αναβαθμιση kernel
#31
Παράθεση:Δεν είπα αυτό, το αντίθετο. Με μια εντολή (prime-select) αλλάζεις κάρτα εφόσον έχεις εγκατεστημένους τους nvidia drivers. Αλλά υπάρχει και τρόπος χωρίς αυτούς. Θα πρέπει να εντοπίσεις όμως ποιός τρόπος λειτουργεί στο δικό σου μηχάνημα.
1)εαν δηλαδη εγω εγκαταστησω μονο τους driver ανοιχτου κωδικα θα αλλαξω καρτα με τον δευτερο τροπο που ειπες.αν εχω εγκαταστησει τους driver κλειστου κωδικα αλλαζω καρτα με τον πρωτο τροπο σωστα;;;

2)και αν εχω εγκατεστημενους και τους 2 drivers ανοιχτους και κλειστους θα υπαρχει προβλημα στην λειτουργια;;;εεφοσον εχω επιλεξει μια απο τις 2 καρτες οποια δηποτε και αν ειναι αυτη.

3)αν εχω εγκατεστημενους τους ανοιχτους drivers θα λειτουργει η nvidia η πρεπει υποχρεωτικα να εχω του kleistous drivers;

4)και ενα τεταρτο που ειδα τωρα.στο δικο μου λαπτοπ εβαλα mint cinnamon και δουλευουν ολα τελεια εκτος απο την καμερα μου.
οταν την ανοιγω με το cheese παραδειγμα την καμερα μου ενω το παραθυρο που πρεπει να με βλεπω εχει μια αλφα διαμετρο εγω με βλεπω στα 2/3 του παραθυρου.φαινομαι κανονικα δηλαδη απλα φαινομαι ποιο κατω και απο πανω απο το κεφαλι μου εχει μια φαρδυα γραμμη καφε.γιατι;;;;
  Απάντηση
#32
1. Δεν είναι απόλυτο ούτε το ένα ούτε το άλλο. Οι εταιρίες-κατασκευαστές των "κλειστών" drivers δεν ακολουθούν την ανάπτυξη του linux kernel. Λογικά αναφέρουν τις εκδόσεις kernel με τις οποίες είναι συμβατοί οι drivers. Επίσης, οι κατασκευαστές της κάρτας γραφικών δεν ακολουθούν την ανάπτυξη των open drivers. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια ρευστή κατάσταση που θα πρέπει να τη δοκιμάσεις στην πράξη. Οι διανομές σαν το mint και το ubuntu λογικά παίρνουν υπόψη τους την εξέλιξη των συσκευών τη στιγμή που διανέμονται και προσπαθούν να δώσουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμβατότητα. Αν σήμερα λειτουργεί κανονικά η συσκευή σου με mint 18.1 δεν σημαίνει ότι θα λειτουργεί και με την επόμενη έκδοση mint. Πριν προχωρήσουμε σε κάποια αναβάθμιση (ιδιαίτερα του kernel) τον δοκιμάζουμε κι αν χρειαστεί επιστρέφουμε στον προηγούμενο. Οσο υποστηρίζεται η έκδοση της διανομής μας από την κοινότητα ανάπτυξης, δε χρειάζεται να εγκαταστήσουμε νέα έκδοση. Αυτό το έχουν δηλώσει οι developers των διανομών σε όλους τους τόνους.
Επιπλέον, δεν είναι ίδιος ο μηχανισμός αλλαγής κάρτας γραφικών σε όλα τα dual (διπλής κάρτας) συστήματα. Για παράδειγμα στο vaio αλλάζει με διακόπτη που ανοιγοκλείνει το κύκλωμα της κάθε κάρτας. Οσο κι αν προσπαθήσω, δε μπορώ να αλλάξω κάρτα από software εντολές.

