωτη. αφου απ'οτι διαβασα και στην τελευταια απαντηση του, και το pcmcard wifi που εχει δεν λειτουργει. αρα ουτε wifi, ουτε ethernet, ουτε cd, ουτε usb. δεν εχεις καμια επιλογη
ονομαζομαι DarkGoth, και ειμαι «καλα»( ; )... το OsArena με θεραπευσε... (goth=!ok {equals} EMO)...  Emo
  Απάντηση
#23
bobos73, post: 26601, member: 684 είπε κι ελάλησε:netboot εχει σαν επιλογη στο bios αλλα δεν την βλεπει την pcmcia wifi .....μετα παλι δεν βρισκω ανταπτορα για τον δισκο του( ide/ata2 fast) .....τον εβγαλα τον δισκο εξω.....
Μόνο με ethernet pcmcia θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις το netbooting. Οπως σου είπα, για να χρησιμοποιήσεις wifi θα πρέπει να προηγηθεί εκκίνηση από plop linux ή κάτι ανάλογο.

Αν δεν έχεις κάποιο μηχάνημα με μητρική που να υποστηρίζει ide, μπορείς να προσαρμόσεις έναν αντάπτορα sata-to-ide όπως ο παρακάτω:
https://www.gmb.nl/item.aspx?id=6780
Ο συγκεκριμένος είναι bi-directional, δηλαδή χρησιμοποιείται για sata-to-ide και ide-to-sata που σημαίνει ότι μπορεί να σου φανεί χρήσιμος σε πολλές περιπτώσεις. Μπορείς να βρείς και οικονομικότερους με 3-4 ευρώ που να κάνουν μόνο για sata-to-ide.

@DarkGoth
Εφόσον κοτσάρει το δίσκο στο pc, μπορεί να γίνει εκεί η εγκατάσταση lenny, απευθείας ή μέσα από virtual mashine.

Υ.Γ. Αφού εγκατασταθεί το lenny (βασική εγκατάσταση) μπορεί να εγκαταστήσει κι ένα ελαφρύ desktop, π.χ. το iceWM με την εντολή:
Κώδικας:
apt-get install xorg icewm
Δε θα χρειαστεί καν desktop manager, μόνο ένα .xinitrc (στο /home/user) με περιεχόμενο
Παράθεση:xrdb ~/.Xresources
icewmbg &
icewm
και ένα .Xresources με περιεχόμενο:
Παράθεση:xterm*faceName: DejaVu Sans Mono Book
xterm*faceSize: 11
xterm*loginshell: true
xterm*savelines: 1000
xterm*charClass: 33:48,36-47:48,58-59:48,61:48,63-64:48,95:48,126:48
xterm*foreground: rgb:a8/a8/a8
xterm*background: rgb:00/00/00
xterm*color0: rgb:00/00/00
xterm*color1: rgb:a8/00/00
xterm*color2: rgb:00/a8/00
xterm*color3: rgb:a8/54/00
xterm*color4: rgb:00/00/a8
xterm*color5: rgb:a8/00/a8
xterm*color6: rgb:00/a8/a8
xterm*color7: rgb:a8/a8/a8
xterm*color8: rgb:54/54/54
xterm*color9: rgb:fc/54/54
xterm*color10: rgb:54/fc/54
xterm*color11: rgb:fc/fc/54
xterm*color12: rgb:54/54/fc
xterm*color13: rgb:fc/54/fc
xterm*color14: rgb:54/fc/fc
xterm*color15: rgb:fc/fc/fc
xterm*rightScrollBar: true
Το παραπάνω ορίζει τις ρυθμίσεις του xterm και μπορείς να το διαμορφώσεις όπως θέλεις.

από κει και πέρα, κάνεις login με το username-password και εκκινείς το desktop με startx.
Ανάλογα απλή είναι και η εγκατάσταση υποστήριξης σύνδεσης μέσω της wifi pcmcia κάρτας (εφόσον υποστηρίζεται από linux, το πιθανότερο να υποστηρίζεται).

Για file manager ο midnight commander νομίζω είναι μια χαρά.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#24
debianass, post: 26603, member: 1803 είπε κι ελάλησε:@DarkGoth
Εφόσον κοτσάρει το δίσκο στο pc, μπορεί να γίνει εκεί η εγκατάσταση lenny, απευθείας ή μέσα από virtual mashine.

