Εξαφανίστηκε το panel καθώς πάτησα το ημερολόγιο στο Linux Mint 18.1 σε mate
#1
Η φάση θυμίζει λίγο Manjaro xfce που όταν επισκεπτόμουν συγκεκριμένες ιστοσελίδες εξαφανιζόταν το panel ολότελα. Εδώ είναι διαφορετική η περίπτωση. Κάνοντας κλικ στο ημερολόγιο και αφού εμφανίστηκε το αναδυόμενο παράθυρο "κόλλησε" :wtf εκεί και δεν εξαφανιζόταν με κανένα τρόπο.
Συν ότι εξαφανίστηκε το panel στα καλά καθούμενα κι όταν πατούσα το πλήκτρο "windows" στο πληκτρολόγιο αντί το μενού να εμφανίζεται πάνω αριστερά ξεπρόβαλε από την δεξιά μεριά της οθόνης.
Manjaro xfce 64
  Απάντηση
#2
[Εικόνα: Screenshot_at_2017-08-08_14-47-55.png]
Manjaro xfce 64
  Απάντηση
#3
Εάν σου ξανασυμβεί δώσε από το τερματικό:
mate-panel -r
Αλλά καλύτερα εάν δεν θυμάσαι την εντολή φτιάξε μια συντόμευση πληκτρολογίου να εκτελεί αυτήν την εντολή. Π.χ Ctrl+Alt+P.
Λόγο ότι το Mint είναι βασισμένο στο Ubuntu, που είναι βασισμένο στο Testing του Debian, αυτό που σου προέκυψε είναι πιθανόν bug του πυρήνα που έχει προεπιλογή το σύστημά σου. Δεν εάν βάλεις τον πυρήνα του Debian τον λειτουργεί το σύστημά σου και εάν έχεις λιγότερα προβλήματα.
  Απάντηση
#4
Το ΜΑΤΕ όπως και το gnome έχουν themes που η εμφάνισή τους ρυθμίζεται με κλάσεις css. Το ίδιο συμβαίνει και με τις περισσότερες ιστοσελίδες, δηλαδή χρησιμοποιούν κλάσεις css. Το πως συμβαίνει η μηχανή του MATE να επηρρεάζεται από την αντίστοιχη του firefox (εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα) για μένα παραμένει ένα μυστήριο. Είναι σίγουρο ότι σχετίζεται με το GTK3. Θεωρητικά δε θάπρεπε να επηρρεάζονται. Δεν έχω να σου προτείνω κάποια συγκεκριμένη λύση για το MATE του mint, όμως το MATE 1.16.0 που χρησιμοποιώ στο debian φαίνεται να έχει ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα. Σε προηγούμενες εκδόσεις το είχα παρακάμψει χρησιμοποιώντας adwaita theme με προσεκτικές customi-ές. Κάνε τις δοκιμές σου για να βρεις λύση μέχρι να ενημερωθεί το MATE του mint σε σταθερότερη έκδοση.
Μπορείς βέβαια να αναβαθμίσεις το MATE από τα αποθετήρια αλλά σε προειδοποιώ ότι αυτό μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Αν παρόλα αυτά θέλεις να το κάνεις, οι εντολές είναι:
Κώδικας:
sudo apt-add-repository ppa:ubuntu-mate-dev/xenial-mate
sudo apt update
sudo apt full-upgrade
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#5
Γιατί είναι σίγουρο ότι σχετίζεται με το GTK3; Δεν είμαι φαν αλλά έχω ειλικρινή απορία. Έχει διαπιστωθεί από κάπου αυτό; Το XFCE που είχε παρόμοιο πρόβλημα, δεν είχε GTK3.

