Η ψύξη στο PC (μέρος 3)
#1
Στα δύο πρώτα μέρη του άρθρου μας για την ψύξη στον προσωπικό υπολογιστή περιγράψαμε θέματα που αφορούν την θερμότητα, εισηγηθήκαμε την ιστορία της ψύξης στο desktop, αναλύσαμε επίσης τα μέσα με τα οποία θα πραγματοποιήσουμε την ψύξη. 

Στο τρίτο μέρος του άρθρου, θα δούμε πως μπορούμε να εφαρμόσουμε λύσεις για να επιτύχουμε καλή απαγωγή της θερμότητας από τον υπολογιστή μας, και ποια σημεία πρέπει να προσεχθούν.

Πιο θερμά τα πράγματα σε Linux

Πριν ξεκινήσουμε το τρίτο μέρος, θα πρέπει να πούμε πως σε σχέση με τους υπολογιστές  Windows, οι υπολογιστές με Linux παράγουν περισσότερη θερμότητα. Αυτό οφείλεται στο ότι τα Windows έχουν οδηγούς υλικού που είναι σχεδιασμένοι ειδικά για αυτό το Λ/Σ, δίνοντας έμφαση στην διαχείριση ενέργειας. 

Στα Linux όμως (δηλαδή στις Linux διανομές), οι οδηγοί υλικού είναι είτε επανασχεδιασμένοι από τις κοινότητες, είτε έχουν γίνει ports, και δεν είναι τέλειοι ως προς το ενεργειακό θέμα. Μάλιστα, μερικές φορές σε laptops οι καταστάσεις αδράνειας δεν λειτουργούν με τον σωστό τρόπο. Ακόμα, προγράμματα ειδικά για Windows όπως Adobe Flash, δεν είναι καλά προσαρμοσμένα σε Linux, και σαν αποτέλεσμα επιβαρύνουν την CPU με επιπρόσθετο φορτίο (load).

Έτσι, αν κάποιος αναπαράγει ένα You Tube video υψηλής ανάλυσης1080 και έχει σε Windows 25% χρήση CPU, σε Linux μπορεί να έχει ανάλογα 40%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα έκλυση θερμότητας.

Αυτό ας μην μας τρομάζει, αν κάνουμε καλή ψύξη στο PC μας. Πρόβλημα ωστόσο έχουν τα Laptops, ειδικά όσα είναι “Designed for MS Windows”. Γι' αυτό, αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα Laptop με Linux, καλό είναι να μην είναι “slim” καθώς αυτού του τύπου οι φορητοί θερμαίνονται πολύ. Αντίθετα παλαιότερου τύπου laptops είναι πιο ανθεκτικά στην θερμότητα και κάνουν καλύτερη απαγωγή και διαχείριση. 

Η διαφορά σε καταναλώσεις δεν είναι μεγάλη. Σκέψεις όπως πράσινη ενέργεια, εδώ δεν πρέπει να μας απασχολούν αφού μιλάμε για υπολογιστές και όχι για πλυντήρια.

Κουτί υπολογιστή

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία. Η επιλογή του κουτιού πρέπει να γίνεται με γνώμονα την δυνατότητα ψύξης, και όχι τη διακόσμηση (modding). 

Ναι η όχι στο παράθυρο modding;

Κουτιά με παράθυρα από πλεξιγκλάς πρέπει να αποφεύγονται. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η ροή αέρα μεταφέρει σκόνη, η οποία επικάθεται στο πλαστικό παράθυρο. Έτσι, ο χρήστης θα ανοίγει συχνά τον υπολογιστή και θα ξεσκονίζει. Ο λόγος ύπαρξης του παραθύρου είναι να επιδεικνύει τα εσωτερικά μέρη που και αυτά όπως καταλαβαίνουμε θα πιάνουν σκόνη. 

Ο δεύτερος λόγος είναι πως η ύπαρξη παραθύρου μας στερεί τις πλαϊνές οπές αέρα, που μας χρειάζονται για να ψύχεται η κάρτα γραφικών.

