Ubuntu LiveUSB με Persistent Storage
#1
Καλησπέρα,

Όσο καινούργιος είμαι στο forum, άλλο τόσο και στο Linux, γι' αυτό δεν ξέρω και αν έθεσα σωστά τον τίτλο. Βασικά, η ιδέα του να ασχοληθώ με αυτόν τον τομέα ήρθε πριν λίγες μέρες. Έτσι έκανα μια μικρή έρευνα επάνω στις διανομές και κατέληξα στο Ubuntu. Για το σκοπό αυτό παρήγγειλα ένα usb με χωρητικότητα 32GB το οποίο αναμένω σύντομα. Ωστόσο, μου έχουν δημιουργηθεί τα εξής ερωτήματα (τα οποία λόγω της δύσκολης ορολογία ή περιπλοκότητας των βημάτων μου είναι απίθανα να καταλάβω από τους ήδη υπάρχοντες οδηγούς αλλά χωρίς επεξήγηση):

•Ποιό είναι το κατάλληλο πρόγραμμα για να εγκαταστήσω την Live έκδοση σε usb, και ποιες οι επιλογές που πρέπει να κάνω ώστε να αξιοποιηθεί όλος ο υπόλοιπος χώρος; Κάπου διάβασα ότι το max είναι 4GB για αποθηκευτικό χώρο, ενώ εγώ θέλω το περισσότερο που μπορώ (όπως είπα πάνω η χωρητικότητά του είναι 32GB).
•Οι Live εκδόσεις δέχονται με κάποιο τρόπο τα updates τα οποία, απ' όσο γνωρίζω, βγαίνουν ανά εξάμηνο; Τώρα, όχι ότι αυτό έχει μεγάλη σημασία, αλλά εφ' όσον δε δέχονται τα updates αυτά, θα περιμένω την έκδοση που έρχεται τον Απρίλη, για να μην ξαναφτιάχνω τα πάντα από την αρχή (μιας και μιλάμε για persistent mode).
•Είναι συμβατό μόνο με 32 ή 64bit, ή και τα δύο ταυτόχρονα; Αυτό το ρωτάω γιατί έχω διαβάσει πολλές διαφορετικές εκδοχές.
•Υπάρχει κάποιος οδηγός που προτείνετε για κάποιο τόσο αρχάριο όσο εγώ; Σημειώνω ότι δε γνωρίζω τίποτα από ορολογία, γι' αυτό μέχρι στιγμής δεν έχω βρει κάτι να με καλύπτει.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  Απάντηση
#2
μπορείς να κάνεις κανονική εγκατάσταση στο στικάκι όπως θα έκανες σε οποιονδήποτε δίσκο
μπορείς να δεις τα παρακάτω βίντεο

και έτσι μπορείς να έχεις και οποιαδήποτε "αναβάθμιση"
η live έκδοσης είναι μόνο για να το δεις αν το σύστημα σου δεν έχει κανένα θέμα να δεις πως είναι αν σου κάνει
για μια ώρα ανάγκης
  Απάντηση
#3
Καλησπέρα. Αυτό που θέλω στην ουσία είναι να χρησιμοποιώ το συγκεκριμένο usb σε υπολογιστή που τρέχει windows, κι απλά να bootάρω από αυτό όποτε θέλω. Απ' ότι κατάλαβα η live έκδοση προσφέρει "dual boot on-the-go" κι εγώ αυτό ψάχνω. Το διασαφηνίζω διότι δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα τι εννοείς. Επίσης τις αναβαθμίσεις εννόω αν μπορείς να τις κάνεις μέσα από το Ubuntu, "αυτόματα", ή τις εγκαθιστάς στο usb από άλλο λειτουργικό σύστημα, "χειροκίνητα".
  Απάντηση
#4
Θα χρειαστεις 2 στικάκια usb ή ένα στικάκι usb και ένα δισκο CD/DVD ανάλογα με τη διανομή ...

Κατεβάζεις το iso αρχείο της διανομής που σε ενδιαφέρει και δημιουργείς ένα Live CD/DVD/USB κατόπιν κάνεις εκκίνηση του υπολογιστή από αυτό (το Live CD/DVD/USB) .
Στη συνέχεια κάνεις εγκατάσταση του λειτουργικό στο USB stick που θέλεις σαν να ήταν ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή σου.

Voila

To έχω κάνει κι εγώ και μπορείς πλέον να κάνεις updates και εγκατάσταση νέων πακέτων κανονικά .

Σαν γνήσιος χρεπολάτρης χρησιμοποιώ 32bit εκδόσεις , αλλά δεν νομίζω να μην ισχύει αυτό για τις αντίστοιχες των 64bit

Από την άλλη μεριά καλύτερα να είναι 32 bit αφού θέλεις να το χρησιμοποιείς σε ξένους υπολογιστές " on the fly" καθώς οι 64bit εκδόσεις απαιτουν 64bit υπολογιστές ενώ οι 32bit δουλεύουν σε όλους (32 και 64).

