Ubuntu 18.04 GNOME δοκιμή και σκέψεις
#1
Η έκδοση του Ubuntu 18.04 LTS Bionic Beaver κυκλοφόρησε στις 26 Απριλίου 2018. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της διανομής αφού θα έχει υποστήριξη για δέκα χρόνια, έως το 2028. Αυτό σημαίνει πως όσοι ενδιαφέρονται, θα είναι καλυμμένοι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, η έκδοση της διανομής αποτελεί μία σοβαρή επιλογή.

Για τους παραπάνω λόγους κρίνεται απαραίτητο να γίνει μία εργαστηριακή δοκιμή από το blog μας, και να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα.

Οι νέες δυνατότητες της διανομής

Στην έκδοση αυτή υπάρχουν κάποια νέα χαρακτηριστικά. Αυτά περίπου είναι μια εφαρμογή “to do”, τα έγχρωμα emoji, η αλλαγή στον διαχειριστή παραθύρων σε Xorg, που ορίζεται ο εξ’ αρχής. Αυτό για περισσότερη σταθερότητα, βέβαια ο Wayland περιλαμβάνεται μέσα στην εγκατάσταση. Ο πυρήνας Linux στο λειτουργικό σύστημα είναι ο 4.15, ενώ το περιβάλλον επιφανείας είναι το GNOME 3.

Ο υπολογιστής της δοκιμής

Το desktop PC στο οποίο έγινε η δοκιμή είναι μέσης ισχύος, περιλαμβάνει τον Intel Core 2 Quad στα 2.6 GHz (4 cores / 4 threads), την μητρική πλακέτα Gigabyte G41, με το ενσωματωμένο chip γραφικών, 4 Gb μνήμης DDR3, και έναν σκληρό δίσκο SATA Hitachi στις 7200 RPM.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα “καλό» σύστημα.  

Εγκατάσταση

Αφού βάλουμε το live dvd στο drive και επιλέξουμε να κάνουμε εκκίνηση από το dvd, περιμένουμε λίγο και στη συνέχεια βρισκόμαστε στο νέο περιβάλλον εργασίας Ubuntu το GNOME 3. Εκεί, έχουμε την επιλογή να δοκιμάσουμε το live, εξετάζοντας αν αναγνωρίζεται όλο το υλικό μας, κάρτα γραφικών στη σωστή ανάλυση, κάρτα δικτύου, κάρτα ήχου. Αν όλα λειτουργούν εντάξει, και αφού περιηγηθούμε και κρίνουμε πως μας αρέσει, μπορούμε να προχωρήσουμε σε εγκατάσταση.

Η διαδικασία εγκατάστασης είναι πολύ εύκολη, όπως πρέπει εξάλλου, αφού το Ubuntu είναι μία διανομή που απευθύνεται στον απλό χρήστη.

Κατά την διάρκεια της, έχουμε τον γνωστό μας εγκαταστάτη Obiquity. Περνώντας διαδοχικά τις οθόνες, μας δίδονται επιλογές για αυτόματο φορμάρισμα του σκληρού δίσκου, και δημιουργίας κατατμήσεων. Μπορούμε να φυλάξουμε το παλιό μας Λ/Σ, και να εγκαταστήσουμε την διανομή παράλληλα, να αντικαταστήσουμε τυχόν προηγούμενη διανομή Ubuntu με φορμάρισμα της κατάτμησης της, η να διαγράψουμε ολοκληρωτικά τα περιεχόμενα του δίσκου και στη συνέχεια να εγκαταστήσουμε το νέο Ubuntu.

Ακόμα έχουμε τις επιλογές να κρυπτογραφηθεί ο προσωπικός μας φάκελος.

Όλα αυτά είναι πολύ απλά, αντίθετα με άλλες διανομές όπως το Fedora, όπου ο εγκαταστάτης του (Anaconda), είναι σε αυτό το σημείο λίγο δύσκολος.

Περνώντας στην επόμενη οθόνη, ρωτιόμαστε αν επιθυμούμε μια ελάχιστη εγκατάσταση (minimal), η μια πιο αυξημένη. Οι διαφορές δεν είναι μεγάλες, και έγκειται σε προσθήκη ορισμένων προγραμμάτων όπως Firefox, Shotwell, Libre Office και παρεμφερών. Επιλέγουμε την πλήρη, καθώς τα επιπρόσθετα προγράμματα είναι βασικά, και δεν υπάρχουν περιττές η άχρηστες εφαρμογές.

Άλλες ερωτήσεις σε επόμενο βήμα είναι η χώρα που βρισκόμαστε, επιλέγουμε στον χάρτη, και αν θέλουμε να εγκατασταθούν προγράμματα και οδηγοί τρίτων κατασκευαστών (όπου λέμε συνήθως ναι). Ακόμα ρωτιόμαστε αν η εγκατάσταση θα φέρνει και ενημερώσεις.

Στη συνέχεια τα πράγματα εξελίσσονται γρήγορα, πράγμα που μας ικανοποιεί. Τα προγράμματα εγκαθίστανται, ενώ από το δίκτυο έρχονται κάποια επιπρόσθετα πακέτα όπως υποστήριξη γλωσσών. Η εγκατάσταση τελειώνει, και μας προτρέπει να βγάλουμε το live dvd από το drive και να πατήσουμε enter για να γίνει επανεκκίνηση.

Η αναγνώριση συσκευών υλικού είναι εξαιρετική, αναγνωρίζονται όλες οι τυπικές συσκευές (τουλάχιστον σε νορμάλ μητρικές πλακέτες και περιφερειακά), όλα ρυθμίζονται και λειτουργούν όπως λέμε “out of the box”.

