Εξελίξεις στο Linux
#91
Μεμονωμένες περιπτώσεις υπάρχουν σίγουρα. Ο ένας εκ των δύο αρχικών δημιουργών του GNOME ας πούμε, τώρα είναι στη Microsoft. Εκεί ήταν επίσης για ένα φεγγάρι (ως σύμβουλος) και ο δημιουργός του Gentoo, πριν επιστρέψει στο Linux με το Funtoo.

Όταν όμως υπάρχει ένα έργο, την «ιδιοκτησία» (copyright) του οποίου έχει ταυτόχρονα αριθμός προγραμματιστών που γεμίζει άνετα μικρή πόλη και δε μπορεί να γίνει η παραμικρή αλλαγή κατεύθυνσης αν δεν υπάρξει πλήρης ομοφωνία, τότε ακόμα και εκατομμύρια να τάξει μια εταιρεία, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.

Για μένα αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του Linus. Μας έδωσε ένα έργο που δε μπορεί να το περιορίσει κανένας και τίποτα και που δε θα σταματήσει μετά από αυτόν. Ο ίδιος έχει πει ότι παροτρύνει τους προγραμματιστές του πυρήνα να κρατάνε το copyright και να μην το εκχωρούν σε αυτόν. Και μην ξεχνάμε ότι έχει στο παρελθόν δεχτεί πρόταση από την Apple και τους έδωσε τα τρία, όπως επίσης και τα γεγονότα με τη SCO. Ξέρουμε όλοι τι σημαίνει «εταιρική δικαστική διαμάχη» και με ποιους όρους παίζεται το παιχνίδι. Κι όμως, το Linux βγήκε αλώβητο.

Και τώρα πλέον, που υπάρχουν ολόκληροι οργανισμοί δικηγόρων με πεποιθήσεις περί ελεύθερου λογισμικού πιο ακραίες ακόμα και από τους ίδιους τους προγραμματιστές αυτού του λογισμικού, δε θα ήταν φρόνιμο για κανέναν να επιδιώξει παραβίαση και καταστολή. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Η Microsoft μετατρέπεται σε εταιρεία υπηρεσιών, γι' αυτό δίνει βάρος στο Azure (και είναι σωστή κίνηση). Κυκλοφορεί και η φήμη ότι θα τερματίσει την ομάδα ανάπτυξης των Windows. Τα 10 είναι παταγώδης αποτυχία αλλά και η τεχνολογία αλλάζει και το λειτουργικό δε θα έχει πια σημασία. Και, παρόλο που ήταν η μαρκετίστικη απάντηση, το "ξέρουμε ότι σε τόσο μικρές συσκευές δε μπορούμε να χωρέσουμε τα Windows" είναι απόλυτα αληθές. Άρα ή παρατάς αυτή την αγορά ή στρέφεσαι σε κάτι που την καλύπτει ήδη. Κι αυτό που την καλύπτει είναι το Linux.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#92
Μακάρι νάναι έτσι και να μην κινδυνεύσει ο χαρακτήρας του linux από τα αρπακτικά. Όμως δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι δε θα μπορέσουν να βάλουν στο χέρι τον πυρήνα αν αυτό θελήσουν. Ακόμα κι αν αυτό σημάνει την παραδοχή της ήττας τους και την εκτίναξη της (ενδεχόμενης) μετοχής linux.

Όσο για τη microsoft, πάντοτε ήταν εταιρία υπηρεσιών, και μάλιστα με τη δυνατότητα να δημιουργεί (να επινοεί καλύτερα) τα standards με τα οποία υποτίθεται ότι αξιολογεί κανείς ένα OS.
Μπορεί το linux desktop να είναι πιο λειτουργικό, αλλά τα standards τα έχει επιβάλλει η microsoft. Το ίδιο συμβαίνει και με τις σουίτες office.(1)
Τα windows δεν πρόκειται να σταματήσουν κατα τη γνώμη μου. Απλά θα σταματήσει να τα πουλάει και θα τα διαθέτει δωρεάν (ήδη ξεκίνησε με τα 10αρια). Αυτό βέβαια δε σημαίνει τίποτα αισιόδοξο, αφού θα εμπεριέχουν όλες τις πατέντες και τις μεθόδους κερδοσκοπίας που έχουμε ήδη δει στο android.