2. Οι κλειστοι drivers nvidia απαιτούν τα modules που είπαμε στον kernel ΚΑΙ κάποιες ρυθμίσεις στο αρχείο /etc/X11/xorg.conf που συνήθως γίνονται αυτόματα κατα την εγκατάστασή τους. Οσο υπάρχει το αρχείο ρυθμίσεων, το σύστημα θα προσπαθεί να λειτουργήσει με τους drivers που ορίζονται από αυτό. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, η εγκατάσταση κλειστών drivers κάνει blacklisted τους ανοιχτούς drivers. Σε γενικές γραμμές η απάντηση είναι "ναι", μπορείς να έχεις εγκατεστημένους και τους 2 drivers αλλά η διαδικασία αλλαγής τους δεν είναι κάτι απλό, όπως π.χ. αλλάζω κάρτα και τη βλέπει το σύστημα. Με τους ανοιχτούς drivers όμως δε χρειάζεται κάποια τέτοια διαδικασία. Το σύστημα θα χρησιμοποιήσει τους ανοιχτούς drivers i915 για την intel και τους nouveau για την nvidia χωρίς να χρειαστεί κάποια ενέργεια από το χρήστη, σε αντίθεση με τους κλειστούς.
Στις διανομές mint-ubuntu υπάρχει ο DDM, η επιλογή δηλαδή advanced drivers που απλοποιεί αυτή τη διαδικασία. Δε σημαίνει ότι θα λειτουργήσει σωστά όμως με κάθε nvidia driver.

3. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να διαπιστώσεις στην πράξη. Μακάρι να λειτουργεί με τους ανοιχτούς. Επειδή όμως δεν είναι σίγουρο, υπάρχει περίπτωση να χρειαστείς τους κλειστούς. Ιδιαίτερα στις κάρτες nvidia, πολλές φορές αναγκάζεσαι εκ των πραγμάτων να χρησιμοποιήσεις κλειστούς drivers. Αν η κάρτα σου λειτουργεί σωστά με την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος, χρησιμοποιώντας δηλαδή ανοιχτούς drivers, καλό θα είναι να τους αφήσεις ως έχουν.

4. Ο driver της κάμερας υποστηρίζεται από τον kernel αλλά δεν "μεταφράζεται" σωστά η εικόνα στην εφαρμογή σου (cheese, skype κλπ). Μαζί με το cheese εγκαθίσταται και η εφαρμογή v4l2 (Video For Linux version 2) που αναλαμβάνει αυτή τη μετάφραση. Για να ορίσεις τη μετάφραση για την εφαρμογή "cheese" για παράδειγμα, θα πρέπει να εντοπίσεις που είναι εγκατεστημένο το v4l2 στο σύστημά σου.
Αυτό μπορείς να το κάνεις με την εντολή:
Κώδικας:
locate v4l2convert.so
Εστω λοιπόν ότι σου επιστρέφει τη διαδρομή: /usr/lib/libv4l/v4l2convert.so ή /usr/lib64/libv4l/v4l2convert.so
Τότε δοκιμάζεις την εικόνα στο cheese με την εντολή:
Κώδικας:
LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so cheese
ή
LD_PRELOAD=/usr/lib64/libv4l/v4l2convert.so cheese
Εφόσον σου δείξει σωστή εικόνα, μονιμοποιείς την επιλογή με την εντολή:
Κώδικας:
export LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so
Αν βέβαια η συσκευή σου είναι πολύ παλιά ή η εφαρμογή χρησιμοποιεί παρωχημένη τεχνολογία (όπως π.χ. το skype) που δεν είναι συμβατή με την έκδοση 2 του v4l, τότε δοκιμάζεις την έκδοση 1. Εντοπίζεις πάλι τη διαδρομή:
Κώδικας:
locate v4l1compat.so
κι αν σου επιστρέψει κάποια διαδρομή σαν: /usr/lib/libv4l/v4l1compat.so ή /usr/lib64/libv4l/v4l1compat.so
ακολουθείς την ίδια διαδικασία:
Κώδικας:
LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype
ή
LD_PRELOAD=/usr/lib64/libv4l/v4l1compat.so skype
και μονιμοποιείς όπως παραπάνω.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#33
Κώδικας:
locate v4l2convert.so
/usr/lib/i386-linux-gnu/libv4l/v4l2convert.so
/usr/lib/x86_64-linux-gnu/libv4l/v4l2convert.so
μου βγαζει αυτο.
κανενα απο αυτα που μου ειπες φιλε μου δεν μου βγαζει.
και με τις εντολες που μου ειπες η εικονα παραμενει η ιδια.και εννοειτε πως δεν την μονιμοποιησα.τι γινετε τωρα;;;