Στην περίπτωση παραθύρου, ο χρήστης αναγκαστικά θα πάει η σε φίλτρα, που με τη σειρά τους μειώνουν την ροή αέρα στο κουτί. Την σκόνη δεν την αποφεύγουμε, και κατά μέσον όρο πρέπει να καθαρίζουμε τον υπολογιστή μία φορά τον χρόνο. Δεν χρειάζεται όμως να μπαίνουμε στην διαδικασία να ξεσκονίζουμε κάθε τρεις και λίγο.

Η ιστορία του modding είναι όπως λέει και η λέξη μία μόδα, που δεν ταιριάζει στον σοβαρό χρήστη. Ειρωνικά σχόλια από φίλους του θα έρθουν γρήγορα όπως “Υπολογιστής Λούνα Παρκ”, η  “Παιδική χαρά”.

Πλαϊνές οπές

Οι πλαϊνές οπές αέρα είναι περισσότερο από καλοδεχούμενες. Εκεί, δεν χρειάζεται να προσαρμόσουμε άμεσα ανεμιστήρες, εκτός αν κρίνουμε αργότερα ότι είναι απαραίτητο. Θα τις αφήσουμε ως έχουν, έχοντας κατά νου τι συμβαίνει με την κάρτα γραφικών, και αν η τελευταία θερμαίνεται πολύ. Αν ναι, μπορούμε να προσθέσουμε έναν η δύο πλαϊνούς ανεμιστήρες κουτιού να της ωθούν αέρα. 

Ταβάνι

Κουτιά με οπές αέρα στο ταβάνι, αν και είναι καλύτερα για ψύξη, θα πρέπει να αποφευχθούν καθώς υπάρχει κίνδυνος πτώσης κάποιου υγρού μέσα στον υπολογιστή (από καφέ, πορτοκαλάδα η άλλο), από το γραφείο, επειδή ο πύργος συνήθως βρίσκεται στο πάτωμα δίπλα από το τραπέζι μας. 

Αν παρόλα αυτά υπάρχουν οπές ταβανιού, η τις αφήνουμε ως έχουν, η προσθέτουμε ανεμιστήρες εξαγωγής θερμού αέρα. 

Μήκος κουτιού

Το μήκος του κουτιού θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη αν θα χρησιμοποιηθεί ισχυρή κάρτα γραφικών. Αυτές οι κάρτες είναι μακριές, και θα πρέπει να υπολογιστεί ένα συν στον ελεύθερο χώρο πέρα από το μάκρος της κάρτας. Σημειώνεται πως λίγα κουτιά έχουν μεγάλο μήκος, γι' αυτό πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στην επιλογή.

Πλάτος κουτιού

Το πλάτος του κουτιού έχει σημασία να είναι αρκετό ώστε να χωρά ψύκτρα τύπου πύργου, αν ο επεξεργαστής μας είναι ισχυρός, και κατά συνέπεια θα χρησιμοποιήσουμε ψύκτρα τέτοιου τύπου. Το ύψος της ψύκτρας πύργου θα πρέπει να μετρηθεί, και στη συνέχεια πριν την αγορά κουτιού να σημειωθεί το πλάτος κουτιού έτσι ώστε να την χωράει άνετα. 

Οι κατασκευαστές κουτιών βλέποντας το σημαντικό αυτό σημείο, φρόντισαν να κάνουν μια πατέντα στα κουτιά τους, μια προεξοχή στη λαμαρίνα στο πλάι, σηκώνοντας λίγο προς τα έξω το σασί, έτσι ώστε να μπορούν να χωρούν μεγάλες ψύκτρες.  

Αν κατά τύχη το πλάτος του κουτιού δεν μας βγάζει για μεγάλη ψύκτρα τύπου πύργου, τότε θα πάμε σε μεγάλη οριζόντια, η άλλου τύπου (με ενσωματωμένους ανεμιστήρες), που χωράει. Αλλά με άνεση, μην το ξεχνάμε. Καλό είναι πάντα να μην στριμώχνουμε.

