Η επαναλειτουργία του site και η επιστροφή των χρηστών
#21
παράλληλα δεν υπάρχει διαθέσιμο άτομο με τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις που να μπορεί να ασχοληθεί «μόνιμα». Καταλαβαίνεις πώς πάνε αυτά όταν το όλο εγχείρημα είναι σε εθελοντική βάση. Ελπίζουμε να γίνει κάτι μέσα στην εβδομάδα αλλά γενικά είναι δύσκολη η κατάσταση και η σελίδα ουσιαστικά τρέχει με «μηχανική υποστήριξη».

Ρε σεις μπας και φταίει ο host παροχέας, και υπάρχουν ασυμβατότητες σε αυτόν τον παροχέα με το Drupal; Ο ίδιος ο πάροχος δεν προσφέρει τεχνική υποστήριξη στους πελάτες του, αν του ρίξετε μια ερώτηση στο στυλ, συμβαίνει αυτό και αυτό, μπορείτε να μας το κοιτάξετε και να μας χρεώσετε την τεχνική υποστήριξη;

Τι το θέλατε και εσείς το Drupal αφού ήτανε προβληματικό. Ας το κάνατε σε Windows ρε παιδί μου τι να πω.

Αυτό που προέχει είναι να μπορούν να σταθούν σελίδα και forum. Όταν με το καλό το καταφέρουμε αυτό, υπάρχουν μπόλικα σχέδια για το «μετά».


Καλό είναι όμως να μη μένει πολύ ο ιστότοπος εκτός, γιατί είναι και απογοήτευση, και χάσιμο χρηστών. Πάντως αυτή τη στιγμή σε εμένα αν δίνω την διεύθυνση με www δεν πάει. Πάει μόνο με σκέτο χωρίς www, και το κόλπο που κάνω για να μπαίνω είναι πάω πρώτα στο e zine στο fb και μπαίνω με link. Αν δώσω στο chrome / chromium σκέτο osarena, το chromium μου βάζει αυτόματα μπροστά το www και μετά δεν πάει πουθενά.

Η πρόταση μου είναι, πέστε στην τεχνική υπηρεσία του Cloudflare να σας το φτιάξουνε, και να σας χρεώσουν με δόσεις.
  Απάντηση
#22
Η επισκεψιμότητα έχει πέσει γιατί δε μυρίστηκαν όλοι την επιστροφή. Σιγά σιγά θα επανέλθουν.

Νομίζω δεν μπορούν να μπούν. Όταν βάλεις www μπροστά δεν πάει πουθενά ο φυλλομετρητής. Αν πας από το e zine του Αρένα στο φέιςμπουκ με λινκ μπαίνεις κανονικά.
  Απάντηση
#23
Χάρη, δεν έχει σχέση το λειτουργικό που τρέχει στο server με το όποιο CMS. Κι από την άλλη, θα ήταν κάπως «ανέντιμο» για έναν ιστοχώρο που προβάλλει το ΕΛ/ΛΑΚ να φιλοξενείται σε Windows. Ο host τώρα, δεν ευθύνεται σίγουρα αλλά και δεν είναι ακριβώς host, με τη συμβατική έννοια του όρου. Τεχνική υποστήριξη, όπως την εννοείς, δεν υπάρχει γιατί το osarena γενικότερα έχει κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις κι έτσι η καταλληλότερη λύση είναι η αυτοδιαχείριση. Ο εκάστοτε host μας χρειάζεται ουσιαστικά μόνο για το χώρο στο μηχάνημα και τις τεχνικές προδιαγραφές που παρέχει. Το ίδιο ακριβώς συνέβαινε και παλιότερα.

Πρώτοι εμείς θα θέλαμε να καθόμαστε αραχτοί και να σκάνε άλλοι για τα προβλήματα αλλά ούτε μαρουλάκια υπάρχουν για να γίνει κάτι τέτοιο, ούτε και βολεύει λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων που ανέφερα. Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε αυτές τις απαιτήσεις και να έχουμε μια «σέξι» σελίδα, όπως κάνουν τόσοι και τόσοι. Γνωρίζεις όμως τη φιλοσοφία του osarena κι ότι κατ' ουσίαν θυσιάζεται η προβολή και η ανέλιξη που θα μπορούσε να έχει η σελίδα, αφαιρώντας για παράδειγμα εντελώς τα analytics, προς όφελος της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας των μελών.