επισεις στο λαπτοπ του πατερα μοπυ δινοντας την εντολη που μου ειπες εμφανιζει μονο μια καρτα γραφικων της ιντελ ενω υπαρχει και της nvidia.
εκανα πολλες δοκιμες με τους τροπους π[ου προτεινεις αλλα δεν μπορεσα να την ενεργοποιησω.
ακομα και apo τα additional drivers να βαλω τα drivers δεν ενεργοποιειτε.τι γινετε εχω χαζεψει.
εγω πιστευω πως για καποιο λογο ειναι απενεργοποιημενη και δεν υπαρχει κουμπι η ρυθμιση απο το bios για να την ενεργοποιησω.εψαξα αλλα δεν βρηκα κατι.και για αυτο το λογο δεν μου την εμφανιζει οταν δινω
Κώδικας:
lspci -v | grep VGA
μου βγαζει μονο της ιντελ.
  Απάντηση
#34
συγκεκριμενα για να μην λεω αερολογιες δεστε μερικα αποτελέσματα απο τον υπολογιστη του πατερα μου.
Κώδικας:
lspci -v | grep VGA
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Haswell-ULT Integrated Graphics Controller (rev 0b) (prog-if 00 [VGA controller])

Κώδικας:
lspci -k | grep -A 2 -i "VGA"
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Haswell-ULT Integrated Graphics Controller (rev 0b)
    Subsystem: Dell Haswell-ULT Integrated Graphics Controller
    Kernel driver in use: i915

στο google earth παραδειγμα σε street view φαινεται κουτακια κουτακια και οχι καλα και υπεθεσα οτι ηταν απο τα drivers και πηγα απο το driver manager και ενεργοποιησα τους κλειστους αλλα μετα εβγαζε σφαλμα και εμπαινε σε ασφαλη λειτουργεια.
μετα εκανα αυτο....

Κώδικας:
https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=181093

και διορθωθηκαν τα πραγματα αλλα οπως βλεπετε ειναι επιλεγμενη η καρτα γραφικων της intel

θελω να επιλεξω την nvidia.

και επειδη εχω εγκατεστημενους οπως ειπα τους driver της nvidia εδωσα αυτο

Κώδικας:
prime-select query
unknown

και για να επιλεξω οπως μου ειπατε εδωσα
Κώδικας:
sudo prime-select nvidia
Info: the current GL alternatives in use are: ['mesa', 'mesa']
Info: the current EGL alternatives in use are: ['mesa-egl', None]
Info: selecting nvidia-340 for the nvidia profile
update-alternatives: using /usr/lib/nvidia-340/ld.so.conf to provide /etc/ld.so.conf.d/x86_64-linux-gnu_GL.conf (x86_64-linux-gnu_gl_conf) in manual mode
update-alternatives: using /usr/lib/nvidia-340/alt_ld.so.conf to provide /etc/ld.so.conf.d/i386-linux-gnu_GL.conf (i386-linux-gnu_gl_conf) in manual mode

δοκιμασα και αυτο

Κώδικας:
αλλάζοντας τη γραμμή GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
σε GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nouveau.modeset=1" (για την nvidia) ή
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash i915.modeset=1" (για την intel), και sudo update-grub.
αλλα παλι τιποτα και το εκανα quiet splash οπως ηταν στην αρχη.

