Συζήτηση Βασικά, ...
#1
Ότι να 'ναι, γενικά λοιπόν. Cool
Αποφάσισαν λέει την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Τι έγινε το "Την πρώτη Ιουλίου η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο", πριν μια δεκαετία το 2009 όταν τέθηκε σε ισχύ ο... ήδη ισχύων Peng_pytajnik αντικαπνιστικός νόμος;
https://www.vice.com/gr/article/d3nn4m/a...a-163-etwn
  Απάντηση
#2
(25.07.2019 06:06)matthew είπε κι ελάλησε: Ότι να 'ναι, γενικά λοιπόν. Cool
Αποφάσισαν λέει την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Τι έγινε το "Την πρώτη Ιουλίου η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο", πριν μια δεκαετία το 2009 όταν τέθηκε σε ισχύ ο... ήδη ισχύων Peng_pytajnik αντικαπνιστικός νόμος;
https://www.vice.com/gr/article/d3nn4m/a...a-163-etwn

Το θέμα είχαμε αναλύσει πριν χρόνια σε ένα άρθρο. Οι δικές μου θέσεις είναι περίπου οι παρακάτω:

Το καλύτερο είναι να μην ξεκινήσει κάποιος να καπνίζει, η αν καπνίζει να κάνει κάποιες προσπάθειες να το διακόψει, και αυτό γιατί φέρνει βασικά θέματα υγείας.
Ο ίδιος είμαι καπνιστής πολλά χρόνια, και ναι, μου έφερε πολλά θέματα στην υγεία. Η διακοπή είναι δύσκολη πάραυτα λόγω του ψυχολογικού (δεν είναι μόνο η φαρμακολογική έξη).

Η ιστορία με το κάπνισμα είναι πολύ παλιά. Ίσως ξεκινά και από τον περασμένο αιώνα. Υπήρξε στην αρχή το κάπνισμα πίπας με καπνούς, και στη συνέχεια τα βιομηχανοποιημένα τσιγάρα.

Η καθιέρωση έγινε κυρίως τις δεκαετίες 50 και 60, με τις ταινίες, τις διαφημίσεις και τις προωθήσεις από τις καπνοβιομηχανίες. Αυτές τότε ήταν πολύ ισχυρές, και αυτό συνεχίστηκε μέχρι το τέλος των 80ς. Τα ίδια τα κράτη επωφελούνταν πολύ από την φορολογία. Σημειώνεται πως οι φόροι καπνού είναι πολύ μεγάλοι και πλησιάζουν το 90% σε μερικές περιπτώσεις. Ακόμα, η καπνοπαραγωγή έδινε θέσεις εργασίας, και συνέβαλλε στην αγροτική και κρατική οικονομία.

Η κατάσταση άρχισε να αντιστρέφεται στη σύγχρονη εποχή, όταν οι ασφαλιστικές εταιρίες (υγείας) επικράτησαν, ακόμα έγιναν σαφή τα βλαπτικά αποτελέσματα του καπνού (καρκίνος, καρδιοπάθειες), συν του ότι μελέτες εργοδοτών έδειξαν πως μη καπνιστές ήταν αποδοτικότεροι έναντι καπνιστών, δεν ζητούνταν άδειες υγείας, ο καπνιστικός χρόνος κόστιζε στις επιχειρήσεις (σύμφωνα με δικές τους μελέτες), και τέλος οι ίδιες επωφελούνταν από το μη καπνιστικό περιβάλλον λόγω απαλλαγής τους από μηχανήματα εξαερισμού, φίλτρα, καθαρισμούς (μοκέτες, τασάκια και άλλα).

Το αποτέλεσμα σήμερα είναι πως το κάπνισμα δαιμονοποιήθηκε και κυνηγιέται.

Υπάρχουν φυσικά και αντίθετα συμφέροντα όπως καταστήματα αναψυχής, καφετέριες, εστιατόρια, σινεμά, θέατρα, κρασοπωλεία ταβέρνες, που θίγονται άμεσα από την αντικαπνιστική και χάνουν πελάτες.

Η αντικαπνιστική επιχορηγείται με μεγάλα ποσά από την Ε.Ε, σε ΜΜΕ, εφημερίδες, περιοδικά, και έτσι οι εκδότες και καναλάρχες που έχουν μεγάλη δύναμη και επηρεάζουν κυβερνήσεις, συμμετέχουν ενεργά, παίρνοντας τις επιδοτήσεις. Φροντίζουν να προπαγανδίσουν όσο μπορούν κατά του καπνίσματος, ξέροντας πως θα παίρνουν χρήματα από τις επιδοτήσεις αυτές.

Από την άλλη, το κράτος έχασε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από την φορολογία των τσιγάρων (είναι αρκετά δις), που αφού τα κυνήγησε, τώρα κλαψουρίζει, και λέει πως φταίνε οι πειρατικοί καπνοί και η πειρατεία. Αυτό όμως δεν ισχύει. Το κράτος έδιωξε τον καπνιστή από αγοραστή τσιγάρων με την υψηλή τιμή. Ο καπνιστής τώρα η το διακόπτει τελείως, είτε πάει σε πειρατικό. Και στις δύο περιπτώσεις τα έσοδα του κράτους θα χαθούν.

