Facebook: Όσα δεν ήξερες. Μάθε-Προστατέψου!
#1
[IMG]Facebook-sucks.jpg[/IMG]
Χρησιμοποιείτε το Facebook, σωστά? Και πολύ καλά κάνετε. Το Facebook, αλλωστε είναι είναι εργαλείο, τ' οποίο και μπορεί ο καθένας να το χρησιμοποιήσει όπως θέλει.
Ενημέρωση, επαφή με φίλους-συγγενείς από το εξωτερικό, για προβολή, για επαγγελματικούς λόγους, για προπαγάνδα, για ανήθικους σκοπούς, για (ενομο η άνομο) κέρδος και πολλά-πολλά ακομα.
Είναι και δωρεάν αλλωστε. Μονο ένα λογαριασμό αρκει να κάνεις και όλα εντάξει...
-Σίγουρα πολύ σπουδαίοι οι άνθρωποι του Facebook που προσφερουν δωρεάν κάτι τέτοιο, έτσι?
Άλλωστε το Facebook είναι δημοφιλέστατο στην Ελλάδα. Ολόκληρη γενιά μπήκε στο διαδίκτυο με αφορμή αυτό (οι Ελληνικοί παροχοι ξέρουν!).
Δωρεάν? Αλήθεια, για ρίξτε μια ματιά γύρω σας στη καθημερινότητα και δείτε, τι είναι αυτό που δίνουν δωρεάν?
-Μα ποιος σας είπε ότι είναι δωρεάν? Ποιος σας είπε πως τόσο το Facebook, όσο και το διαδίκτυο, δεν ακολουθούν "κανόνες" της πραγματικής ζωής?
Στη καθημερινότητα σας, είσαστε διστακτικοί με το να δίνετε τα στοιχεία σας οπουδήποτε. Στο διαδίκτυο όμως?
-Έχετε την αίσθηση πως μια πλατφόρμα σαν το Facebook είναι ασφαλής?
Και στο φινάλε τι πουλάει? Πως και τι κερδίζει?
Οι απαντήσεις, είναι απλές και σύντομες:
  1. Οχι. Το Facebook ΔΕΝ είναι καθόλου ασφαλές.
  2. Πουλάει ΕΣΑΣ. Τα δεδομενα σας, τη "ζωή σας".
  3. Κερδίζει αμέτρητα δισεκατομμύρια και ήδη εισάγεται και στο Χρηματιστήριο.
ΣΚΟΠΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ:
Παράθεση:Σε καμία περίπτωση δε θελουμε να πανικοβάλλουμε και να αποτρέψουμε τη χρήση οπουδήποτε μέσου.
Απλά ενημερώνουμε τον απλό χρήστη για καποια πράγματα που ίσως δεν γνωρίζει και δίνουμε τροπους για να προφυλαχθεί όσο μπορεί.
>>>Ας τα δούμε ένα-ένα λοιπόν. (Παρατίθενται οι τίτλοι των σχετικών άρθρων με μια μικρή επεξήγηση για το καθένα δίπλα , όπου με κλικ στον σύνδεσμο (τα υπογραμμισμένα), θα μεταβείτε και στην ανάλογη αναλυτική παρουσίαση, για το κάθε τι που αναφέρουμε):

ΜΕΡΟΣ 1ο: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ FACEBOOK ΜΕΡΟΣ 2ο: Καθημερινά πράγματα που ίσως αγνοείτε για το Facebook ΜΕΡΟΣ 3ο: ΠΡΟΦΥΛΑΞΟΥ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ
Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη. Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων.
  Απάντηση
#2
ΜΕΡΟΣ 4ο: ΑΝ ΧΑΣΕΙΣ ΤΟ LAPTOP/ΚΙΝΗΤΟ? (και μέσα θα εχεις όλα τα δεδομενα σου)

