Εξαφανίστηκε το panel καθώς πάτησα το ημερολόγιο στο Linux Mint 18.1 σε mate
#41
Τας Γραφάς είναι δικαίωμά σου να τας υιοθετείς ή όχι, ακόμα και σαν φιλοσοφικά κείμενα (αν θεωρείς ότι έχουν τέτοιο κύρος). Μην τας επικαλείσαι όμως τμηματικά, γιατί η επιλεκτική ερμηνεία είναι βασικό αίτιο άλλων δεινών. Επίσης, η πολιτισμένη ανθρωπότητα έχει διδαχτεί μετάφραση επί μετάφρασης με ένα σωρό προσαρμογές και με κρυμμένα τα τμήματα που δε συμφωνούν με το κυρίως παραμύθι κι αν το συνεχίσω θα ξεφύγουμε απ' το θέμα.

Να προβληματιστούμε όμως ως προς το γιατί, αν κι εφόσον ο άνθρωπος γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, δεν το κάνει. Είναι άνους; Έχει μικροπρεπή κίνητρα; Και τα δύο; Κάτι άλλο; Ο Γεσουά ή Μανώλης ή όπως θέλεις πες τον, δεν εξέφρασε κάτι πρωτότυπο (αν δεχτούμε ότι οι «λόγοι» του ήταν όντως δικοί του). Τα είχαν πει κι άλλοι πριν από αυτόν. Αιώνες πριν. Κι άλλοι τόσοι όμως είχαν αναπτύξει φιλοσοφίες λιγότερο ή περισσότερο υπέρ της προσωπικής ευχαρίστησης, με ό,τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτή. Γενικότερα, από ιδέες καλά πάμε ως ανθρωπότητα. Επί του πρακτέου όμως, όχι και τόσο. Ιδιαίτερα δε στην εφαρμογή ιδεών που είναι «πανανθρώπινες».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι εξελισσόμαστε. Βασανιστικά αργά, όπως κάθε ανθρωπολογο-κοινωνική αλλαγή, όμως εξελισσόμαστε. Κι αν κάνουμε το ατόπημα να χώσουμε την επιστήμη στη φιλοσοφία, τότε θα σου πω «πού ξέρεις; Μπορεί το είδος μας να εξαφανιστεί, στα πλαίσια της φυσικής εξέλιξης. Μπορεί επίσης ο άνθρωπος του μέλλοντος να είναι εντελώς διαφορετικό είδος, που θα έχει καταφέρει να λύσει τα προβλήματα της σημερινής ανθρωπότητας».
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#42
Α όχι, δε θα αραδιάσω όλη τη βίβλο για να μην την επικαλούμαι τμηματικά. Αλλωστε έχω παραπομπή για όποιον θέλει να ανατρέξει και να τη διαβάσει ολόκληρη.
Το να δημιουργηθεί ένα άλλο είδος είναι υπόθεση εκατομμυρίων χρόνων. Το να δημιουργηθεί μια άλλη συλλογική συνείδηση είναι κάτι που θεωρητικά επιτυγχάνεται σε όσο χρόνο δημιουργήθηκε η υπάρχουσα. Οπότε δε μιλάμε για το απώτερο αλλά για το άμεσο μέλλον.
Προσωπικά δεν αποδέχομαι ότι ο όρος "φιλοσοφία" διαφέρει και πολύ από τη θρησκεία με την ακαδημαική της έννοια. Με την έννοια της ελεύθερης συλλογιστικής, κι εφόσον επιμένουμε να τη βαφτίζουμε "φιλοσοφία" εννοείται ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#43
Την έχω διαβάσει προσωπικά ολόκληρη, όπως επίσης και αρκετά από τα κείμενα που δε συμπεριλαμβάνονται στο κύριο αφήγημα αλλά δεν είμαι εγώ το θέμα. Νομίζω όμως ότι καταλαβαίνεις γιατί ανέφερα την τμηματική επίκληση.

Μα, αν αλλάξουμε συλλογική συνείδηση (στο βαθμό πάντα που κάποιος δέχεται ότι υπάρχει τέτοια), αυτό θα γίνει μέσω νοητικής ανέλιξης. Εφόσον λοιπόν οι νοητικές διεργασίες μας θα είναι εξελιγμένες, κατά κάποιο τρόπο θα είμαστε διαφορετικό είδος. Ίσως όχι απόλυτα σύμφωνα με τους βιολογικούς όρους, μα θα είμαστε. Ενδεχομένως δε αυτό να αποτελέσει την απαρχή της δημιουργίας του επόμενου Homo κάτι.