Οι πειρατές φυσικά τρίβουν τα χέρια τους αφού ο τζίρος είναι τεράστιος, γειτονικές μας χώρες οργανώθηκαν με παράνομα εργοστάσια τσιγάρων που ωθούνται πειρατικά, αλλά και καπνών, και τα πανίσχυρα κυκλώματα της πειρατείας θέλουν η κατάσταση αυτή να συνεχιστεί.

Εμείς ως καπνοπαραγωγός χώρα θιχτήκαμε άμεσα στον αγροτικό τομέα, όσοι αγρότες εγκατέλειψαν, ενώ άλλοι που συνέχισαν πωλούν απευθείας στην Φίλιπ Μόρρις μέσω συμφωνίας. Αυτό, γιατί η Ελλάδα έχει ένα εξαιρετικό χαρμάνι καπνού που ονομάζεται Μπασμά, και ζητείται πολύ σε τσιγάρα όπως Μάλμπορο, Γουίνστον και λοιπές μεγάλες μάρκες.

Τοπικά εργοστάσια μας έκλεισαν όπως της Παπαστράτος. Αυτά απασχολούσαν μεγάλο εργατικό δυναμικό.
Οι πειρατικοί καπνοί, καθώς περιέχουν άγνωστα στοιχεία, κόλλα, εντομοκτόνα, και άλλα, δεν είναι βρασμένοι, είναι διπλά επικίνδυνοι, και έτσι σε κάποια στιγμή η υγειονομική βόμβα θα σκάσει με πολλούς καπνιστές πειρατικών ως μελλοντικούς ασθενείς.

Χώρες όμως όπως η Δανία, εκμεταλλεύονται στο έπακρο την καπνιστική ιστορία. Έτσι, έχουν στήσει εργοστάσια αρωματικών καπνών πίπας, που πωλούνται πανάκριβα στο εξωτερικό (πχ. Amphora κόκκινος), ενώ άλλες όπως η Γερμανία φτιάχνουν φίλτρα καπνού πίπας, επίσης ακριβά.
Η Δανία φτιάχνει ακόμα πανάκριβες πίπες. Έχει θεμελιώσει ένα μεγάλο δίκτυο βιοτεχνιών, βιομηχανιών, καταστημάτων και διαφήμισης.
Και βέβαια οι παραπάνω χώρες έχουν πολύ μεγάλα έσοδα, και απασχολούν εργατικό δυναμικό.

Η αντικαπνιστική έτσι όπως εφαρμόζεται εδώ, στο στυλ της ποτοαπαγόρευσης του 30, είναι μια δαιμονοποιημένη κατάσταση.

Θα μπορούσαν αντίθετα να υπάρχουν μέτρα όπως δωρεάν συμβουλευτικοί σταθμοί και σπιρομέτρησης, ψυχολογικής υποστήριξης. Θα μπορούσαν να διατίθενται σε χαμηλές τιμές πολύ καλά φίλτρα όπως τα γερμανικά. Οι τιμές θα έπρεπε να ήταν νορμάλ για να σταματήσει η πειρατεία. Να διατίθενται περισσότερο εναλλακτικές φτηνές λύσεις ατμίσματος, αλλά και τα heaters τσιγάρα. Με λίγα λόγια, η αντικαπνιστική να στόχευε στην πρόληψη, επανένταξη, ηθελημένη διακοπή, βοηθήματα υγείας, και όχι στον μπαμπούλα. Να υπήρχαν ενημερωτικές καμπάνιες, δωρεάν βιβλία, φυλλάδια.

Επαγγέλματα που βασίζονταν στο τσιγάρο όπως του περιπτερά, η του ψιλικατζή, μαράζωσαν, συρρικνώθηκαν, και η ανεργία αυξήθηκε.

Τελειώνοντας, για να μην κουράσω, οι θέσεις μου είναι ενημέρωση, πρόληψη, προσφορά βοηθημάτων (φίλτρων, και ατμιστών), παρά η άμεση καταστολή με κυνήγι.
Μπορώ να πω πως είμαι και εγώ σε μια διαδικασία για διακοπή, λόγω υγείας. Είναι θέμα προγραμματισμού. 

Ελπίζω πως θα τα καταφέρω. Δεν είναι εύκολο.
  Απάντηση
#3
Το θέμα είναι ότι το κάπνισμα πράγματι βλάπτει σοβαρά την υγεία. Την πάτησα και εγώ ως χρόνιος καπνιστής και το έκοψα τελικά. Όταν έγιναν εμφανείς οι ζημιές που προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία, ξεκίνησε σιγά σιγά μια μάχη κατά του καπνίσματος που είχε σαν αποτέλεσμα τους αντικαπνιστικούς νόμους. Μόνο που όπως βλέπουμε οι αντικαπνιστικοί νόμοι δεν τηρούνταν για πολλά χρόνια και ο κόσμος συνέχιζε να καπνίζει σε δημόσιους κλειστούς χώρους κλπ. Να δούμε τι θα γίνει τελικά...
  Απάντηση


Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)