Στο γενικότερο ερώτημα «γιατί Drupal;», η απάντηση είναι σύνθετη. Θα σου δώσω όμως τα δύο καίρια σημεία: αφενός μεν έχει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία και περισσότερες δυνατότητες από τις εναλλακτικές, αφετέρου δε παρέχει μεγάλη ασφάλεια. Τόσο μεγάλη που το εμπιστεύονται ακόμα και κυβερνήσεις.

Το πρόβλημα του Drupal είναι ότι σχεδιάστηκε για να είναι DIY κι έτσι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μέθοδος που μπορεί να ακολουθήσει κανείς. Επίσης, δεν είναι καθόλου «φιλικό» στη διαχείριση. Αυτό είναι το σημείο που μας δυσκολεύει εμάς. Για να καταλάβεις, είναι τόσο μεγάλη υπόθεση το να «ξέρει από Drupal» κάποιος προγραμματιστής ή διαχειριστής συστημάτων που υπάρχει σήμερα πολύ μεγάλη ζήτηση διεθνώς και το παραδάκι πέφτει σαν καταρράκτης για τέτοια άτομα. Δυστυχώς για εμάς, οι άνθρωποι που διαθέτουν επαρκείς τεχνικές γνώσεις και συνέβαλαν στο παρελθόν, δεν είναι δυνατόν να παραμένουν σε σταθερή βάση. Ζωή, καταλαβαίνεις.

Ο Chrome νομίζω έχει μια λειτουργία όπου «προβλέπει» διευθύνσεις και μπορείς να την απενεργοποιήσεις. Λογικά αυτό βάζει αυτόματα το www. Μπορείς επίσης να αποθηκεύσεις ένα σελιδοδείκτη. Εκεί κανονικά δε θα πρέπει να προσθέτει τίποτα.

Το Cloudflare δε μπορεί να κάνει αυτό που λες, γιατί δεν είναι στην αρμοδιότητά του. Ενδιάμεση υπηρεσία είναι που βοηθάει στην καλύτερη «παράδοση» του περιεχομένου από το server στον browser σου.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#24
Κι από την άλλη, θα ήταν κάπως «ανέντιμο» για έναν ιστοχώρο που προβάλλει το ΕΛ/ΛΑΚ να φιλοξενείται σε Windows.

Εντάξει αυτό είναι σωστό. Όμως τη στιγμή που το λογισμικό είναι πολύπλοκο, και δεν υπάρχουν προγραμματιστές εκεί έξω, αυτό μπορεί και να παρακαμφθεί με αυτή την δικαιολογία. Δηλαδή, αφού πρέπει να λειτουργεί ο ιστότοπος, και να ενημερώνεται ο κόσμος, ας είναι και σε Windows το πρόγραμμα δημιουργίας του site. Αυτό έως ότου ευκολύνει το λογισμικό διαχείρισης και πληθύνουν οι προγραμματιστές σε Linux.

Θυμάμαι πως από ένα άρθρο που είχα μεταφράσει για linux host, το έθετε το θέμα και όντως έλεγε πως δεν βρίσκονται εύκολα εξειδικευμένοι προγραμματιστές.

Στο γενικότερο ερώτημα «γιατί Drupal;», η απάντηση είναι σύνθετη. Θα σου δώσω όμως τα δύο καίρια σημεία: αφενός μεν έχει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία και περισσότερες δυνατότητες από τις εναλλακτικές, αφετέρου δε παρέχει μεγάλη ασφάλεια. Τόσο μεγάλη που το εμπιστεύονται ακόμα και κυβερνήσεις.

Εντάξει, αλλά αφού η διαχείριση είναι δύσκολη στο βαθμό που δεν μπορεί να σταθεί ο ιστότοπος; Αν είναι έτσι μια ζωή να σας ταλαιπωρεί και να πέφτει...

Για να καταλάβεις, είναι τόσο μεγάλη υπόθεση το να «ξέρει από Drupal» κάποιος προγραμματιστής ή διαχειριστής συστημάτων που υπάρχει σήμερα πολύ μεγάλη ζήτηση διεθνώς και το παραδάκι πέφτει σαν καταρράκτης για τέτοια άτομα. Δυστυχώς για εμάς, οι άνθρωποι που διαθέτουν επαρκείς τεχνικές γνώσεις και συνέβαλαν στο παρελθόν, δεν είναι δυνατόν να παραμένουν σε σταθερή βάση. Ζωή, καταλαβαίνεις.