Για μένα η λύση βρίσκεται ανάμεσα στην γραμμή του Linus, την αποκέντρωση δηλαδή, και στην σαφή πολιτική θέση εναντίον του συστήματος και υπέρ του ανθρώπου.
Δεν αμφιβάλλω ότι οι περισσότεροι προγραμματιστές έχουν υγιείς αντιλήψεις, αλλά το κέρδος (όπως και η πρέζα) είναι γλυκό. Δεν αντιμετωπίζεται με νομοθετήματα, διακηρύξεις και ιδεολογίες. Τουλάχιστον όχι, όσο όλα αυτά δε συνοδεύονται με την κατάκτηση των ανάλογων συνειδήσεων. Μια έννοια αρκετά νεφελώδης για τον περισσότερο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των προγραμματιστών.

(1) Αυτο δε σημαίνει ότι πρώτη η microsoft διέθεσε desktop και office. Υπήρξαν αξιόλογες προσπάθειες πριν από αυτήν, που όμως ναυάγησαν επειδή ακριβώς επέβαλλε τα δικά της standards.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#93
Δε θα μπορέσουν να βάλουν στο χέρι τον πυρήνα, γιατί πολύ απλά αυτό είναι αδύνατο. Δε μπορεί να γίνει λόγω άδειας, δε μπορεί να γίνει και πρακτικά. Γι' αυτό και, πλην SCO, δεν το προσπάθησε κανένας. Κι αυτοί που το προσπάθησαν, ξέρεις τι πήραν. Είναι τέτοια η οργάνωση που δεν υπάρχει κάποιο «single point of failure» που να μπορεί να εκμεταλλευτεί κάποιος.

Όχι, λανθάνεις. Η Microsoft ήταν κατ' εξοχήν εταιρεία λογισμικού. Λειτουργικό και εφαρμογές πωλούσε και πατέντες λογισμικού αγόραζε και εκμεταλλευόταν. Υπηρεσιών είναι η Red Hat και η SUSE από το δικό μας κόσμο και η Γούγλη π.χ. από τους «άλλους». Τώρα όλοι πάνε στις υπηρεσίες. Το ίδιο κάνει και η Canonical, γιατί εκεί είναι το ψωμί.

Και σε δεύτερη φάση θα αποκτήσει μεγάλη ώθηση η ARM αρχιτεκτονική και οι αντίστοιχες. Χώνεται και η Apple τώρα (αυτή βέβαια θα πάρει το μακρύτερο γιατί επιστρέφει ξανά σε κλείσιμο αλά PowerPC).

Τα Windows δε θα σταματήσουν, τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον, απλά θα είναι ένα λειτουργικό που θα συνοδεύει ένα σύστημα και όχι το «selling point» της Microsoft. Είναι κίνηση αντίστοιχη με αυτή της Canonical, που απέσυρε τους σημαντικούς πόρους από το desktop και τα παρεμφερή.

Με αφορμή αυτό που είπες για τα standards και ισχύει, θα τονίσω ότι μόνο εκεί έχει εφαρμογή το «EEE». Έχουμε ας πούμε το odt που είναι το standard στα χαρτιά, το πήρε η Microsoft (Embrace), προσέθεσε proprietary χαρακτηριστικά (Extend) δημιουργώντας το OOXML (το όποιο είναι κι αυτό standard αλλά δεν ακολουθεί ούτε καν τα ίδια τα specs που δημοσιεύει η Microsoft) και το επέβαλε, σβήνοντας (Extinguish) το odt. Στον πυρήνα δε μπορεί να συμβεί το ίδιο. Αφενός μεν δεν είναι standard, η υιοθέτηση των οποίων είναι πάντα προαιρετική, αφετέρου δε ακόμα και αυτό το μπλιμπλίκι που θα φτιάξουν με το Azure θα είναι απλά μια εκδοχή με πρόσθετα proprietary χαρακτηριστικά, ακριβώς όπως είναι για παράδειγμα το Linux + WiFi firmware σε έναν οποιονδήποτε υπολογιστή. Δε γίνεται να φτιάξουν ξέρω 'γω έναν πυρήνα Minux και να τον προωθήσουν ώστε να πνίξει το Linux. Δεν έχουν την ικανότητα, δεν έχουν τους αριθμούς, δεν έχουν τη δυνατότητα επέκτασης που θα χρειαζόταν κάτι τέτοιο, δεν έχουν και τα φράγκα.