Το περίεργο όμως, κατ' εμέ, πέρα από την προφανή χαζομάρα του να επηρεάζει μια εφαρμογή το shell του desktop, είναι ότι το πρόβλημα αυτό υπάρχει τουλάχιστον για τέσσερα χρόνια (σε MATE).
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#6
Soulrain Falls, post: 28060, member: 1313 είπε κι ελάλησε:Γιατί είναι σίγουρο ότι σχετίζεται με το GTK3; Δεν είμαι φαν αλλά έχω ειλικρινή απορία. Έχει διαπιστωθεί από κάπου αυτό; Το XFCE που είχε παρόμοιο πρόβλημα, δεν είχε GTK3.
Το πρόβλημα αυτό εμφανίστηκε με το πέρασμα του ΜΑΤΕ σε GTK3.2. Βέβαια μέσα στα τόσα προβλήματα ήταν δύσκολο να αναπαραχθεί, να αναφερθεί και να διορθωθεί (το ΜΑΤΕ έσκαγε εξαρχής). Οσο διορθώνονταν τα σημαντικότερα προβλήματα και καταφέραμε να το σηκώσουμε, παρατηρήθηκε κι αυτό. Η ένδειξη αυτή μου λέει ότι οφείλεται στο GTK3. Άλλωστε οι δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται εντοπίζονται εκεί που στήνεται το MATE μέσω GTK3. Μπορεί να κάνω λάθος και να μη συνδέεται.
Μόνο εικασίες μπορώ να κάνω για global functions του GTK3 ή global variables που διαφοροποιούν κάποιες προεπιλεγμένες σύμφωνα με τις οποίες τρέχει το ΜΑΤΕ.
Σημασία έχει ότι με την τελευταία αναβάθμιση το πρόβλημα λύθηκε τόσο στα 64 όσο και στα 32bit που το είχα εντοπίσει πιο έντονο. Και τα 2 σε debian stretch (πλέον η σταθερή έκδοση).

Στο XFCE δεν το έχω συναντήσει, χωρίς να το χρησιμοποιώ πολύ. Και πάλι όμως, μπορεί να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό που να μη σχετίζεται.

Την περίοδο αυτή δυσλειτουργίας του ΜΑΤΕ δοκίμασα διάφορα themes που έλυναν κάποια προβλήματα, σίγουρα όχι όλα. Ομως κι αυτό το πρόβλημα έγινε υποφερτό με αλλαγές στα themes.
Μπορεί το ΜΑΤΕ να εξελίσσεται, όμως πολλά themes παραμένουν τα ίδια από την εποχή του gnome2. Ήρθε η ώρα να επικαιροποιηθούν κι αυτά ή να αντικατασταθούν από άλλα.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#7
Νομίζω ότι το γενικότερο πρόβλημα με το «σκάσιμο» του MATE οφειλόταν αρκετά και στο ότι καθυστέρησε ο «αποδεινοσαυρισμός» του κώδικα.

Το XFCE είχε το πρόβλημα ότι με το που άνοιγες κάποιες συγκεκριμένες σελίδες στον browser, μεταξύ των οποίων και το forum εδώ, σταματούσε να λειτουργεί το panel. Δεν «εξαφανιζόταν» απλά, έπαυε το process. Κι έλεγαν ότι διορθωνόταν με την εγκατάσταση μιας γραμματοσειράς (η οποία ήταν άσχετη με το forum. Δεν ξέρω βέβαια αν χρησιμοποιούνταν από άλλες σελίδες). Χαζό αλλά αληθινό.

Για τα themes, πέρα από το ότι οι του GTK άλλαζαν το API με κάθε έκδοση και αυτό ανάγκασε πολλούς αξιόλογους δημιουργούς να τα παρατήσουν (υποτίθεται λέει τώρα θα το κρατάνε σταθερό), όπως είπες κι εσύ, αυτά του παλιού GNOME είχαν properties που δεν υπάρχουν πια και το 3 έχει άλλα που δεν υπήρχαν στο 2.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#8
Ειλικρινά δε μπορω να εκφέρω γνώμη για το XFCE, δεν έχω δει το πρόβλημα. Για το ΜΑΤΕ έχεις δίκιο, τα έχω γράψει και σε άλλο τοπικ, να μην επαναλαμβάνομαι. Το GTK3+ απ'όσο το έχω εξερευνήσει από python όχι μόνο άλλαξε properties προσθέτοντας νέες required μεταβλητές στη σύνταξη των εντολών αλλά διαφοροποίησε και τη λειτουργία των εντολών. Η python δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα 100% στις αλλαγές, πόσο μάλλον οι εφαρμογές.
Φαντάζομαι τη διαδικασια ως εξής: Κάποια themes περιέχουν ορισμένους πίνακες από τους οποίους παίρνουν τιμές οι μεταβλητές των εντολών GTK που εμφανίζουν το ΜΑΤΕ (ή κάποιο άλλο DE). Μια javascript εντολή από κάποια ιστοσελίδα του firefox αλλάζει globaly τις μεταβλητές αυτές, επηρρεάζεται το επιλεγμένο theme, αλλάζουν οι παράμετροι εντολών στο GTK, δεν μπορεί να το διαχειριστεί και σταματάει να εκτελεί τις επόμενες εντολές.
Το μυστήριο είναι πως επηρρεάζονται themes από τον browser. Ισως υπάρχει κάποια αναμονή από τα themes, κάποιος βρόγχος που να ανιχνεύει π.χ. γραμματοσειρές όπως είπες, από ιστοσελίδες για να τις συγκρίνει με τις διαθέσιμες και να τις εμφανίσει με τη σειρά προτεραιότητας που έχει ορίσει η ιστοσελίδα. Σ'αυτή την περίπτωση το πρόβλημα εντοπίζεται στα themes. Ισως μάλιστα το κοινό ανάμεσα στο πρόβλημα με τον ffox στο ΜΑΤΕ και XFCE να είναι κάποιο κοινό προβληματικό theme.
Είναι πιθανό να μην εντόπισαν ούτε οι developers του ΜΑΤΕ το πρόβλημα κι απλώς να λύθηκε με τη νέα έκδοση και επικαιροποιημένα themes ή με τη σωστότερη διαχείρησή τους (το δεύτερο είναι πιο πιθανό).

