Ο άνθρωπος και ο ρόλος του στην Γη
#1
Χιλιετίες και αιώνες ο άνθρωπος αναρωτιέται για τον ρόλο ύπαρξης της ζωής, ιδιαίτερα δε της δικής του. Αυτή η αδυναμία αντίληψης, του τόσο πηγαίου και αναπάντητου ερωτήματος, τον ταλάνιζε σίγουρα από την στιγμή που συνειδητοποίησε την ύπαρξής του.
Μη έχοντας απαντήσεις στα τόσα αναπάντητα υπαρξιακά του ερωτήματα δημιούργησε θεότητες και δυνάμεις, οι οποίες εμπλέκονταν άμεσα και έμμεσα στην εξέλιξη της ζωής του.
Χαρακτηριστική η περίπτωση των αρχαίων Αιγυπτίων που λάτρεψαν ως θεότητα τον ήλιο και όχι άδικα εφόσον μέχρι και σήμερα είναι αποδεκτό ότι μας παρέχει την ζωή σε αυτόν τον πλανήτη.
Σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου οι ανθρώπινες ανάγκες δημιούργησαν και λάτρεψαν θεότητες, μέχρι να φτάσουμε στην πιο πρόσφατη ιστορία με τις μονοθεϊστικές θρησκείες, του Θεού, Αλλάχ, Βούδα.

Αυτή η ανάγκη και αφοσίωση στην πίστη του προς το άγνωστο, άρχισε να κλονίζεται σταδιακά με την έρευνα και τις επιστήμες. Η επιστήμη ως έννοια, ερχόμενη από την παρατήρηση και ανάλυση των δεδομένων στο πέρασμα του χρόνου άρχισε να δίνει λύσεις στις καθημερινές του ανάγκες και απαντήσεις στα αναπάντητα για χρόνια ερωτήματά του.
Παρόλο που έκανε τεχνολογικά άλματα στους αιώνες, το πηγαίο ερώτημα της ύπαρξής του συνέχιζε και συνεχίζει να τον απασχολεί, όπως και τα καινούργια ερωτήματα που δημιουργήθηκαν με την εξέλιξη της επιστήμης και τεχνολογίας.

Ανέκαθεν ο άνθρωπος είχε ένα εξαιρετικό προνόμιο που τον έκανε να ξεχωρίσει από όλα τα άλλα πλάσματα και τον οδήγησε στο σημείο που είναι σήμερα. Το προνόμιο αυτό είναι η λογική του, χάρη στον ανεπτυγμένο εγκέφαλο που διαθέτει. Η λογική είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο διότι εάν γίνει σωστή χρήση της, ο άνθρωπος μπορεί να βγάλει σωστά και ασφαλή συμπεράσματα. Αυτό το έχει αποδείξει η ιστορία του με όλες τις διαπρεπείς ιστορικές προσωπικότητες που τον οδήγησαν στην αναζήτηση, ανακάλυψη και εξέλιξη, ιδεών και τεχνολογιών.

Ο άνθρωπος εφόσον εξελίχθηκε και ωρίμασε τεχνολογικά άρχισε να δίνει περισσότερη προσοχή στη έρευνα της ίδιας του της φύσης με την επιστήμη της βιολογίας, η οποία συνεπικουρούμενη της τεχνολογικής εξέλιξης άρχισε να κάνει εξαιρετικές ανακαλύψεις, μέχρι που στα μέσα του 20ου αιώνα, το 1953, έκανε την μεγαλύτερη ανακάλυψη της ιστορίας του, την ανακάλυψη του DNA, Το=δε(σ)οξυριβονουκλεϊ(νι)κό οξύ.
Αυτή η ανακάλυψη είναι τόσο σημαντική διότι άρχισε να ξεκλειδώνει τα μυστικά της ζωής και όχι μόνο της δικής του. Με την τόσο σημαντική ανακάλυψη ως εφόδιο, ο άνθρωπος έχει ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου έρευνα σε όλους τους τομείς της ζωής, ωστόσο στους πιο σημαντικούς τομείς συγκαταλέγονται η έρευνα στην υγεία και τα τρόφιμα, τους δύο πιο σημαντικούς συντελεστές διατήρησης και εξέλιξής της.
Η ανακάλυψη του DNA, με ξεκίνημα την εργασία του Δαρβίνου, είναι το αποκορύφωμα και το κομβικό σημείο στην περαιτέρω πορεία του.

Ο άνθρωπος πλέον γνωρίζει γιατί είναι σε αυτόν τον πλανήτη και ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος της ύπαρξής του. Τουλάχιστον το γνωρίζουν οι βιοεπιστήμονες, αλλά αυτό που δεν γνωρίζω είναι σε ποιο βαθμό έχει γίνει συνειδητοποίηση του και στους ίδιους. Γιατί άλλο γνωρίζω (έχει πέσει στην αντίληψή μου)και άλλο έχω συνειδητοποίησει την έννοιά του (γνωρίζω την ουσία του).