Καταλαβαίνω βεβαίως, αλλά τώρα τι γίνεται; Θα ψάχνετε μια ζωή για drupal-άδες και μια θα είναι πάνω η ιστοσελίδα και η βάση, και μια θα πέφτει;

Προσωπικά θα την έψαχνα (και όλο αυτό τον καιρό αυτό θα είχα κάνει), να μεταφέρω τον ιστότοπο σε Win πλατφόρμα, φέρνοντας το επιχείρημα πως τη στιγμή που ζούμε σε έναν παραθυρικό κόσμο, και πρέπει να διαδίδεται η ιδέα του ανοικτού, ας μεταχειριστούμε έστω ορισμένα παραθυρικά εργαλεία για να επιζήσουμε, και στη συνέχεια βλέπουμε.
  Απάντηση
#25
Αυτό σου εξηγώ. Δε θα αλλάξει κάτι με μια τέτοια κίνηση. Το Drupal και γενικά τα CMS δεν είναι OS-specific. Τα ίδια πράγματα που χρειάζεται να ξέρει κάποιος σε Linux, πρέπει να τα ξέρει και σε Windows. Η μόνη διαφορά είναι στη διαχείριση του server. Άσε που και η φράση «Windows server» είναι σχεδόν ανέκδοτο στις μέρες μας.

Όσο για το τι γίνεται γενικά, όλα μέσα στη ζωή είναι και μάντης δεν είναι κανένας. Μπορεί να λύσουμε το πρόβλημα. Μπορεί να κάνουμε ολική αναδόμηση. Μπορεί και να χρειαστεί να ολοκληρώσει το osarena τον κύκλο του.

Δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει για εσένα αλλά σε διαβεβαιώνω ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό που μπορούμε συνεχώς και είναι μέρες που η ψυχολογία πέφτει στα πατώματα εξαιτίας της όλης κατάστασης. Αν υπήρχε κάτι που μπορούσαμε να έχουμε κάνει, χωρίς παράλληλα να πατήσουμε πάνω σε αυτά που πρεσβεύει το osarena (κι αυτό να ξέρεις είναι μια ενέργεια που μπορείς πολύ εύκολα να την κρύψεις από τον κόσμο), θα το είχαμε κάνει ήδη.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#26
Και ο Pragma είναι 'δω κ διαβάζει από σήμερα. Καλό καλοκαίρι σε όλους, όσοι ψήνονται στη δουλειά, όπως εμένα - καλή ευκολία. Λινουξάδες, Μπιεσντάδες απανταχού τους χαιρετισμούς μου!
  Απάντηση
#27
Τα ίδια πράγματα που χρειάζεται να ξέρει κάποιος σε Linux, πρέπει να τα ξέρει και σε Windows.

Νομίζω (και επανέρχομαι πάλι σε εκείνο το άρθρο που είχα κάνει), πως σε Win είναι πιο εύκολο όσον αφορά το πρόγραμμα ιστοσελίδας και βάσης δεδομένων.

Η μόνη διαφορά είναι στη διαχείριση του server. Άσε που και η φράση «Windows server» είναι σχεδόν ανέκδοτο στις μέρες μας.

Δεν αντιλέγω, αλλά για μικρούς έως μεσαίους ιστοτόπους ίσως είναι μια λύση.

Όσο για το τι γίνεται γενικά, όλα μέσα στη ζωή είναι και μάντης δεν είναι κανένας. Μπορεί να λύσουμε το πρόβλημα. Μπορεί να κάνουμε ολική αναδόμηση. Μπορεί και να χρειαστεί να ολοκληρώσει το osarena τον κύκλο του.

Θεωρητικά το site δεν ολοκλήρωσε τον κύκλο του, γιατί υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, εννοώ, και αυτό παρατηρώ, πως αν ύστερα από μακροχρόνια απουσία ανοίγεις ξαφνικά και έχεις σε μια δεδομένη στιγμή 28 χρήστες, 35 χρήστες on line, ενώ θα έπρεπε να είχες τρεις και τον κούκο, αυτό σημαίνει κάτι, πως η ζήτηση εξακολουθεί, και παραμένει σταθερή. Παράλληλα, η ιστορία του ανοικτού λογισμικού και του Linux δεν σταμάτησε. Όλο και υπάρχουν αναζωπυρώσεις.

Αν τώρα πρακτικά λέμε, χρειαστεί να ολοκληρώσει τον κύκλο λόγω οικονομικής αδυναμίας και τεχνικών προβλημάτων, αυτό είναι άλλο. Οι χρήστες εξακολουθούν να το θέλουν. Θέλω να καταλήξω άλλο ας πούμε μια εφημερίδα όπως η Απογευματινή, που έκλεισε λόγω και του οικονομικού, αλλά εν τω μεταξύ είχαν μειωθεί δραματικά οι αναγνώστες, η το RAM το περιοδικό, που χάθηκε το αναγνωστικό κοινό του. Το Αρένα δεν έχασε κοινό.

