«Περίεργη» συμπεριφορά xinitrc με «χειροκινητα» sessions
#21
DarkGoth, post: 28291, member: 1051 είπε κι ελάλησε:ενταξει, ο τυπος το τερματισε. keymaps, ρυθμισεις μεχρι και στο theme στο γραφικο, κρυπτογραφησεις, ολοκληρη λιστα σαν "xsession". και μετα εβαλε και το γραφικο στο τελος, ετσι για να μην μεινει παραπονεμενο. και ΟΛΑ ΑΥΤΑ μεσα στο ταλαιπωρο xinitrc. μονο εγω λειπω αποκειμεσα
Δεν το τερμάτισε Dark. Στον i3 που χρησιμοποιεί, δεν υπάρχει κάτι για να τα ξεκινάει όλα αυτά. Τα περισσότερα όμως βλέπεις ότι είναι commented out και απλά έχει κάποια βασικά για keyring, compositor, notifications κλπ.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#22
Στην πραγματικότητα το icewm υπήρξε δημοφιλές την εποχή των winXP. Λόγω της λειτουργικότητάς του οι linuxαίοι στήναμε "εξομοιωτή" του desktop των XP σε linux με τον icewm κι έτσι φέρναμε στο κουρμπέτι δυσαρεστημένους χρήστες windows που τους ενθουσίαζε το linux. Αυτό δε σημαίνει ότι ο icewm έχει μείνει πίσω. Οπως βλέπω αναπτύσσεται και ενημερώνεται κανονικά.
To i3 το έχω δοκιμάσει σε tiny, ρυθμίσεις παρόμοιες με τον icewm κι εξίσου ελαφρύ. Αν θυμάμαι καλά όμως ήταν ασύμβατο με το x11vnc, πράγμα το οποίο μου είναι απαραίτητο. Αν έχει αλλάξει αυτό ευχαρίστως να το δοκιμάσω.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#23
Εννοείς να συνδέεσαι από ένα μηχάνημα σε άλλο που τρέχει i3; Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά ξέρω ότι παλιότερα υπήρχαν προβλήματα σε ορισμένες διανομές, λόγω παρωχημένης έκδοσης του i3, όπως επίσης κι ότι χάλαγαν τα key bindings (αυτό βέβαια διορθώνεται με αντιγραφή του σωστού config). Το πιο πρόσφατο σχετικό issue που βλέπω στο GitHub φαίνεται να είναι μεμονωμένο για το NixOS.

Ο i3 γενικά αναπτύσσεται σε σχεδόν καθημερινή βάση κι έτσι είναι λογικό η βέλτιστη εμπειρία να παρέχεται μόνο με την πιο πρόσφατη έκδοση. Έχει δύο εκδοχές, την «κανονική» και το i3-gaps (το οποίο είναι «ανεπίσημο» και η βασική του διαφορά είναι ότι έχει κενά ανάμεσα στα παράθυρα κατά το tiling, για καλύτερη οπτική διάκριση). Αλλά ο developer του i3-gaps (Airblader) συνεισφέρει και στο κανονικό i3 και είναι εκείνος (από τους δύο βασικούς developers) που μιλάει πολύ, αν τυχόν θέλεις να ρωτήσεις κάτι.

Τι θα κάνεις όταν με το καλό θα έχουμε Wayland; Θα μεταβεί ο iceWM;
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#24
ασχετο, ο ποντικοφαρμακος ειναι συμβατος με xvnc; αν δηλαδη εγω θελω να συνδεθω με xvnc σε ενα συστημα που τρεχει με ποντικοφαρμακο, θα συνδεθει; παντως με τον Ε17 που ειχα δοκιμασει καποτε, δεν συνδεοταν.
ονομαζομαι DarkGoth, και ειμαι «καλα»( ; )... το OsArena με θεραπευσε... (goth=!ok {equals} EMO)...  Emo
  Απάντηση
#25
Ναι, εννοώ πλήρη πρόσβαση στο desktop μέσω vnc. Εκτός από μένα θέλω να έχουν πρόσβαση στο server με τον icewm ορισμένοι φίλοι/συνεργάτες (με onion url πάντα) από οποιοδήποτε OS, μέχρι android. Ο vnc client υπάρχει για κάθε OS σε διάφορες εκδόσεις και δεν έχω βρεί κάτι πιο βολικό και συμβατό.