Ύψος και άλλες λεπτομέρειες

Το ύψος του κουτιού ας είναι τουλάχιστον midi tower, καθώς τα mini έχουν λιγότερο χώρο, και θερμαίνονται περισσότερο. Mini δεν συνίσταται για ισχυρούς υπολογιστές. 

Η θέση του τροφοδοτικού στο κουτί παίζει και εκείνη έναν ρόλο, και όπως θα δούμε παρακάτω, θα προτιμηθεί η άνω θέση σε σχέση με την κάτω. 

Οι οπές ανεμιστήρων κουτιού στο πίσω μέρος έχουν πολύ μεγάλη σημασία διότι από εκεί είναι η κύρια οδός διαφυγής θερμού αέρα. Προτιμάμε τουλάχιστον μια θέση ανεμιστήρα στα 120mm (εξαγωγής αέρα). Αυτός δεν θα βουίζει πολύ λόγω μεγέθους, και θα κάνει καλή δουλειά. 

Στο μπροστινό μέρος του κουτιού πρέπει να έχουμε πάλι οπές εισαγωγής αέρα, και εδώ πάλι σαν μίνιμουμ θα προτείνουμε πάλι για έναν ανεμιστήρα 120mm (εισαγωγής αέρα).

Η ροή αέρα στο κουτί 

Η ροή αέρα στο κουτί είναι κατά κανόνα εισαγωγή ψυχρού αέρα από μπροστά και από κάτω, και εξαγωγή θερμού από το πίσω μέρος και επάνω. Ψυχρός αέρας μπορεί επίσης να μπαίνει και από τις πλαϊνές οπές είτε αυτές έχουν ανεμιστήρα είτε όχι. Από αυτές φροντίζουμε να κάνουμε εισαγωγή κρύου αέρα προς την κάρτα γραφικών. 

Εδώ, θα πρέπει να προσέξουμε αν έχουμε οριζόντια ψύκτρα CPU. Αν ναι, ο ανεμιστήρας της θα πρέπει να φυσά προς την CPU. 

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί να μην δημιουργούμε συγκρουόμενα ρεύματα αέρα. Αν κάποιος ας πούμε επιλέξει με οριζόντια ψύκτρα CPU να ανεβάζει θερμό αέρα (από την CPU) προς το πλάι του κουτιού, και ταυτόχρονα στο πλάι έχει ανεμιστήρα που βάζει μέσα ψυχρό, εδώ θα έχει σύγκρουση δύο αντίθετων αερίων μαζών. Γι' αυτό όπως είπαμε στις οριζόντιες ψύκτρες καλό είναι να ωθούμε κρύο αέρα προς την CPU και τις μνήμες.

Γενικά να θυμόμαστε:

Κάτω και εμπρός: Εισαγωγή ψυχρού.
Άνω και πίσω: Εξαγωγή θερμού. 
Πλάι: Εισαγωγή ψυχρού.

Είδη πιέσεων 

Ισοσταθμισμένη

Ισοσταθμισμένη πίεση αέρα έχουμε όταν τα CFM εισαγωγής ψυχρού, είναι ίδια με τα CFM εξαγωγής θερμού. Με λίγα λόγια όσα κυβικά πόδια αέρα εισάγουμε, τόσα εξάγουμε. Ισοσταθμισμένη έχουμε όταν συνήθως υπάρχει ένας ανεμιστήρας 120mm μπροστά και ένας πάλι  120mm πίσω (στα ίδια RPM περίπου).

Υποπίεση

Συμβαίνει όταν κάνουμε ισχυρή εξαγωγή θερμού αέρα πίσω και επάνω, ενώ δεν κάνουμε επί τούτου εισαγωγή ψυχρού με ανεμιστήρα από μπροστά. Ο λόγος είναι πως δεν θέλουμε να έχουμε μπροστινό ανεμιστήρα, και αφήνουμε την υποπίεση (κενό) να τραβά μόνη της τον κρύο αέρα. Πράγματι, σε τέτοιες περιπτώσεις βλέπουμε πως το κουτί ρουφά κρύο αέρα από μόνο του για να καλύψει το κενό.