Βέβαια υπάρχει και το ζήτημα της κόπωσης των βασικών αρθρογράφων, αυτό σίγουρα υφίσταται, τη στιγμή που ο καθένας καίγεται να βγάλει τον μήνα, αυτό δεν το συζητώ.

Δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει για εσένα

Ε, σίγουρα θα είναι μια από τις λύπες.

αλλά σε διαβεβαιώνω ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό που μπορούμε συνεχώς και είναι μέρες που η ψυχολογία πέφτει στα πατώματα εξαιτίας της όλης κατάστασης.

Κοίτα αν είναι και το θέμα πέσει στο οικονομικό, δηλαδή αν είναι να πληρωθεί host, τότε να βρεθούμε δέκα η είκοσι από εμάς να στείλουμε από κανένα 50ευρο, γιατί παραπάνω δεν παίρνει, να μαζευτεί ένα 500ευρο, η 1000ευρο να πληρωθεί ο host για ένα χρόνο.

Αν υπήρχε κάτι που μπορούσαμε να έχουμε κάνει, χωρίς παράλληλα να πατήσουμε πάνω σε αυτά που πρεσβεύει το osarena (κι αυτό να ξέρεις είναι μια ενέργεια που μπορείς πολύ εύκολα να την κρύψεις από τον κόσμο), θα το είχαμε κάνει ήδη.

Δεν ξέρω αν μπορούν να πέσουν κάποιες ιδέες. Μια από αυτές είναι να πάει στην προηγούμενη πλατφόρμα που ήταν πριν το Drupal. Μια άλλη είναι να περιοριστεί η βάση δεδομένων, και να έχει άρθρα που γράφτηκαν ας πούμε από μια χρονολογία και μετά, και όλα τα παλιά να πεταχτούν ως obsolete. Άλλο είναι να βρεθεί ένας χορηγός από τον κόσμο του Linux, πχ Red Hat, και να μπει ένα banner.

Θα βοηθούσε να γραφτεί ένα μήνυμα με το πως έχει η κατάσταση έτσι ώστε να δώσουμε κάποιες ιδέες και προτάσεις.
  Απάντηση
#28
Τι εννοείς όταν λες «πρόγραμμα ιστοσελίδας»; Από τη στιγμή που θα μπει το Drupal ή το όποιο αντίστοιχο στο server, το panel της διαχείρισής του είναι το ίδιο παντού. Δε μπορεί να είναι διαφορετικό, γιατί δεν υπάρχει διαφορετική έκδοση για κάθε λειτουργικό. Όσο για τις βάσεις δεδομένων μας, sql αρχεία είναι. Όχι κάτι ιδιαίτερο δηλαδή.

Τον κύκλο τον εννοώ καθαρά από θέμα ψυχικής αντοχής. Καμιά φορά στη ζωή συμβαίνει να δίνεις τα πάντα σου και να μην επαρκούν. Μην ξεχνάς ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το osarena αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και κάποιοι είναι στον αγώνα από την πρώτη στιγμή της γέννησής του.

Το οικονομικό είναι καλυμμένο για την ώρα αλλά με 1000 ευρά θα παίρναμε και καναπέδες για τα κεντρικά γραφεία του osarena (που δεν υπάρχουν). Πέρα από την πλάκα όμως, θα σε ευχαριστήσω προσωπικά για την πρόθεσή σου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή από το να αναγνωρίζεται η δουλειά που προσπαθούμε να κάνουμε (στην οποία έχεις συμβάλει κι εσύ, μην το ξεχνάμε) κι αυτό μας δίνει δύναμη.

Η προηγούμενη πλατφόρμα ήταν το WordPress. Το οποίο σήμερα είναι αρκετά δημοφιλές αλλά υπήρξε μια περίοδος κατά την οποία ήταν τρύπιο από θέμα ασφάλειας κι όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δε θα ξανασυμβεί. Επίσης, obsolete δε σημαίνει και άχρηστο. Αν κάποιος έχει όρεξη να ψάξει παλιότερα άρθρα, μπορεί να δει την πορεία του Linux μέσα στο χρόνο και τέτοια αρχεία είναι σπάνια. Ειδικά για το ελληνόγλωσσο διαδίκτυο. Συν τα κοινωνικά άρθρα που τείνουν να είναι επίκαιρα ακόμα κι αν γράφτηκαν πριν 5 χρόνια.

