Χάλασε ο φορτιστής; Κατασκευάζουμε έναν νέο για USB συσκευές (Asus Trans
#1
[IMG]Κατασκευή-φορτιστή-Φορτίζει.jpg[/IMG]
Σας κάηκε ο USB φορτιστής σας; Αν δε βρείτε στην αγορά ανταλλακτικό, δείτε τι μπορείτε να κάνετε.
Πρόλογος
Έχω στην κατοχή μου λοιπόν ένα Asus Transformer από το οποίο μου χάλασε ο φορτιστής. Η αντιπροσωπεία της Asus είναι στην Ιταλία και αν και γύρισα όλα τα μαγαζιά που το πουλάνε, δεν υπάρχουν ανταλλακτικά! Αυτό που έπρεπε να κάνω είναι να στείλω το ελαττωματικό μέρος (το φορτιστή δηλαδή) στην Ιταλία, να εξακριβώσουν τη ζημιά και να μου στείλουν ένα νέο. Θα μου πείτε: “Έλα ρε φίλε, αφού το καλώδιο είναι USB. Βάλτο στο laptop ή σε ένα οποιοδήποτε φορτιστή κινητού με USB θύρα.”. Λέτε να μην το δοκίμασα; Μετά από 48 ώρες φόρτιση η μπαταρία του tablet έφτασε στο 50%. Αυτό συμβαίνει διότι οι κλασικοί φορτιστές είναι 5-6 βολτ ενώ αυτός του tablet φτάνει έως και τα 15.
Τι θα χρειαστείτε
Φυσικά δεν πρόκειται να σας βγει τσάμπα (αν και εμένα μου βγήκε, καθώς χρησιμοποίησα πράγματα που είχα ήδη στο σπίτι μου), αλλά αξίζει τον κόπο. Με τη σειρά που τα βλέπετε στην εικόνα, θα χρειαστείτε:
 • Ένα φορτιστή-μετασχηματιστή με ρυθμιζόμενη παροχή τάσης
 • Κεφαλές φορτιστή
 • Ένα καλώδιο USB με “θηλυκή” άκρη
 • Ψαλίδι ή πένσα
 • Μονωτική ταινία
 • Συσκευή και το καλώδιό USB της
Τα δύο πρώτα μπορείτε να τα αποκτήσετε από καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών (όχι public κλπ.) της γειτονιάς σας σε πολύ χαμηλές τιμές. Ιδιαίτερα το ποσό για το καλώδιο USB είναι αστείο, ενώ ο φορτιστής διαθέτει διάφορες κεφαλές και μπορείτε να τον αξιοποιήσετε σε άλλες χρήσεις.
[SIZE=15px][IMG]Κατασκευή-φορτιστή-Τι-θα-χρειαστείτε.jpg[/IMG]
Οδηγίες
1. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για όλες τις συσκευές είναι να ελέγξετε τις τιμές που γράφει επάνω ο χαλασμένος φορτιστής. Πρέπει να ξέρουμε ακριβώς σε πόσα βολτ λειτουργούσε διότι:
 • αν βάλουμε λιγότερα δε θα φορτίσει
 • και αν βάλουμε περισσότερα, ενδέχεται να κάνουμε ζημιά στη συσκευή μας
Μας ενδιαφέρει το “Output” δηλαδή τι έχει να μας δώσει ο φορτιστής και στην περίπτωση του Transformer είναι 5-15V (βολτ) και 1.2 - 2A (αμπέρ), άρα θα χρειαστούμε 15V.
[IMG]Κατασκευή-φορτιστή-Ενδείξεις-παλαιού-φορτιστή.jpg[/IMG]
2. Παίρνουμε τώρα το καλώδιο USB. Αυτό που χρησιμοποίησα είναι μια προέκταση για USB χειριστήριο. Από τη μία μεριά είναι κανονικό USB και από την άλλη το αντίστροφό του (θα το λέμε θηλυκό).
Κόβουμε λοιπόν το καλώδιο από τη μεριά του θυληκού και το ανοίγουμε στη μέση (το υπόλοιπο δεν το χρειαζόμαστε). Μέσα θα δείτε οτι υπάρχουν τέσσερα καλώδια:
 • Κόκκινο: Παροχή ρεύματος
 • Μαύρο: Γείωση
 • Πράσινο: Εισαγωγή δεδομένων στη συσκευή
 • Λευκό: Εξαγωγή δεδομένων από τη συσκευή
Τα χρώματα μπορεί να διαφέρουν από καλώδιο σε καλώδιο αλλά όχι πολύ. Για παράδειγμα το μαύρο μπορεί να είναι καφέ, ή το κόκκινο να είναι πορτοκαλί. Εφόσον θέλουμε να φτιάξουμε φορτιστή και δε μας ενδιαφέρει η ανταλλαγή δεδομένων, θα χρειαστούμε μόνο το κόκκινο και το μαύρο. Τα υπόλοιπα κόψτε τα ή κολλήστε τα μεταξύ τους.
[IMG]Κατασκευή-φορτιστή-Καλώδια-USB.jpg[/IMG]
3. Παίρνουμε το φορτιστή ο οποίος έχει μια άκρη στην οποία μπαίνουν οι κεφαλές. Θα προσέξετε οτι έχει δύο εσοχές, το συν (+) και το πλην (-), δηλαδή την άνοδο και την κάθοδο, δηλαδή την παροχή ρεύματος και τη γείωση.
Βγάζουμε την κεφαλή που έχει επάνω και βάζουμε το κόκκινο καλώδιο του καλωδίου USB στο συν (+) και το μαύρο στο πλην (-).