Αυτό είναι καλή σχεδίαση για λιγότερο θόρυβο από φύσημα ανεμιστήρων, ειδικά από μπροστά. Περιπτώσεις τέτοιες βγάζουν αρκετά κρύα κουτιά, έως και παγωμένα θα λέγαμε. Αρκεί να έχουμε μια καλή εξαγωγή θερμού από το πίσω μέρος.

Υποπίεση μπορεί επίσης και να συμβαίνει αν έχουμε πολλά RPM / CFM (ισχυρότερους ανεμιστήρες) στην εξαγωγή και λιγότερα στην εισαγωγή, η άνισο αριθμό ανεμιστήρων εξαγωγής / εισαγωγής.

Υπερπίεση η συμπίεση

Είναι λάθος να έχουμε μπροστινό ανεμιστήρα εισαγωγής κρύου, χωρίς να έχουμε καθόλου πίσω ανεμιστήρα εξαγωγής του ζεστού. Πρόκειται συνήθως για σφάλμα που κάνει κάποιος αρχάριος, καθώς εξαγωγή ζεστού πρέπει να κάνουμε οπωσδήποτε. 

Αν τυχόν πέσουμε σε περίπτωση τέτοια, μπαίνει κρύος αέρας, και η υπερπίεση διώχνει απαλά τον ζεστό από τις πίσω και πάνω γρίλιες του κουτιού. Όμως μέρος του ζεστού αέρα παραμένει στο κουτί, με αποτέλεσμα να έχουμε θέρμανση σε κουτί και εξαρτήματα.

Μια ισχυρή εξαγωγή θερμού, είναι να θυμόμαστε το πρώτο μέλημα. Το να βάζουμε μεν μέσα κρύο, αλλά να περιμένουμε από τον ζεστό να φεύγει από μόνος του ως μια απαλή αύρα, δεν είναι καλό. 

Ακόμα υπερπίεση μπορεί να προκύψει αν έχουμε ισχυρότερους ανεμιστήρες εισαγωγής παρά εξαγωγής. 

Τροφοδοτικό

Το τροφοδοτικό αποτελεί από μόνο του ένα μέσο εξαγωγής θερμού αέρα καθώς διαθέτει δικό του ανεμιστήρα (εξαγωγής) 80mm στο πίσω μέρος (περίπτωση υποπίεσης στο τροφοδοτικό). Άλλη περίπτωση είναι να έχουν ανεμιστήρα εισαγωγής κρύου στο κάτω μέρος τους (120mm-140mm) εδώ θα έχουμε υπερπίεση ψυχρού μέσα στο τροφοδοτικό, και εξαγωγή του θερμού ως αύρα από τις πίσω γρίλιες του. 

Είχαμε πει πως η υπερπίεση δεν είναι το σωστό για το κουτί, ωστόσο στα τροφοδοτικά οι κατασκευαστές σκέφτηκαν πως αν κάνουν εισαγωγή ψυχρού από μέσα και κάτω, και σε μεγαλύτερα mm, ενώ αφήνουν το πίσω μέρος με απλές γρίλιες, γλυτώνουν τον θόρυβο. Ο ισχυρός αέρας εισαγωγής δίνει έτσι μια ικανοποιητική αύρα εξαγωγής.

Θέση τροφοδοτικού στο κουτί

Η θέση του τροφοδοτικού παραδοσιακά ήταν στο επάνω μέρος του κουτιού. Έτσι, είχαμε ένα ακόμα μέσο εξαγωγής του θερμού έξω από το κουτί. Μπορεί να πει κάποιος πως το τροφοδοτικό τραβά ήδη θερμό αέρα που υπάρχει στο εσωτερικό του κουτιού, οπότε θα θερμαίνεται περισσότερο. Γι' αυτό τον λόγο καλό είναι η ροή αέρα στο κουτί να είναι πάντοτε καλή, έτσι ώστε να μην υπάρχει περίσσευμα θερμότητας μέσα στο κουτί (για να την τραβά το τροφοδοτικό).

