H Arch Anywhere πέθανε. Ζήτω η Anarchy Linux!
#1
Ο developer Dylan Schacht της γνωστής διανομής "Arch Anywhere" ανακοινώνει τη λήξη της ονομασίας αυτής εξαιτίας ζητήματος δικαιωμάτων που ανέδειξε η διανομή Arch. Από τούδε και στο εξής η διανομή θα ονομάζεται Anarchy, αποφεύγοντας κατα τους ίδιους τη χρήση της ονομασίας Arch™.
Κατα τα άλλα η διανομή που επιχειρεί να κάνει την εγκατάσταση του arch προσιτή σε περισσότερο κόσμο συνεχίζει την ανάπτυξή της με αμείωτο ενδιαφέρον.
Σε άρθρο του Jack Germain στο linuxinsider, χρήστη της διανομής "Parabola" και άλλων προσιτών διανομών βασισμένων στο arch, εκφράζεται η άποψη ότι η μητρική διανομή δεν έχει να χάσει τίποτα από μια παραδιανομή με την ονομασία arch-οτιδήποτε, το αντίθετο μάλιστα. Δε θα έπρεπε καν να ασχοληθεί.
Η διεκδίκηση "δικαιωμάτων", trademarks και πατεντών όπως και νάχει, δεν είναι και τόσο συχνή σε ένα project που απευθύνεται στον οποιονδήποτε και στοχεύει στη διάδοσή του, όπως το GNU/Linux.

Ιστοσελίδα του Anarchy Linux: https://arch-anywhere.org/
Το άρθρο του Jack Germain: https://www.linuxinsider.com/story/Anarc...Arch-84901
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#2
Ο άνθρωπος (ιλ χόμο, ισπανός είναι), έκατσε κι έφτιαξε debian σε puppy εκδοχή: https://sourceforge.net/projects/pupjiba...t/download
Pupjibaro συμβατό με πακέτα debian stretch (όχι όλα), με JWM κι ένα σωρό κουταβίστικα scriptάκια και αποθήκευση αλλαγών σε frugal. Ολα αυτά στα 318ΜΒ!
respect enot

Είχα δοκιμάσει την έκδοση jessie, δεν ήταν και πολύ σταθερή. Ελπίζω η stretch based να είναι πιο ώριμη.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#3
Όταν ονομάζεις ένα έργο «τάδε-οτιδήποτε», δηλώνεις ότι το έργο σου έχει την έγκριση (ίσως και στενότερη σχέση) με το τάδε στο οποίο βασίστηκε. Έτσι λοιπόν, σαφώς και μπορεί το έργο αυτό να επηρεάσει το μητρικό. Εφόσον κάποιος θέλει να πάρει μια διανομή και να την προσαρμόσει, είναι βέβαια ελεύθερος να το κάνει αλλά το τελικό προϊόν δε θα είναι η αρχική διανομή κι αυτό πρέπει να είναι σαφές και από την ονομασία του.

Φυσικά και υπάρχει κατάχρηση του trademark στον εμπορικό κόσμο κι από εκεί προκύπτει η δαιμονοποίησή του, εντούτοις η ίδια η ύπαρξη του trademark έχει λόγο. Όπως λόγο έχει και η χρήση συγκεκριμένα της GPL π.χ. και δεν δίνονται τα έργα με WTFPL ή οτιδήποτε άλλο. Βάζεις GPL γιατί θέλεις το έργο σου να χρησιμοποιείται σύμφωνα με κάποιους κανόνες και αυτοί οι κανόνες είναι ταυτόχρονα ελευθερία για εσένα αλλά περιορισμός για κάποιον άλλο. Για τον ίδιο λόγο εφαρμόζεις και το trademark. Όσο καλό/κακό είναι το ένα, τόσο είναι και το άλλο.

Είναι αστείο να λες ότι η διεκδίκηση δικαιωμάτων κλπ. δεν είναι τόσο συχνή στο GNU/Linux, ειδικά όταν τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη διαφωνία μεταξύ αυτών που επιθυμούν τη δικαστική οδό επίλυσης συγκρούσεων (βλέπε FSF λ.χ.) κι εκείνων που προτιμούν η σύκρουση να λύνεται με διάλογο. Υπάρχει ας πούμε το Software Freedom Conservancy. Δικηγόροι είναι αυτοί. Φιλικοί προς το ΕΛ/ΛΑΚ μεν, δικηγόροι δε. Κι αν θέλεις να μπούμε και πιο μέσα στα του GNU, δες τι είχε γίνει με το Libreboot και γενικά τι συμβαίνει όταν ένα έργο εντάσσεται στο GNU.

