Οδηγός για σύνδεση με VPN ΤΕΙ Αθήνας
#1
Καλησπέρα στο forum. Λείπω στο εξωτερικό και για κάποιους λόγους χρειάστηκα να έχω μία ασφαλή σύνδεση από Ελλάδα. Σαν λύση σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω το VPN με το ΤΕΙ Αθήνας που είναι μία από τις υπηρεσίες που μας προσφέρονται από το ίδρυμα σε όλους του προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Είμαι χρήστης Arch Linux με Gnome, εδώ και λίγο καιρό, και θέλω να γράψω τι πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει να χρησιμοποιήσει το VPN του ΤΕΙ Αθήνας είτε μέσω του NetworkManager είτε μέσω terminal, γιατί δεν βρήκα κάπου αλλού οδηγίες. Το πρόβλημα λύθηκε με την βοήθεια ενός Archά φίλου μου, τον οποίο ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ για τον κόπο που έκανε τέτοιες μέρες να ασχοληθεί με το πρόβλημα.

Οι οδηγίες που δείνει το ίδρυμα για το πως μπορεί κάποιος να συνδεθεί μέσω VPN από το ΤΕΙ Αθήνας είναι για Windows (XP, Vista, 7, 8), Mac (OSX 10.X, Sierra 10.12, iOS 10.X) και για Ubuntu Linux (13.10) .

Στην αρχή νόμιζα πως χρειάζομαι το openVPN και το πρόσθετο NetworkManager-openVPN για τον NetworkManager ώστε να μπορέσω να συνδεθώ με το VPN του ΤΕΙ Αθήνας, αλλά δεν καταλάβα (εκείνη την στιγμή) ότι η υπηρεσία Point to Point Tunneling Protocol (PPTP) το οποίο είναι της Microsoft δεν είναι μέσα στα από πάνω πακέτα και χρειαζόμουν άλλα.

1) Για χρήση από terminal:

Εγκατάσταση:
Το πακέτο που θα χρειάζεται είναι το pptpclient. Για την εγκατάσταση του ψάχνουμε με τον package manager μας (για Arch Linux ο PacMan) και εγκαθηστούμε το πακέτο με την κατάλληλη εντολή και θα μας κατεβάσει το πακέτο και τις εξαρτήσεις του.
Κώδικας:
sudo pacman -S pptpclient

Αρχικοποίηση VPN:
Το ίδρυμα μας έχει δώσει το Username και το Password για τις όλες τις υπηρεσίες, όπως το webmail.teiath.gr, estudy.teiath.gr, eclass.teiath.gr, κ.α. Πριν τρέξουμε την εντολή κάνουμε αντικατάσταση του to_username με το username μας και to_p@ssword με το password μας. Την σύνδεση την έχω ονομάσει VPN_TEIATH, αν κάποιος θέλει να το ονομάσει αλλιώς μπορεί. Στην περίπτωση μου που ο κωδικός είχε ειδικούς χαρακτήρες (@#$% και τέτοια) έβαλα τον κωδικό ανάμεσα σε μονά quotes (‘to_p@ssword’).
Κώδικας:
sudo pptpsetup --create VPN_TEIATH --server fvpn.teiath.gr --username to_username --password ‘to_p@ssword’ --encrypt

Εκκίνηση Σύνδεσης:
Για να δημιουργήσουμε την σύνδεση πρέπει να τρέξουμε την εντολή
Κώδικας:
sudo pon VPN_TEIATH

Έλεγχος εκκίνησης:
Για να δούμε αν ξεκίνησε η νέα σύνδεση πρέπει να τρέξουμε την εντολή
Κώδικας:
ip addr
και να δούμε αν έχει μία νέα σύνδεση ppp0.


Αλλαγή κίνησης:
Για να περάσουμε μέσα από την καινούργια σύνδεση όλα τα δεδομένα μας πρέπει να τρέξουμε την εντολή:
Κώδικας:
sudo ip route add default dev ppp0

Αν κλείσουμε τον υπολογιστή και θέλουμε να ξανασυνδεθούμε με το VPN το μόνο που χρειάζεται είναι να τρέξουμε τις δύο τελευταίες εντολές
Κώδικας:
sudo pon VPN_TEIATH

sudo ip route add default dev ppp0


2) Για χρήση από το γραφικό περιβάλλον:

Για την διαχείρηση των συνδέσεων εγκατέστησα τον NetworkManager με την εντολή:
Κώδικας:
sudo pacman -S networkmanager

Επίσης θα χρειαστούμε και το πρόσθετο NetworkManager-PPTP το οποίο το εγκαθιστούμε με την εντολή
Κώδικας:
sudo pacman -S networkmanager-pptp

Έπειτα, πάμε στις ρυθμίσεις και επιλέγουμε το Network.

[Εικόνα: Screenshot_from_2017_02_15_21_50_25.png]

Στο νέο παράθυρο επιλέγουμε τον σταυρό κάτω αριστερά.

[Εικόνα: Screenshot_from_2017_02_15_21_50_38.png]

Αν τα έχουμε κάνει όλα σωστά θα εμφανιστεί η επιλογή Point-To-PointTunneling Protocol (PPTP) και την επιλέγουμε.

[Εικόνα: Screenshot_from_2017_02_15_21_50_45.png]

Στο πλαίσιο Name γράφουμε το πως θέλουμε να εμφανίζεται στην λίστα μετά η νέα σύνδεση.