δεν καταλαβαινω τι σημβαινει.παρακαλω αν μπορειτε βοηθηστε.
  Απάντηση
#35
Για την κάμερα όπως βλέπω σου επέστρεψε τη διαδρομή /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libv4l/v4l2convert.so (και της 32bit γιατί η εγκατάσταση είναι multiarch), οπότε η εντολή σου θα γίνει:
Κώδικας:
LD_PRELOAD=/usr/lib/x86_64-linux-gnu/libv4l/v4l2convert.so cheese
Εαν με αυτή την εντολή βλέπεις σωστά εικόνα τότε μονιμοποιείς:
Κώδικας:
export LD_PRELOAD=/usr/lib/x86_64-linux-gnu/libv4l/v4l2convert.so

Αν δε βλέπεις σωστή εικόνα, τότε δοκιμάζεις το v4l v1 όπως παραπάνω (locate v4l1compat.so) και κάνεις το ίδιο με τη διαδρομή που θα σου επιστρέψει.
Σε διαφορετική περίπτωση ίσως χρειαστεί επανεγκατάσταση του v4l από τα αποθετήρια.

Στο Dell έχεις κλείσει το κύκλωμα της intel και δεν βλέπει καν την nvidia. Αυτό έχει γίνει πιθανότατα από κάποια ρύθμιση του BIOS ή από κάποιο διακόπτη που δεν έχεις εντοπίσει ακόμα. Το ίδιο συμβαίνει και στο vaio που αλλάζει με διακόπτη, δε δείχνει και τις 2 κάρτες παρά μόνο αυτή που επιλέγεις κάθε φορά.
Ποιό μοντέλο Dell έχει ακριβώς;

Υ.Γ. Οπως βλέπω στην ιστοσελίδα της dell, τα μοντέλα Optimus δεν έχουν διαφορετικό βρόγχο για την nvidia. Φυσική σύνδεση έχει μόνο η intel ενώ το τσιπάκι nvidia είναι συνεπεξεργαστής, δηλαδή λειτουργεί μέσω της intel. Το δικό σου μοντέλο τέτοιο είναι;
Αν ναι, τότε ψάξε στο BIOS αν έχεις την επιλογή "nvidia only".
Αν δεν υπάρχει τέτοια επιλογή πουθενά, δες τη λύση που προτείνει η dell εδώ: https://www.dell.com/support/article/es/...em?lang=EN
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#36
1)στον υπολογιστη μου δεν λειτουργησε τιποτα απο αυτα που μου ειπες για την καμερα μου και εχω σκασει.
2)τωρα στον υπολογιστη του πατερα μου τωρα υπαρχει ενα μικρο θεματακι.
μου βγαζει ενα μηνυμα οτι το cinnamon κατερευσε και μπηκε σε ασφαλη λειτουτουργια.οχι παντα αλλα μερικες φορες το βγαζει .και κανω επανικκινηση και επανερχετε.
το λαπτοπ ειναι το dell inspiron 3542.

επισεις εχω προσθεση ενα αποθετηριο νομιζοντας οτι φταινε τα drivers tis nvidia.
το αποθετηριο ειναι το xorg-edgers.χρειαζεται η να το αφαιρεσω;;;;

και πληροφοριακα τα χαρακτηριστικα του υπολογιστη ειναι...

Κώδικας:
lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Haswell-ULT DRAM Controller (rev 0b)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Haswell-ULT Integrated Graphics Controller (rev 0b)
00:03.0 Audio device: Intel Corporation Haswell-ULT HD Audio Controller (rev 0b)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series USB xHCI HC (rev 04)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 8 Series HECI #0 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 8 Series HD Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series PCI Express Root Port 1 (rev e4)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series PCI Express Root Port 3 (rev e4)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series PCI Express Root Port 4 (rev e4)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series PCI Express Root Port 5 (rev e4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series USB EHCI #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 8 Series LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 8 Series SATA Controller 1 [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 8 Series SMBus Controller (rev 04)
06:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM43142 802.11b/g/n (rev 01)
07:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101/2/6E PCI Express Fast/Gigabit Ethernet controller (rev 07)
08:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GF117M [GeForce 610M/710M/810M/820M / GT 620M/625M/630M/720M] (rev a1)