Επανεκκίνηση

Όταν ο υπολογιστής επανεκκινεί η προσοχή μας είναι μεγάλη, για να συγκρίνουμε τον χρόνο εκκίνησης σχετικά με εκείνον του Ubuntu 16.04 Unity. Εδώ, ξεκινά μια απογοήτευση, καθώς ο χρόνος φόρτωσης δείχνει αυξημένος. Παρόλα αυτά, λέμε πως την πρώτη φορά το σύστημα ρυθμίζει, άρα θα κρίνουμε αποτελεσματικότερα σε μια επόμενη κανονική εκκίνηση. Πληροφοριακά, και οι επόμενες εκκινήσεις δεν διαφέρουν πολύ, και σαν συμπέρασμα, το νέο Ubuntu έχει μεγαλύτερο χρόνο εκκίνησης σε σχέση με παλιότερες εκδόσεις του.

Ευρισκόμενοι στην επιφάνεια εργασίας, βλέπουμε το γνωστό μας μοβ φόντο, με το νέο σύμβολο της διανομής που είναι ο κάστορας.

Εμφανίζονται ορισμένες οθόνες καλωσορίσματος, σε μία από αυτές μπορούμε να επιλέξουμε αν θα αποστείλουμε (για μία φορά μόνο), τα στοιχεία του υλικού μας στην Canonical, προκειμένου να βοηθήσουμε την ανάπτυξη του Ubuntu (προφανώς για να δουν σε τι είδους υλικό απευθύνονται, άρα να ξανασκεφτούν τις απαιτήσεις υλικού σε επόμενες εκδόσεις). Μπορεί κάποιος να επιλέξει ναι η όχι, πάντως δεν φαίνεται πως η επιλογή είναι κατασκοπευτική.

Τα Snaps

Πρώτη ενέργεια, είναι να ανοίξουμε το System Monitor για να δούμε τη δεσμευμένη μνήμη, και να συγκρίνουμε με παλιότερη έκδοση Unity. Η δυσάρεστη έκπληξη είναι ότι το System Monitor δεν υπάρχει, και θα πρέπει να το εγκαταστήσουμε από το κέντρο λογισμικού.
Ο λόγος είναι, πως η διανομή θεωρεί μερικές εφαρμογές ως “Snaps”, και πιστεύει πως θα πρέπει να εγκαθίστανται μεμονωμένα. Κάτι τέτοιο είχαμε διαπιστώσει σε μια προηγούμενη έκδοση, όπου το Chromium Browser θεωρούνταν ένα “Snap”. Μάλιστα, για όσες εφαρμογές ήταν τέτοιου είδους, το κέντρο λογισμικού ζητούσε το e-mail για να προχωρήσει σε εγκατάσταση, πράγμα που ξενίζει. Εδώ, ευτυχώς e-mail δεν ζητείται.

Επιδόσεις και εντυπώσεις

Φέρνουμε τον System Monitor, και τον εκτελούμε. Εκεί, βλέπουμε ότι η χρήση μνήμης της νέας έκδοσης είναι μεγαλύτερη (κοντά στο 1.2 Gb, ενώ αντίστοιχα στο 16.02 Unity ήταν 0.9 Gb). Αλλά μια σύγκριση με Windows 8.1 η 10.0 μας δείχνει πως τα σύγχρονα αυτά Λ/Σ
έχουν παρόμοιες απαιτήσεις μνήμης. Οπότε λέμε πως πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα αυτή.

Η χρήση CPU είναι κάπως αυξημένη κατά τις δραστηριότητες μας σε GNOME 3 σε σχέση με Unity. Παρόμοια αυξημένη εμφανίζεται και η χρήση δίσκου κατά την εκκίνηση εφαρμογών. Όμως όλα λειτουργούν σωστά, και δεν εμφανίζεται κανένα περίεργο φαινόμενο αυξημένης χρήσης CPU η δίσκου χωρίς αιτία όπως στα Windows 10.

Η επιφάνεια εργασίας GNOME 3

Το GNOME 3 σαν περιβάλλον επιφανείας στο Ubuntu 18.04 LTS έχει μικρές διαφορές σε σχέση με το κλασσικό GNOME 3 των υπολοίπων διανομών όπως Fedora η Open SUSE.

Η μπάρα εφαρμογών προεκτείνεται από επάνω έως κάτω, θυμίζοντας το Unity, αυτό προφανώς το κάνει η διανομή για διευκολύνει την μετάβαση των χρηστών από το Unity. Οι εντυπώσεις σε αυτή την αλλαγή είναι ουδέτερες. Μια άλλη αλλαγή είναι το ότι η ενεργή (ες) εφαρμογή (ες) στην μπάρα Activities τονίζονται με μια πορτοκαλί βουλίτσα. Αυτό για να μας δείχνει ποια από τα προγράμματα λειτουργούν.

Στην ράβδο αυτή μπορεί χρήστης να προσθέσει εύκολα εφαρμογές της αρεσκείας του η να αφαιρέσει άλλες. Για κάθε εφαρμογή της μπάρας με δεξί κλικ του ποντικιού δίνονται ορισμένες επιλογές όπως απομάκρυνση, και λεπτομέρειες, άνοιγμα παραθύρου.

Στα desktop εργασίας που βρίσκονται απέναντι στα δεξιά δεν υπάρχουν αλλαγές, και τηρείται η πεπατημένη του GNOME 3.

Πατώντας το εικονίδιο “Αρχεία” με τον φοριαμό, μας παρουσιάζεται το γνωστό παράθυρο με τους φακέλους του υπολογιστή. Το παράθυρο αυτό, σε σχέση με παλιότερες εκδόσεις της διανομής, είναι εμπλουτισμένο με μια δεξιά κάθετη μπάρα, που προεκτείνει τις επιλογές και φωτογραφικά μας θυμίζει κάτι από μενού του Linux MX.