Στο πλαίσιο Gateway γράφουμε το fvpn.teiath.gr

Στο πλαίσιο User name γράφουμε το username μας

Για το πλαίσιο Password έχουμε την επιλογή ή να μας ρωτάει το σύστημα κάθε φορά που πάμε να συνδεθούμε ή να αποθηκεύσουμε μόνιμα τον κωδικό. Για το δεύτερο πρέπει να πατήσουμε στο συννεφάκι (αυτό με το ερωτηματικό) και πρέπει να επιλέξουμε το “Store the password only for this user” ή το “Store the password for all users” και μετά γράφουμε τον κωδικό στο πλαίσιο.


[Εικόνα: Screenshot_from_2017_02_15_21_53_58.png]

Πατάμε το κουμπί Add για να το προσθέσουμε στην λίστα με τις συνδέσεις μας.

[Εικόνα: Screenshot_from_2017_02_15_21_54_27.png]

Μετά μπορούμε να ενεργοποιήσουμε την σύνδεση αφού την επιλέξουμε στην λίστα, αλλάζοντας τον διακόπτη πάνω δεξιά.

Το παρακάτω ξεκίνησα να το γράφω μέσα Δεκέμβρη αλλά τώρα είχα τον χρόνο να το τελειώσω.

Υ.Γ. 1: Τις φωτογραφίες τις ανέβασα στο postimg.org. Υπάρχει κάποια προτίμηση σε κάποια άλλη υπηρεσία;

Υ.Γ. 2: Οι επιλογές σε γραμματοσειρές είναι λίγο φτωχές σε επιλογές (συγνώμη για την γκρίνια). Θα ήθελα να είχε και μία σαν την DejaVu Sans mono για τις εντολές (η Andale mono μου φαίνεται σαν serif εμένα). Edit: Στην προβολή τώρα μου φαίνεται σαν sans αλλά δεν είναι monospace. Edit 2: Μάλλον φταίει που δεν έχω φορτωμένες στον υπολογιστή μου αυτές και δεν ξέρει πως να τις αποδώσει o browser. Γιατί fonts της Microsoft;
O.S.:   Arch Linux x86_64
Kernel: Linux 5.4.12-arch1-1-ARCH
D.E.:   GNOME Shell 3.34.3
  Απάντηση
#2
00MiLtoS00, post: 27270, member: 1398 είπε κι ελάλησε:Υ.Γ. 1: Τις φωτογραφίες τις ανέβασα στο postimg.org. Υπάρχει κάποια προτίμηση σε κάποια άλλη υπηρεσία;

Υ.Γ. 2: Οι επιλογές σε γραμματοσειρές είναι λίγο φτωχές σε επιλογές (συγνώμη για την γκρίνια). Θα ήθελα να είχε και μία σαν την DejaVu Sans mono για τις εντολές (η Andale mono μου φαίνεται σαν serif εμένα). Edit: Στην προβολή τώρα μου φαίνεται σαν sans αλλά δεν είναι monospace. Edit 2: Μάλλον φταίει που δεν έχω φορτωμένες στον υπολογιστή μου αυτές και δεν ξέρει πως να τις αποδώσει o browser. Γιατί fonts της Microsoft;
Έκανα ένα μικρό σουλούπωμα στα σημεία που περιείχαν κώδικα. Ένα μπράβο κι ένα ευχαριστώ από εμένα, τόσο για την πρόθεση όσο και για τον κόπο σου.

Στις ερωτήσεις σου τώρα: όχι, δεν υπάρχει προτίμηση σε κάποια υπηρεσία image hosting. Βασικά, υπό κανονικές συνθήκες δε θα χρειαζόταν καν εξωτερική υπηρεσία αλλά ο δαίμων των bugs την «επιβάλλει» (για την ώρα).

Οι προεπιλεγμένες γραμματοσειρές στην εμφάνιση του forum είναι, με σειρά προτεραιότητας: Roboto, Ubuntu, Arial και sans-serif, με τις αντίστοιχες monospaced. Αν δεν έχεις αυτές στο σύστημά σου, θα βλέπεις αυτή που έχεις ως generic sans-serif/monospaced. Ο editor τώρα, επειδή ουσιαστικά είναι πρόσθετο, έχει τις δικές του γραμματοσειρές και δεν υπακούει ακριβώς. Αν δεν επιλέξεις κάποια συγκεκριμένη -και νομίζω δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος για να γίνει αυτό- θα βλέπουμε όλοι τις προαναφερθείσες προεπιλογές. Απλά, προσπάθησε τον κώδικα να τον βάζεις σε block (το κουμπάκι με τις αγκύλες δίπλα στα εισαγωγικά), για καλύτερη ανάγνωση.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  προβλημα με συνδεση bluetooth handset blackm76 3 1.470 05.12.2015 02:34
Τελευταία Ανάρτηση: blackm76
  προβλημα σε αυτοματη συνδεση lightdm blackm76 3 1.249 02.12.2015 17:18
Τελευταία Ανάρτηση: blackm76
  Οδηγός Εγκατάστασης Arch Linux [για αρχάριους] Opanos 59 18.331 09.09.2014 10:46
Τελευταία Ανάρτηση: Soulrain
  οδηγος εγκαταστασης ArchLinux χωρις ιντερνετ hyerf 4 943 22.04.2013 00:26
Τελευταία Ανάρτηση: hyerf

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)