Γιατί ο άνθρωπος πλέον γνωρίζει;

Το DNA ο γενετικός κώδικας και τα γονίδια είναι γνωστό ότι είναι η κοινή βάση για την ύπαρξη της ζωής, η διαφοροποίηση των γονιδίων και του γενετικού κώδικα, δημιουργεί αυτήν την βιοποικιλομορφία που συναντάμε στα φυτά, τα έντομα, ψάρια, πτηνά, θηλαστικά, κτλ. Η ίδια η ζωή αρχικά με την εργασία του του Δαρβίνου και την εξέλιξη της βιολογίας, μας λέει ότι η ζωή έχει έναν και μόνο προορισμό, την διασπορά και εξέλιξή της, το έκανε για εκατομμύρια χρόνια, συνεχίζει να το κάνει σήμερα και θα συνεχίζει στο μέλλον.

Ο άνθρωπος ο ίδιος είναι αυταπόδεικτα η απόδειξη αυτού του γεγονότος. Η φύση ή ο Θεός, Αλλάχ, Βούδας θέλησε το τελειότερο από τα δημιουργήματά του, να διατηρήσει και να εξελίξει την ζωή και πέρα από αυτόν τον πλανήτη. Είναι πασιφανές και στον πιο αδαή εφόσον ερευνήσει λίγο τι είναι DNA, ότι ο άνθρωπος έχει ανώτερο προορισμό, τον οποίο καλείτε να εκπληρώσει με τον καλύτερο τρόπο, για τον ίδιο, αλλά όπως επίσης για τα υπόλοιπα πλάσματα και μορφές ζωής αυτού του πλανήτη.

Άρα είναι δική μας αποκλειστική η ευθύνη να είμαστε πιο προσεχτικοί με τον εαυτό μας και τις άλλες υπάρξεις που βρίσκονται σε αυτόν τον πραγματικά όμορφο και εξαιρετικό πλανήτη που ονομάζουμε Γη, όπου εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό αποκλειστικά σε εμάς.

Η μόλυνση, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος είναι εναντίον της φύσης ή του θεού που πιστεύουμε. Είναι παράλογη ενέργεια και συμπεριφορά ενός πλάσματος που δημιουργήθηκε για να προστατεύει την ζωή και να την διασπείρει, να την καταστρέφει.
Έχετε την εντύπωση ότι ο δημιουργός όπως και να θέλετε να τον αποκαλούμε, Φύση, Θεό, Αλλάχ, Βούδα, θα συνεχίσει εσαεί να ανέχεται αυτήν την ασεβεί και παράλογη συμπεριφορά προς την ζωή;

Ο άνθρωπος πλέον επιβάλλεται να συνειδητοποίησει τις ευθύνες του και να πράξει ανάλογα.
Ακούτε ηγέτες και πολίτες αυτού του κόσμου;
  Απάντηση
#2
Ασίνορο, εντάξει να γράφεις διάφορα αλλά αν ξανακάνεις έμμεση διαφήμιση στο προσωπικό σου blog και μάλιστα με ενεργό link, το νήμα θα φύγει ολόκληρο. Το osarena δεν υπάρχει για να στέλνει κόσμο σε ημιθανείς σελίδες.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#3
Sulrain Falls, υπάρχουν πολλοί τρόποι να πεις κάτι σε κάποιον που απευθύνεσαι, εσύ επέλεξες τον συγκεκριμένο τρόπο. Ωστόσο θα είχε ενδιαφέρον να δω κάποια τοποθέτησή σου πάνω στο θέμα γιατί και γνώσεις γενικές διαθέτεις και ευαισθησία.
  Απάντηση
#4
Έχουμε εξαντλήσει τους τρόπους αλλά δε δείχνεις να καταλαβαίνεις. Υπάρχουν επίσης πολλοί τρόποι για να κερδίσεις αναγνώστες. Ο καλύτερος είναι να γράφεις σοβαρά πράγματα και να τα μεταφέρεις καλογραμμένα. Εσύ προσπάθησες να το κάνεις εκμεταλλευόμενος την απήχηση του osarena και αυτό είναι απλά ανεπίτρεπτο.