Στα υπόλοιπα, τα παράθυρα ακολουθούν τις παραδόσεις της διανομής, ενώ μια αλλαγή είναι το ότι τα κουμπιά κατάργηση, μεγιστοποίηση και ελαχιστοποίηση μετατέθηκαν από αριστερά, στα δεξιά του παραθύρου. Αυτό, είναι πιο άνετο για χρήστες Windows, όμως θα εκνευρίσει χρήστες περασμένων εκδόσεων του Ubuntu.

Προγράμματα

Τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα εξ’ αρχής είναι τα Firefox, Thunderbird, Rhythmbox, Libre Office, Shotwell, Cheese, μερικά παιχνίδια, και γνωστά Utilities.

Υπάρχει το εικονίδιο για Amazon, το οποίο αρκετοί θα απομακρύνουν σε πρώτες κινήσεις τους, ενώ το κέντρο λογισμικού ακολουθεί την φιλοσοφία και εμφάνιση που είχε και στο Ubuntu 16.04. 

Το κέντρο λογισμικού

Η αλήθεια είναι πως υπήρχαν (και εξακολουθούν να υπάρχουν), παράπονα
Για την εφαρμογή του Κέντρου Λογισμικού. Εμφανισιακά, καθώς και λειτουργικά.
Όσον αφορά την εμφάνιση, το πρόγραμμα καθυστερεί να φέρει τις εικόνες, να 
Κάνει ανανέωση περιεχομένων σε όλες του τις καρτέλες.

Λειτουργικά, το Κέντρο παρουσιάζει παγώματα (όπου ο φωτισμός χαμηλώνει και
Επανέρχεται εντός ολίγου), ακόμα, κατά την διάρκεια εγκαταστάσεων και απεγκαταστάσεων προγραμμάτων, καθυστερεί να ανανεώσει τα κουμπιά τους
(εγκατεστημένο / απεγκατεστημένο).

Γενικά, οι χρήστες Ubuntu εξακολουθούν να είναι δυσαρεστημένοι, και αναζητούν 
Τρόπους εγκατάστασης του παλιότερου Κέντρου Λογισμικού (Ubuntu 14.04 LTS),
Που λειτουργούσε γρήγορα και χωρίς σφάλματα.

Τα προγράμματα γενικά εγκαθίστανται, και βέβαια υπάρχει ο γνωστός πλούτος
των αποθετηρίων Ubuntu. 

Άλλα σημεία

Ο επεξεργαστής κανονικού κειμένου είναι ο gedit. Υπάρχει ακόμα εφαρμογίδιο για επιλογή των προγραμμάτων της εκκίνησης και ρύθμιση τους. Λέγεται “Προτιμήσεις Προγραμμάτων Εκκίνησης”. Βρίσκονται ακόμα τα “Εργαλεία” που περιλαμβάνουν διαχειριστή συμπιεσμένων αρχείων, πληροφορίες δίσκων, προβολή εγγράφων, χαρακτήρες πληκτρολογίου και άλλα γνωστά. Ακόμα ο Διαχειριστής Απομακρυσμένης Επιφάνειας Remmina. Πρόγραμμα ενημέρωσης λογισμικού, δημιουργίας δίσκων εκκίνησης, και το Transmission για διαμοιρασμό αρχείων.

Δοκιμάζοντας να ανοίξει κανείς προγράμματα, όπως έναν φυλλομετρητή, η το Libre Office Writer διαπιστώνει πως οι χρόνοι φόρτωσης, εκτέλεσης, είναι αυξημένοι. Αυτό, συγκρίνοντας στον ίδιο υπολογιστή όπου είχε κάποιος δοκιμάσει προηγούμενες εκδόσεις του Ubuntu. Πράγμα δυσάρεστο, που υπενθυμίζει πως η νέα έκδοση της διανομής προορίζεται για σύγχρονους ισχυρούς υπολογιστές, και πως “η εποχή της αθωότητας” είναι  παρελθόν.

Εδώ, είναι ένα σημείο όπου ξεκινούν να μας ζώνουν τα φίδια, αν συγκρίνουμε επιδόσεις “αυτού του GNOME 3” του συγκεκριμένου Ubuntu 18.04, σε σχέση με άλλες διανομές GNOME 3 και τις επιδόσεις τους, όπως του Fedora. Διότι πλέον η σύγκριση είναι άμεση αφού το περιβάλλον επιφανείας είναι το ίδιο. Διαπιστώνοντας κάποιες μειωμένες επιδόσεις στο χειρισμό της επιφάνειας, ο χρήστης αναρωτιέται αν πλέον το υλικό του δεν ανταποκρίνεται στη σύγχρονη εποχή, η μήπως είναι κάτι άλλο. Έλλειψη κάρτας γραφικών για παράδειγμα η ισχυρότερος επεξεργαστής.

Μιλώντας για γραφικά, διαπιστώνουμε πως η επιφάνεια εργασίας, και όλα τα περιεχόμενα είναι φινιρισμένα και οι εικόνες που μας δίνονται ευχάριστες στο μάτι. Οι ταπετσαρίες είναι ικανοποιητικές, θα μπορούσαν να είναι περισσότερες. Οι σκιάσεις επίσης καλές, και οι γραμματοσειρές στο Libre Office Writer εντάξει. Παρόμοια και η εμφάνιση των ιστοσελίδων στον περιηγητή ιστού. Οι λειτουργίες flash στον φυλλομετρητή είναι κανονικές. Εδώ, μπορεί κανείς να φέρει τον Chromium σαν ελαφρύτερο περιηγητή.