Πολλοί άνθρωποι έχουν όλα τα στοιχεία τους, από λογαριασμούς, mail και άλλα αποθηκευμένα στον υπολογιστή τους (ένα απλό παράδειγμα για να το καταλάβετε είναι η απομνημόνευση των passwords από διάφορες σελιδες που επισκεπτόσαστε η το mail σας, όπου μέσα έχετε ένα σωρό δεδομενα.
Μάλιστα με τις νέες συσκευες smart-phones/tablets μα και με τα notebοοks/laptops, τα πράγματα χειροτερεύουν αν κάποιος χάσει η του κλέψουν τη συσκευή του.
Σε αυτή τη περίπτωση βέβαια το πρώτο θα είναι να αλλαχτούν οι κωδικοί στα πάντα.
Εμείς θα πάμε ένα βήμα παραπέρα, ωστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τον κλέφτη, τη συσκευή μας και τα δεδομενα μας. Και όταν λέμε ν' ανακαλύψουμε τον κλέφτη, κυριολεκτούμε. Από φωτογραφία του , μέχρι διεύθυνση που βρίσκεται.
  • Το Prey έδειξε τον κλέφτη!Δείτε ένα σχετικό παράδειγμα.Υπάρχουν πολλές εφαρμογές του είδους, μα προτείνουμε το Prey, καθώς δείχνει να είναι το καλύτερο όλων. Στο link, θα βρείτε και τα σχετικό Link για το άρθρο παρουσίασης του και από μπορειτε να το κατεβασετε. Διαθέσιμο για Linux, Windows, OSX, Android, iOS).
  • Packet Sniffing: Κλέψτε δεδομένα σε δημόσια wifi spots (όχι πως λέμε να μη το κάνετε,κάθε άλλο. Όμως όταν από καποιο δημόσιο δίκτυο, μπαίνετε στους λογαριασμούς σας, να ξέρετε πως αυτά τα δεδομενα ταξιδεύουν στο δίκτυο)
ΜΕΡΟΣ 5ο: ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ!
Ίσως τα ξέρετε, ίσως όχι, ίσως νομίζετε... Χαριτολόγημα βέβαια ο τίτλος "αμπελοφιλοσοφίες": ΜΕΡΟΣ 6ο:ΓΙΑ ΠΙΟ ΧΡΗΣΤΙΚΟ & ΟΜΟΡΦΟ FACEBOOK:

Μια σειρά με εφαρμογές, πρόσθετα των browser για ένα πιο χρηστικό Facebook, μα και να το προσαρμόσετε εμφανισιακά πιο κοντά στα γούστα σας: -Αν ανεβάζετε συχνά φωτογραφίες (η έστω όχι συχνά) και θέλετε κάτι πιο γρήγορο: -Αλλάξτε εμφάνιση στο Facebook. Τόσο σε χρώματα. όσο και σε τελικό αποτέλεσμα: -Και αν...χμμμ... κούφια η ώρα, απεβιώσουμε από αυτό τον μάταιο κόσμο, τι γίνεται το προφίλ μας στο Facebook?
Nο problem, βρε κουτά! Κανονίστε το από τώρα. Εύκολο είναι! Δείτε:
Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη. Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων.
  Απάντηση
#3
ΜΕΡΟΣ 7ο (και τελευταίο):ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ?

Μη γελιόσαστε. Απόλυτη ασφάλεια δεν υπάρχει. Το να χρησιμοποιείς διάφορες τεχνικές και εργαλεία, θέλει ψαξιμο και σαφώς οι πιο έμπειροι χρήστες τα ξέρουν. ότι λειτουργικό σύστημα και αν έχουν.
-Χοντρικά για τους πιο άπειρους, οι ΒΑΣΙΚΕΣ συμβουλές είναι οι εξής:

1. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε τον InternetExplorer. Από τη φύση του, καταπατά τα δεδομενα του και την ασφάλειά σας. Βάλτε Firefox, Opera η όποιον άλλο browser θέλετε. Δοκιμάστε 2-3, να δείτε ποιος σας πάει καλύτερα.