Να προσθέσω ότι στο 32bit MATE μου έκανε το πρόβλημα εκτός του browser και με το bluetooth. Όποτε πρόσθετα bluetooth συσκευή εξαφάνιζε όλα τα εικονίδια από το panel. Στο mouseover όμως έδειχνε τα tips clouds και λειτουργούσαν κανονικά με το κλικ (δεξί-αριστερό). Πιστεύω ότι στην περίπτωση αυτή είχε να κάνει με λάθος τιμή στη διαδρομή των εικονιδίων bluetooth που έπρεπε να αλλάζει.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#9
Τι εννοείς όταν λες η Python δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα 100% στις αλλαγές; Δε μπορεί να προσαρμοστεί η γλώσσα στις αλλαγές, το αντίστροφο γίνεται. Εκτός κι αν λες να χρειάζεται για παράδειγμα Python 3.6 για τις νεότερες αλλαγές αλλά το MATE να μην έχει ξεμπλέξει με τη 2.7. Τα θέματα τώρα, είναι συνήθως καθαρά CSS και δεν παίρνουν τιμές από κάπου αλλού. Έχω πετύχει και μερικά «μοντέρνα» που γίνονται compile σε ένα gresource κάτι, υποθέτω για συμπίεση και αύξηση της ταχύτητας, όπως γίνεται και στις ιστοσελίδες, ενώ τελευταία αυξάνεται και η χρήση της Sass.

Αν όμως καταλαβαίνω σωστά αυτό που θέλεις να πεις, εννοείς βιβλιοθήκες, functions και διάφορα άλλα μπλιμπλίκια που δεν υπήρχαν στο GTK2 και προστέθηκαν στο 3. Με αυτά μπορεί να έχει πρόβλημα ένα παλιό theme, εφόσον δε θα ξέρει πώς να τα διαχειριστεί, αλλά το λογικό είναι να τα αφήνει με το default theme, όχι να τα διαλύει. Δεν είναι επίσης λογικό να αλλάζει θέση στην οθόνη το μενού και άλλα συστατικά εξαιτίας ενός προβληματικού θέματος. Εκεί μάλλον είναι στα γραφικά το πρόβλημα. Πάντως, είναι συχνό φαινόμενο ακόμα και σε μη GTK περιβάλλοντα να τρέχεις μια GTK εφαρμογή από τερματικό, να ανοίγει κανονικά αλλά να σου βγάζει ένα κατεβατό ότι δε βρήκε το τάδε GTK συστατικό ή ότι (φανταστικό παράδειγμα) το GtkDialog-area είναι deprecated και πρέπει να χρησιμοποιηθεί το GtkDialog-action-area. Εκεί ναι, έχει σχέση το theme.

Μου φαίνεται όμως δύσκολο να γίνεται αυτό που λες με τη JavaScript. Αν υπάρχει bug που να επιτρέπει σε κάτι το οποίο τρέχει μέσα σε μια εφαρμογή να κάνει αλλαγές globally στο σύστημα, τότε το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από απλά «χαλασμένα» themes και πρέπει να πέσει μαστίγωμα.

