Το Arch Linux εγκαταλείπει τα 32bits
#1
Εφαρμόζοντας απλά το αναπόφευκτο, οι προγραμματιστές του Arch αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την υποστήριξη των εκδόσεων 32bits (i686). Δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ακόμα αλλά αυτό θα γίνει κάποια από αυτές τις μέρες, ίσως και αργότερα σήμερα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το ISO του Φεβρουαρίου θα είναι το τελευταίο που θα παρέχει τη δυνατότητα εγκατάστασης 32μπιτου συστήματος. Έπειτα από αυτό, θα αρχίσει η σταδιακή εγκατάλειψη σε ορίζοντα περίπου 9 μηνών, με καταληκτική ημερομηνία κάπου μέσα στο Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.

Να σημειωθεί ότι η αλλαγή αφορά μόνο τις καθαρές 32μπιτες εγκαταστάσεις. Το multilib θα εξακολουθήσει να υποστηρίζεται κανονικά. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι, επειδή, όπως λέγεται, υπάρχει ακόμα αρκετό ενδιαφέρον για τα 32μπιτα συστήματα, οι προγραμματιστές καλούν την κοινότητα να αναλάβει την υποστήριξή τους, δηλώνοντας πρόθυμοι να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια. Αν σας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, μπορείτε να ενημερώνεστε από τη σχετική mailing list.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#2
Λίγο άσχετο με την ανάρτηση αλλά ίσως θα μπορούσες Soulrain να μου πεις αν έχει οφέλη το τοπικό αποθετήριο; Επειδή πλέον θα ασχολούμαι μόνο με τα arch αναρωτιόμουν αν έχει νόημα. Ίσως και για μεταγλώτιση μερικών προγραμμάτων. Από άποψη χρόνου, όταν θα μάθω τη διαδικασία θα μου παίρνει πολύ χρόνο και χώρο; Back up και αποκατάσταση ρυθμίσεων δεν έχω πρόβλημα αφού δουλεύω εξ'ολοκλήρου εικονικά, τοπικά και απομακρυσμένα σε desktop και διακομιστές. Έχεις θετική γνώμη;
  Απάντηση
#3
Οφέλη έχει σίγουρα αλλά το αν θα ωφελήσει εσένα προσωπικά, εξαρτάται από το τι χρειάζεσαι. Δύο σοβαροί λόγοι που μπορώ να σκεφτώ για να έχει κάποιος τοπικό αποθετήριο είναι το να χρειάζεται αρκετά πακέτα με διαφορετικές επιλογές στο build από αυτές που έχουν τα επίσημα (αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και πακέτα απ' το AUR προφανώς) ή να σκοπεύει να κάνει πολλαπλή εγκατάσταση του «ίδιου» συστήματος σε μηχανήματα με παρόμοια specs. Τα ανεπίσημα αποθετήρια που είναι διαθέσιμα για το Arch ας πούμε, στην ουσία είναι τοπικά αποθετήρια που περιέχουν πακέτα προσαρμοσμένα σε προσωπικό use case και απλά οι δημιουργοί τους τα μοιράζονται με τον κόσμο.

Σε ακραία περίπτωση (αν είσαι βιτσιόζος), μπορείς να φτιάξεις ένα τοπικό αποθετήριο και να χτίσεις ολόκληρο το Arch από πηγαίο κώδικα -βλέπε ABS, περίπου (αλλά όχι ακριβώς) σαν το Gentoo, με τα πακέτα διαμορφωμένα όπως γουστάρεις και υπογεγραμμένα από το δικό σου προσωπικό κλειδί.

Το να φτιάξεις τοπικό αποθετήριο είναι εύκολο και δεν παίρνει χρόνο. Στην ουσία είναι ένας φάκελος με κάποια πακέτα, μια database και η ανάλογη εισαγωγή στο pacman.conf, για να ξέρει ο pacman ότι αυτό το πράγμα είναι αποθετήριο. Το ίδιο εύκολο είναι και το να προσαρμόσεις ένα PKGBUILD. Η μεταγλώττιση τώρα, εξαρτάται από τις ρυθμίσεις που θα κάνεις στο makepkg.conf και από τις δυνατότητες του μηχανήματος σου. Τα περισσότερα πακέτα δεν παίρνουν πολύ χρόνο, υπάρχουν όμως μερικά (π.χ. Firefox, LibreOffice) που μπορεί να χρειαστούν και ώρες για το χτίσιμο από πηγαίο κώδικα, όπως και μπόλικη RAM.

