20 χρόνια από τον θάνατο του Κορνήλιου Καστοριάδη
#1
[IMG]kastoriadis.jpg[/IMG]
20 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του κορυφαίου φιλοσόφου Κορνήλιου Καστοριάδη, που συνέβη στις 26 Δεκεμβρίου του 1997.
Σε αυτά τα έτη, η ιστορική τρικυμία που βιώνουμε αλλά και η έξαρση της κοινωνικής δημιουργίας έφεραν την αιρετική σκέψη του επαναστάτη στοχαστή στο προσκήνιο.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Καστοριάδης βρέθηκε συχνά στο στόχαστρο και της δεξιάς αλλά και της αριστεράς, και των σταλινικών και των φασιστών, και των κομμουνιστών και των νεοφιλελεύθερων, ακριβώς λόγω της προσπάθειάς του να ανανεώσει τον φιλοσοφικό λόγο και την πολιτική πράξη γκρεμίζοντας τα δόγματα των ολοκληρωτισμών και αποκαλύπτοντας την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Ο Καστοριάδης παρέμεινε ηχηρός υποστηρικτής της κοινωνικής και ατομικής αυτονομίας και της άμεσης δημοκρατίας, ριζοσπαστικοποιώντας το δημοκρατικό πολιτικό πρόταγμα. Τα ερωτήματα που έθεσε και οι κατευθύνσεις που άνοιξε αποτελούν τα κεντρικά πολιτικά και κοινωνικά διακυβεύματα της εποχής μας, όχι μόνο στο πεδίο της φιλοσοφίας, όπου εγκαινίασε έναν νέο δρόμο, αλλά και στην καθημερινότητα της κοινωνίας, όπου έδειξε την κρίση σημασιών μα και την δημιουργική δυνατότητα του κοινωνικού φαντασιακού.
Η σκέψη του Καστοριάδη αποτελεί μία είσοδο στο βαθύ ερώτημα του πώς και ποιος αποφασίζει για τις ζωές μας, ένα ερώτημα που μόνο δημοκρατικά μπορεί να απαντηθεί.

Για αυτούς τους λόγους, το πολιτικό περιοδικό «Βαβυλωνία», με αφορμή την συμπλήρωση της εικοσαετίας διοργανώνει μία σειρά από εκδηλώσεις σε όλη την χώρα κατά τη διάρκεια του έτους, προκειμένου να συζητήσουμε ελεύθερα και ανοιχτά τα ζητήματα που μας αφορούν, με την διασαφήνιση της σκέψης του Καστοριάδη ως αφετηρία ενός ζωντανού κριτικού αναστοχασμού.

Ως σημείο εκκίνησης αλλά και ως ιστορική συνέχεια ενός διαχρονικού διαλόγου με τον Καστοριάδη επιλέχθηκε το Αγρίνιο, πόλη στην οποία είχε διοργανωθεί το πρώτο μεταθανάτιο αφιέρωμα στον Καστοριάδη στην Ελλάδα, τον Μάρτιο του 1998 και ακολούθως το ιστορικό λιμάνι της Δυτικής Ελλάδας, η Ναύπακτος, με περιεχόμενο των πρώτων εκδηλώσεων την παρουσίαση του βιβλίου των Αλέξανδρου Σχισμένου και Νίκου Ιωάννου «Μετά τον Καστοριάδη».

Στην Ναύπακτο, η παρουσίαση του βιβλίου «Μετά τον Καστοριάδη», θα λάβει χώρα την Πέμπτη 23/2 (2017) στο βιβλιοπωλείο Adagio, και ώρα 21:00.

 Σοβαρότητα (λέμε τώρα…), διαφάνεια (ΤΩΡΑ!) και Ελεύθερη πρόσβαση σε όλα.
  Απάντηση
#2
Μια σχετικά άγνωστη πτυχή της ζωής του Καστοριάδη ήταν και η πολιτική του συνύπαρξη με τον Ανδρέα Παπανδρέου κατα τα φοιτητικά του χρόνια. Μια συνύπαρξη που έληξε με τον Παπανδρέου να δίνει στεγνά τους συντρόφους του στο δικτατορικό καθεστώς Μεταξά και στο γνωστό για τις ανορθόδοξες αντικομμουνιστικές μεθόδους του αρχιμπάτσο Μανιαδάκη. Ολόκληρη η δήλωση μετάνοιας του Α.Παπανδρέου εδώ.
Μια συνέντευξη του Κ.Καστοριάδη σε αναρχικούς της εφημερίδας "Εκτός Νόμου" το 1990, όπου αναφέρεται και στο γεγονός εδώ.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#3
Πρίν από 2 εβδομάδες περίπου στις 21 Νοεμβρίου 2018 συμπληρώθηκαν επίσης 20 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή και ζωγράφου Μιχάλη Κατσαρού.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%...F%8C%CF%82
http://www.iart.gr/piisi-ischiri-me-idees-kinonikes/
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Κωνσταντίνος Μάνος - A Greek portfolio - 50 χρόνια μετά CenotapheR 0 633 15.08.2013 23:01
Τελευταία Ανάρτηση: CenotapheR

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)