Μπορεί να μη συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας όπως το Google vs. Oracle π.χ., η διεκδίκηση όμως σαφώς και υπάρχει στο χώρο του ΕΛ/ΛΑΚ και είναι καθημερινή.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#4
Ωστόσο τα αρχικά Α.R.C.H. (autoregressive conditionally heteroscedastic=αυτοπαλινδρομούμενο μοντέλο με δεσμευμένη ετεροσκεδαστικότητα) δεν "ανήκουν" στην ομώνυμη διανομή, αλλά στην κοινά αποδεκτή ορολογία, αρχικά των οικονομικών που αργότερα πέρασε στο computing. Η πατρότητα του όρου ανήκει στον Robert Engle και όχι στους developers της διανομής (https://el.wikipedia.org/wiki/ARCH).
Προφανώς το πλήρες όνομα της διανομής είναι "Arch Linux" που όμως εμπεριέχει ΚΑΙ τον όρο "Linux" που ανήκει πάλι σε άλλον. Με την ίδια λογική δηλαδή θα έπρεπε ο Linus να απαιτήσει τη μετονομασία όσων διανομών περιέχουν το "Linux-οτιδήποτε" ή "οτιδήποτε-linux"; Συνάδει αυτή η λογική με όσα πρεσβεύει το GNU/Linux;

Από την άλλη, το να πιστεύει κανείς ότι θα επηρρεαστεί η διανομή του, η οποία αναπτυσσεται με τους όρους που θέτει η κοινότητα ανάπτυξης, από μια διαφορετική διανομή επειδή χρησιμοποιεί παρόμοιο όνομα, θυμίζει λίγο τις εκατέρωθεν εθνοσωβινιστικές υστερίες περι ονομασίας της FYROM.
Παρά το γεγονός ότι δε χρησιμοποιώ τη διανομή, εκτιμώ απεριόριστα τους χρήστες της και τη δουλειά που κάνουν. Και εννοείται πως δε θα ήθελα να αλλοιωθεί στο ελάχιστο. Ομως στη συνείδησή μου δε στέκει η αιτιολόγηση όπως την περιγράφεις (που φαντάζομαι θα εκφράζει ως ένα βαθμό την αιτιολόγηση των developers του Arch).
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#5
Ο ίδιος ο Linus κατέχει το trademark για τον όρο «Linux» σε ό,τι αφορά προϊόντα τεχνολογίας και μάλιστα υπάρχει και ινστιτούτο για αυτό το σκοπό. Η χρήση του όρου από τις διανομές γίνεται αφενός μεν γιατί χρησιμοποιούν τον πυρήνα Linux, αφετέρου δε γιατί δεν παραβιάζουν τους όρους χρήσης του trademark.

Χρησιμοποιείς το Sparky. Είναι βασισμένο στο Debian αλλά δε μπορεί να ονομαστεί «Debian-με-προσαρμογές», ούτε και να χρησιμοποιεί το ίδιο λογότυπο, γιατί και το Debian έχει trademarks. Και ένας από τους λόγους που τα εφαρμόζει είναι «to prevent misuse of Debian trademarks that can confuse or mislead users with respect to Debian or its affiliates». Ακριβώς το ίδιο επιδιώκει και το Arch, δεν κάνει κάτι διαφορετικό. Απλά λέει ότι Arch είναι και μπορεί να ονομάζεται μόνο αυτό που φτιάχνουν οι προγραμματιστές του. Όπως άλλωστε ισχύει για όλες τις διανομές.

Πώς μπορεί να επηρεαστεί μια διανομή από μια άλλη (που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχε μόνο παρόμοιο όνομα αλλά κυριολεκτικά τις λέξεις «Arch Anywhere» και το ίδιο λογότυπο); Θα σου αναφέρω δύο απλά παραδείγματα. Πρώτον, αν τυχόν η παράγωγη διανομή είναι κακής ποιότητας, οι χρήστες θα θεωρήσουν ότι και η μητρική είναι το ίδιο, εφόσον δε θα υπάρχει σαφής διαχωρισμός. Δεύτερον -και αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει στην περίπτωση του Arch- θα υπάρχει προσέλευση χρηστών -για βοήθεια- σε φόρα και λοιπά σημεία που έχουν επιλέξει να μην απευθύνονται σε εκείνους κι έτσι δεν είναι κατάλληλα για να τους βοηθήσουν.

Ακόμα και το ίδιο το GNU σέβεται τα trademarks. Παραθέτω από τα κείμενά του: «What is legally required, as regards other people’s trademarks, is to avoid using them in ways which a reader might reasonably understand as naming or labeling our own programs or activities.».