Οι επιδόσεις στην παρακολούθηση videos από YT και άλλες πηγές, είναι αρεστές. Ο φόρτος της CPU εξαρτάται πάντα από την ποιότητα της ταινίας (HD 720, HD 1080), εδώ σημασία έχει η ισχύς του επεξεργαστή αλλά και η ύπαρξη κάρτας γραφικών. Αν ο επεξεργαστής είναι ικανοποιητικής ιπποδύναμης, η έλλειψη κάρτας γραφικών δεν είναι θέμα, και η χρήση ενσωματωμένου chip γραφικών στη μητρική καλύπτει έως και τα High Detail 720 στις ταινίες.

System Settings

Πηγαίνοντας στη γωνία κάτω αριστερά στο GNOME για να εμφανίσουμε τις εφαρμογές, βλέπουμε και το System Settings. Ανοίγοντας το διαπιστώνουμε πως το παράθυρο διαφέρει σε σχέση με παλιότερες εκδόσεις του Ubuntu Unity, και εδώ έχουμε μια νέα εικόνα, όπου στο αριστερό μέρος του παραθύρου εμφανίζονται οι επιλογές, και στο παράθυρο γίνεται η ανάλυση της καθεμίας από αυτές.

Ρυθμίζοντας τη γλώσσα και την περιοχή, βρισκόμαστε στην ίδια περίπτωση που βλέπαμε σε παλιότερα Ubuntu με το μήνυμα “Η γλώσσα δεν έχει εγκατασταθεί ολοκληρωτικά” πατάμε για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και προσθέτουμε την δική μας γλώσσα. Επιλέγουμε όσον αφορά τις ρυθμίσεις ημερομηνίας να γίνει εφαρμογή σε ολόκληρο το σύστημα, και στη συνέχεια αν θέλουμε μετακινούμε την δική μας γλώσσα σαν κύρια γλώσσα της επιφάνειας εργασίας.

Στη συνέχεια πρέπει να κάνουμε αποσύνδεση (log out), και επανασύνδεση (log in). Μετά την είσοδο θα διαπιστώσουμε πως η επιφάνεια έχει εξελληνιστεί, καθώς και όλες οι εφαρμογές όπως Libre Office. Ταυτόχρονα θα δούμε πως ο ελληνικός ορθογράφος είναι σωστά σεταρισμένος και λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

Εδώ οι περισσότεροι θα θελήσουν να αλλάξουν τον συνδυασμό πηγής εισόδου (αλλαγή πληκτρολογίου), από Super + Διάστημα, σε αριστερό Alt + Shift. Σε προσπάθεια μας να το κάνουμε αυτό, βρέθηκαμε μπροστά σε ένα πιθανό bug, όπου το κέντρο ρυθμίσεων δεν δεχόταν εναλλακτική επιλογή. Δοκιμάσαμε πλήκτρα όπως Backspace και Esc, μήπως κάναμε κάποιο λάθος, όμως δεν τα καταφέραμε. Έτσι, παραμείναμε στον συνδυασμό εξ’ αρχής έως ότου βρούμε τι φταίει. 

Ο συνδυασμός αυτός (Super + Space), λειτουργεί, όπως εξάλλου κανονικά εμφανίζεται και η αλλαγή γλωσσών στο μενού στο ταβάνι του GNOME. Οι υπόλοιπες επιλογές είναι παρεμφερείς με το όποιο περιβάλλον εργασίας GNOME 3, δεν υπάρχουν διαφορές.

Στην κορυφή, υπάρχει και η γραμμή αναζήτησης για οτιδήποτε θελήσουμε, ενώ κατά την διάρκεια της πληκτρολόγησης αναζήτησης εμφανίζονται εφαρμογές που ταιριάζουν στα κριτήρια μας, ακόμα και πριν ολοκληρώσουμε την πληκτρολόγηση. Αυτό, αφήνει μια πολύ ευχάριστη εντύπωση για την χρηστικότητα του περιβάλλοντος επιφανείας.

            
Ενημερώσεις

Οι ενημερώσεις του Λ/Σ είναι άψογες, συγκεκριμένα κατά την δοκιμή έγιναν δύο ενημερώσεις. Δεν υπάρχουν ενοχλήσεις στην επιφάνεια εργασίας όπως σε Windows 10, και ο χρήστης εργάζεται παραγωγικά και με ηρεμία, έχοντας τον έλεγχο του μηχανήματος του. Ταυτόχρονα δεν παρατηρείται ύποπτη δικτυακή κίνηση για τυχόν κλοπή προσωπικών στοιχείων και αποστολή τους κάπου όπως στην περίπτωση των Windows 10.

Βοήθεια και συνδυασμοί πλήκτρων χειρισμού

Οι συνδυασμοί κουμπιών λειτουργίας του περιβάλλοντος επιφανείας είναι οι κλασσικοί του GNOME 3. Αν κάποιος τους γνωρίζει ήδη, μπορεί να ξεκινήσει άμεσα παραγωγική και γρήγορη εργασία. Εδώ, δεν υπάρχει η παλιά ευκολία του Unity να υπενθυμίζονται σε πίνακα οι συντομεύσεις πληκτρολογίου όταν κάποιος πατούσε για κάμποση ώρα το πλήκτρο Super.

Όμως αν πάμε από την βοήθεια (εικονίδιο με ερωτηματικό), θα δούμε πως μπορούμε να βρούμε ότι χρειαζόμαστε. Ο εξελληνισμός της βοήθειας είναι επίσης ολοκληρωμένος.  

Συμπεράσματα

Η χρήση της διανομής και η εργασία στο γραφείο είναι άψογη. Η διανομή είναι εύκολη, και για τον απλό χρήστη ιδανική. Ακόμα, θα προτείνονταν για σταθμούς εργασίας, καθώς η επιφάνεια είναι (με τον τρόπο της) περιοριστική, αποτρέποντας λάθη του απλού χρήστη γραφείου (μη δίνοντας εξ’ αρχής εξειδικευμένα “επικίνδυνα” προγράμματα). Τηρείται επίσης άνετα το standarization μια προϋπόθεση για εταιρικά περιβάλλοντα. Εδώ, η υποστήριξη αλλά και το όνομα Canonical θα παίξει ρόλο όπως και η καθιέρωση της διανομής σε παγκόσμια ποσοστά.