Παίρνουμε μονωτική ταινία και το κλείνουμε από πάνω για να το δοκιμάσουμε. Μονωτική, όχι κολλητική ταινία, για να αποφύγουμε τραυματισμούς από το ρεύμα.
Συνδέουμε το tablet με το θηλυκό USB μέσω του καλωδίου του και ρυθμίζουμε το φορτιστή στη χαμηλότερη κλίμακα (στο δικό μου είναι το 1,5V). Αυτό το κάνουμε γιατί αν η συσκευή μας χρειάζεται 5V και εμείς της δώσουμε 12V, ενδέχεται να της προκαλέσουμε ζημιά.
Βάζουμε το φορτιστή στην πρίζα και φυσικά θα δούμε οτι δε φορτίζει καθώς είναι λίγα τα βολτ (είπαμε το Asus Transformer χρειάζεται 12-15V), οπότε αυξάνουμε μία μία θέση το μετρητή μέχρι να δούμε την ένδειξη οτι φορτίζει η συσκευή μας.
Το Transformer τα κατάφερε στα 12V.Δυστυχώς όμως χρειάζεται 15V, κάτι που δεν έχει ο φορτιστής μου, οπότε φορτίζει μόνο όταν είναι κλειστό. Αν θέλουμε να φορτίζει κανονικά πρέπει να του παρέχουμε 15V (το οποίο για μένα σημαίνει αγορά νέου μετασχηματιστή, πράγμα που βαριέμαι να κάνω αφού γίνεται και έτσι η δουλειά μου).
[IMG]Κατασκευή-φορτιστή-Διαδικασία.jpg[/IMG]
[IMG]Κατασκευή-φορτιστή-Διαδικασία2.jpg[/IMG]
Κάντε το μόνιμο και ασφαλές
Αφού λοιπόν δούλεψε, μπορούμε πια να το κάνουμε και μόνιμο. Δε γίνεται να το έχουμε συνέχεια κολλημένο στο φορτιστή διότι μπορεί να τον χρειαστούμε και σε άλλες συσκευές. Επίσης είναι επίφοβο να μείνει έτσι αλλά και καταστρέφεται εύκολα.
Για αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να καταστρέψουμε μια από τις κεφαλές. Τόσες που είναι σίγουρα μία από αυτές δε θα μας χρειαστεί ποτέ.
Κόβουμε λοιπόν το κεφάλι με μια πένσα μέχρι να δούμε τα δύο δοντάκια που έχει και από την κάτω μεριά.
Τυλίγουμε το κόκκινο καλώδιο στο συν (+) και το μαύρο στο πλην (-) (εγώ έχω προσθέσει ενδιάμεσα και δύο κομμάτια από το εξωτερικό, γκρι μέρος του καλωδίου για να μην επικοινωνούν και να σταθεροποιηθούν).
Τέλος, με πολλές στρώσεις μονωτικής ταινίας, το τυλίγουμε για να καταλήξουμε σε κάτι συμπαγές.
[IMG]Κατασκευή-φορτιστή-Ασφάλεια.jpg[/IMG]

Αποτέλεσμα
Μετά από μεγάλη έρευνα που έκανα σε καταστήματα ηλεκτρονικών, δεν μπόρεσα να βρω φορτιστή ο οποίος να έχει έξοδο, θηλυκό USB και να δίνει 12V ή 15V. Η απάντηση από τους καταστηματάρχες ήταν οτι το USB δίνει μέχρι 5V ρεύμα, πράγμα το οποίο είναι σωστό! Μη με ρωτάτε τι και πώς και γιατί δούλεψε ο παραπάνω τρόπος γιατί ειλικρινά δεν ξέρω.
Φυσικά θα επικοινωνήσω με την αντιπροσωπεία της Asus να μου στείλουν ένα νέο, αλλά μέχρι τότε τη βρήκα τη λύση μου και κατασκευάστηκε σε μια ώρα το πολύ.
Αν πάντως πέσετε και εσείς στην περίπτωση, ψάξτε για μετασχηματιστή με ρυθμιζόμενη παροχή και αν υπάρχει, με κεφαλή USB θηλυκό, αν δεν υπάρχει, φτιάξτε μια USB κεφαλή μόνοι σας με τον παραπάνω τρόπο.
[SIZE=15px][IMG]Κατασκευή-φορτιστή-Αποτέλεσμα.jpg[/IMG]
Υ.Γ. Τα νύχια μου θέλουν κόψιμο. Το ξέρω!
  Απάντηση
#2
ο λόγος που δεν βγαίνει πάνω από 5VDC σε usb είναι υπάρχουν ελάχιστες συσκευές που φορτίζουν με πάνω από 5 vdc και λόγο ότι μπορεί από εκεί και πάνω να υπάρξει arc(σπινθήρας) μια και μιλάμε για συνεχές ρεύμα συνήθως για συνεχές πάνω από 5,7vdc οι περισσότεροι κατασκευαστές καταφεύγουν στα καρφιά
και αν ασχολείστε με χακερίες πάρτε ένα καλό πολύμετρο έτσι θα ξέρετε πριν συνδέστε οτιδήποτε με οτιδήποτε τουλάχιστον αν το (-)
είναι (-) και αν η πρίζα στο σπίτι είναι 240VAC ή πιο κάτω ή πιο πάνω
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  χάλασε το remote control; sokel 0 1.805 10.06.2013 11:34
Τελευταία Ανάρτηση: sokel

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)