τον τροπο που μου εδειξες δεν τον εκανα γιατι δεν ειναι το ιδιο λαπτοπ.
περιμενω να μου πειτε τι μπορω να κανω τελικα γιατι χαζεψα ...χαχαχ
  Απάντηση
#37
Λοιπόν από πλευράς μου αυτό που έχω να προτείνω είναι εάν απαυδήσεις από τα Ubuntu ειδή, βάλε το MX Linux, το φόρουμ του, είναι πολύ δυνατό σε γνώσεις, ένα να ξέρεις θα σε κατευθύνουν εκεί που πρέπει.
  Απάντηση
#38
Η nvidia στο συγκεκριμένο μοντέλο παρουσίαζε πρόβλημα στο ubuntu με τους nvidia drivers το 2014 που κυκλοφόρησε: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/ source/nvidia-graphics-drivers-331/ bug/1331347

Ευτυχώς, στις τελευταίες εκδόσεις υποστηρίζεται η αλλαγή κάρτας, μόνο με τους nvidia drivers 361: https://ubuntuhandbook.org/index.php/201...ntu-16-04/
Οπότε λόγω υλικού δε θα μπορέσεις να αποφύγεις τους κλειστούς οδηγούς. Ακολουθείς τις οδηγίες του link.

Για την κάμερα δοκίμασε να επανεγκαταστήσεις το v4l και το cheese:
Κώδικας:
sudo apt-get install --reinstall v4l-utils cheese

Δοκίμασε πάλι μετά την επανεγκατάσταση τις ίδιες εντολές.

Υ.Γ. Δεν ξέρω πως παρακολουθείς τις θερμοκρασίες, μια καλή λύση είναι με το psensor. Το εγκαθιστάς:
Κώδικας:
sudo apt-get install psensor
και το βρίσκεις μετά στο μενού. Αν σου ανεβάζει θερμοκρασίες γύρω στους 80 βαθμούς, τότε έχεις λόγους να ανησυχήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί λύση όπως και νάχει, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#39
1)επισεις εχω προσθεση ενα αποθετηριο.
το αποθετηριο ειναι το xorg-edgers.χρειαζεται η να το αφαιρεσω;;;;

2)
Κώδικας:
Υ.Γ. Δεν ξέρω πως παρακολουθείς τις θερμοκρασίες, μια καλή λύση είναι με το psensor.

το ξερω το psensor αλλα γιατι θα το χρειαστω;;;για να παρακολουθω την καρτα γραφικων;;;;
υπαρχει προβλημα υπερθερμανης του λαπτοπ;;;μην παθει καμια ζημια.
  Απάντηση
#40
Δε μπορώ να ξέρω γιατί πρόσθεσες το αποθετήριο, αλλά αφού δεν ξέρεις ούτε εσύ καλύτερα να το αφαιρέσεις.
Παραπάνω σου είχα πει να παρακολουθείς τις θερμοκρασίες όταν αλλάζεις drivers/kernels.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  2 Προβλήματα μετά από αναβάθμιση Λουκάς 16 1.544 01.11.2018 20:50
Τελευταία Ανάρτηση: Λουκάς
  Chromium αναβάθμιση nith1717 6 1.355 20.12.2016 19:21
Τελευταία Ανάρτηση: DarkGoth
  Lubuntu πρόβλημα μετα απο αναβαθμιση 14.04 σε 16.04 chrisinux 4 1.252 06.12.2016 17:30
Τελευταία Ανάρτηση: chrisinux
  Αναβάθμιση σε ubuntu 16.04 dirosis 4 1.081 24.04.2016 21:27
Τελευταία Ανάρτηση: dirosis
  Χρειάζομαι αναβάθμιση (ή προσθήκη) hardware ; Λουκάς 3 799 03.09.2014 19:28
Τελευταία Ανάρτηση: Λουκάς

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)