Μερικά πράγματα όμως θα προβληματίσουν τον χρήστη.

Αυτά είναι οι επιδόσεις σε σύγκριση με παλιότερες εκδόσεις του Ubuntu που είχαν το περιβάλλον εργασίας Unity. Οι επιδόσεις σε ταχύτητα είναι μειωμένες, ενώ σε Unity και στον ίδιο υπολογιστή ήταν σαφώς πιο καλές. Ακόμα, ένας χρήστης του Unity όντως συνηθισμένος σε αυτό το περιβάλλον επιφανείας, θα συγκρίνει την χρηστικότητα στην πλοήγηση και τις καθημερινές του εργασίες σε σχέση με το GNOME 3. Εκεί, μπορεί να διαπιστώσει πως αισθανόταν πιο άνετα και πιο οργανωμένα με το Unity.

Όμως, οι σκέψεις εξακολουθούν, και λένε πως το Unity είναι παρελθόν, και το μέλλον είναι το GNOME 3. Έτσι, η χρήση μιας έκδοσης του Ubuntu που ήταν πολύ γρήγορη όπως η 14.04 LTS που φτάνει στο τέλος υποστήριξης της, δεν μπορεί πλέον να ακολουθηθεί. Μπορεί όμως η 16.04 LTS για αρκετά μεγάλο διάστημα ακόμα. Η τελευταία είναι σαφώς καλύτερη σε επιδόσεις, και αρκετά μοντέρνα. Τουλάχιστον δεν θεωρείται “μουσείο”.

Ένας άλλος προβληματισμός έγκειται στη σύγκριση με μια άλλη διανομή GNOME 3 όπως το Fedora, και τις επιδόσεις του (που είναι καλύτερες). Εδώ, ακόμα και παραδοσιακοί Ubuntu fans, θα σκεφτούν “μήπως έφτασε πλέον η στιγμή για αλλαγή διανομής” και πέρασμα σε μια άλλη φιλική διανομή με καλές επιδόσεις.

Από την άλλη, σε διανομές μη Ubuntu βασισμένες (Fedora), που έχουν αυστηρά την
Φιλοσοφία του Ανοικτού και Ελεύθερου, είναι μπελάς για τον οικιακό χρήστη να
Προσθέτει με εντολές τους multimedia codecs, και προγράμματα όπως VLC.
Και πάλι, ορισμένες δυνατότητες αναπαραγωγής συγκεκριμένων τύπων video (gstreamer) είναι προβληματικές. Θα πρέπει εδώ να είναι κάποιος έμπειρος, έτσι ώστε να προσθέσει
Όλες τις δυνατότητες που λείπουν, και είχε εξ’ αρχής στο Ubuntu η διανομές Ubuntu παράγωγες. 

Καλή, αλλά απαιτητική η διανομή

Η τελευταία σκέψη ενός κολλημένου με το Ubuntu, είναι μια αναβάθμιση του υλικού για αύξηση της ισχύος του υπολογιστή, και με αυτό τον τρόπο να λειτουργεί με ταχύτητα το αγαπημένο του λειτουργικό.

Βέβαια, όπως και να έχει, το GNOME 3 σαν περιβάλλον εργασίας είναι άριστο, είναι μοντέρνο, περνά σε συσκευές επαφής, και εξ’ αιτίας της διανομής του Ubuntu θα διαδίδεται συνεχώς καταλαμβάνοντας πολύ καλό ποσοστό χρηστών έναντι επιφανειών όπως το KDE.

Μια άλλη σκέψη είναι, να προχωρήσει κάποιος στην νέα έκδοση του Ubuntu αλλά με άλλο ελαφρύτερο περιβάλλον επιφανείας όπως ΜΑΤΕ, την διανομή Xubuntu, η τo Ubuntu Budgie (το πιθανότερο). Ειδικά το τελευταίο, (Budgie), έχει πάρει εξαιρετικές κριτικές.

Οι επιλογές είναι προσωπικές. Πάντως σαν τελική κριτική, η νέα έκδοση του Ubuntu 18.04 LTS είναι πολύ καλή, και πετυχαίνει τον στόχο της, το να κατακτήσει τον απλό χρήστη. Ίσως το ιδανικό, να ήταν η διανομή να κρατούσε και το Unity σαν εναλλακτική επιφάνεια, έστω και αν η τελευταία έπαψε να εξελίσσεται ως περιβάλλον, αφήνοντας την τελική επιλογή στην χρήστη.

Εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε καλή επιτυχία στη διανομή.
  Απάντηση
#2
το ουμπουντου για'μενα εχει τελειωσει σαν λινουκς απο το 9.04 και μετα. ασε που πλεον εχει γινει το σκυλακι της microsoft, αφου εχει φτασει ακομα και να μπορεις να το εγκαταστησεις σαν «προγραμμα» και να τρεχει μεσα στα παντζουρια. λειτουργικο συστημα «προγραμμα»? παμε καλα? θα με πειτε και ο εξομοιωτης προγραμμα ειναι ουσιαστικα αλλα ειναι τελειως διαφορετικη η λειτουργια του, γιατι κανεις εγκατασταση ΜΕΣΑ ΕΚΕΙ το λειτουργικο ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ για κανονικο υπολογιστη (και οχι με τσαρλατανιες να το μετατρεπεις σε «προγραμμα»). καλα τον ελεγαν κωλοτουμπα τον shuttleworth (αφου ολοι ξερουμε ποσο αγαπαει το λινουκς η microsoft)

οσο για τα χαρακτηριστικα, αυτα ειναι οτι βολευει τον καθενα γενικα αλλα μερικα ειναι πραγματικα οτιναναι.