Εφόσον λοιπόν τόσο το Debian όσο και το GNU, για τα οποία δε νομίζω να υπάρχει αμφιβολία ως προς το τι πρεσβεύουν, αναγνωρίζουν ότι η κακή χρήση ενός trademark μπορεί να προκαλέσει σύγχυση ως προς την ταυτότητα του προϊόντος, τι καθόμαστε και λέμε;
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#6
Μα και το arch anywhere χρησιμοποιούσε σαν βάση το arch linux, όπως αντίστοιχα το Linuxmint χρησιμοποιεί τον πυρήνα linux και το λέει.
Προφανώς δε μπορεί κανείς να ονομάσει τη διανομή του "linux", δεν υπάρχει όμως κανένα πρόβλημα να την ονομάσει π.χ. "linux-everywhere".
Στα παραδείγματα που αναφέρεις η πρώτη περίπτωση δεν ισχύει. Αν π.χ. το Siduction (βασισμένο στη debian sid) είναι ασταθές (που είναι) θα το χρεωθεί το debian που διευκρινίζει εξαρχής ότι το sid branch είναι unstable;
Η δεύτερη περίπτωση όντως ισχύει, αλλά αυτό είναι κάτι που δε σχετίζεται με την ονομασία. Στο φόρουμ υποστήριξης του arch εμφανίζονται συχνά-πυκνά χρήστες manjaro που θέτουν ερωτήσεις και πολύ σωστά τους παραπέμπουν στο φόρουμ υποστήριξης της διανομής τους. Ωστόσο το manjaro δεν περιλαμβάνει στην ονομασία του τον όρο "arch". Θέλω να πω ότι ο χρήστης που γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τους κανονισμούς του φόρουμ υποστήριξης δεν το κάνει επειδή η διανομή του ονομάζεται arch-κάτι.

Για να γίνω περισσότερο κατανοητός, όταν μιλώ για τη λογική που πρεσβεύει το GNU/Linux, εννοώ ότι πρόκειται για ένα συλλογικό έργο όπου ο καθένας βάζει το λιθαράκι του. Οπως οι developers του arch δεν προέκυψαν από το πουθενά, αλλά αξιοποίησαν την προυπάρχουσα γνώση και εμπειρία, έτσι και ορισμένοι άλλοι ενδέχεται να χρησιμοποιούν σαν βάση τη δική τους δουλειά κι αυτό δε θα έπρεπε να τους τρομάζει ή να το εκλαμβάνουν ανταγωνιστικά. Αντιθέτως, για να τη χρησιμοποιούν σαν βάση σημαίνει ότι αξίζει.
Τεσπα, νομίζω ότι καταλαβαίνεις κι εσύ τι εννοώ, διαφωνούμε σε επίπεδο στρατηγικής. Στα νομικά αυτό ονομάζεται "παρανομία με παράλληλη τήρηση του γράμματος του νόμου" κι είναι πράγματι μια δύσκολη περίπτωση. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση πιστεύω ότι θα συμφωνούσες ότι μπορεί κανείς να τηρεί το γράμμα και να ξεφεύγει παρασάγγας επί της ουσίας.

Λιγότερες φοβίες εκεί στο arch. Δε χρειάζεται να τηρούν αυτή τη στάση άμυνας απέναντι στις παράγωγες διανομές. Δεν είναι αυτός ο εχθρός τους.

Υ.Γ. Μιας κι αναφέρθηκε το debian, πιστεύω θα συμφωνείς ότι σαν διανομή έχει κερδίσει πολλά περισσότερα απ'όσα έχασε από τις παράγωγες διανομές, συμπεριλαμβανομένου του τρισκατάρατου ubuntu. Και δε μιλώ μόνο για τους οδηγούς υλικού.