Δε γνωρίζω αν υπάρχει ήδη αλλά αν ποτέ γίνει μια ιστορική ανάλυση του πυρήνα μεταφρασμένη σε οικονομικούς πόρους και εργατοώρες που απαιτήθηκαν και απαιτούνται, πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα έκανε όχι μόνο τη Microsoft αλλά τις top 5-10 εταιρείες τεχνολογίας μαζί να χλωμιάσουν. Δεν το αντιλαμβανόμαστε στην καθημερινότητά μας αλλά το Linux είναι γιγάντιο έργο, τόσο από πλευράς γραμμών κώδικα όσο και ως προς την έκταση στην οποία έχει εφαρμογή. Το scalability άλλωστε είναι ένα από τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Σε αντιστοίχιση με την έκφραση «too big to fail», το Linux είναι «too big to even touch».
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#94
Soulrain Falls, post: 29408, member: 1313 είπε κι ελάλησε:Δε γνωρίζω αν υπάρχει ήδη αλλά αν ποτέ γίνει μια ιστορική ανάλυση του πυρήνα μεταφρασμένη σε οικονομικούς πόρους και εργατοώρες που απαιτήθηκαν και απαιτούνται, πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα έκανε όχι μόνο τη Microsoft αλλά τις top 5-10 εταιρείες τεχνολογίας μαζί να χλωμιάσουν. Δεν το αντιλαμβανόμαστε στην καθημερινότητά μας αλλά το Linux είναι γιγάντιο έργο, τόσο από πλευράς γραμμών κώδικα όσο και ως προς την έκταση στην οποία έχει εφαρμογή. Το scalability άλλωστε είναι ένα από τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Σε αντιστοίχιση με την έκφραση «too big to fail», το Linux είναι «too big to even touch».

Σαφέστατα πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, του οποίου το παρελθόν έχει αρχίσει να βαραίνει επικίνδυνα. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που ο Linus ανακοίνωσε ελάφρυνση του κώδικα στην επερχόμενη έκδοση 5.χ του πυρήνα (θα βγεί αμέσως μετά από την 4.17, σύμφωνα με τον ίδιο).
Εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο και το ξαλάφρωμα του πυρήνα από τον απαρχαιωμένο κώδικα που κουβαλάει ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαίο.
Όπως έχουμε πει και αλλού, οι ατέλειωτες γραμμές κώδικα περισσότερο χαώνουν παρά εξυπηρετούν την ορθή επεξεργασία του πυρήνα και οποιουδήποτε project λογισμικού. Καιρός ήταν!
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#95
Η ελάφρυνση έγινε ήδη στον 4.17, γιατί δεν είμαστε Windows και δεν κρατάμε δεινοσαυρικό κώδικα για χάρη του «legacy». Αλλά δεν έγινε επειδή ο πυρήνας είναι μεγάλος μα απλά επειδή ήταν άχρηστες οι αρχιτεκτονικές που πέταξαν.

Το (συντριπτικά) μεγαλύτερο μέρος του κώδικα στον πυρήνα είναι drivers, που όπως θα γνωρίζεις, σε αντίθεση με άλλα λειτουργικά, είναι in-kernel (γι' αυτό άλλωστε και το Linux έχει εφαρμογές από RaspberryPi μέχρι σε πίνακα αεροσκάφους). Σίγουρα είναι φόρτος η διαχείριση ενός τόσο μεγάλου έργου, δεν υπάρχει όμως αντικειμενικό πρόβλημα ανάπτυξης λόγω μεγέθους γιατί κάθε υποσύστημα έχει ξεχωριστούς προγραμματιστές και όλα περνάνε από κάμποσους ελέγχους πριν καν φτάσουν στο master tree του Linus. Γι' αυτό και σε κάθε έκδοση μέχρι τώρα οι γραμμές κώδικα αυξάνονταν σχεδόν εκθετικά και δεν έγινε ποτέ προσπάθεια να «γράψουν λιγότερο». Το λιγότερο συνέβη τώρα ως συνέπεια και όχι ως στόχος αλλά είναι και δείγμα του ότι ο πυρήνας έχει πλέον ωριμάσει και δεν υπάρχουν πολλά καινούργια πράγματα για να ενσωματωθούν.

Και για να γελάσουμε λίγο, κάπου εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σοβαρά ότι ο κώδικας των Windows είναι ποιοτικότερος και πιο σωστά κατανεμημένος. Φαίνεται δεν έχουν διαβάσει ιστορίες φρίκης των προγραμματιστών του NT πυρήνα.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#96
Soulrain Falls, post: 29410, member: 1313 είπε κι ελάλησε:Η ελάφρυνση έγινε ήδη στον 4.17, γιατί δεν είμαστε Windows και δεν κρατάμε δεινοσαυρικό κώδικα για χάρη του «legacy». Αλλά δεν έγινε επειδή ο πυρήνας είναι μεγάλος μα απλά επειδή ήταν άχρηστες οι αρχιτεκτονικές που πέταξαν.