αυτο που πραγματικα με εστειλε (σαν να διαβασα ΜΟΝΟ αυτο απο ολο το ποστ ενα πραγμα) ηταν αυτο για τα ηλιθια emoji (πιο υπερτιμημενο και ασχημο σετ εικονιδιων δεν εχω δει). σοβαρα τωρα? εχουν προβαλει σαν «νεο χρακτηριστικο» τα εγχρωμα emoji? (οχι οτι περιμενα κατι αλλο απο τους ουμπουντου, αλλα λεμε τωρα)

το «gnome3» κλασσικα μονο gnome3 δεν ειναι ΠΑΛΙ. ακομα συνεχιζουν αυτο τον αχταρμα gnome/unity. τι στον ανεμο? αφου ΟΛΟΙ εχουν δει ποσο αποτυχια ηταν το unity. γιατι αυτοι εκει στην cononical συνεχιζουν να προσπαθουν να το κρατησουν «στη ζωη»? τραβηξτε το ρημαδοκαλωδιο να ψοφησει επιτελους το εκτρωμα

το θεμα επιδοσεων τωρα. 1.2GB ΜΝΗΜΗ? 1.2GB? το LMDE3 που ειναι και φρεσκο (linuks mint debian edition. το πιο ευχρηστο και το πιο ετοιματζιδικο λειτουργικο του πλανητη, με υποστηριξη που ουτε οι ιδιοι ξερουν ποτε θα τελειωσει -- ισως λιγο πριν σβησει ο ηλιος) με υβριδικο gnome3/xfce/lxde σηκωνει μολις 300-400ΜΒ ΑΠΕΙΡΑΧΤΟ ΧΩΡΙΣ ΜΟΝΤΕΣ (που ολοι ξερουμε ποσο βαρυ ειναι το gnome, ακομα και μονο του). με μοντες (με το ιδιο υβριδικο γραφικο) φτανει στα 200ΜΒ με το ζορι.

ασχετοΥ.Γ1: το απολυτο «κεντρο λογισμικου» ειναι ο synaptic

ασχετο Υ.Γ2: ΘΑΝΑΤΟΣ στα emoji
ονομαζομαι DarkGoth, και ειμαι «καλα»( ; )... το OsArena με θεραπευσε... (goth=!ok {equals} EMO)...  Emo
  Απάντηση
#3
(30.03.2019 11:37)DarkGoth είπε κι ελάλησε: το ουμπουντου για'μενα εχει τελειωσει σαν λινουκς απο το 9.04 

...

το «gnome3» κλασσικα μονο gnome3 δεν ειναι ΠΑΛΙ. ακομα συνεχιζουν αυτο τον αχταρμα gnome/unity. τι στον ανεμο? αφου ΟΛΟΙ εχουν δει ποσο αποτυχια ηταν το unity. γιατι αυτοι εκει στην cononical συνεχιζουν να προσπαθουν να το κρατησουν «στη ζωη»? τραβηξτε το ρημαδοκαλωδιο να ψοφησει επιτελους το εκτρωμα

το θεμα επιδοσεων τωρα. 1.2GB ΜΝΗΜΗ? 1.2GB? το LMDE3 που ειναι και φρεσκο (linuks mint debian edition. το πιο ευχρηστο και το πιο ετοιματζιδικο λειτουργικο του πλανητη, με υποστηριξη που ουτε οι ιδιοι ξερουν ποτε θα τελειωσει -- ισως λιγο πριν σβησει ο ηλιος) με υβριδικο gnome3/xfce/lxde σηκωνει μολις 300-400ΜΒ ΑΠΕΙΡΑΧΤΟ ΧΩΡΙΣ ΜΟΝΤΕΣ (που ολοι ξερουμε ποσο βαρυ ειναι το gnome, ακομα και μονο του). με μοντες (με το ιδιο υβριδικο γραφικο) φτανει στα 200ΜΒ με το ζορι.
DarkGoth και εγώ με αυτή την δοκιμή απογοητεύτηκα και στενοχωρήθηκα. Ναι, είναι απαράδεκτο το 1.2 Gb. Δοκίμαζα χθες το live του openSUSE 13.x GNOME 3, και ξέρεις πόση μνήμη δεσμεύει, γύρω στα 700 MB, μάλιστα σε ένα σημείο μειωνόταν και στα 640 MB. Σαν GNOME 3 (ίδιο περιβάλλον με Ubuntu δηλαδή) ήταν πολύ πιο γρήγορο και όλα ανταποκρίνονταν άμεσα.
Και δικαιολογώ πλήρως κάποιον που "θα τον πιάσουν τα διαόλια του" βλέποντας αυτή την κατάσταση με το Ubuntu 18.04 GNOME. Διότι, αρχικά το δοκίμασα με έναν υπερχρονισμένο μονού πυρήνα Pentium 4 στα 3.6 GHz (64bit) και πήγαινε ακόμα πιο αργά. Με Core 2 Quad όμως και με 4 Gb DDR3 δεν δικαιολογώ τίποτα, εκτός την έλλειψη επί τούτου της κάρτας γραφικών. Αλλά αν είναι να βάζει κάποιος επεξεργαστή 4 cores για "να τρέχει καλά το Ubuntu", σε μηχάνημα που τα Windows 8.1 πάνε σφαίρα, τότε είναι αποτυχία.
Μου κάνει εντύπωση που ενώ οι χρήστες Ubuntu είτε έμειναν δυσαρεστημένοι με τις επιδόσεις (η το λένε στα fora η αποφεύγουν να το πουν), το Phoronix έκανε μία δοκιμή με benchmarks και βγάζει την 18.04 πιο καλή σε επιδόσεις από την 16.04. Πράγμα που δεν συμβαίνει. 
Ακόμα και αν θέλει να το πιστέψει κάποιος, κανένα πρόγραμμα η Λ/Σ στην επόμενη έκδοση του δεν ήταν λιγότερο απαιτητικό από ότι στην προηγούμενη. Δεν μπορείς να πεις πως τα Win 10, 8.1 ήταν λιγότερο απαιτητικά από τα 7.0, Vista, XP. Το ανάλογο έχω δει και σε διανομές linux στις εκδόσεις τους. 
Μπορεί το test του Phoronix να αφορούσε ειδικά και συγκεκριμένα προγράμματα και σημεία, αλλά στη γενική περιήγηση του χρήστη στη νέα έκδοση, δεν είναι έτσι. Οι επιδόσεις είναι μειωμένες. Θα συμφωνήσω πως κακώς πήγαν να "πειράξουν" και το ίδιο το GNOME.
Σε κάποια στιγμή θα κάνω και δοκιμές στις εκδόσεις Budgie, MATE, αλλά σε εμένα είναι έντονη πλέον η επιθυμία για αλλαγή διανομής. 
Άμα μόνοι τους πάνε να "διώξουν τον κόσμο", ποιος τους φταίει;
  Απάντηση
#4
χαρη, εδω δες τι μνημη τραβαει το lmde με minecraft server να τρεχει πανω του (χαζολογαω με το minecraft αρκετα συχνα :D :P), με συνδυασμο gnome(gnome-shell, φυσικα ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ και οχι unity μαλακιες), xfce (xfce panel) και lxde (pcmanfm desktop). ελεγα για 300-400ΜΒ (χωρις τον minecraft server) γιατι ετσι ειχα δει αρχικα νομιζω, αλλα τωρα βλεπω οτι με εκπλησει ευχαριστα το mint. και αυτο ΧΩΡΙΣ ΜΟΝΤΕΣ (και το lmde3 ειναι και φρεσκο 6-7 μηνων λειτουργικο)