Αν εννοείς την ακαδημαϊκή έννοια της θρησκείας ως απόπειρα ερμηνείας του κόσμου, που όντως ήταν κάποτε, δε θα διαφωνήσω. Άλλωστε, με αυτή τη μορφή της πήγασε από τη φιλοσοφία. Αν πρόκειται όμως για όλα αυτά που εννοούμε σήμερα όταν μιλάμε για θρησκεία, τότε θεωρώ ότι γνωρίζεις πως αυτά δεν έχουν τίποτα ακαδημαϊκό. Όπως αντίστοιχα και πολλά πράγματα που αποκαλούμε σήμερα φιλοσοφία, δεν είναι τέτοια.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#44
Νοητική ανέλιξη;
Τι ακριβώς επαγγέλλεσαι; και πως "οι νοητικές διεργασίες μας θα είναι εξελιγμένες".
«Αγαπώ αυτό που είσαι και όχι εκείνο που ήθελε ο εγωισμός μου να είσαι»…
  Απάντηση
#45
Τι σου φαίνεται περίεργο Αυτεξούσιε; Ο εγκέφαλός μας εξελίσσεται βιολογικά. Μεγαλώνει, δημιουργούνται νέες συνάψεις, κλείνουν άλλες κλπ. Κι αυτό επηρεάζει τη διαδικασία με την οποία δημιουργούνται οι σκέψεις μας, την αντίληψή μας και όλα αυτά. Απλοϊκά «γινόμαστε εξυπνότεροι». Έκανα λοιπόν μια εικασία ότι, αν αλλάξει η συλλογική μας συνείδηση ως είδος, αυτό μπορεί να γίνει μέσω της εξέλιξης του εγκεφάλου. Δεν εννοώ φυσικά ότι θα γίνουμε σαν τη στερεότυπη εικόνα των εξωγήινων με τα μεγάλα κεφάλια.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#46
Ναι, όχι μόνο ο εγκέφαλος και όχι μόνο ο άνθρωπος.
Στο εξυπνότεροι κολλάω,πως γίνεσαι εξυπνότερος.
Βάση ποίας κλίμακας μέτρησης;
Ποια είναι η "συλλογική μας συνείδηση"; και αν αλλάξει,δηλαδή;
«Αγαπώ αυτό που είσαι και όχι εκείνο που ήθελε ο εγωισμός μου να είσαι»…
  Απάντηση
#47
Έχουμε τρόπους για να μετράμε την ευφυΐα αλλά (επειδή υποθέτω ότι κατάλαβα γιατί ρωτάς) είναι κι αυτοί δημιουργία ενός ατελούς όντος και άρα ατελείς. Στην τελική, πολλά από όσα κάνουμε οι άνθρωποι εξυπηρετούν μόνο στο να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, προσπαθώντας να προσδώσουμε σημασία στην ύπαρξή μας. Ακόμα όμως κι αν η κλίμακα της ευφυΐας είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα, το ότι ένας εγκέφαλος λειτουργεί πιο αποδοτικά από έναν άλλο, είτε ανά τομέα είτε συνολικά, είναι γεγονός.

Τη συλλογική συνείδηση δεν την έβαλα εγώ στη συζήτηση, γι' αυτό κι έγραψα σε προηγούμενο σχόλιο το «στο βαθμό πάντα που κάποιος δέχεται ότι υπάρχει τέτοια».
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#48
Εξυπνότερος δε γίνεται κανείς, το αντίθετο μπορεί. Ο φόβος έχει την "ιδιότητα" μεταξύ άλλων να περιορίζει μέρος του αντιληπτού (όσα μας φοβίζουν) από το να ενσωματωθεί στη συνείδηση. Αυτό περιορίζει και το εύρος των επιλογών μας απέναντι στον κίνδυνο, δηλαδή ο φόβος μάλλον μας εκθέτει παρά μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε επικίνδυνες καταστάσεις.
Διάφορες στατιστικές έρευνες μας δείχνουν ότι οι φτωχοί και οι θρησκευόμενοι έχουν χαμηλότερο IQ. Αυτό αντικειμενικά αληθεύει αλλά είναι η φτώχεια ή η θρησκευτικότητα υπεύθυνες για τον περιορισμό της νοημοσύνης;
Κατα τη γνώμη μου όχι. Ο φόβος είναι, ο οποίος συναντάται -για εύλογους λόγους- περισσότερο στους φτωχούς -αφενός, αφετέρου σε όσους θρησκεύονται λόγω ακριβώς του φόβου. Γι αυτό το λόγο θα συναντήσουμε θρησκευόμενους που κάθε άλλο παρά χαμηλού IQ είναι. Επειδή δεν είναι ο φόβος ο λόγος που θρησκεύονται.