Soulrain Falls, post: 28295, member: 1313 είπε κι ελάλησε:Τι θα κάνεις όταν με το καλό θα έχουμε Wayland; Θα μεταβεί ο iceWM;

Παίζεις με τον πόνο μου... Οχι για τον iceWM αλλά για το ΜΑΤΕ. Οτι θα μεταβεί είναι βέβαιο (το ΜΑΤΕ), το ζήτημα είναι πόσο καιρό θα πάρει να τρέξει σωστά σε wayland. Αν κρίνουμε από τη μετάβασή του σε GTK3, προβλέπεται πόνος, δάκρυα κι ιδρώτας. Για τον iceWM δεν ξέρω, θα το παρακολουθήσω.

Υ.Γ. προβλέπω να μένω για πολύ καιρό ακόμα σε Χ
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#26
Υποθέτω το X2Go δε σε βολεύει. Είναι διαφορετική υλοποίηση βέβαια αλλά βλέπω το προτιμούν αρκετοί και λένε ότι έχει μεγαλύτερη αποκρισιμότητα.

Για τον Wayland ρώτησα βασικά γιατί οι «σκέτοι» WM είναι οι πρώτοι που θα ψοφήσουν, λόγω της εξάρτησης στον X. Δεν είναι δύσκολη η μετάβαση. Τα API είναι συγκεκριμένα και το ίδιο το πρωτόκολλο είναι έτοιμο. Το ζήτημα είναι όμως ότι χρειάζονται εξειδικευμένοι developers. Το MATE λογικά θα ακολουθήσει το Ubuntu MATE που θα χρησιμοποιεί το compositor κομμάτι του Mir (αφού του μάθουν να «μιλάει» Wayland). Είναι σωστή σκέψη αυτή, γιατί δεν έχουν το δυναμικό για να φτιάξουν compositor από το μηδέν.

Πιστεύω ότι μεγαλύτερο μπέρδεμα θα προκύψει με τους χρήστες που δεν καταλαβαίνουν ότι ο Wayland δεν είναι X (ήδη συμβαίνει) και θα νομίζουν ότι είναι «χειρότερος» επειδή δε θα μπορούν να κάνουν ορισμένα πράγματα με τον τρόπο που τα έκαναν. Άλλο αν αυτός ο τρόπος είναι αποδεδειγμένα ανασφαλής.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#27
Παρακολουθώ το wayland εντελώς ακαδημαικά προς το παρόν, ελπίζω να το δω σύντομα (μάλλον σε gnome ή KDE) για testing. Σίγουρα όμως, δε θα φορτώσω gnome ή KDE σε server για να περάσω σε wayland. Θα μείνω στα X στο server μέχρι να βρώ την κατάλληλη λύση. Τα workstations είναι άλλη ιστορία, εκεί το συζητάω.

Η μετάβαση από το τερματικό στα X ήταν "δύσκολη" μόνο για τους "σχετικούς" χρήστες*. Οι "άσχετοι" μια χαρά προσαρμόστηκαν. σε βαθμό που ταύτιζαν το linux με το desktop τους. Το ίδιο θα γίνει πιστεύω και με το wayland. Μόνο οι παλιοί θα το συγκρίνουν με τα X, οι νέοι χρήστες μια χαρά θα προσαρμοστούν.

*υπήρξαν πολλοί "ιησουίτες" που έλεγαν "desktops are completely lame". Χωρίς DE δε θα ήξερε το linux ούτε η μάνα του Linus.

Υ.Γ. Mir στο MATE μου; Θα φέρω ινδιάνο σαμάνο να το ξορκίσει!
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#28
Προσπάθησα να εκκινήσω το νέο gnome σε wayland (σε debian stable 32bit) και απλά δεν το θέλει. Επιστρέφει στο login μέχρι να επιλέξω διαφορετικό DE. Πάντως γενικότερα το νέο gnome παρουσιάζει θέματα. Θα πρότεινα στους χρήστες gnome να παραμείνουν στην προηγούμενη έκδοση, στη flashback ή να δοκιμάσουν το budgie μέχρι να βεβαιωθούν ότι η νέα έκδοση τους κάνει.