και διπλα δες τι μνημη τραβαει το ξεσκισμενο στις μοντες debian (το βασικο συστημα μου με 2 οθονες), με τον εξομοιωτη να τρεχει, με τον γκοτζιλλα ανοιχτο (που απανταω σε αυτο το θεμα), και το gimp που πηρα το screenie. ουμπουντου παπαριες. 1,2GB μνημη (που να πας να τρεξεις και εξομοιωτη και minecraft server σε δαυτο. 8GB δεν θα το φτανουν το μπαζο). αριστερα ο εξομοιωτης με το μιντ και τον minecraft server, και δεξια το ξεσκισμενο στις μοντες debian.

   

ασχετο Υ.Γ: ΘΑΝΑΤΟΣ στο system monitor!... htop FTW!...
ονομαζομαι DarkGoth, και ειμαι «καλα»( ; )... το OsArena με θεραπευσε... (goth=!ok {equals} EMO)...  Emo
  Απάντηση
#5
Παράθεση: Ακόμα και αν θέλει να το πιστέψει κάποιος, κανένα πρόγραμμα η Λ/Σ στην επόμενη έκδοση του δεν ήταν λιγότερο απαιτητικό από ότι στην προηγούμενη. Δεν μπορείς να πεις πως τα Win 10, 8.1 ήταν λιγότερο απαιτητικά από τα 7.0, Vista, XP. Το ανάλογο έχω δει και σε διανομές linux στις εκδόσεις τους.

ενταξει το phoronix εχει αποδειχτει οτι ειναι ΓΤΠ και τα τεστ του ειναι οτιναναι σχεδον παντα (το εχουμε πει και σε καποια θεματα εδωμεσα). αν και στο δικο μου συστημα ειδα οτι το ουμπουντου 9.04 ηταν οντως πολυ πιο αργο και πολυ πιο βαρυ απο το debian και το mint. πολυ πιο καινουρια λειτουργικα και αποδειχτηκαν πολυ ελαφρια, πολυ πιο γρηγορα, και πολυ πιο αποδοτικα (απο την αρχη κιολας, πριν πειραξω το οτιδηποτε). ισως το systemd? ισως το ext4 απο ext3 που ειχε το ουμπουντου? (να τα σηκωσω και τα 2 συστηματα με τον ποντικοφαρμακο να δεις ποσο τερματιζουν σε μνημη? :D :P )

Παράθεση:Σε κάποια στιγμή θα κάνω και δοκιμές στις εκδόσεις Budgie, MATE, αλλά σε εμένα είναι έντονη πλέον η επιθυμία για αλλαγή διανομής.

αν θελεις να αλλαξεις διανομη, παρατα το μπαζο-ουμπουντου του κωλοτουμπα, και βαλε LMDE με xfce (οχι το cinnamon γιατι ειναι ΓΤΠ). ειναι ενα mint και μισο, απλα εχει σαν βαση το debian αντι για το ουμπουντου. παναλαφρο, σταθεροτατο, ευχρηστο μεχρι αηδιας, και πολυ πιο ομορφο αν αντικαταστησεις το χαζομενου του xfce με το whisker menu που ειναι πολυ πιο προσεγμενο. και αν το φτιαξεις με υβριδικο gnome/xfce/lxde και βρεις και κανενα ομορφο theme να το σετταρεις, το κανεις κουκλι. μην σε πω να βαλεις και σκετο debian (και να το ξεσκισεις στις μοντες :D :P )
ονομαζομαι DarkGoth, και ειμαι «καλα»( ; )... το OsArena με θεραπευσε... (goth=!ok {equals} EMO)...  Emo
  Απάντηση
#6
(07.04.2019 00:32)DarkGoth είπε κι ελάλησε: αν θελεις να αλλαξεις διανομη, παρατα το μπαζο-ουμπουντου του κωλοτουμπα, και βαλε LMDE με xfce (οχι το cinnamon γιατι ειναι ΓΤΠ). ειναι ενα mint και μισο, απλα εχει σαν βαση το debian αντι για το ουμπουντου.  παναλαφρο, σταθεροτατο, ευχρηστο μεχρι αηδιας, και πολυ πιο ομορφο αν αντικαταστησεις το χαζομενου του xfce με το whisker menu που ειναι πολυ πιο προσεγμενο. και αν το φτιαξεις με υβριδικο gnome/xfce/lxde και βρεις και κανενα ομορφο theme να το σετταρεις, το κανεις κουκλι. μην σε πω να βαλεις και σκετο debian (και να το ξεσκισεις στις μοντες :D :P )

Εντάξει, θα το έχω υπόψιν. Δοκιμάζω κάποια πράγματα τις τελευταίες μέρες για να κάνω κάποιες συγκρίσεις.