2.Αν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας για web, εικόνες, βιντεο, ταινιες, έγγραφα, απλά παιχνιδάκια και θέλετε ασφάλεια, αλλάξτε λειτουργικό σύστημα. ΑΝ δηλαδη δεν εισαστε σκληροπυρηνικοι gamers η αν δεν εχετε καποιες ειδικευμενες εμπορικές εφαρμογές (επαγγελματικές δηλαδη). Αν και υπάρχει λυση: το Wine.
Το γνωρίζετε πως με το που θα ανοίξετε τον υπολογιστή σας, ΟΛΑ τα δεδομενα σας (κινησεις σας), σε αυτόν ταξιδεύουν αφ' ενός στους servers της Microsoft, μα και σε πλήθος άλλων, όπως για παράδειγμα του FBI και άλλων υπηρεσιών και εταιρειών? Έχετε αναρωτηθεί το γιατί? Γιατί χρειάζονται όλα τα δεδομενα, όλες τις λεπτομέρειες τόσων ανθρώπων στον πλανήτη? Κάντε μια αναζητηση στο διαδίκτυο σχετικά και θα φρικάρετε.
Εμείς προτείνουμε, το Ελεύθερο και δωρεάν Linux που είναι απαλλαγμένο από ιούς (ΔΕΝ θέλετε antivirus, ανασυγκροτήσεις και ΔΕΝ σας παρακολουθεί κανείς).
  • Για νέους χρήστες προτείνουμε είτε Ubuntu, είτε LinuxMint.
  • Για πιο power Windows users, προτείνουμε το openSUSE.
-Nα πούμε ακομα πως το Linux, μπορειτε είτε να το εγκαταστησετε παράλληλα με τα Windows (η OSX) και να επιλέγετε σε ποιο λειτουργικό να μπείτε, είτε να το έχετε σε καποιο usb στικακι, και να το τρέχετε live. Δηλαδή θα εκκινείτε τον υπολογιστή σας από αυτό. 100% ασφάλεια δηλαδη στον δίσκο σας.
Η διαδικασια είναι απλούστατη. Θα κατεβασετε τη διανομη που θέλετε (το Linux έχει πολλές και διαφορετικές εκδόσεις για κάθε ανάγκη η είδος χρήσης) και θα" καψετε" την iso εικόνα της (το αρχείο που κατεβάσατε δηλαδη), με το Nero η άλλη αντίστοιχη εφαρμογή. Μπορείτε να το κάνετε, είτε σε usb στικακι, είτε απλό σ' ένα δισκάκι dvd.
Μια πολύ ευκολη εφαρμογή για να κάνετε αυτό, είναι το Unetbootin.
-Ιδιαίτερα αν έχετε παιδιά, πρέπει να το σκεφθείτε ακομα περισσότερο. Λύσεις υπαρχουν και μαλιστα αξιόλογες: -Τέλος επειδή και η Google, δε πάει πίσω στη παρακολούθηση (μέχρι τώρα για διαφημιστικούς λόγους),σας προτείνουμε καποια εναλλακτική μηχανή αναζήτησης. Στο παρακατω link, θα βρείτε πολλές και μαλιστα καποιες με σεβασμό στην ιδιωτικοτητα, μα παράλληλα δίνοντας ίδια αποτελέσματα, με αυτό της μηχανής της Google): -Βέβαια αν κάνετε αναζήτηση και στο osarena (στο Blog, καθώς εδώ βρισκόσαστε στο forum), με λέξεις κλειδιά, πχ: ασφάλεια, ιδιωτικοτητα, κρυπτογράφηση, κλπ, θα βρείτε αρκετά αποτελέσματα που ίσως σας φανούν χρήσιμα.
Αν και το osarena ειδικεύεται στο Linux και Android, θα βρείτε αρκετά που κάνουν και για WIndows και OSX.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

Πολλές οι παραπομπές σε αρθρα και μακροσκελές το παρόν, το ξέρω, μα είναι σχεδον όλα όσα πρεπε ι να ξέρετε και να κάνετε για τη δική σας ασφάλεια. Ζούμε παράξενες εποχές και ανατροπές. Μη το ξεχνάτε αυτό.
-Και για να κλείσουμε με Facebook και πάλι, έχετε αναρωτηθεί (αν βέβαια συνεχίσει και υπάρχει μετά από χρόνια), πως θα είναι μετά από πολλά χρόνια το Facebook προφιλ σας?
Δείτε ένα έξυπνο και ευχάριστο βιντεακι, γι' αυτό:
[IMG]dislike.png[/IMG]
Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη. Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων.
  Απάντηση
#4
Ευτυχώς δεν έχω fb & γενικά απέχω απ' όλα τα social networks. Τα βαριέμαι αφάνταστα! Cool
  Απάντηση
#5
Ειχα facebook αλλα το απενεργοποησα, και δυστυχωs οπωs ειδα τωρα, υπαρχει η profile engine που δειχνει ολα τα παλια δεδομενα που ειχα ,ενω τα ειχα διαγραψει πριν απενεργοποιησω τον λογαριασμο μου.
ΤΙ ΩΡΑΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ!
  Απάντηση
#6
efi, post: 9148, member: 939 είπε κι ελάλησε:Ειχα facebook αλλα το απενεργοποησα, και δυστυχωs οπωs ειδα τωρα, υπαρχει η profile engine που δειχνει ολα τα παλια δεδομενα που ειχα ,ενω τα ειχα διαγραψει πριν απενεργοποιησω τον λογαριασμο μου.
Έφη, αυτό είναι γεγονός.
Στην έρευνα που είχα κάνει για το Facebook, είχα βρει ότι:
"...Η χαριστική βολή, όμως, ήρθε όταν η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου αποκάλυψε πως το Facebook επέτρεπε ακόμα και την πρόσβαση σε περιεχόμενο, όπως φωτογραφίες και βίντεο, από λογαριασμούς που οι χρήστες τους είχαν απενεργοποιήσει ή διαγράψει!"