Διάβασα λίγο στα πεταχτά την ανακοίνωση, κι όπως κατάλαβα μάλλον ξεκινά μια διαδικασία ελάφρυνσης που θα συνεχιστεί με κάθε νέα έκδοση 5.χ. Όταν βρω χρόνο θα την παραθέσω (μεταφρασμένη). Προφανώς αφορά σε drivers παρωχημένου υλικού που δε χρησιμοποιείται πλέον.
Αρκετά πονεμένη η ιστορία του κώδικα των driver modules, όχι λόγω δυσκολίας αλλά περισσότερο λόγω "πατεντοποίησης" των drivers των εταιριών που κατασκευάζουν το υλικό και διαθέτουν το κλειστό τους λογισμικό μόνο για συγκεκριμένα λειτουργικά συστήματα, windows, android, OSX και iOS.

Soulrain Falls, post: 29410, member: 1313 είπε κι ελάλησε:Και για να γελάσουμε λίγο, κάπου εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σοβαρά ότι ο κώδικας των Windows είναι ποιοτικότερος και πιο σωστά κατανεμημένος. Φαίνεται δεν έχουν διαβάσει ιστορίες φρίκης των προγραμματιστών του NT πυρήνα.

Εκεί έξω υπάρχουν θέσεις εργασίας που απαιτούν "άριστη γνώση των windows και του office", υπάρχουν "σχολές" που δίνουν πιστοποιήσεις και ένας ολόκληρος κύκλος εργασιών που βασίζεται στη γνώση των windows. Είναι το σημαντικότερο μέρος της διαδικασίας όπου η microsoft επιβάλλει τα δικά της standards. Ανάλογη σχολή έχει ιδρύσει και η google (το αποκαλεί "google university" κι αυτό βγάζει ακόμα περισσότερο γέλιο). Όταν κανείς μαθαίνει στη σχολή του ότι ο γάιδαρος πετάει, ότι είναι απόγονος του Αρχίδαμου (βασιλιάς της Σπάρτης) και ότι ο κώδικας των windows είναι πιο σωστός από "των λίνουξ", τότε έχει σοβαρούς λόγους να επιμένει σ'αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να παραδεχτεί πως οι "σπουδές" του είναι GTP.
[Εικόνα: teacher-microsoft-google-1_custom-d94cab...895058.jpg]
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#97
debianass, post: 29411, member: 1803 είπε κι ελάλησε:Διάβασα λίγο στα πεταχτά την ανακοίνωση, κι όπως κατάλαβα μάλλον ξεκινά μια διαδικασία ελάφρυνσης που θα συνεχιστεί με κάθε νέα έκδοση 5.x
Ο Linus είπε μόνο ότι θέλει η 5.0 να είναι «meaningless», δηλαδή να μην έχει σημαντικές αλλαγές. Αυτό το λέει συχνά τώρα τελευταία, με διάφορους τρόπους. Οργανωμένη προσπάθεια ελάφρυνσης όμως δεν είδα πουθενά. Βέβαια η 4.17 είναι rc ακόμα. Μπορεί να υπάρξουν ανακοινώσεις όταν βγει η 5.0. Αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι ότι ο ίδιος δεν αποφασίζει ποτέ κάτι για άλλο λόγο παρά μόνο αν απαιτείται τεχνικά.

debianass, post: 29411, member: 1803 είπε κι ελάλησε:Εκεί έξω υπάρχουν θέσεις εργασίας που απαιτούν "άριστη γνώση των windows και του office"...
Καλά, και στο Ελλαδιστάν οι φοιτητές Πληροφορικής λίγο-πολύ μαθαίνουν ότι είναι σούπερ ουάου και «χάκερς», δεν έχει να κάνει. Εγώ σου λέω για άτομα που ασχολούνται επαγγελματικά με την ανάπτυξη κώδικα για τα Windows.

Υ.Γ. Έχω υπόψη μου την περίπτωση του δασκαλάκου της φωτογραφίας και θα έκανε χιλιάδες δασκάλων που «παλεύουν για τα παιδιά» να ντρέπονται. Κάτι τέτοιοι άνθρωποι σαν αυτόν μας θυμίζουν ότι είναι λειτούργημα η διδασκαλία. Και βέβαια καταβάλλει καντάρια μεγαλύτερη προσπάθεια από τον μέσο δάσκαλο/καθηγητή εν Ελλάδι.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση


Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)