Έβαλα να δω λίγο το live του openSUSE 15 GNOME (Leap). Σαν δέσμευση μνήμης πιάνει 1.1 Gb. Σαν απόδοση στο Live μου φάνηκε γρήγορο, αλλά δεν μπορώ να πω πριν κάνω δοκιμή με σκληρό δίσκο. Όσο για το Ubuntu Budgie 18.04 και εκεί έχει δέσμευση μνήμης 1.1 Gb. Από ταχύτητα μου φάνηκε πιο γρήγορο (βεβαίως) από το αντίστοιχο GNOME που εξέτασα. 

Εντάξει ότι είναι MATE και XFCE, σίγουρα και ελαφρύτερο είναι, και γρηγορότερο. Αλλά ξέρεις εδώ κάτι συμβαίνει, η δηλαδή οι διανομείς υποθέτουν πως απευθύνονται στους νέους super druper CPU, 8 Gb RAM και δίσκους SSD, οπότε δεν τους ενδιαφέρει, η οι νέοι πυρήνες είναι μεγαλύτεροι λόγω του ότι θα περιλαμβάνουν σίγουρα πολλούς νέους οδηγούς υλικού. 

Θα ξαναγράψω άρθρα πάντως.
  Απάντηση
#7
καλα, το «gnome» του ουμπουντου βραστο και πετα το. ετσι που το εχουν κανει δεν κανει για καμια συγκριση. συγκρινε καλυτερα με το gnome του fedora, π.χ. η διανομων που ειναι GUI agnostic (π.χ. debian) που ειναι οσο γινεται πιο εργοστασιακο και απειραχτο. παντως και στο debian μου και στο LMDE που εχω gnome, για την ακριβεια το gnome-shell μονο του γυμνο (απο το LMDE πεταξα το cinnamon γιατι μαμιοταν και εβαλα και εκει gnome-shell, και τον ποντικοφαρμακο ετσι απλα για τα LOLs) παει μια χαρα με μια αρχαια GTX9400 και με AMD5600X2.

εδω δες χρηση μνημης το LMDE με ποντικοφαρμακο, και ΧΩΡΙΣ ΜΟΝΤΕΣ, οχι πατωμα, οχι υπογειο. στον πυρηνα της γης κοντευει να φτασει :D :P, ενα συστημα που κυκλοφορησε πριν 6-8 μηνες. αυτο ειναι για εμενα χρηση μνημης οχι το 1GB. ισως βεβαια και εγω να εχω «κακομαθει» απο το debian που το φτιαχνεις οπως θελεις (οχι οσο το arch αλλα το πλησιαζει παρα πολυ) και το εχω κανει μυιγα. μια πανισχυρη μυιγα ομως που βαζει κατω ελεφαντες τυπου ουμπουντου και κλασσικου mint. και απο ταχυτητα δεν παει πισω. εκκινηση 12"-15" απο IDE σκληρο, backup κλωνοποιηση ολοκληρου του σκληρου σε 10'-12', και πληρες shutdown σε λιγοτερο απο 3"

   

παρεπιπτωντως το LMDE με δουλεψε αψογα απο την πρωτη στιγμη και ειναι και αυτο πανισχυρη μυιγα σαν το debian. ενω το κλασσικο mint ποτε δεν με δουλεψε σωστα και το εχω δοκιμασει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ φορες. φαντασου οτι στο mint εκανα τα updates απο το update manager για να κανω μονο τα «ασφαλη» με την πρασινη ενδειξη, και παλι μαμιοταν. στο LMDE τωρα πεταξα απο την αρχη το update manager γιατι με εβγαζε οτιναναι. αλλες φορες εβγαζε οτι εχω updates και οταν πηγαινα να τα κανω με εβγαζε οτι δεν ειχε updates, αλλες εβγαζε διαφορετικα απο το apt-get. εβαλα το synaptic και κανω ΟΛΑ τα updates απο'κει (YOLO :D:P). δεν εχει σπασει το παραμικρο (μαλιστα πριν λιγο εβγαλε και updates για το systemd. το εκανα, το σηκωσα παλι, και φορτωσε κυρια)
ονομαζομαι DarkGoth, και ειμαι «καλα»( ; )... το OsArena με θεραπευσε... (goth=!ok {equals} EMO)...  Emo
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  παλιο μενου Gnome σε se ubuntu blackm76 15 1.322 29.04.2015 21:23
Τελευταία Ανάρτηση: blackm76
  Δείτε πως μπορείτε να συνεισφέρετε στο Ubuntu GNOME[video] apache 0 356 27.09.2013 14:34
Τελευταία Ανάρτηση: apache
  Εχω πολύ άσχημες επιδόσεις στο steam με το ubuntu gnome-remix Χρήστος 7 868 12.06.2013 00:39
Τελευταία Ανάρτηση: Χρήστος
  ubuntu-gnome 13.04 bumblebee visaltis 3 658 03.05.2013 01:17
Τελευταία Ανάρτηση: visaltis

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)