ναι αυτο λεω και εγω παραπανω. μονο αν βαλει το σκληρο σε αλλο καινουριο πισι (με το ανταπτορακι αν δεν εχει ide), μονο ετσι αν καταφερει κατι, γιατι το σαψαλο δεν εχει καμια επιλογη εξωτερικων μεσων περα απο δισκετες. και ολοκληρο debian σε δισκετες δεν ειδα να υπαρχει. εψαξα να βρω μπας και υπαρχει τροπος να σπασει το iso σε δισκετες, και να παραμεινει λειτουργικο (να ξεκιναει κανονικα με τη πρωτη, και μετα να ζηταει μια-μια τις υπολοιπες για την εγκατασταση), αλλα δεν... δοκιμασα απο περιεργεια να σπασω το iso σε κομματια μεγεθους δισκετας, αλλα δεν γινεται τιποτα. αφενως δεν μπουταρουν, αφετερου ειναι πανω απο 150 εικονικες δισκετες. ακομα και αν μπουταρανε αντε να βγαλεις ακρη. θα εκανες 3 μερες να τελειωσεις την εγκατασταση.

ο εξομοιωτης ειναι πολυ πιο βολικος, απο ποια αποψη; μπορει να κανει την εγκατασταση σε loopdev ιδιου (η καλυτερα λιγο μικροτερου) μεγεθους με τον σκληρο (οποτε σε νεο μηχανημα θα γινει αστραπιαια), και μετα απλα συνδεει το σκληρο του σαψαλου στο μηχανημα και με μια dd, μεταφερει πολυ γρηγοροτερα το loopdev οπως ειναι στο σκληρο του σαψαλου. τον βαζει στο σαψαλο και κανει εκκινηση με τη μια στο debian. ολη αυτη διαδικασια, δεν ξεπερναει τη μιση ωρα. και το sata ανταπτορακι θα επιταχυνει και αυτο λιγακι τη μεταφορα του loopdev στο σκληρο του σαψαλου. παντως αυτο το ανταπτορακι ειναι βολικο. ηθελα και εγω 2, για να συνδεσω τους 2 ide σκληρους μου σε sata στη μητρικη, αλλα δεν εχω πετυχει καπου. εχεις υποψη σου τιποτα εδω ελλαδα;
ονομαζομαι DarkGoth, και ειμαι «καλα»( ; )... το OsArena με θεραπευσε... (goth=!ok {equals} EMO)...  Emo
  Απάντηση
#25
εχω παλιο πισι με ide αλλα δεν τεριαζει...ειναι διαφορετικα τα συνδετικα....
  Απάντηση
#26
DarkGoth, post: 26604, member: 1051 είπε κι ελάλησε:παντως αυτο το ανταπτορακι ειναι βολικο. ηθελα και εγω 2, για να συνδεσω τους 2 ide σκληρους μου σε sata στη μητρικη, αλλα δεν εχω πετυχει καπου. εχεις υποψη σου τιποτα εδω ελλαδα;
Ναί, ide to sata υπάρχουν αρκετοί αντάπτορες. Περιστασιακά χρησιμοποιώ έναν που έχει ένας φίλος, δεν έχω διαπιστώσει κανένα πρόβλημα. Στο γνωστό σκρουτζ (δε θέλω να διαφημίζω) θα βρείς τέτοιους.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#27
debianass, post: 26606, member: 1803 είπε κι ελάλησε:Ναί, ide to sata υπάρχουν αρκετοί αντάπτορες. Περιστασιακά χρησιμοποιώ έναν που έχει ένας φίλος, δεν έχω διαπιστώσει κανένα πρόβλημα. Στο γνωστό σκρουτζ (δε θέλω να διαφημίζω) θα βρείς τέτοιους.

ide ειναι διαφορα, ata, at2, ata & ata2 fast και δεν ξερω και εγω τι αλλο! δεν διαυκρινιζουν τα μαγαζια τι ακριβως ειναι....ειχα παρει και εγω ενα αλλα δεν τεριαζει!
  Απάντηση
#28
τι εννοεις δεν ταιριαζει; ide υπαρχει μονο ενα ειδος. αν ειναι ide πρεπει να ταιριαζει. εκτος και αν δεν ειναι καν ide και ειναι, ειτε καποια ηλιθια propietary υποδοχη πατεντα της ibm, ειτε ειναι scsi (οπτικα μοιαζει με ide) δηλαδη ακομα πιο παλιο απο ide. και στις 2 περιπτωσεις φασκελω'τα. δεν προκειται να βρεια αν το συνδεσεις πουθενα.

