Πυρκαϊές και Ανοιχτά Δεδομένα
#1
   

Παρακολουθούμε και εμείς τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με τα όσα δυσάρεστα μα και εξοργιστικά συνέβησαν με τις φωτιές στην Αττική.
Δεν ερχόμαστε για να «συμβάλλουμε» με μια ακόμα μαλακία στις όσες ήδη έχουν γραφεί τις τελευταίες ώρες. Οι καθηγητές Γιώργος Καραγιάννης και Kώστας Συνολάκης του τμήματος Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης έχουν κάνει επί χρόνια μελέτες και ο δεύτερος έχει δημοσιεύσει ένα εκλαϊκευμένο κείμενο σχετικά με τα αίτια ΜΕΤΑ την εκδήλωση της φωτιάς. Με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα τα βρείτε εύκολα αν σας ενδιαφέρει το θέμα.  

Αυτό που θα κάνουμε εδώ, είναι να δώσουμε στην δημοσιότητα κάτι που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι/-ες.
Πιο πριν όμως, θα πρέπει να ξέρετε τα εξής:

Παράθεση:Οι καμένες εκτάσεις από δασικές πυρκαγιές σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται ετησίως σε έκταση ισοδύναμη με τη μισή Αυστραλία. Παρόλα αυτά, η μεγαλύτερη κοινωνική, οικονομική και πολιτική καταστροφή αφορά τις ζώνες μείξης δάσους-κατοικιών, περιοχές όπου συνυπάρχει το φυσικό περιβάλλον και η ανθρωπογενής δραστηριότητα, αφενός μεν λόγω της καταστροφής των κατοικιών και των λοιπών υποδομών που υπάρχουν εντός της ζώνης ή γειτνιάζουν με αυτήν και αφετέρου λόγω της συχνής απώλειας ανθρώπινων ζωών.Η έρευνα στο πεδίο των δασικών πυρκαγιών τα τελευταία 60 χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα την έγκαιρη και άμεση αντιμετώπισή τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση, προεξέχοντα ρόλο κατέχουν υπολογιστικές προσομοιώσεις των καιρικών συνθηκών, της δασικής καύσιμης ύλης και των παραμέτρων που επηρεάζουν την έναρξη ή τη διάδοση μιας πυρκαγιάς (μοντέλα διαχείρισης πυρκαγιάς). Παρόλα αυτά, οι περισσότερες εκτιμήσεις μέχρι σήμερα γίνονται βάσει βιβλιογραφικών δεδομένων ή παραδοχών, οι οποίες αγνοούν το συγκεκριμένο γεωγραφικό πλαίσιο εφαρμογής τους,

Η σύνδεση μεταξύ πειραματικών δεδομένων ευφλεκτότητας και μοντέλων διαχείρισης δασικών πυρκαγιών είναι ασαφής και στηρίζεται κυρίως σε εμπειρικά δεδομένα για τη διάδοση μιας πυρκαγιάς βάσει της τυπολογίας βλάστησης της Βόρειας Αμερικής ή της Αυστραλίας. Επιπλέον, οι εξελίξεις στις σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και συγκεκριμένα στα πεδία της τηλεπισκόπησης και των Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΠΣ), επιβάλουν τη διαρκή επικαιροποίηση και εξέλιξη της διαθέσιμης γνώσης. Τέλος, οι περισσότερες έρευνες μέχρι σήμερα εστιάζουν σε αεροφωτογραφίες ή δορυφορικές εικόνες χαμηλής ευκρίνειας/ανάλυσης ή σε παρωχημένα σετ χωρικών (διανυσματικών) δεδομένων.

Με αυτά υπόψιν λοιπόν θα αναφέρουμε μια διδακτορική διατριβή που συνδυάζει πρωτογενή πειραματικά δεδομένα της ευφλεκτότητας μεσογειακών δασικών υλών, χωρικά δεδομένα δορυφορικών φωτογραφιών υψηλής ευκρίνειας, μαθηματικές εξισώσεις και εφαρμοσμένη έρευνα σε μία επιλεγμένη ζώνη μείξης δάσους-κατοικιών του λεκανοπεδίου της Αττικής (Θρακομακεδόνες) με σκοπό την πρόταση ενός καινοτομικού ημι-εμπειρικού τρόπου (μοντέλου) διαχείρισης δασικών πυρκαγιών.