Δεν είμαι κάτι ιδιαίτερο ώστε να έχει τόσο ενδιαφέρον η τοποθέτησή μου αλλά, όπως σου έχω ξαναπεί, προσωπικά δεν πρόκειται να ενισχύσω αυτά που γράφεις με τη συμμετοχή μου και οι λόγοι είναι κάτι παραπάνω από προφανείς. Ανοιχτό είναι το θέμα, όποιος θέλει μπορεί να απαντήσει και να συζητήσετε.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#5
Ασύνορε απολύτως φιλικά θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση στο γραπτό σου λόγο, χωρίς καμία προσπάθεια να σε μειώσω προσωπικά. Το κείμενο αυτό, όπως και άλλα που διαβάζω από εσένα κατά καιρούς, κάνει μεγάλα λογικά άλματα, που περιέχουν όχι την απλή επιστημονική προσέγγιση αιτίας - αιτιατού ή χρήσης σειράς επιστημονικών προσεγγίσεων που βασίζονται στον πειραματισμό, στην έκθεση μαθηματικών στατιστικών καμπυλών κ.α. που είναι κατανοητά σε πολλούς επιστήμονες. Το αποτέλεσμα είναι να σηκώνει ατελείωτη σειρά "πάγκων για διαφωνία" ας πούμε που κάνει κάποιον επιστήμονα ή σχετικό επί των θεμάτων να παρανοεί.
Προσωπικά έχω ασχοληθεί αρκετά και με το DNA, όπως και με σειρά επιστημονικών πειραμάτων πάνω στην ανοσολογική προσέγγισή του. Από χόμπυ και με αρκετές κοινωνικές προσεγγίσεις της ύπαρξης του ανθρώπου χωρίς να διεκδικώ κανένα βαθμό πραγματογνωμοσίας που να με κάνει να νιώθω μύστης επ'αυτού.
Θα συμφωνήσω ότι πάρα πολλοί επιστήμονες αναγνωρίζουν την ύπαρξη μιας πληροφορίας , αρχή των παντών. Και αυτό ίσως κάνει και την πληροφορική - την επιστήμη των υπολογιστών - άκρως ενδιαφέρουσα και φέρουσα πρακτικής αποτελεσμάτων σε φιλοσοφική και πρακτική πλέον άποψη. Έτσι λοιπόν πολλοί επιστήμονες πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού. Και 'γω πιστεύω με όλο μου το είναι στο Θεό.
Αλλά νομίζω το να μπερδεύουμε τη λέξη "DNA" με τη θεωρία του Δαρβίνου και άλλες επιστημονικοφανείς φράσεις ,κατ'αυτό το τρόπο, με την ανθρώπινη αντίληψη του αν υπάρχει Θεός ( δεν είναι το ίδιο με τον Αλλάχ και τον Βούδα), τον προορισμό του ανθρώπου μέσα στην κοινωνία των ανθρώπων και τη φύση είναι ατόπημα. Είναι πολλά τα λογικά άλματα, ειδικά όταν πρέπει να συμπεριλάβουμε και τους ηγέτες, δλδ τι προτείνουν τα δόγματα και οι εποχές στη συμπεριφορά του ανθρώπου.
Βέβαια τα μεγάλα λογικά άλματα όταν, χωρίς απόδειξη δίνουν ένα αποτέλεσμα άξιο και μεγάλης σημασίας, είναι προνόμιο μιας ιδιοφυ'ί'ας.
Εγώ τουλάχιστο μπερδεύτηκα πάρα πολύ, σε βαθμό παράνοιας. Ίσως φταίει και η Green Cola που ήπια....θα κοιτάξω την ημερομηνία λήξεως.
  Απάντηση
#6
Pragma_linux, έγραψα ένα θέμα ως γενική τοποθέτηση, θα συμφωνήσω ότι κάνει λογικά άλματα δεν παύουν όμως να είναι λογικά. Δεν έχω καμιά πρόθεση να μπερδέψω, εάν κάτι σε έχει μπερδέψει κάνε μια παραπομπή να προσπαθήσω να το εξηγήσω διαφορετικά.
Δεν περιμένω να συμφωνήσει κάποιο άτομο μαζί μου, όμως εάν υπάρχει διαφωνία σε κάτι, θα είναι χρήσιμο να γίνει κατανοητή η διαφωνία, ώστε κάποιος άλλος αναγνώστης ή αναγνώστρια να μπορέσει να κατανοήσει τις διαφορετικές τοποθετήσεις.
  Απάντηση
#7
asinoro, post: 27441, member: 1760 είπε κι ελάλησε:Pragma_linux, έγραψα ένα θέμα ως γενική τοποθέτηση, θα συμφωνήσω ότι κάνει λογικά άλματα δεν παύουν όμως να είναι λογικά. Δεν έχω καμιά πρόθεση να μπερδέψω, εάν κάτι σε έχει μπερδέψει κάνε μια παραπομπή να προσπαθήσω να το εξηγήσω διαφορετικά.
Δεν περιμένω να συμφωνήσει κάποιο άτομο μαζί μου, όμως εάν υπάρχει διαφωνία σε κάτι, θα είναι χρήσιμο να γίνει κατανοητή η διαφωνία, ώστε κάποιος άλλος αναγνώστης ή αναγνώστρια να μπορέσει να κατανοήσει τις διαφορετικές τοποθετήσεις.