Τώρα, αν το σκέφτεσαι από θέμα διαθεσιμότητας πακέτων, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να χρειαστείς κάτι που δε θα το βρίσκεις ούτε στο AUR. Αντίθετα, πιστεύω ότι θα εκπλαγείς ευχάριστα. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις μπορεί να είναι είναι κάποιο πρόγραμμα που δεν υπάρχει πακεταρισμένο για καμία διανομή γενικά ή κάτι που να είναι φτιαγμένο «αποκλειστικά» για Ubuntu. Στη δεύτερη περίπτωση, δεν είναι δύσκολο να φτιάξεις ένα PKGBUILD, ενώ υπάρχουν ήδη πράγματα στο AUR που «κανονικά» πακετάρονται μόνο σε .deb (ή .rpm).

Κλείνοντας, δε θα σου διαφημίσω το Arch. Εφόσον το επέλεξες ήδη, το μόνο που θα σου πω είναι ότι, αν αφιερώσεις λίγο χρόνο ώστε να καταλάβεις τη «λογική» του, θα διαπιστώσεις πόσο απλό είναι και πόσο εύκολα μπορείς να βρεις απαντήσεις σε τυχόν προβλήματα που θα αντιμετωπίσεις. Για τυχόν απορίες, χτύπα το καμπανάκι κι ευχαρίστως να σε βοηθήσω (αν ξέρω).
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#4
Soulrain Falls, post: 26969, member: 1313 είπε κι ελάλησε:Κλείνοντας, δε θα σου διαφημίσω το Arch. Εφόσον το επέλεξες ήδη, το μόνο που θα σου πω είναι ότι, αν αφιερώσεις λίγο χρόνο ώστε να καταλάβεις τη «λογική» του, θα διαπιστώσεις πόσο απλό είναι και πόσο εύκολα μπορείς να βρεις απαντήσεις σε τυχόν προβλήματα που θα αντιμετωπίσεις. Για τυχόν απορίες, χτύπα το καμπανάκι κι ευχαρίστως να σε βοηθήσω (αν ξέρω).

Ο λόγος που ρώτησα ήταν "πολλαπλή εγκατάσταση του «ίδιου» συστήματος σε μηχανήματα με παρόμοια specs" όπως και ακριβώς " η μεταγλώττιση των Firefox, LibreOffice". Τώρα που αποφάσισα να χρησιμοποιώ μόνο Arch χρειάστηκε να κάνω πολλαπλές εγκαταστάσεις τόσο τοπικά όσο και απομακρυσμένα, σε φυσικά μηχανήματα αλλά και εικονικά.
Οι ασφάλειες που χρησιμοποιώ είναι απλές: firewall,fail2ban,ipset,disable console root login στα tty's για να μην κάνουν remount τα root passwords. Αποφάσισα να μην επεκταθώ σε Apparmor και Grsec . To SEL ούτε περνάει απ'το μυαλό μου λόγω έλλειψης γνώσεων και χρόνου για την εκμάθησή του. Δεν έχω πολύ ευαίσθητα ή ιδιαίτερα αρχεία να κρύψω. Πιστεύεις ότι είμαι καλυμμένος σχετικά στα βασικά;
Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθεια.
  Απάντηση
#5
Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι ορισμένοι το παρακάνουν με την ασφάλεια. «Κοινή λογική» χρειάζεται πρώτα απ' όλα κι έπειτα τα εργαλεία. Βλέπεις π.χ. desktops με ένα σωρό ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων, που κάνουν τη χρήση επίπονη. Γιατί; Δε χρειάζονται όλα μα όλα αυτά. Το Linux δεν είναι Windows. Ως εκ τούτου, είναι σχεδόν απίθανο να εισχωρήσει κάτι στο σύστημά σου χωρίς να το έχεις βάλει εσύ με πρόθεση. Νομίζω ότι ένα καλά ρυθμισμένο firewall, άντε και sandboxing για κάποιες επιλεγμένες εφαρμογές, είναι υπεραρκετό για τις περισσότερες των περιπτώσεων. Αν, ας πούμε, έχεις ένα μηχάνημα και το λειτουργείς ως media server στο σπίτι σου, δε θα του βάλεις hardened πυρήνα. Επίσης, το Arch από προεπιλογή (λόγω της «αποφάσισε μόνος σου» φιλοσοφίας) δεν έχει ανοιχτά παρά μόνο 2-3 απολύτως απαραίτητα ports.

Αν θελήσεις μελλοντικά το AppArmor, θα χρειαστείς custom πυρήνα γιατί οι default του Arch δεν έχουν ενεργοποιημένη τη λειτουργία. Δεν ξέρω αν έχεις φτιάξει ποτέ πυρήνα αλλά, αν όχι, μην το φοβάσαι. Γενικότερα επίσης, δες αν σε βολεύει το sandboxing του systemd, όπως και τα υπόλοιπα «security features». Διαθέτει αρκετά και ενσωματώνονται περισσότερα σε κάθε νέα έκδοση. Ενδεικτικά δες εδώ κι εδώ.

