σοβαρο bug με ubuntu 17.10
#11
Δεν είναι η δυσκολία το θέμα αλλά το ότι, ενώ θα θέλεις να αναβαθμίσεις firmware, θα πρέπει υποχρεωτικά να αγοράσεις hardware. Γιατί; Δεν υπάρχει κάτι έξτρα που να σου προσφέρει αυτός ο τρόπος. Αν είναι για την ασφάλεια, μπορείς κάλλιστα να την έχεις χωρίς να παρεμβάλλεται το hardware και υπάρχει ήδη (αυτή που λειτουργεί κανονικά στο 99% των περιπτώσεων αλλά δε λειτούργησε όπως έπρεπε στην παραπάνω γιατί την πείραξαν). Θα μου πεις ότι με κόλλημα και hardcoded θα ήταν πιο δύσκολο να πειραχτεί. Θα σου πω κι εγώ όμως ότι μια χαρά παραβιάζονται κολλημένες και hardcoded κονσόλες και το ίδιο μπορεί να γίνει και με τους υπολογιστές.

Επειδή όμως οι περισσότεροι χρήστες όντως δεν ξέρουν, καλό είναι να τους βοηθήσουμε να μάθουν κι όχι να τους προσθέσουμε ακόμα μία εξάρτηση. Γι' αυτό κάποιοι καλοί άνθρωποι από Fedora μεριά φτιάχνουν λογισμικό για να αναβαθμίζεις το BIOS μέσα από το διαχειριστή λογισμικού, εύκολα και με ασφάλεια. Μη βλέπεις εδώ στας Ευρώπας που είμαστε κάπως καλύτερα. Σε άλλες χώρες απαγορεύεται ακόμα και να ξεβιδώσεις βίδα από το μηχάνημα. Κι έτσι εξαρτάσαι από τον κάθε Bob τεχνικό, που φυσικά θα σε χρεώσει και τον κούκο και το αηδόνι και δε θα μπορείς να κάνεις τίποτα. Δε θέλεις περισσότερο hardcoded αλλά λιγότερο, γιατί αυτό συνεπάγεται ελευθερία. Ακόμα και στο γράψιμο κώδικα, το hardcoding δε θεωρείται καλή πρακτική.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#12
Στα παλιότερα motherboards υπήρχε η επιλογή επαναφοράς του BIOS στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις με κάποιο jumper ή με βάρβαρο βραχυκύκλωμα με κατσαβίδι. Ακόμα κι αν είχες αναβαθμίσει ή καταστρέψει το BIOS θα επανερχόταν στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις. Δυστυχώς η ζήτηση όλο και φθηνότερων chips (και το μακροπρόθεσμο κέρδος) έχει μειώσει τις δικλείδες ασφάλειας και πλέον χρειάζεσαι νέο chip ή κάποιον που να γνωρίζει προγραμματισμό διευθύνσεων μνήμης (assembly) για να το διορθώσει από το πληκτρολόγιο.

Υ.Γ. Υπάρχουν στο web κάποιες οδηγίες από Ινδούς και Πακιστανούς τεχνικούς που καταφέρνουν την επαναφορά χωρίς να υποστηρίζεται από το motherboard. Απλά βραχυκυκλώνουν με κάποιο καλώδιο ορισμένες επαφές. Βέβαια δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι δε θα σου κάψει τα πάντα αυτή η μέθοδος.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Σοβαρό bug στο Ubuntu 16.04 που κάνει read only τα USB sticks Χάρης 1 575 07.09.2017 00:58
Τελευταία Ανάρτηση: Χάρης

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)