Τι γίνεται με τις περιπτώσεις που η θέση του τροφοδοτικού είναι στο κάτω μέρος του κουτιού;

Είναι μια σύγχρονη πατέντα που επέβαλλαν οι κατασκευαστές κουτιών για τον εξής λόγο: 

Να δώσουν μια αυτονομία στο τροφοδοτικό, έτσι ώστε να τραβά εξωτερικό αέρα από το κάτω μέρος του κουτιού, και αφού τον περάσει από μέσα του, να τον εξάγει πάλι προς τα πίσω. Εδώ, το τροφοδοτικό δεν εισάγει ήδη θερμασμένο αέρα από το εσωτερικό του κουτιού. Έχει δική του ροή. 

Τα τροφοδοτικά αυτού του τύπου, είναι συνήθως με τον ανεμιστήρα 120mm στο κάτω μέρος τους.

Οπότε τι γίνεται αν διαθέτουμε τροφοδοτικό με 80άρη ανεμιστήρα πίσω ενώ το κάτω του είναι καλυμμένο με μέταλλο, και διαθέτει γρίλιες απλά στο πίσω μέρος του; Τίποτα. Απλά δεν θα εκμεταλλεύεται το κάτω μέρος του κουτιού (οπές ειδικά σχεδιασμένες για τροφοδοτικά με κάτω ανεμιστήρα).

Ένα άλλο σημείο προσοχής είναι το ότι αν έχουμε κουτί με θέση τροφοδοτικού κάτω, συνεπώς με γρίλιες κουτιού κάτω, θα πρέπει το κουτί να έχει καλά ποδαράκια που να του δίνουν απόσταση από το έδαφος, και άρα χώρο για εισαγωγή κρύου αέρα, αλλά και να αποφεύγουμε τοποθέτηση χαλιού. Το τελευταίο θα εμποδίζει εισαγωγή κρύου αέρα στο τροφοδοτικό.

Τελικά να προτιμά κανείς τα κουτιά κάτω τοποθέτησης τροφοδοτικού η τα επάνω; Οι γνώμες διίστανται, και γνώμη του γράφοντος είναι να προτιμά καλύτερα το κουτί με άνω τοποθέτηση τροφοδοτικού (για ψυκτικούς λόγους). Είναι θετικό σημείο το να τραβά θερμό αέρα μέσα από το κουτί, και να τον εξάγει, συν του ότι γειτνιάζει με την ψύκτρα της CPU, και εισάγει και από εκεί θερμό. 

Γενικά για τα τροφοδοτικά

Αν και δεν είναι του παρόντος να σημειώσουμε πως τα τροφοδοτικά κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τα Watts ισχύος που μπορούν να δώσουν στον υπολογιστή. Έτσι έχουμε των 300 W, 350 W, 400 W, 450 W και ούτω καθεξής. 

Ανάλογα με την ισχύ που χρειάζεται ένας χρήστης, (υπάρχουν τα PC Power Supply Calculators) με αυτά κάνει έναν υπολογισμό, και βρίσκει την ισχύ ανάλογα με τα εξαρτήματα του, επεξεργαστή, κάρτα γραφικών, μνήμες, δίσκο και άλλα. Στη συνέχεια καλό είναι στην ισχύ αυτή, να ανέβει θα λέγαμε 100 Watts, έτσι ώστε το τροφοδοτικό να μην ζορίζεται (stress) στα εξαρτήματα του όταν οι απαιτήσεις ρεύματος διαρκούν πολλή ώρα, όπως στο gaming. 

