Oblivion IV The Elder Scrolls
#1
Αυτές τις μέρες εγκατέστησα κάποιο παιχνίδι που λέγεται Oblivion IV The Elder Scrolls.


Θα μου πείτε:

Α, τώρα ανακάλυψες το Oblivion; Ε, καλά σου ξυπνητούρια.

Λοιπόν όχι, δεν το ανακάλυψα τώρα. Το είχα υπόψη από περασμένες περιόδους, και προσπαθώντας να το εγκαταστήσω, δεν μου έπαιζε σωστά, και μου έκανε βλακείες στα γραφικά. Πιθανόν οι τότε ενσωματωμένες GPU (μια άχρηστη Intel ενσωματωμένη σε διπύρηνο επεξεργαστή, αλλά και μια σε φορητό) δεν έκαναν δουλειά, και το παιχνίδι τρελαινόταν. Ακόμα, είχα δει το παιχνίδι από You Tube videos gameplay.

Που θέλω να καταλήξω;

Πως το Oblivion, το οποίο είναι ένα παιχνίδι του 2006 από την Bethesda Softworks, και που είχε πάρει 95% σε Metacritic και σε άλλα game sites, έχει ανακηρυχθεί ίσως το καλύτερο RPG όλων των εποχών, επιβεβαιώνει την θεωρία μου πως:

Σε ένα καλό παιχνίδι, δεν παίζουν ρόλο τόσο τα γραφικά, όσο το Gameplay.

Τα γραφικά στο Oblivion δεν είναι τέλεια, είναι όμως αυτά που πρέπει για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Αυτό που είναι εξαιρετικό, είναι πως ο τίτλος περιέχει τον λεγόμενο Ανοικτό Κόσμο, είναι ένα παιχνίδι Open Wold ονομαζόμενο.

Αυτό σημαίνει πως ο κόσμος του παιχνιδιού είναι τεράστιος, αποτελείται από βουνά, πεδιάδες, ποτάμια, λίμνες, χωριά, πόλεις, κάστρα, και ανθρώπους.

Οι πορείες που κάνεις είναι μεγάλες, τα τοπία υπέροχα, τα δάση, η άγρια φύση, τα ζώα, τα φυτά. Οι διάλογοι, τα ερείπια, οι κατακόμβες, οι σπηλιές, λες πως δεν πρόκειται να τελειώσεις ποτέ.

Οι περιπέτειες (Quests) και όχι «Missions” όπως στα πολεμικά FPS, είναι μεγάλες, πολλές και αναβαθμίζονται με SubQuests. Αυτές είναι οι αποστολές, αλλά λέγονται όπως είπαμε περιπέτειες. Αυτό, για να πηγαίνει το μυαλό μας στα Kings Quest.

H ιστορία με το Open World (ανοικτός κόσμος) με μεγάλες πεζοπορίες, και απέραντα τοπία, ξεκίνησε αναφανδόν από ένα παιχνίδι που λεγόταν Chrome, και το είχε βγάλει η Techland στο 2003. Ήταν ένα SCI Fi FPS. Ακολούθησε η πώληση σε μία άλλη εταιρία που έβγαλε τη συνέχεια του, το Chrome SpecForce, πάλι ανοικτού κόσμου. Και μετά, για τα παραπάνω δύο, ακολούθησε η εξαφάνιση. 

Πέρασαν τρία χρόνια, έως ότου ξαναδούμε τον ανοικτό κόσμο στο Oblivion, ένα παιχνίδι που έκανε πάταγο, και στις κονσόλες και στο PC. Όσοι το έπαιξαν λένε πως ήταν το καλύτερο παιχνίδι της ζωής τους.

Η μουσική κλασσική και υποβλητική, καθώς και το στόρι διαδραματίζεται στον Μεσαίωνα. Η παραμύθα είναι απαραίτητη, και χρειάζονται περίεργα ονόματα, βασιλιάδες, πρίγκηπες, πριγκίπισσες, παλάτια, μάγοι, ξόρκια, goblins, τέρατα, τόξα, βέλη και όλα τα συναφή. Στο Oblivion υπάρχουν ΟΛΑ!