το λογικο αλμα εχεις καταλαβει τι ειναι; λες οτι το λογικο αλμα ειναι λογικο. αυτο δεν ευσταθει με καμια δυναμη. το λογικο αλμα ειναι κατι σαν αυτο:... "ο μπατσος ειναι οργανο, το μπουζουκι ειναι οργανο, αρα το μπουζουκι ειναι μπατσος"... εσενα σε φαινεται να ειναι λογικο συμπερασμα αυτο; γιατι εμενα με κανει για σουρεαλισμο. κατι δηλαδη σαν αυτο:...
[Εικόνα: mpouzouki_mpatsos.gif]
ονομαζομαι DarkGoth, και ειμαι «καλα»( ; )... το OsArena με θεραπευσε... (goth=!ok {equals} EMO)...  Emo
  Απάντηση
#8
DarkGoth, post: 27444, member: 1051 είπε κι ελάλησε:το λογικο αλμα εχεις καταλαβει τι ειναι; λες οτι το λογικο αλμα ειναι λογικο. αυτο δεν ευσταθει με καμια δυναμη. το λογικο αλμα ειναι κατι σαν αυτο:... "ο μπατσος ειναι οργανο, το μπουζουκι ειναι οργανο, αρα το μπουζουκι ειναι μπατσος"... εσενα σε φαινεται να ειναι λογικο συμπερασμα αυτο; γιατι εμενα με κανει για σουρεαλισμο. κατι δηλαδη σαν αυτο:...
[Εικόνα: mpouzouki_mpatsos.gif]

DarkGoth, άλλο λογοπαίγνιο και άλλο λογική σκέψη!
  Απάντηση
#9
asinoro, post: 27458, member: 1760 είπε κι ελάλησε:DarkGoth, άλλο λογοπαίγνιο και άλλο λογική σκέψη!
αυτο δεν ειναι λογοπαιγνιο. το λογοπαιγνιο ειναι τελειως διαφορετικο πραγμα. ειναι να συνδυαζεις μεμονωμενες λεξεις μεταξυ τους, ωστε να κανεις χιουμορ με κατι. δεν εχει καμια σχεση το λογοπαιγνιο με εδω. επισης αλλο λογικη σκεψη, αλλο λογικοφανης σκεψη (λογικο αλμα). ο μπατσος και το μπουζουκι ειναι λογικοφανης σκεψη (και οχι λογοπαιγνιο). ενω οτι ο μπατσος ειναι οργανο, ειναι μια λογικη αποψη.
ονομαζομαι DarkGoth, και ειμαι «καλα»( ; )... το OsArena με θεραπευσε... (goth=!ok {equals} EMO)...  Emo
  Απάντηση
#10
Μια από τις τελευταίες ανακαλύψεις στην βιοτεχνολογία είναι το πως δημιουργούνται τα διάφορα όργανα του σώματος. Σε μια έρευνα που έγινε υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και ξένων ερευνητών πανεπιστημίων, ανακάλυψαν ότι το άνοιγμα και κλείσιμο τμημάτων των γονιδίων είναι υπεύθυνα για τις σωματικές αλλαγές. Στην έρευνα που κάνανε διαπιστώσανε ότι οι διακόπτες στα γονίδια ήταν υπεύθυνοι για την ανάπτυξη των πτερυγίων.
Αυτή η καινοτόμος ανακάλυψη έχει δώσει ώθηση στην έρευνα στο πως εξελίχθηκαν τα είδη στον πλανήτη μας, είναι σε αρχικό στάδιο, αφού δεν γνωρίζουν επακριβώς πως γίνεται το άνοιγμα και κλείσιμο των διακοπτών παρά ότι γίνεται εφόσον το έχουν κάνει και πειραματικά.

Πηγή: washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2016/03/28/scientists-investigate-the-weird-genetics-of-bat-wings/

Και ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ που κάνει αναφορά σε αυτήν την καινοτόμο ανακάλυψη αφού παρουσιάζουν τα αποτελέσματα κάποιου πειράματος, αλλά και μια γενική παρουσίαση στην ιστορία της βιολογίας.
Είναι στα Αγγλικά!

  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Ο άνθρωπος ήταν πάντα καπιταλιστής απλώς δεν το γνώριζε! asinoro 0 873 28.05.2016 18:43
Τελευταία Ανάρτηση: asinoro

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)