Αν δηλαδή το calculator τον βγάλει στα 300 Watts, ας αγοράσει ένα των 400 η 450 Watts. Θα έχει έτσι επεκτασιμότητα στο μέλλον (για αναβαθμίσεις), όπου το τροφοδοτικό θα τον καλύψει.

Τροφοδοτικά που πιέζονται (stress), λογικό είναι να δημιουργούν πολλή θερμότητα καθώς τα εξαρτήματα τους δεν διαθέτουν μεγάλα ψυγεία, η είναι μικρότερων αντοχών σε ρεύματα. Αντίθετα, τροφοδοτικά προορισμένα για μεγαλύτερες ισχείς είναι σχεδιασμένα με άνεση στα ρεύματα που θα διαπερνούν τα εξαρτήματα τους, και σαν αποτέλεσμα θα εκπέμπουν λιγότερη θερμότητα.

Τα τροφοδοτικά έχουν έναν συντελεστή απόδοσης έναν αριθμό επί τοις εκατό. Αυτός εκφράζει τον λόγο ισχύος εξόδου προς ισχύ εισόδου. Αν για παράδειγμα σε κάθε 100 Watts ισχύος που τραβά από το δίκτυο της πρίζας, το τροφοδοτικό αποδίδει στον υπολογιστή 70 Watts, τότε τα 30 Watts μετατρέπονται σε θερμότητα μέσα στο τροφοδοτικό. Το τροφοδοτικό έχει συντελεστή απόδοσης 70% αφού σε κάθε 100 W αποδίδει τα 70.  

Συμπεραίνει κάποιος πως τροφοδοτικά με χαμηλότερο συντελεστή απόδοσης, θερμαίνονται περισσότερο. Γι' αυτό, ένας αξιοπρεπής συντελεστής πρέπει να υπάρχει. Αν, δεν διαθέτουμε πολλά χρήματα, και έτσι έχουμε ένα θερμότερο τροφοδοτικό χαμηλής απόδοσης και ισχύος σε Watts, φροντίζουμε τουλάχιστον να έχουμε μια καλή ροή αέρα κουτιού για να το ψυχραίνει. 

Κάρτα γραφικών

Μιλήσαμε αρκετά στα δύο πρώτα μέρη του άρθρου για τις κάρτες γραφικών λέγοντας πως ειδικά οι ισχυρές θερμαίνονται πολύ. Μερικές από αυτές μάλιστα έχουν επάνω τους προειδοποιητικό για κίνδυνο εγκαύματος αν κάποιος τις αγγίξει ενώ λειτουργούν. Τι μπορεί να γίνει για να βοηθηθεί η κατάσταση με αυτές;

Αν ο χρήστης διαπιστώσει μεγάλη έκλυση θερμότητας από κάρτα γραφικών, και δεν θέλει να αλλάξει την ψύκτρα της με μεγαλύτερη (VGA Cooling), τότε απλά φροντίζει να έχει καλή ροή αέρα στο κουτί, και να προσθέσει ένα η δύο πλαϊνούς ανεμιστήρες για να της προωθούν κρύο αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον.

Άλλη ενέργεια είναι (θα πρέπει να είναι έμπειρος ο χρήστης), να αλλάξει την θερμοαγώγιμη πάστα με καλύτερη, και να καθαρίζει τους ανεμιστήρες και τις οπές εισαγωγής και εξαγωγής αέρα της κάρτας. Τέλος η δραστική και καλύτερη λύση είναι να προχωρήσει σε αλλαγή ψύκτρας της κάρτας με μία μεγάλη.

Αλλαγή ψύκτρας με μεγάλη VGA Cooler

Οι μεγάλες ψύκτρες καρτών γραφικών είναι ακριβές, όχι σαν υλικά, αλλά επειδή οι εταιρίες θεωρούν πως οι παιχνιδάδες τις έχουν ανάγκη (ειδικά οι overclockers). Υποθέτουν ακόμα πως οι κάρτες έχουν την δική τους ψύκτρα, και όποιος την αλλάζει είναι διατεθειμένος να πληρώσει. 