το καλωδιο ide ειναι ετσι:...
[Εικόνα: IDE_cable_40_pin_%26_80_pin.jpg]
ειναι 2 τυπων 80pin (αριστερα) που ειναι γρηγοροτερα νεοτερης γενιας και 40pin (δεξια) που ειναι τα πιο αργα παλιοτερης γενιας

οι ide σκληροι ειναι ετσι:...
[Εικόνα: Blue-250GB-IDE-P-ATA-HDD-3-5-7200rpm-8MB...ng-one.jpg]

τα παλια scsi καλωδια ειναι ετσι:...
[Εικόνα: Dell-25-inch-HD68-68pin-SCSI-Backplane-Cable-WF142.jpg]
και οι scsi σκληροι ειαι ετσι:...
[Εικόνα: Dell-Seagate-Cheetah-73GB-10K-U160-SCSI-...-C0466.jpg]
εσενα ο σκληρος του σαψαλου τι ειδους ειναι και τι καλωδιο εχει;
ονομαζομαι DarkGoth, και ειμαι «καλα»( ; )... το OsArena με θεραπευσε... (goth=!ok {equals} EMO)...  Emo
  Απάντηση
#29
προσπαθω να βαλω φωτο και δεν μπορω! παταω εδω που εχει το δεντρο αλλα τιποτα...... υπαρχει αλλος τροπος?
  Απάντηση
#30
bobos73, post: 26607, member: 684 είπε κι ελάλησε:ide ειναι διαφορα, ata, at2, ata & ata2 fast και δεν ξερω και εγω τι αλλο! δεν διαυκρινιζουν τα μαγαζια τι ακριβως ειναι....ειχα παρει και εγω ενα αλλα δεν τεριαζει!

τετοιες ονομασιες, ata, ata2, ata2 fast, και τετοια πρωτη μου φορα τα ακουω. τωρα που τα εψαξα λιγο, τα χρησιμοποιησαν για λιγο, αλλα μετα εγκαταλειφθηκαν. για την ακριβεια εκεινοι οι δισκοι που χαρακτηριζονταν με αυτες τις αοριστες ονομασιες, δεν ηταν καν κανονικοι ata/ide και ουτε ειχαν την ιδια συνδεσμολογια. και δεν βγηκαν και για αρκετο χρονο στην αγορα. ηταν απλα μεταβατικο σταδιο απο τους παλιοτερους scsi. οι καθαρα ide/ata με το κλασσικο ide πλακε καλωδιο, που κανανε θραυση (εμενα οι 2 σκληροι μου ειναι ακομα 2 ide/ata133) φτιαχτηκαν αργοτερα και εχουν διαφορες ταχυτητες, αλλα χαρακτηριζονται αλλιως. με βαση την ταχυτητα τους, οχι με ονομασιες τυπου ata, ata-fast:...

υπαρχουν οι ide/ata33 που ειναι οι πρωτοι που ide που βγηκαν. αυτοι δουλευουν μονο με 40pin ide καλωδια. οι ταχυτητες τους θεωρητικα φτανουν μεχρι τα 33ΜΒ/s

υπαρχουν οι ide/ata66 που ηταν οι επομενης γενιας. αυτοι δουλευουν και με 40pin και με 80pin καλωδια. οι ταχυτητες τους θεωρητικα φτανουν τα 66ΜΒ/s με το 80pin καλωδιο και 33MB/s με το 40pin

υπαρχουν οι ide/ata100. που ειναι πιο καινουριοι, και δουλευουν μονο με 80pin καλωδιο. θεωρητικα πιανουν ταχυτητες μεχρι 100MB/s. με 40pin καλωδιο λειτουργουν, αλλα χανουν πολυ σε ταχητητες.

και ειναι και οι τελευταιας γενιας οι ide/ata133 που και αυτοι δουλευουν μονο με 80pin καλωδιο. οι ταχυτητες τους θεωρητικα φτανουν τα 133ΜΒ/s.

αρα για να λες εσυ οτι αναφερεται σαν ata-fast κλπ, δεν ειναι ουτε καν ide. οποτε μαμησετα. και τοσο περιορισμενη αγορα που ειχαν και τοσο παλιοι, ουτε ανταπτορακια θα βρεις, ουτε υπολογιστη να τον συνδεσεις. αν δεν βρεις καποιον τροπο να βαλεις επανω κανα παλιο cd drive που να ταιριαζει (που το πιο πιθανο, ουτε cd drive δεν θα βρεις τετοιου τυπου), δεν προκειται να κανεις τιποτα. δεν λεω ομορφο ειναι να εχεις ενα κομματι παλιο, νοσταλγικο της τοτε τεχνολογιας. αλλα να ειναι λειτουργικο, να μπορεις να βρεις ανταλλακτικα, γιανα το συντηρησεις/επιδιορθωσεις/αναβαθμισεις, να το λειτουργησεις οπως ηταν φτιαγμενο να λειτουργει. αν δεν μπορεις να κανεις τιποτα με αυτο, δεν αξιζει να ασχοληθεις με ενα τεραστιο paperweight, γιατι μονο τετοια χρηση μπορει να εχει πλεον.
ονομαζομαι DarkGoth, και ειμαι «καλα»( ; )... το OsArena με θεραπευσε... (goth=!ok {equals} EMO)...  Emo
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  PC με 128mb Ram και 1,6 ghz cpu λειτουργικο συστημα? georgezaf 2 1.210 10.08.2012 18:51
Τελευταία Ανάρτηση: georgezaf

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)