Όταν η ίδια η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου αποκαλύπτει κάτι τέτοιο τέτοιο, βάλε με το νου σου τι "παίζει"!
 Σοβαρότητα (λέμε τώρα…), διαφάνεια (ΤΩΡΑ!) και Ελεύθερη πρόσβαση σε όλα.
  Απάντηση
#7
Maria Afentouli, post: 9214, member: 765 είπε κι ελάλησε:Έφη, αυτό είναι γεγονός.
Στην έρευνα που είχα κάνει για το Facebook, είχα βρει ότι:
"...Η χαριστική βολή, όμως, ήρθε όταν η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου αποκάλυψε πως το Facebook επέτρεπε ακόμα και την πρόσβαση σε περιεχόμενο, όπως φωτογραφίες και βίντεο, από λογαριασμούς που οι χρήστες τους είχαν απενεργοποιήσει ή διαγράψει!"

Όταν η ίδια η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου αποκαλύπτει κάτι τέτοιο τέτοιο, βάλε με το νου σου τι "παίζει"!

εδώ κλειδώνουν τον λογαριασμό σου στο άσχετο (μου το κάνανε σε εμένα) και ζητάνε ταυτότητα ή άλλα νομικά έγγραφα με ονοματεπώνυμο , φωτογραφία , ημερομηνία γέννησης

Και η άλλη επιλογή πιστοποίησης (sms) δείχνουν ότι λειτουργεί αλλά... ψέματα
  Απάντηση
#8
Κωνσταντίνος, post: 9663, member: 934 είπε κι ελάλησε:εδώ κλειδώνουν τον λογαριασμό σου στο άσχετο (μου το κάνανε σε εμένα) και ζητάνε ταυτότητα ή άλλα νομικά έγγραφα με ονοματεπώνυμο , φωτογραφία , ημερομηνία γέννησης

Και η άλλη επιλογή πιστοποίησης (sms) δείχνουν ότι λειτουργεί αλλά... ψέματα
Πες μου ότι τα έδωσες, να σου στείλω μια σφαλιάρα ανοιχτού κώδικα!
  Απάντηση
#9
Ammer, post: 9667, member: 851 είπε κι ελάλησε:Πες μου ότι τα έδωσες, να σου στείλω μια σφαλιάρα ανοιχτού κώδικα!
blogger είμαι όχι ηλίθιος χαχαχα και όχι βέβαια ! αν και διαφήμιζα τον ιστότοπο μου από το facebook προτιμώ να χάσω την διαφήμιση παρά την αξιοπρέπεια !
  Απάντηση
#10
Δηλαδή έχασες το precious facebook, my precious?:p Μπράβο!:rolleyes:

Όπα, τώρα σε εντόπισα. Τα σέβη μου.;)

Ένα χαζό συγγενικό μου πρόσωπο ήθελε να στείλει φωτοτυπία τη ταυτότητα του-εμένα έβαλε να το κάνω-για να μη του διαγραφεί ο λογαριασμός και χάσει τα λεφτά του από σελίδα στοιχημάτων (δεν νομίζω να είναι ο μόνος).
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Δεν θα με βρεις στο Facebook - You won't find me on Facebook Ammer 1 1.341 08.06.2013 19:14
Τελευταία Ανάρτηση: Nikos

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)