Όσο για τις γραμματοσειρές, εκτός από τα εκάστοτε συγκεκριμένα fonts που μπορεί να χρησιμοποιoύνται, ορίζονται συνήθως και οι generic ονομασίες για να γίνεται fallback αν το σύστημα δεν έχει εγκατεστημένη την τάδε γραμματοσειρά. Ακόμα και αν δεν οριστούν όμως και υπάρχει λόγου χάρη ένα πεδίο
Κώδικας:
font-family: "Liberation Sans";
αντί για το ορθότερο
Κώδικας:
font-family: "Liberation Sans", sans-serif;
πάλι το σύστημα θα πρέπει να κάνει fallback αν δε βρει τα Liberation. Θα πάει στο πρώτο sans-serif που θα βρει, αν δε βρει κανένα θα πάει στα serif κ.ο.κ. Και αντίστροφα. Το GNOME έχει ως προεπιλογή τα Cantarell. Αν κάποια διανομή έχει σκάρτο πακετάρισμα και δεν τα εγκαθιστά, θα χρησιμοποιηθούν άλλα διαθέσιμα. Κι όταν μελλοντικά εγκατασταθούν τα Cantarell, αν στο μεταξύ ο χρήστης δεν έχει αλλάξει γραμματοσειρά συστήματος, αυτή θα αλλάξει «μαγικά». Να διαλύει όμως το DE επειδή λείπει μια γραμματοσειρά, είναι ανεπίτρεπτο. Από την άλλη, οι του GTK έχουν το κακό συνήθειο να κάνουν hardcoded μερικά πράγματα (κάκιστη πρακτική), οπότε δε θα με παραξένευε αν τα προβλήματα προκαλούνται από κάτι τέτοιο.

Γενικότερα πάντως, προβλήματα του τύπου «άνοιξα το LibreOffice κι εξαφανίστηκε το panel του MATE» μπορείς να βρεις από το 2013-14, και τότε ήταν ακόμα GTK2. Δεν ξέρω βέβαια αν είναι ίδια η αιτία αλλά η δυσλειτουργία είναι ίδια, οπότε εικάζω ότι και η αιτία θα είναι παρόμοια.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#10
Οχι, δεν εννοώ παλιότερες εκδόσεις python, εννοώ το τελευταίο glade που τα κάνει όλα πολύ εύκολα συμπούρδελο. Κι αυτό είναι κρίμα καθώς ο προγραμματιστής αναγκάζεται να χρησιμοποιεί απευθείας gtk functions αντί της ευκολίας του glade. Νάχεις π.χ. το νού σου στη διαχείρηση των βάσεων και στα reports, και να έχεις παράλληλα τον πονοκέφαλο του GTK. Εχω στο νού μου κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα αλλά δε νομίζω πως θα με καταλάβει κανείς αν τα αναφέρω.
Οσο για το μαστίγιο, νομίζω ότι αυτό υπάρχει και ονομάζεται Qt. Πολύ χλωμό βέβαια να εγκαταλείψει το καταγωγής-gnome MATE το GTK, άλλο τόσο χλωμό να περάσουν οι χρήστες ΜΑΤΕ σε KDE. Αλλά όπως γνωρίζουμε αναπτύσσονται αξιόλογες εναλλακτικές (LXQt, budgie) ή ακόμα και προσαρμογές ελαφρών Windows Managers (το lumina είναι τέτοιο, αρκεί να προσεγγίσει περισσότερο το linux από το BSD που προέρχεται).
Οι περισσότεροι χρήστες ΜΑΤΕ πιστεύω (κρίνοντας κι από τον εαυτό μου) ότι θα αισθάνονται άνετα σ'ένα τέτοιο DE.
Πάντως το μήνυμα έχει σταλεί, το παρέλαβαν οι αρμόδιοι και όπως φαίνεται κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Είναι αμφίβολο αν θα αντέξει το MATE άλλη μια τέτοια φουρτούνα (όπως του GTK3.2). Ακόμα και οι φανατικοί του ΜΑΤΕ πιστεύω πως θα ψαχτούν κάπου αλλού, κρίνοντας πάντα από τον εαυτό μου.

Μην ξεχνάμε ότι το ΜΑΤΕ κατάφερε να συνδυάζει την ευκολία χρήσης, χαμηλές απαιτήσεις πόρων, αρμονική εμφάνιση και σταθερότητα για αρκετό καιρό. Κι αυτοί είναι οι λόγοι που το αγαπήσαμε. Αν δεν ικανοποιεί τα παραπάνω θα ξεπεραστεί όπως όλα (τα DE και μη).
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Νέα εποχή για το περιβάλλον εργασίας MATE debianass 20 4.616 05.12.2016 23:18
Τελευταία Ανάρτηση: debianass
  Aπορίες Linux mint 17.2 GrVagelis76 7 4.002 16.09.2015 17:45
Τελευταία Ανάρτηση: Maria Afentouli
  To Linux Mint γίνεται πολύχρωμο! Hellena 0 1.593 29.08.2014 20:03
Τελευταία Ανάρτηση: Hellena
  Πρόβλημα με themes σε linux mint 17 cinnamon BlacK_DrAgOn 5 1.101 23.06.2014 00:07
Τελευταία Ανάρτηση: Αυτεξούσιος
  Mate αλλαγη χρωματων εισοδου... georgezaf 8 1.559 11.08.2013 00:43
Τελευταία Ανάρτηση: georgezaf

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)