Το i3 τρέχει άψογα, τόσο σε 32 όσο και σε 64bit. Δεν έκανα τον κόπο όμως να δοκιμάσω να σηκώσω vnc server. Ακόμα κι αν το καταφέρω θα μου είναι άχρηστο, αφού οι συνδιασμοί πλήκτρων (3ων πλήκτρων+) δεν είναι δυνατοί στο android ενώ αρκετοί vnc clients τους εκλαμβάνουν σαν τοπικές εντολές. Λόγω του απομακρυσμένου ελέγχου που χρειάζομαι, θα παραμείνω σε κάποιο WM που επιδέχεται πλήρη έλεγχο με το mouse.

Υ.Γ. Δυστυχώς οι συνδιασμοί πλήκτρων στο android δημιουργούν πρόβλημα από πολλές απόψεις. Για παράδειγμα είναι πολύ δύσκολο να εισάγει κανείς hanzi (κινέζικους χαρακτήρες), kanji (ιαπωνικούς) ή κορεάτικους, αφού χρειάζεται συνδυασμός 3+ πλήκτρων. Αντί αυτού, χρησιμοποιείται η προφορική γραφή (pin yin) όπου ο χρήστης περιγράφει τους χαρακτήρες με την προφορά τους με λατινικούς χαρακτήρες. Αλλά και αυτή για να είναι είναι ακριβής θα πρέπει να γνωρίζει άριστη ορθογραφία και τονισμό (π.χ. στα μανδαρινικά 4 διαφορετικούς τόνους). Λαμβάνοντας υπόψη ότι για την καθημερινή επικοινωνία χρησιμοποιούνται 2 με 5 χιλιάδες χαρακτήρες (ενώ συνολικά ξεπερνούν τις 20.000) καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι ακόμα και να στείλεις ένα απλό μήνυμα sms. Οπως και νάχει αποτελεί πρόβλημα για το 1/3+ της ανθρωπότητας που χρησιμοποιεί ιδεογράμματα στην καθημερινή του επικοινωνία. Σε ότι με αφορά, χρησιμοποιώ "ξερό" pin yin χωρίς τονισμό, δηλαδή σκέτους λατινικούς χαρακτήρες, πράγμα που περιορίζει πολύ το λεξιλόγιό μου στα μανδαρινικά όταν χρησιμοποιώ android.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#29
Εννοείς το νέο GNOME «του Debian» (3.22) ή την τελευταία έκδοση του GNOME γενικά (3.26); Η δεύτερη, εφόσον δεν είναι stable στο Debian, προφανώς και θα έχει θέματα. Ενδεικτικά, είναι ακόμα testing και στο Arch και αυτό νομίζω κάτι λέει για την ποιότητα του upstream release. Όσο για το Wayland, το Debian δεν είναι ιδανική διανομή για τη δοκιμή νέων τεχνολογιών. Αν δεν κάνω λάθος, έχουν πει ότι θα το έχουν default στην επόμενη έκδοση, οπότε έχουν μερικά χρόνια για να το δουλέψουν.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#30
Ναι, μιλάω για το debian stretch (stable) με gnome 3.22.2-1. Σύντομα πάντως θα δοκιμάσω και σε buster (testing). Πσρατήρησα κάποιες ασυμβατότητες με το adwaita theme (διπλά buttons) ενώ δεν εμφανίζει καθόλου κάποιες custom εφαρμογές που καλούν scripts, πλήρως συμβατές με gtk3 και δοκιμασμένες σε MATE.

Η wayland είναι συμβατή με το debian (https://wiki.debian.org/Wayland), ενδεχομένως όχι 100% (δεν περίμενα κάτι τέτοιο). Το ζήτημα είναι ότι δεν την εκκινεί καθόλου, παρόλο που υπάρχει σαν επιλογή κατα το login.
[Εικόνα: wayland-choice.png]

Δε διαφωνώ ότι το debian δεν είναι ιδανικό για δοκιμή της wayland, όμως ο συγκεκριμένος τρόπος δοκιμής προτείνεται από το debian wiki (δες παραπάνω url) κι αρκετοί συνάδελφοι debianάδες τη δοκίμασαν στα συστήματά τους.

Πιθανότατα να τρέξει σε 64bit εγκατάσταση, απλά δεν είχα χρόνο και το δοκίμασα σε ένα "πειραματόζωο" σύστημα (δες παραπάνω διάφορα DE/WM που πειραματίζομαι) που φοράει 32μπιτη έκδοση.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση


Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)