Για την πολλαπλή εγκατάσταση, αν έχεις μηχανήματα στο ίδιο δίκτυο, μπορούν να μοιράζονται την cache του pacman. Αυτό βασικά σου εξοικονομεί χρόνο. Δες εδώ.

Κάτι που μάλλον ανέφερες και το προσπέρασα. Οι «μύστες» αποφεύγουν τη χρήση rolling διανομών σε servers αλλά νομίζω ότι αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της νοητικής εξίσωσης «σταθερό σύστημα = μηδενικές αλλαγές στο πέρασμα του χρόνου» και της, ολίγον τι λανθασμένης, πεποίθησης πως ό,τι είναι rolling «σπάει». Αν ξέρεις τι κάνεις, μπορείς άνετα να έχεις το Arch σε server και υπάρχουν αρκετοί που το χρησιμοποιούν έτσι.

Γενικά, από όσα γράφεις συμπεραίνω ότι δεν είσαι τύπος της «γρήγορης λύσης» κι ότι έχεις ένα σχέδιο στο μυαλό σου γι' αυτά που θέλεις να κάνεις, οπότε θεωρώ ότι θα τα πας καλά με το Arch. Θα σου πω απλά το συνηθισμένο "οι απαντήσεις βρίσκονται στο wiki". Μπορεί ορισμένοι (ελάχιστοι πλέον) χρήστες Arch να είναι ψωροπερήφανοι. Μπορεί επίσης κάποιοι να εκλαμβάνουν την παραπομπή στο wiki ως «RTFM», αλλά δεν είναι έτσι. Είναι ένα «βιβλίο» με συσσωρευμένη γνώση πλέον της δεκαετίας και δεν έφτασε τυχαία να θεωρείται σημείο αναφοράς για όλες τις διανομές. Επίσης, το γεγονός ότι είναι wiki σημαίνει ότι μπορεί οποιοσδήποτε να προσθέσει τα δικά του ψήγματα γνώσης και να επωφεληθούν όλοι.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#6
Soulrain Falls, post: 26976, member: 1313 είπε κι ελάλησε:Η ταπεινή μου γνώμη είναι ...... Επίσης, το γεγονός ότι είναι wiki σημαίνει ότι μπορεί οποιοσδήποτε να προσθέσει τα δικά του ψήγματα γνώσης και να επωφεληθούν όλοι.

Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια και τα links ! Όπως έχω πει δεν είμαι και πολύ γνώστης αλλά και εγώ πιστεύω ότι το rolling release σε βάθος χρόνου σε σέρβερ θα με ανταμείψει σε θέμα ασφάλειας. Χωρίς βέβαια να κυνηγάω τη καθημερινή αναβάθμιση και ούτε βέβαια σκέφτομαι την αυτόματη λήψη ενημερώσεων.
Είναι πολλά που θέλω να κάνω και να μάθω αλλά δε μου μένει καθόλου χρόνος. Για να κάνω τη μετάβαση σε Arch σε όλα τα συστήματα έχασα για δύο μέρες από 3 ώρες ύπνο. Για αυτό πολλές φορές δεν έχω την υπομονή για προσεκτικό διάβασμα. Τις περισσότερες φορές λειτουργώ σαν σκάνερ στο διάβασμα, να βρω λέξεις κλειδιά και οδηγούς που θα με βοηθήσουν, γιατί πραγματικά δε έχω χρόνο. Αλλά μάλλον αυτό είναι δικό μου πρόβλημα.
Πάλι σε ευχαριστώ για τη βοήθεια.
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  H Arch Anywhere πέθανε. Ζήτω η Anarchy Linux! debianass 59 6.754 16.11.2017 19:19
Τελευταία Ανάρτηση: asinoro
  Περί Arch Linux... διάφορες απορίες Ammer 288 31.379 22.09.2016 09:41
Τελευταία Ανάρτηση: nith1717
  Ερώτημα για architect-linux και Arch anywhere.... vriaeros 5 1.647 18.09.2016 00:33
Τελευταία Ανάρτηση: vriaeros
  Arch Linux Anywhere Keravnos2 1 1.243 02.06.2016 22:00
Τελευταία Ανάρτηση: Keravnos2
  Arch linux γιατί αξίζει να ασχοληθεί κάποιος mikeius666p 19 2.209 20.04.2016 17:10
Τελευταία Ανάρτηση: Anima Mundi

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)