Όσον αφορά το πως θα δημιουργήσεις ένα εκκινήσιμο μέσο (cd/dvd/usb) δες τον παρακάτω οδηγό

pcsteps.gr/66117-δημιουργία-usb-εγκατάστασης-linux-dvd/
  Απάντηση
#5
Πολύ ωραίος οδηγός, σε ευχαριστώ. Δεν κατάλαβα όμως γιατί θα χρειαστώ δύο usb ή ένα usb κι ένα CD... Επίσης τα 4GB δεν μπορούν να ξεπεραστούν με κάποια πατέντα; Διότι αν είναι έτσι, μου φαίνεται καλύτερα να φτιάξω με το YUMI που παρέθεσες, ωστέ να αξιοποιηθεί όλος ο χώρος και να μπορώ άμεσα να περάσω όταν θα είμαι έτοιμος σε μια πιο εξειδικευμένη διανομή.
  Απάντηση
#6
Doppler, post: 26881, member: 1986 είπε κι ελάλησε:Καλησπέρα. Αυτό που θέλω στην ουσία είναι να χρησιμοποιώ το συγκεκριμένο usb σε υπολογιστή που τρέχει windows, κι απλά να bootάρω από αυτό όποτε θέλω. Απ' ότι κατάλαβα η live έκδοση προσφέρει "dual boot on-the-go" κι εγώ αυτό ψάχνω. Το διασαφηνίζω διότι δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα τι εννοείς. Επίσης τις αναβαθμίσεις εννόω αν μπορείς να τις κάνεις μέσα από το Ubuntu, "αυτόματα", ή τις εγκαθιστάς στο usb από άλλο λειτουργικό σύστημα, "χειροκίνητα".
Doppler, δες αυτά· είναι ό,τι ακριβώς σου χρειάζεται:
1) https://old.osarena.net/chrisimopiontas-to-unetbootin-gia-na-echoume-dianomes-se-usb-stikakia-linux-windows-macosx
2) https://old.osarena.net/etcher-gia-kapsimo-iso-arheion-se-usb-sticks-kai-sd-kartes
3) https://old.osarena.net/logismika-dimioyrgias-ekkinisimon-usb-sticks-linux-dianomon-apo-windows-osx-kai-linux
 Σοβαρότητα (λέμε τώρα…), διαφάνεια (ΤΩΡΑ!) και Ελεύθερη πρόσβαση σε όλα.
  Απάντηση
#7
nik0laus, post: 26885, member: 1987 είπε κι ελάλησε:[...] Όσον αφορά το πως θα δημιουργήσεις ένα εκκινήσιμο μέσο (cd/dvd/usb) δες τον παρακάτω οδηγό [...]
nik0laus, Tο OSarena ειδικεύεται στο Linux με άπειρα άρθρα επί του θέματος.
 Σοβαρότητα (λέμε τώρα…), διαφάνεια (ΤΩΡΑ!) και Ελεύθερη πρόσβαση σε όλα.
  Απάντηση
#8
Πολύ ωραία τα άρθρα, διάβασα και πολλές από τις παραπομπές που έχουν. Απλά επειδή δε μπορώ να τα δοκιμάσω άμεσα όλα αυτά εξακολουθώ να έχω απορίες. Αν φτιάξω Live USB με persistence, κάθε φορά που bootάρω θα με βγάζει σε μενού όπου πατάω κάτι τύπου "Try Ubuntu" αλλά παρ' όλα αυτά οι επιλογές μου αποθηκέυονται λόγω του persistence; Αυτό που είπε nik0laus πιο πάνω, και διάβασα κι αλλού, για εκατάσταση στο στικάκι όπως θα έκανα και σε σκληρό δίσκο έχει διαφορά; Ας πούμε θα γλιτώνω π.χ. το παραπάνω μενού που ρωτάει κάθε φορά τι θέλω να κάνω; Ή θα μπορώ κιόλας να αξιοποιήσω όλα τα υπολοιπόμενα ~25GB, αντί των 4 με το live; Ίσως γίνομαι κουραστικός με τις ερωτήσεις αλλά λόγω σχολικού προγράμματος δεν έχω την δυνατότητα να κάνω εκτενή αναζήτηση. Όπως και να έχει ευχαριστώ για τη γρήγορη ανταπόκριση και τους δύο.
  Απάντηση
#9
Στο ενα στικακι θα "καψεις" το iso. Στο δευτερο ειναι αυτο που θα επιλεξεις να το εγκαταστησεις.
Η εγκατασταση γινεται ετσι: https://old.osarena.net/ubuntu-1604-egka...ota-vimata

Την επιλογη για να διαλεξεις εγκαατσταση στο στικακι, θα την βρεις οταν σε βγαλει στον πινακα που λεει που θες να την εγκαταστησεις, κατω απο το παραθυρο αριστερα.
  Απάντηση
#10
Και εδω αναλυτικοτερα: https://old.osarena.net/ubuntu-1604-egka...ota-vimata
  Απάντηση


Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)