Η κατάσταση βασικά έχει ως εξής: ξέρουμε τι χρειάζεται να γίνει αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμο άτομο για να το κάνει. Σκιζόμαστε να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα ώστε να βρεθεί κάποιο από τα παιδιά που είχαν ασχοληθεί με τα τεχνικά θέματα στο παρελθόν και, όσο να 'ναι, την έχουν πονέσει τη σελίδα. Αν δε συμβεί αυτό, θα τα βάλουμε κάτω και θα δούμε τι μπορεί να γίνει. Εννοείται ότι θα υπάρξει ενημέρωση για οποιαδήποτε εξέλιξη.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#29
Εάν και οι χρήστες Λίνουξ στην Ελλάδα αυξάνονται δεν φαίνεται να υπάρχει η αντίστοιχη ανταπόκριση στα Ελληνικά φόρουμ.
Η δικιά μου εξήγηση είναι ότι αυτοί οι χρήστες είναι Αγγλομαθείς και απευθύνονται στα ξένα φόρουμ για οποιαδήποτε βοήθεια, καθώς επίσης και στο διαδίκτυο που βρίθει πληροφοριών σχετικά με το Linux και τις διανομές του.
Τώρα επειδή το Osarena έχει και μια διαφορετική ιδεολογική κατεύθυνση και λόγο του ότι υπάρχει ιδεολογική κρίση στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια θα έλεγα, ο κόσμος και οι χρήστες δεν συγκινούνται με ιδεολογικές τοποθετήσεις παρά μόνο στο πως θα καλυτερεύσουν την καθημερινή τους ζωή και δικαίως.
Δηλαδή τα χρήματα που έχω μου φτάνουν για να ζω όπως θέλω; και εάν όχι θα συμβιβαστώ με τις συνθήκες ή θα κάνω κάτι για αυτό;
Μέχρι στιγμής η Ελληνική κοινωνία έχει επιλέξει την απάθεια κάνει τα ελάχιστα σε ένα κράτος που της ζητάει τα μέγιστα τουλάχιστον με τα Ευρωπαϊκά στάνταρτ.
Έτσι το φόρουμ του Osarena να μην έχει μεγάλες προσδοκίες προσέλευσης.
  Απάντηση
#30
Τι εννοείς όταν λες «πρόγραμμα ιστοσελίδας»;

Εννοώ το πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί, και να συντηρείται ο δικτυακός τόπος. Όπως για παράδειγμα το Frontpage. Προσωπικά σε κάποια στιγμή στο παρελθόν είχα ασχοληθεί με ένα Windows πρόγραμμα δημιουργίας ιστοτόπων το Net Objects Fusion, το οποίο με είχε καταπλήξει με την ευκολία διαχείρισης και δημιουργίας, τουλάχιστον στην αρχική του έκδοση. Αργότερα δεν ξέρω πως πήγε, αλλά εξελίχθηκε πολύ. Θυμάμαι πως το κύριο πρόγραμμα παραθυρικό τουλάχιστον που χρησιμοποιούσαν ήταν το Macromedia Dreamweaver.

Αλλά θέλω να πω και το εξής: Για μένα, όσο πιο απλός στο σχεδιασμό είναι ο δικτυακός τόπος, χωρίς καμπανάκια και σφυρίχτρες, φλασάκια και διάφορα, τόσο ευκολότερη θα είναι και η διαχείριση του.
Μήπως λοιπόν συμβαίνει και το άλλο, πως μερικοί προσπαθώντας να κάνουν τον δικτυακό τόπο εμφανίσιμο, προσθέτουν διάφορα πολύπλοκα, και μετά χάνουν τη μπάλα.

Όσο για τις βάσεις δεδομένων μας, sql αρχεία είναι. Όχι κάτι ιδιαίτερο δηλαδή.

Εντάξει, νομίζω πως γενικά τα προγράμματα αυτά δημιουργίας ιστοτόπων έχουν την δυνατότητα σύνδεσης με μια βάση δεδομένων.

Η κατάσταση βασικά έχει ως εξής: ξέρουμε τι χρειάζεται να γίνει αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμο άτομο για να το κάνει. Σκιζόμαστε να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα ώστε να βρεθεί κάποιο από τα παιδιά που είχαν ασχοληθεί με τα τεχνικά θέματα στο παρελθόν

Ελπίζω να το λύσετε. Έχετε σκεφτεί τη λύση προγραμματιστή Web developer επί πληρωμή, μήπως υπάρχουν άνεργοι σχεδιαστές Web designers.
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Η επαναλειτουργία του site 2.0 Soulrain 130 13.725 21.08.2018 14:10
Τελευταία Ανάρτηση: Maria Afentouli
  Μια προταση για το site johnny87 1 1.088 15.03.2012 01:04
Τελευταία Ανάρτηση: constantinos

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)