Οι ψύκτρες VGA έχουν σαν χαρακτηριστικό τους την θερμική ισχύ σε Watts την οποία μπορούν να απομακρύνουν. Μερικές πολύ καλές μπορούν να απομακρύνουν και 150-200 Watts. Συνοδεύονται  από μεγάλους ανεμιστήρες των 92-120mm. Αυτές οι ψύκτρες δεν έχουν πρόβλημα ακόμα και σε πολύ μεγάλες ποσότητες θερμότητας.

Όταν αλλαχτεί η ψύκτρα μιας VGA, οι νέοι ανεμιστήρες δεν μπορούν να τροφοδοτηθούν από τα pins της ίδιας της κάρτας (η οποία τροφοδοτούσε ένα έως δύο μικρά ανεμιστηράκια), αλλά θα πρέπει να κάνουμε σύνδεση με αντάπτορα έτσι ώστε να παίρνουν ρεύμα είτε από τη molex, είτε (για έναν μόνο ανεμιστήρα) από θέση της μητρικής. Αν παίρνουμε από θέση της μητρικής, θα έχουμε ένδειξη στο BIOS, και σε προγράμματα. 

Προσοχή στο εξής: Αν μιλάμε για έναν μόνο ανεμιστήρα, μπορούμε να πάρουμε από την μητρική. Αν είναι δύο μεγάλοι, δεν πρέπει να πάρουμε από την μητρική με τυχόν πατέντα παραλληλισμού, γιατί θα ξεπεράσουμε το επιτρεπόμενο ρεύμα και θα κάψουμε εξαρτήματα της μητρικής. Εδώ, θα πρέπει να πάρουμε η από molex, η να προχωρήσουμε σε εγκατάσταση πάνελ ελέγχου ανεμιστήρων και στη συνέχεια να δώσουμε τροφοδοσία από το πάνελ. 

Ακόμα, προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο παρακάτω σημείο: Αν αφαιρουμένης της stock ψύκτρας κάρτας γραφικών (η οποία ίσως έπιανε και τις μνήμες γραφικών), οι μνήμες μείνουν “ορφανές” από ψύκτρα, τότε θα πρέπει να μεριμνήσουμε με ειδικές μικροψύκτρες για την καθεμία επιπρόσθετα.
Διότι αν τις αφήσουμε μόνες τους, μπορεί μεν να τις πιάνει η ροή αέρα της ψύκτρας GPU, αλλά ίσως δεν είναι αρκετή για αυτές. 

Το ίδιο ισχύει και για τους σταθεροποιητές τάσης της κάρτας, οι οποίοι συνήθως έχουν δική τους μπάρα ψύξης. Αν όμως επαφείονταν στην stock ψύκτρα κάρτας γραφικών, και εκείνη αφαιρεθεί για να αντικατασταθεί, δεν θα πρέπει οι σταθεροποιητές να μείνουν χωρίς ψύξη. Θα πρέπει ίσως να προσθέσουμε ψυκτική μπάρα. 

Πάντως πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις αφού οι επαγγελματικές ψύκτρες VGA που βγάζουν οι εταιρίες γνωρίζουν αυτά τα θέματα και φροντίζουν να τα καλύπτουν. Αλλά καλό είναι να είμαστε παρατηρητικοί προς αποφυγή ατυχήματος.

Μεριμνούμε ώστε η κάρτα γραφικών να είναι άνετη, και να μην περιβάλλεται από καλώδια ατάκτως εριμμένα στο PC. Να την διαπερνά καλά το ρεύμα αέρα του κουτιού.

(Τέλος τρίτου μέρους του άρθρου). 
Λόγω μεγάλου μεγέθους θα ολοκληρώσουμε με ένα επόμενο μέρος (τελευταίο).
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Η ψύξη στο desktop (μέρος 2) Χάρης 0 142 28.05.2019 19:56
Τελευταία Ανάρτηση: Χάρης

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)