Ποια είναι τα αρνητικά σημεία;

Ένα είναι ο εθισμός και οι ατελείωτες ώρες που θα χαθεί κάποιος παίζοντας. Ένας παίκτης λέει πως έκανε 40 ώρες για την πρώτη αποστολή, ένας άλλος πως σπατάλησε 300 ώρες, ενώ ένα video gameplay σε YT μπορεί να διαρκέσει και 7 ώρες παιξίματος.

Άλλο σημείο είναι η δυσκολία του παιχνιδιού. Η πολυπλοκότητα στη δημιουργία χαρακτήρων, επιλογή, το πόσο διαπλέκονται οι παράμετροι για τα μαγικά ξόρκια, τη δύναμη, την αντοχή, την εκμάθηση, την κούραση του χαρακτήρα, και άλλα.

Η ατελείωτη ποικιλία σε αντικείμενα, spells, που σε μπερδεύουν, και αν δεν είσαι έμπειρος παιχνιδάς μπορείς να χαθείς. Η να μην μπορείς να απομνημονεύσεις ονόματα (που είναι περίεργα), και στην τελική να μην ξέρεις ούτε σε ποια περιπέτεια είσαι, ούτε που πρέπει να πας και τι να κάνεις. Εδώ έχεις να κοιτάς πάλι τον χάρτη, το ημερολόγιο αποστολών, να δεις τι δυνατότητες έχεις (έχει και τηλεμεταφορές από πόλη σε πόλη). 

Οι δυνατότητες και ικανότητες ξεκλειδώματος πορτών, τα χρήματα, οι επιλογές στους διαλόγους, οι ερωτήσεις. Τι να πρωτοαναφέρει κανείς; Είναι αλήθεια πως και στα ξεκλειδώματα κλειδαριών υπάρχει δυσκολία, και σου τη σπάει όταν προσπαθείς πολύ με το ποντίκι, και λες «μα τι κάνω λάθος» ;

Κάπου θα μπει ο παίκτης σε πειρασμό και θα περάσει ορισμένα cheat codes από την κονσόλα με την περισπωμένη, για να αυξήσει την μαγεία και τις ικανότητες του, και έτσι να μην τον τρώνε εύκολα οι αντίπαλοι.

Η συνέχεια του Oblivion είναι το Skyrim. Υπάρχουν διαφωνίες για το ποιο από τα δύο είναι καλύτερο, αρκετοί λένε πως το Oblivion δεν ξεπερνιέται με τίποτα.

Άλλο καλό, είναι πως το παιχνίδι παίζεται με βατό hardware. Οι απαιτήσεις δεν είναι μεγάλες, και δεν απαιτεί μεγάλο χώρο στον δίσκο.
Αυτό, σε αντίθεση με τα σύγχρονα παιχνίδια που έχουν ξεφύγει (πχ. DOOM 5 στα 45 Gb δίσκο).

Επιτέλους, ένα παιχνίδι που δεν είναι μόνο «μπαμ μπούμ», αλλά δίνεται βάρος, στην υπόθεση, και στις ικανότητες. Και η προσπάθεια να τσιγκλά συνεχώς τον παίκτη, και να του οξύνει την σκέψη με τεχνοτροπίες.

Είναι δηλαδή ένα παιχνίδι διασκέδασης, αλλά και σκέψης / ικανοτήτων.

Ένα τέλειο RPG.

Και τι δεν έχει, μέρα, νύχτα, δάση, λύκους, ξεκούραση, ξενοδοχεία, κλεψίματα, φύλακες, όλα μα όλα τα έχει! Ότι επιθυμεί η ψυχή ενός RPG gamer!

To κατέβασμα του παιχνιδιού είναι εύκολο, καθώς έχοντας περάσει 13 χρόνια από την έκδοση του, τα πράγματα όσον αφορά τον συγκεκριμένο τίτλο είναι «ελαστικά».
  Απάντηση


Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)