Υ.Γ.2 Επειδή παρακολουθούσα το LMDE (Linux Mint Debian Edition το οποίο περιλαμβάνει το "debian" στον τίτλο του) από την αρχή, όταν ο developer ήταν ο Ikey Doherty (πλέον Solus), να πληροφορήσω ότι στην ανακοίνωση παρουσίασης της διανομής προέτρεπε τους χρήστες να ζητούν βοήθεια από την υποστήριξη του debian. Φυσικά κανείς από το debian δεν αντέδρασε αρνητικά σ'αυτό. Δεν το λέω για να υποδείξω ότι είναι ο σωστός τρόπος. Ο σωστός τρόπος είναι αυτός που επιλέγουν οι προγραμματιστές της εκάστοτε διανομής. Το λέω για να δείξω τις διαφορές ανάμεσα στην πολιτική υποστήριξης του debian και του arch. Υπόψην ότι το LMDE είναι πολύ "λιγότερο debian" απ'ότι π.χ. το Sparky.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#7
Στο φόρουμ του Debian είναι ενεργός ο Stevo του MX, που πολλές φορές αναφέρει ως παραπομπή το MX στους χρήστες του Debian, όλα μια χαρά και και κανένα πρόβλημα. Τώρα τι θέμα έχουν στο Arch αυτοί ξέρουν, πάντως πρόσφατα ένας χρήστης μας τους αποχαιρέτησε αφού στις τελευταίες ενημερώσεις του προέκυψε πρόβλημα.
Σε γενικές γραμμές θεωρούνται οι Arch ως οι τοπ στο Linux, πάντως το wiki τους είναι το τοπ!
  Απάντηση
#8
@debianass

Γιατί βρε τα μπλέκεις; Το Siduction μπορεί να είναι ό,τι θέλει, απλά δε μπορεί να λέγεται «Debian Sid» ή κάτι παρόμοιο. Ομοίως και το «Linux Mint Debian Edition» εμπίπτει στον όρο του ίδιου του Debian που λέει ότι πρέπει να είναι σαφές ότι κάτι δεν αναφέρεται στο ίδιο το Debian. Δεν απαγορεύονται οι λέξεις, έχει σημασία όμως ο τρόπος χρήσης τους. Όταν κάτι ονομάζεται «Arch Anywhere», κι έχει μάλιστα ολόκληρο το λογότυπο του Arch, πού ακριβώς υποδηλώνεται ότι δεν πρόκειται για το ίδιο το Arch; Μπορείς, αν θέλεις, να διαβάσεις τη σχετική πολιτική του Arch και να κρίνεις αν είναι «περίεργη».

Θέλεις να πάρω στην τύχη έναν από τους κάμποσους «Arch installers», να κάνω diff τα πακέτα που εγκαθιστούν και τυχόν πειραγμένες ρυθμίσεις και να μου πεις εσύ μετά αν το αποτέλεσμα είναι όντως «καθαρό Arch», όπως λένε; Ακόμα και ο πρόσφατος «ελληνικός Arch installer» βάζει το systemd-swap γιατί έτσι γουστάρουν, όπως επίσης και τρίτο αποθετήριο (big NO να γίνεται από προεπιλογή), από το οποίο εγκαθιστά τον δημοφιλέστερο αλλά ανασφαλή AUR helper (δεύτερο big NO). Και όλα αυτά ενώ οι δημιουργοί του ισχυρίζονται πως κάνει «ό,τι ακριβώς θα έκανες και στην κανονική εγκατάσταση».

Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί όλο αυτό είναι αντίθετο με τη συλλογικότητα. Δεν απαγόρευσε κανένας σε κανέναν να χρησιμοποιεί τεχνολογία που έφτιαξε ο πρώτος. Π.χ., ο pacman είναι δημιουργία του Arch αλλά δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα με το να τον χρησιμοποιεί το Manjaro, το Antergos, το KaOS, το Chakra, το Parabola και δεν ξέρω κι εγώ ποια άλλα.

Απλό είναι. Ο καθένας φτιάχνει κάτι με/για συγκεκριμένο σκοπό, με συγκεκριμένες αρχές, με συγκεκριμένη φιλοσοφία κλπ. και, όπως είναι λογικό νομίζω, θέλει όταν κάπου αναφέρεται αυτό το «κάτι» να είναι συνδεδεμένο με τα παραπάνω. Ας πούμε, στη φιλοσοφία του Arch εμπεριέχεται και ο πραγματισμός και αυτό σημαίνει ότι δεν είναι κολλημένοι στο απόλυτα free λογισμικό, όπου αυτό χρειάζεται. Κάποιοι δε συμφωνούσαν με αυτή τη στάση αλλά τους άρεσε η υπόλοιπη υφέρουσα τεχνολογία. Έφτιαξαν λοιπόν το Parabola. Δεν το είπαν όμως «Free Arch». Ούτε και οι του Arch έχουν κάποιο πρόβλημα που υπάρχει αυτή η διανομή.