Για την υλοποίηση του μοντέλου αναπτύχθηκαν νέες μεθοδολογίες χαρτογράφησης ζωνών μείξης δάσους-κατοικιών υψηλής ακριβείας, προτάθηκαν συνδυαστικοί δείκτες ευφλεκτότητας της δασικής καύσιμης ύλης και σχεδιάστηκαν χάρτες επικινδυνότητας έναρξης ή διάδοσης μιας δασικής πυρκαγιάς.Το συγκεκριμένο μοντέλο διαχείρισης πυρκαγιάς προτείνεται ως μεθοδολογία και καλή πρακτική για την εφαρμογή και την επέκτασή του κατά την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε οποιεσδήποτε συνθήκες ή σε οποιοδήποτε χωρικό πλαίσιο. Το προτεινόμενο μοντέλο μπορεί να συνεισφέρει, κατ’επέκταση, στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αντιπυρικής προστασίας της χώρας, προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματική διαχείριση των δασικών πυρκαγιών τόσο σε τοπική κλίμακα όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Πρόκειται δηλαδή, για Ανοιχτά Δεδομένα, τα οποία και έχουν δημοσιευτεί από το 2011, από τον Αγιοβλασίτη Ηρακλή-Παναγιώτη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Βρίσκεται κάτω από άδεια Creative Commons και με λίγα λόγια το προϊόν αυτής της έρευνας αποτυπώνεται σε πολυστρωματική γεωγραφική βάση δεδομένων, μπορεί να δεχτεί δεδομένα σε πραγματικές συνθήκες και συνοδεύει το κείμενο της διδακτορικής διατριβής σε ψηφιακή μορφή (οπτικό δίσκο).

Μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα από όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των δασών, την εκπόνηση των αντιπυρικών σχεδίων και τη δασοπυρόσβεση, με στόχο:
  • την καλύτερη πρόληψη δασικών πυρκαγιών: αντιπυρικός σχεδιασμός, έργα μείωσης του κινδύνου που προέρχεται από τη βλάστηση, πρόγνωση του κινδύνου πυρκαγιάς
  • την καταστολή πυρκαγιάς: πρόβλεψη της εξέλιξης, χωροθέτηση στόλου οχημάτων, πρόβλεψη επικινδυνότητας εξάπλωσης, ανάσχεση του μετώπου της πυρκαγιάς, κατάσβεση μέσω κατάλληλων χημικών μέσων, προστασία του ανθρώπινου δυναμικού κατά την καταστολή
  • την αποκατάσταση καμένων εκτάσεων.
Κοινώς, αν αυτή η διατριβή είχε αξιοποιηθεί, σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες οι οποίες όμως απαιτούν πολιτική βούληση, το φαινόμενο των πυρκαγιών θα ήταν αντιμετωπίσιμο και προφανώς δεν θα μιλούσαμε για νεκρούς και τραυματίες σα να βρισκόμαστε σε εμπόλεμη ζώνη.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι αναρτημένη δημόσια στο Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών και  θα την βρείτε εδώ: Δημιουργία μοντέλων διαχείρισης δασικών πυρκαγιών και σχεδίαση χαρτών επικινδυνότητας σε ζώνες μείξης δάσους κατοικιών της Αττικής.

Από εκεί και πέρα ο καθένας/-μια, ας αρκεστεί να ρίχνει ευθύνες όπου νομίζει, μα έτσι, επειδή δεν αντέχω θα προσθέσω πως ειλικρινά, στα πιο απόκρυφά μας, για το τι συνέβη στα 5α και 6α εξοχικά των «επωνύμων» και για τον... «συγκλονισμό» τους.
Επίσης, θα θεωρούσαμε δίκαιο την επίταξη ναών και άλλων οικημάτων της εκκλησίας για τους πληγέντες των φωτιών, καθώς και την κατάσχεση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς ανακούφιση του κοινωνικού συνόλου.
Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη. Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων.
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Ανοιχτό Λογισμικό και Ανοιχτά Δεδομένα στην Ιταλία constantinos 1 710 16.07.2012 23:40
Τελευταία Ανάρτηση: redpower1989
  Το COMMUNIA σχετικά με τη τροποποίηση της Οδηγίας για τα δεδομένα Δημ constantinos 0 727 09.02.2012 19:18
Τελευταία Ανάρτηση: constantinos

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)