Συλλογική συνείδηση εννοώ τη συνείδηση του "εμείς". Ανθρωπος θεωρείται εκείνο το πρωτεύον θηλαστικό που έχει συνείδηση της ύπαρξής του, δηλαδή του "εγώ" του. Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι ζούν σε οργανωμένες κοινωνίες μαζί με άλλα άτομα του είδους τους, δεν έχουν συλλογική συνείδηση παρά μόνο ατομική. Άλλοι έχουν συλλογική συνείδηση αλλά την περιορίζουν στην οικογένειά τους ή στο.. "έθνος" τους.
Η γνώμη μου είναι ότι όσο περισσότερους ανθρώπους (και μη) χωράει η συλλογική μας συνείδηση τόσο πιο διευρυμένη είναι. Κι αν δεχτούμε ότι αυτό που ονομάζουμε "ζωή" δεν εξαρτάται μόνο από το χρόνο αλλά και από τα όσα συνειδητοποιεί κανείς σ'αυτό το χρόνο, η διεύρυνση της συνείδησης είναι ο μόνος λογικός τρόπος να διευρύνει κανείς ποιοτικά τη ζωή του.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#49
Κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής, όχι, δε μπορούμε να γίνουμε «εξυπνότεροι» από αυτό που ήδη είμαστε. Υπάρχει ταβάνι στις δυνατότητες του κάθε εγκεφάλου ατομικά κι επίσης έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει και ταβάνι γενικά στην ανθρώπινη νοημοσύνη. Ούτε «χαζότεροι» μπορούμε να γίνουμε όμως. Αν κάποιος έχει την ικανότητα να λύνει κυβικές εξισώσεις, δε γίνεται με κανένα (μη παθολογικό) τρόπο να ξεχάσει πώς να τις λύνει. Αυτό που συμβαίνει, σε συνάρτηση με αυτά που ανέφερες, είναι ότι κάποιες καταστάσεις θέτουν ένα τεχνητό ταβάνι στη νοημοσύνη ορισμένων ανθρώπων (π.χ. η έλλειψη μόρφωσης, η χαμηλή αυτοπεποίθηση). Επίσης, στην εξέλιξή μας ως είδος σαφώς και υπάρχει μεταβολή στη νοημοσύνη. Όμως, η υψηλή νοημοσύνη δεν είναι πάντα κάτι καλό. Για παράδειγμα, άνθρωποι με υπερβολικά υψηλό IQ σε σχέση με το μέσο όρο, είναι δυσλειτουργικοί (πάντα σε σύγκριση με το «μέσο άνθρωπο»).

Ο φόβος είναι αρχέγονο ένστικτο και ένας από τους τρόπους της διαίσθησής μας να μας ειδοποιήσει ότι κινδυνεύουμε. Επηρεάζει μεν τη νοημοσύνη αλλά, ακριβώς επειδή είναι ένστικτο, το πρόβλημα που αναφέρεις προκύπτει σε ανθρώπους που δεν έχουν τη (νοητική) ικανότητα να ελέγχουν τα ένστικτά τους.

Η συλλογική συνείδηση, όπως την αναφέρεις, είναι κάτι επίκτητο και μπορεί να καλλιεργηθεί. Βασικά, αυτό ακριβώς γίνεται με την πλύση εγκεφάλου, μορφές της οποίας ανέφερες κι εσύ. Ρεαλιστικά όμως, ο άνθρωπος ως ον σκέφτεται και δρα συλλογικά μόνο όταν υπάρχει κάποιο όφελος. Όχι απαραίτητα για τον ίδιο ως άτομο αλλά για μια ομάδα ατόμων ή ολόκληρο το είδος μας.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#50
Ο φόβος δεν ταυτίζεται με την αίσθηση του κινδύνου. Ταυτίζεται με τον κατακερματισμό της συνείδησης σε συνειδητό και ασυνείδητο (ή υποσυνείδητο), πράγμα που δεν είναι φυσιολογικό. Ο άνθρωπος μαθαίνει να φοβάται και οι λόγοι είναι ευνόητοι πιστεύω.
Η δε συνείδηση, είναι κατα την υλιστική μου άποψη η ενσωμάτωση της αντικειμενικής πραγματικότητας στον υποκειμενισμό μας. Η συνείδηση δεν είναι "data". Το να συσσωρεύει κανείς data αποτελεί μνήμη κι όχι συνείδηση. Η συνείδηση είναι "αλγόριθμοι" που αφομοιώνοντάς τους διαφοροποιείται η κρίση σου από κει και πέρα.
Η αντικειμενική πραγματικότητα όμως είναι άπειρη, έτσι και η συνείδηση μπορεί να είναι άπειρη. Η διεύρυνση της συνείδησης δεν αυξάνει το IQ, ο περιορισμός της όμως το περιορίζει με τη σειρά του. Κι εδώ πάμε ξανά στο φόβο που την περιορίζει κατακερματίζοντάς την. Κάπως έτσι το εννοώ, υπεραπλουστεύοντας ίσως για οικονομία χώρου.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Νέα εποχή για το περιβάλλον εργασίας MATE debianass 20 4.455 05.12.2016 23:18
Τελευταία Ανάρτηση: debianass
  Aπορίες Linux mint 17.2 GrVagelis76 7 3.938 16.09.2015 17:45
Τελευταία Ανάρτηση: Maria Afentouli
  To Linux Mint γίνεται πολύχρωμο! Hellena 0 1.561 29.08.2014 20:03
Τελευταία Ανάρτηση: Hellena
  Πρόβλημα με themes σε linux mint 17 cinnamon BlacK_DrAgOn 5 1.046 23.06.2014 00:07
Τελευταία Ανάρτηση: Αυτεξούσιος
  Mate αλλαγη χρωματων εισοδου... georgezaf 8 1.479 11.08.2013 00:43
Τελευταία Ανάρτηση: georgezaf

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)