Εσύ είσαι ο debianass και είσαι γνωστός γι' αυτό κι εκείνο. Επομένως, όποιος σε γνωρίζει ξέρει πως ό,τι κάνεις διαπνέεται από αυτά κι έτσι περιμένει συγκεκριμένα πράγματα. Πώς θα σου φαινόταν αν εγώ έφτιαχνα κάτι και το ονόμαζα ας πούμε «Σούπερ Γουάου Τεχνολογία του debianass»; Δε θα σε ενοχλούσε η οικειοποίηση του ονόματός σου και των παρελκόμενων από κάτι που δε θα είχε καμία σχέση με εσένα; Αυτό είναι το trademark. Δεν απαγορεύει σε κανέναν να χρησιμοποιήσει αυτό που καλύπτει, παρά μόνο να το ονοματίσει με τρόπο που δεν κάνει σαφή τη διαφορά.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#9
Εγώ που σε ότι αφορά το arch είμαι άσχετος, γνώριζα αρκετό καιρό πριν ότι το arch-anywhere δεν είναι καθαρό arch linux. Οποιοσδήποτε έχει ρωτήσει ένα χρήστη arch πιστεύω θα πάρει την ίδια απάντηση. Άλλωστε κι εσύ το έγραψες εδώ:http://unrecoverable-link/%CE%95%CF%81%C...here.5448/ και όχι μόνο. Το ίδιο και για τις υπόλοιπες διανομές arch based που κυκλοφορούν.
Τα ίδια ισχύουν και για το debian. Πρόσφατα έγραφα ότι το sparky μπορεί να μετατραπεί σε καθαρό debian (και αντίστροφα), πραγμα που σημαίνει ότι έχω πλήρη συνείδηση ότι πρόκειται για ξεχωριστή διανομή.
Το θέμα δεν είναι η ουσία. Σε τεχνικό επίπεδο τα πράγματα είναι σαφή. Το ζήτημα προκύπτει στο όνομα.

Ε λοιπόν κατα τη γνώμη μου, όταν ένας χρήστης δεν κάνει τον κόπο να διαβάσει ορισμένα βασικά, να ρωτήσει σε κάποιο φόρουμ και να δοκιμάσει σε εξομοιωτή κάποιο OS πριν το εγκαταστήσει στο μηχάνημά του και κρίνει μόνο από 2 λέξεις της ονομασίας, τότε δεν είναι άξιος λόγου. Ούτε για arch ούτε για οποιοδήποτε άλλο OS. Εκείνος που επιλέγει μια arch-based αντι της arch διανομής το κάνει συνειδητά. Δε νομίζω ότι ο λόγος ήταν για να μη δημιουργείται σύγχυση. Νομίζω ότι φανερώνει μια ματαιοδοξία και κρύβει μια αλαζονεία η ανάδειξη ζητήματος για το όνομα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πράγμα που δε συνέβη απέναντι στις ενεργές διανομές ArchBox, ArchEX, Arch XFerience, BlackArch Linux ούτε στο παρελθόν για τις ArchAssault, Arch Linux MIPS, Arch Linux PPC, ArchServer, Arch Hurd, Arch Linux Modified, σύμφωνα με το arch wiki.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#10
Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα από σχόλιο ενός χρήση στο φόρουμ του arch, στο θέμα "είναι η arch-anywhere και η arch το ίδιο πράγμα;":

Ποτέ δεν είχα ακούσει γι αυτήν [ως τώρα], έτσι η απάντησή μου θα ήταν "όχι". Μετά έριξα μια ματιά και η απάντησή μου είναι "σίγουρα όχι".
Η ιστοσελίδα τους γράφει: "Εγκαταστήστε arch linux οπουδήποτε, ανεξάρτητα από το επίπεδο της εμπειρίας σας"
Είναι μια τρομακτική ιδέα: Ορίστε παιδάκια, πάρτε ένα ολόδικό σας αλυσοπρίονο. Δε χρειάζονται μέτρα ασφαλείας και να μάθετε πως να το χρησιμοποιείτε, βάλτε το μπρος και η πλάκα ξεκινά.
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=209899#3
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Το Arch Linux εγκαταλείπει τα 32bits Soulrain 5 1.971 29.01.2017 21:18
Τελευταία Ανάρτηση: Pragma_linux
  Περί Arch Linux... διάφορες απορίες Ammer 288 32.840 22.09.2016 09:41
Τελευταία Ανάρτηση: nith1717
  Ερώτημα για architect-linux και Arch anywhere.... vriaeros 5 1.699 18.09.2016 00:33
Τελευταία Ανάρτηση: vriaeros
  Arch Linux Anywhere Keravnos2 1 1.275 02.06.2016 22:00
Τελευταία Ανάρτηση: Keravnos2
  Arch linux γιατί αξίζει να ασχοληθεί κάποιος mikeius666p 19 2.348 20.04.2016 17:10
Τελευταία Ανάρτηση: Anima Mundi

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)